جواب درس آزاد سیزدهم فارسی ششم فرهنگ بومی ۲ صفحه ۹۰ و ۹۱
پاسخ متن درسی، درک مطلب و سوال های زبان محلی صفحه 90 و 91 درس 13 آزاد فارسی کلاس ششم دبستان
جواب درس آزاد 13 سیزدهم فرهنگ بومی 2 فارسی ششم ابتدایی ؛ در این مقاله متن درسی، سوال های درست و نادرست و درک مطلب صفحه ۹۰ و ۹۱ درس ازاد ۱۳ سیزدهم فرهنگ بومی ۲ کتاب فارسی کلاس ششم ابتدایی را فراهم کرده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.
بعدی: معنی حکایت عمر گران مایه فارسی ششم
معنی کلمات و شعر درس ۱۴ چهاردهم راز زندگی فارسی ششم
جواب سوالات درس چهاردهم فارسی ششم
معنی کلمات و شعر درس ۱۵ پانزدهم فارسی ششم
جواب سوالات درس ۱۵ پانزدهم فارسی ششم
متن درس سیزدهم آزاد فارسی کلاس ششم دبستان صفحه ۹۰
نام درس: «راهی تازه، فرهنگی تازه تر»
روزی که قرار بود خانم احمدی درسهای آزاد دانشآموزان را بررسی کند، فرا رسید. هرکدام از بچهها موضوع متفاوتی دربارهی فرهنگ بومی انتخاب کرده بودند و درس آزاد کتاب فارسی خود را بر اساس آن نوشته بودند. آن روز موضوعات مختلفی دربارهی فرهنگ بومی هر شهر مطرح شد و بچهها دربارهی هر موضوع نظرشان را بیان میکردند.
ناگهان سپیده گفت: «خانم اجازه! ما با خواندن تاریخ کشورمان متوجه میشویم که تغییرات بسیاری در ایران اتفاق افتاده است. آیا فرهنگ یک کشور هم ممکن است دچار تغییر شود؟»
خانم احمدی از پرسش سپیده شگفتزده شد و گفت: «آفرین سپیده جان، چه سؤال خوبی پرسیدی! بله، فرهنگ کشور ما هم تغییر کرده است و این تغییر در آینده نیز ادامه خواهد داشت.»
فائزه پرسید: «این تغییر فرهنگی چگونه اتفاق میافتد؟»
خانم احمدی پاسخ داد: «تغییر فرهنگ در ایران یک فرآیند چندینساله است که به عوامل مختلفی بستگی دارد. کشور ما، مانند سایر کشورهای جهان، در سالهای گذشته تحت تأثیر پدیدههایی مانند رسانههای اجتماعی، اینترنت، فضای مجازی و تغییرات اجتماعی قرار گرفته است. این عوامل باعث شکلگیری یک جریان فرهنگی جدید در کشورمان شده است که ما را به سمت نگرشها و باورهای نو سوق میدهد.»
شیرین گفت: «یعنی فرهنگ کشور ما بهکلی تغییر خواهد کرد؟»
خانم احمدی توضیح داد: «اینطور نیست که فرهنگ کشور عزیزمان با سابقهای که دارد، به این سادگی دگرگون شود. با وجود تغییراتی که در آینده برای فرهنگمان پیشبینی میشود، این فرهنگ با حفظ ارزشها و ویژگیهای خاص خود با جریانهای تازه ترکیب خواهد شد و در نتیجه، فرهنگی غنیتر و ارزشمندتر به وجود خواهد آمد.»
پاسخ درک مطلب صفحه ۹۱ درس ۱۳ آزاد فارسی ششم
۱- چرا فرهنگ کشورها دچار تغییر میشود؟
پاسخ: با گذشت زمان و شکلگیری تحولات در بخشهای مختلف یک کشور، فرهنگ آن کشور هم تحت تأثیر قرار میگیرد و دچار دگرگونی میشود.
۲- آیا فرهنگ کشور ما به طور کامل تغییر میکند؟
پاسخ: خیر، با توجه به سابقهى تاریخى کشور ایران و فرهنگ غنی و عمیق آن جریانهای تازه با فرهنگ ما ترکیب میشوند و نتیجهى آن فرهنگى ارزشمند تر خواهد بود.
۳- چند نمونه از عوامل مؤثر در شکل گیری فرهنگ تازه را نام ببرید.
پاسخ: رسانههای اجتماعی، اینترنت و شبکههای اجتماعی.
متن درس ۱۳ آزاد فارسی کلاس ششم دبستان صفحه ۹۰
نام درس: «گویش شیرازی؛ لطافت در کلام»
شهر شیراز، پایتخت فرهنگی ایران، در جنوب غربی کشور و در دامنههای زاگرس واقع شده است. این شهر زیبا با باغهای سرسبز، بناهای تاریخی و مردمانی خونگرم، همیشه یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری بوده است. شیراز از گذشتههای دور، بهخاطر فرهنگ غنی، شاعران مشهور و لهجه خاص مردمش شهرت داشته است.
گویش شیرازی یکی از گویشهای فارسی است که لطافت و زیبایی خاصی در کلام دارد. مردم شیراز در صحبتهای روزمره خود از کلمات و اصطلاحاتی استفاده میکنند که شیرینی گفتارشان را بیشتر میکند. مثلاً به جای کلمه “چهکار میکنی؟” میگویند: “چیکار داری میکنی؟” یا برای خطاب قرار دادن دیگران از واژههای دوستانه و صمیمی مثل “جونم” و “عزیزم” استفاده میکنند. این گویش بهخاطر ملایمت و آهنگین بودنش، بسیار گوشنواز است.
جاذبههای فرهنگی و تاریخی
شیراز، شهر حافظ و سعدی، دو تن از بزرگترین شاعران ایران است. آرامگاه این دو شاعر در این شهر قرار دارد و هر ساله گردشگران زیادی از سراسر دنیا برای بازدید از این مکانهای فرهنگی میآیند. علاوه بر این، باغهای زیبای شیراز مانند باغ ارم و باغ دلگشا، جلوهای از هنر معماری و طبیعت ایران را نشان میدهند.
غذاهای محلی
شیراز با غذاهای خوشمزه و محلیاش نیز شناخته میشود. کلمپلو یکی از غذاهای معروف شیرازی است که با کلم، برنج و گوشت تهیه میشود و طعمی بسیار خاص دارد. همچنین فالوده شیرازی، دسر خوشمزهای است که در روزهای گرم، طراوت خاصی به آدم میبخشد.
چرا گویش شیرازی مهم است؟
گویش شیرازی بخشی از هویت فرهنگی مردم این منطقه است. این گویش نهتنها نشاندهنده تاریخ و تمدن این شهر است، بلکه پیوندی عمیق با آثار ادبی و هنری بزرگانی چون حافظ و سعدی دارد. حفظ این گویش، یعنی حفظ بخشی از میراث فرهنگی ایران.
جواب درک مطلب صفحه ۹۱ درس ۱۳ آزاد فارسی ششم
۱- گویش شیرازی چه ویژگی خاصی دارد؟
پاسخ: ملایمت، لطافت و آهنگین بودن از ویژگیهای خاص گویش شیرازی است.
۲- کدام شاعران معروف به شیراز تعلق دارند؟
پاسخ: حافظ و سعدی
۳- یکی از غذاهای معروف شیراز را نام ببرید.
پاسخ: کلمپلو
۴- چرا حفظ گویش شیرازی مهم است؟
پاسخ: چون گویش شیرازی بخشی از هویت فرهنگی و تاریخی شیراز است و به آثار ادبی بزرگی مثل شعرهای حافظ و سعدی پیوند دارد.
۵- مردم شیراز در گویش خود چگونه دیگران را خطاب قرار میدهند؟
پاسخ: با واژههای صمیمانه و دوستانه مثل “جونم” و “عزیزم”.
پاسخ سوالات زبان محلی صفحه ۹۱ درس سیزدهم آزاد فارسی ششم
۱- معادل واژههای زیر را در زبان محلّی خود بنویسید.
نکته: پاسخ این سوال متناسب با گویش محلی شهر یا روستای شما میباشد و باید آن را خودتان با کمک پدر یا مادرتان بنویسید. در زیر نمونههای دو شهر تربت حیدریه و مازندران را نوشته ایم.
گرگ: گرگ (تربت حیدریه)
گرگ (مازندرانی)
گنجشک: چَغوک – چل (تربت حیدریه)
میچکا (مازندرانی)
خروس: خروس (تربت حیدریه)
طِلا (مازندرانی)
گربه: گوربه (تربت حیدریه)
بامشی (مازندرانی)
پشه: پشه (تربت حیدریه)
لَل (مازندرانی)
مورچه: مورچه (تربت حیدریه)
مورچه (مازندرانی)
۲- علاوه بر واژههای بالا، نام دو جانور دیگر را به زبان محلّی خود بنویسید.
نکته: پاسخ این سوال متناسب با گویش محلی شهر یا روستای شما میباشد و باید آن را خودتان با کمک پدر یا مادرتان بنویسید. در زیر نمونههای دو شهر تربت حیدریه و مازندران را نوشته ایم.
روباه: رواح (تربت حیدریه)
لاس (مازندرانی)
سوسک: حشی دودو (تربت حیدریه)
سیس (مازندرانی)
قبلی: معنی شعر شیر خدا فارسی ششم
جواب گوش کن و بگو و درک مطلب درس ۱۲ فارسی ششم
معنی کلمات درس دوازدهم دوستی و مشاوره فارسی ششم
معنی کلمات درس بوعلی و بهمنیار فارسی ششم
جواب درک مطلب و درک و دریافت درس یازدهم فارسی ششم
معنی کلمات درس ۱۱ یازدهم شهدا خورشیدند فارسی ششم
توجه: شما دانش آموزان عزیز و کوشا می توانید برای دسترسی سریع تر و بهتر به مطالب کمک درسی کتاب فارسی پایه نهم متوسطه اول ، کلمه و عبارت « ماگرتا » را به همراه مطلب مورد نظر خود جستجو کنید.
در انتها امیدواریم که مقاله جواب متن درسی و سوالات صفحه ۹۰ و ۹۱ درس ۱۳ دوازدهم آزاد فارسی پایه ششم ابتدایی ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد و توانسته باشید تا از آن استفاده و بهره برده باشید.