جواب تمرین و پرسش صفحه ۶۹ فیزیک پایه دوازدهم رشته ریاضی و فیزیک از فصل ۳ سوم نوسان و موج قسمت ۳-۴ تشدید ؛ برای مشاهده گام به گام این بخش در ادامه با آموزش و پرورش ماگرتا همراه باشید.
پاسخ صفحه بعدی:
پاسخ تمرین ۳-۳ صفحه ۶۹ فیزیک پایه دوازدهم ریاضی
طول تعدادی آونگ ساده که از میلهای افقی آویزاناند، عبارتاند از . فرض کنید میله دستخوش نوسانهایی افقی با بسامد زاویهای در گسترهٔ بشود. کدام آونگها با دامنهٔ بزرگتری به نوسان در میآیند؟ (توجه کنید گرچه تشدید در بسامد مشخصی رخ میدهد، اما دامنهٔ نوسان در نزدیک این بسامد همچنان بزرگ است).
پاسخ: نقشهٔ راه: با داشتن بسامد زاویهای میتوان طول آونگهایی که در آنها تشدید رخ میدهد را به دست آورد.
تشدید در آونگهای رخ میدهد که طول آنها در گسترهٔ ۰/۶۱۲۵m تا ۲/۴۵m باشد که دو آونگ با طولهای ۰/۸m و ۱/۲m در این گستره هستند و در آنها تشدید رخ داده و به شدت به نوسان در میآیند.
جواب پرسش ۳-۲ صفحه ۶۹ فیزیک پایه دوازدهم ریاضی
در پی زمین لرزه عظیمی (به بزرگی ۸/۱ در مقیاس ریشتر) که در ساحل غربی مکزیک در سال ۱۹۸۵ اتفاق افتاد ساختمانهای نیمه بلند فرو ریختند، ولی ساختمانهای کوتاهتر و بلندتر پابرجا ماندند. علت این پدیده را توضیح دهید.
پاسخ: هر زلزله از مجموعهای نوسانهای متوالی با بسامدهای مختلف تشکیل شده است. امواج زلزله از کانون زلزله به سطح زمین رسیده و با تغییر دامنه به امواج سطحی تبدیل میشوند که قدرت تخریبی زیادی دارند. در هر زلزله، دامنهای از فرکانس وجود دارد که در آن تعداد بیشتری نوسان رخ میدهد.
در این زلزله، بسامد زلزله با بسامد ساختمانهای نیمهبلند مطابقت داشت، بنابراین پدیده تشدید در این ساختمانها مشاهده شد. در حالی که در ساختمانهای کوتاهتر و بلندتر، نوسان و لرزشهایی وجود داشت، اما تشدید رخ نداد و به همین دلیل آسیب قابلتوجهی در آنها مشاهده نشد.
پاسخ دیگر: هر جسم یا ساختۀ دست بشر که به نوسان درآید، با یک یا چند بسامد طبیعی نوسان خواهد کرد که به آنها بسامد طبیعی نوسان جسم میگوییم. ساختمانها مانند میلههایی هستند که در زمین فرو رفتهاند. اگر این میله را به یک سمت بکشیم و رها کنیم، شروع به نوسان میکند. در صورتی که تشدید رخ دهد، احتمالاً میتواند فرو بریزد. این پدیده میتواند در اثر زلزله رخ دهد.
موج زلزله نوعی نیروی نوسانی است که ساختمانها را بهطور منظم به تکان درمیآورد. اگر بسامد موج زلزله با بسامد طبیعی ساختمان برابر باشد، ساختمان با دامنه بیشتری شروع به نوسان میکند و ممکن است تخریب شود.
به عنوان مثال، در زلزله بم، بسامد زلزله با بسامد ساختمانهای یک طبقه برابر بود و تقریباً تمامی این ساختمانها ویران شدند. در زلزله مکزیکوسیتی نیز، بسامد زلزله با بسامد طبیعی ساختمانهای نیمهبلند برابر بود و این ساختمانها فرو ریختند، در حالی که ساختمانهای کوتاهتر و بلندتر به دلیل عدم تشدید، پابرجا ماندند.
⭕️ تذکر: دانشآموز عزیز، لطفاً توجه کنید که مطالب درسی در این وبسایت صرفاً به منظور کمک و آموزش قرار داده شدهاند و نباید از آن ها بهطور نادرست استفاده کنید. لذا، پیش از مشاهده پاسخها، لطفاً یکبار دیگر خودتان به سوالات پاسخ دهید و در صورت بروز مشکلات، از این پاسخها کمک بگیرید.
پاسخ صفحه قبلی: جواب فعالیت صفحه ۶۸ فیزیک دوازدهم ریاضی
✅ به پایان جواب تمرین و پرسش صفحه 69 فیزیک ۳ پایه دوازدهم ریاضی رسیدیم، جهت مشاهده گام به گام سایر کتاب های درسیتان کافیست آن را به همراه عبارت «ماگرتا» در گوگل جست و جو فرمایید. همچنین اگر سوالی داشتید حتما آن را از بخش دیدگاه بپرسید.