ارگونومی هنگام مطالعه؛ چطور با نشستن درست، تمرکز و حافظه خود را تقویت کنیم؟
آیا میدانید وضعیت بدنی تان هنگام مطالعه، بر کیفیت یادگیری تان تاثیر می گذارد؟
همهی ما میدونیم که درس خوندن یکی از مهمترین بخشهای دوران دانشآموزی هستش. اما چیزی که شاید خیلی بهش توجه نکنیم، اهمیت نشستن درست هنگام مطالعهست. شاید فکر کنیم هرجور بشینیم مهم نیست، اما بدون شک، رعایت اصول ارگونومی مطالعه میتونه تأثیر زیادی روی یادگیری، تمرکز و حتی سلامتی ما داشته باشه.
در این مقاله، میخوایم در مورد ارگونومی هنگام مطالعه صحبت کنیم و بهتون بگیم که چطوری با رعایت نکات ساده، میتونین یه فضای مطالعهی راحت و استاندارد برای خودتون ایجاد کنین. پس با ما همراه باشین! در ادامه با آموزش و پرورش ماگرتا همراه باشید.
چرا ارگونومی مطالعه مهمه؟
شاید این سوال براتون پیش بیاد که چرا باید به نحوهی نشستن موقع درس خوندن اهمیت بدیم؟ در جواب باید بگیم که نشستن نامناسب میتونه مشکلات زیادی رو برای ما به وجود بیاره. از جملهی این مشکلات میشه به موارد زیر اشاره کرد:
آسیبهای اسکلتی-عضلانی: قوز کردن، بیرون زدن شانهها، درد گردن و کمر، از جمله مشکلاتی هستن که میتونن در اثر نشستن نامناسب هنگام مطالعه به وجود بیان. این مشکلات ممکنه در کوتاهمدت خودشون رو نشون ندن، اما در بلندمدت میتونن دردسرهای زیادی رو برای ما ایجاد کنن.
خستگی زودرس: نشستن نامناسب باعث میشه که عضلات پشت و گردن درگیر بشن و زودتر خسته بشیم. در نتیجه، تمرکز ما کم میشه و کیفیت مطالعهمون پایین میاد.
کاهش جریان خون: خم شدن زیاد روی کتاب میتونه باعث ایجاد فشار روی قفسهی سینه و شکم بشه. این موضوع میتونه جریان خون رو مختل کنه و باعث بشه که احساس خستگی و کوفتگی به سراغمون بیاد.
کاهش تنفس: نشستن قوز کرده، میتونه باعث محدود شدن قفسهی سینه بشه و تنفس رو با مشکل مواجه کنه. تنفس درست برای رسیدن اکسیژن کافی به مغز لازمه و در نتیجه روی تمرکز و یادگیری ما تأثیر داره.
اصول ارگونومی هنگام مطالعه
حالا که با اهمیت ارگونومی مطالعه آشنا شدیم، بریم سراغ اینکه چطوری میتونیم یه فضای مطالعهی استاندارد و راحت برای خودمون درست کنیم. نکات مهمی که باید بهشون توجه کنیم رو در ادامه با هم بررسی میکنیم.
۱. صندلی مناسب
اولین و مهمترین نکته، انتخاب یه صندلی مناسب برای مطالعهست. بهتره صندلی که انتخاب میکنین، ارتفاع قابل تنظیمی داشته باشه تا بتونین اون رو با میزتون هماهنگ کنین. زانوهاتون باید با زاویهی ۹۰ درجه خم بشن و کف پاتون صاف روی زمین قرار بگیره. پشتی صندلی باید گودی کمر رو به خوبی پوشش بده و باعث بشه که صاف بشینین. از صندلیهایی که خیلی به عقب خم میشن، خودداری کنین. همچنین داشتن دستههای قابل تنظیم میتونه به راحتی آرنجهاتون کمک کنه.
۲. میز مطالعه
میز مطالعه هم به اندازهی صندلی اهمیت داره. یه میز مناسب باید اندازهی کافی داشته باشه تا بتونین به راحتی وسایلتون رو روش بچینین. همچنین ارتفاع میز باید با صندلی متناسب باشه تا مجبور نشین کمرتون رو خم کنین.
۳. نورپردازی مناسب
نورپردازی مناسب میتونه خستگی چشمها رو به حداقل برسونه و باعث بشه راحتتر روی درس تمرکز کنین. بهتره که نور از پشت سر شما بتابه و از تابش مستقیم نور به کتاب یا دفترتون خودداری کنین. استفاده از چراغ مطالعه میتونه به ایجاد نور مناسب کمک کنه.
۴. وضعیت قرارگیری بدن
حالا که با ویژگیهای صندلی و میز مناسب آشنا شدیم، بریم سراغ اینکه چطوری باید موقع درس خوندن بشینیم. صاف بشینین و قوز نکنین. گودی کمرتون باید به خوبی توسط پشتی صندلی حمایت بشه. شانههاتون رو شل بگیرین و از بالا انداختن اونها خودداری کنین. گردنتون رو صاف نگه دارین و از خم کردن یا چرخوندن زیاد اون خودداری کنین. کتاب یا دفترتون رو در فاصلهی مناسب از چشمهاتون قرار بدین. این فاصله باید حدود 30 تا 40 سانتیمتر باشه. پاهاتون رو صاف روی زمین قرار بدین و از قوز کردن یا آویزان کردن اونها خودداری کنین.
۵. نکات تکمیلی
استراحت: هر 45 تا 60 دقیقه یه بار از جای خودتون بلند بشین و چند دقیقه استراحت کنین. این کار باعث میشه که عضلاتتون شل بشن و خستگی به سراغمون نیاد.
نوشیدن آب: به طور مرتب آب بنوشین تا بدنتون هیدراته بمونه. کمآبی میتونه باعث خستگی و افت تمرکز بشه.
خوراکی سالم: از خوردن تنقلات ناسالم و پرچرب موقع درس خوندن خودداری کنین. به جای اون، از خوراکیهای سالم مثل میوه و آجیل استفاده کنین.
محیط آرام: سعی کنین در یه محیط آرام و بدون سر و صدا درس بخونین. این کار باعث میشه که بهتر بتونین روی درس تمرکز کنین.
جمع بندی
در این مقاله، در مورد ارگونومی هنگام مطالعه صحبت کردیم و نکات مهمی رو برای نشستن درست هنگام درس خوندن بهتون گفتیم. با رعایت این نکات میتونین یه فضای مطالعهی راحت و استاندارد برای خودتون ایجاد کنین و از درس خوندن لذت بیشتری ببرین.
یادتون باشه که ارگونومی مطالعه فقط یه بخش از آمادگی برای امتحانات و موفقیت در تحصیل هستش. در کنار این موضوع، باید به برنامهریزی درست، مطالعهی عمیق و داشتن انگیزه هم توجه کنین. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشه و بتونین با استفاده از نکات ارائه شده، یه فضای مطالعهی مناسب برای خودتون ایجاد کنین و در امتحانات و تحصیلتون موفق بشین.