سوالات متن درس چهارم اقتصاد دهم انسانی با جواب
نمونه سوال های امتحانی تشریحی و جای خالی درس 4 چهار کتاب اقتصاد پایه دهم انسانی با جواب
نمونه سوالات متن درس ۴ چهارم «مرز امکانات تولید» کتاب اقتصاد پایه دهم رشته علوم انسانی متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.
همچنین بخوانید: سوالات متن درس سوم اقتصاد دهم انسانی
نمونه سوال های متن امتحانی درس 4 چهارم اقتصاد دهم
۱) یکی از الگو هایی که می توانیم با آن ،کاربرد اصول (انتخاب کسب و کار) را در انتخاب بهینه تمرین کنیم چیست؟
پاسخ: الگوی مرز امکانات تولید
۲) منظور از الگو چیست؟ مثال بزنید.
پاسخ: الگو نمایشی ساده از واقعیتی پیچیده است.
* مثلا نقشه راه ها یک الگوست؛ زیرا جزئیات از جمله ساختمان ها، درختان و دست اندازها را نشان نمی دهد. نقشه فقط راه های اصلی و فرعی را نشان می دهد تا شما بدون درگیر شدن در جزئیات غیر لازم، بتوانید از جایی که هستید به جایی که می خواهید، بروید.
* الگوی آناتومی بدن انسان که در زیست شناسی استفاده می شود هم یک الگوست تا به ساده ترین شکل ممکن بخش های مختلف بدن انسان و نحوه ارتباط آنها را نشان دهد.
۳) الگو در علم اقتصاد،چه نقشی می تواند داشته باشد؟ توضیح دهید.
پاسخ: در اقتصاد الگوهایی وجود دارد که بسیاری از جزئیات دنیای واقعی را رها می کند تا به ما کمک کند بر آنچه اهمیت دارد، متمرکز شویم. الگوی مرز امکانات تولید یکی از این الگو های اقتصادی است که اجازه می دهد تا درک بهتری از بده ـ بستان های یک کشور در استفاده از منابع کمیاب پیدا کنید.
۴) الگوی …………………………یکی از الگو های اقتصادی است که اجازه می دهد تا درک بهتری از بده ـ بستان های یک کشور در استفاده از منابع کمیاب پیدا کنید.
پاسخ: مرز امکانات تولید
۵) منظور از مرز امکانات تولید چیست؟ مثال بزنید.
پاسخ: مرز امکانات تولید مرزی است بین آنچه یک کسب و کار (همانند یک شرکت تولیدی) با استفاده از منابع موجود و در دسترسش می تواند تولید کند و آنچه نمی تواند.
مثلا تصور کنید شرکتی راه اندازی کرده اید که فقط پنیر و ماست تولید می کند. جدول صفحه ۳۳ مقادیر مختلفی از پنیر و ماست را که شرکت شما در هفته می تواند تولید کند، نشان می دهد. روشن است که اگر همه منابع کمیاب فقط برای تولید پنیر به کار رود حداکثر ۱۰۰۰ بسته پنیر در هفته تولید می شود و البته دیگر امکان تولید ماست وجود نخواهد داشت (نقطه الف). در مقابل، اگر همه منابع شما صرف تولید ماست شود، در مجموع ۵۰۰ سطل تولید می شود و پنیری تولید نمی گردد (نقطه و). مابقی نقاط نیز نشان می دهد که منابع کمیاب بین تولید این دو کالا تقسیم شده است، به طوری که در نقطه ب بیشتر منابع به تولید پنیر اختصاص یافته و در نقطه هـ بیشتر صرف تولید ماست شده است، به خطی که از اتصال این نقاط به دست می آید، مرز امکانات تولید گفته می شود و نشان دهنده حداکثر امکان تولید شرکت شما با منابع موجود است.
۶) آیا مرز امکانات تولید، در سطح یک کشور هم برای تولیدات وجود دارد؟ توضیح دهید.
پاسخ: توجه به این امر درباره یک کشور هم وجود دارد. کشورها باید تصمیم بگیرند که منابع کمیاب خود را چگونه میان تولید کالاها اختصاص دهند. البته هر کشور صرفاً دو کالا تولید نمی کند ،اما کار کردن با یک الگوی واقعی که شامل هزاران کالا و خدمات است، بسیار دشوار است و از این رو می توان تولیدات یک کشور را همچون تولیدات یک شرکت، به صورت ساده با دو کالا نشان داد.
۷) با ذکر یک مثال هزینه فرصت اجتماع را توضیح دهید؟
پاسخ: جمله «چیزی به نام ناهار مجانی وجود ندارد». در اقتصاد برای اشاره به بعضی از مدارس که در گذشته ناهار رایگان به دانش آموزان می دادند، استفاده می شود. ناهاری که حتی اگر برای دانش آموزان رایگان باشد، برای جامعه رایگان نیست. تولید غذا به منابع نیاز دارد. از این منابع می توان برای تولید چیزهای دیگری استفاده کرد. بنابراین برای داشتن «ناهار رایگان» باید بپذیریم که از بعضی کالاها یا خدمات دیگر کمتر داشته باشیم. حتی کالاهایی که برای افراد «رایگان» است، معمولا برای تولیدشان زمان صرف می شود و هزینه فرصتی برای جامعه دارد.
۸) …………. به ما اجازه می دهد تا هزینه فرصت یک شرکت یا یک کشور را زمانی که بیش از یک کالا تولید می کند، مجسم کنیم.
پاسخ: مرز امکانات تولید
۹) تلاش برای به دست آوردن کارایی به چه معناست؟ مثال بزنید.
پاسخ: تلاش برای به دست آوردن کارایی به معنای یافتن موقعیت هایی برای پیشرفت است.
فرض کنید شما در تیم ورزشی دو و میدانی مدرسه عضو هستید و تخصص اصلی شما دوی ۱۵۰۰ متر است. دوستتان هم در تیم عضو است و در مسابقه به همان سرعت شما می دود؛ ولی دوی ۱۰۰ متر و ۱۵۰۰ متر برایش فرقی نمی کند، چون در هر دو رکورد مناسبی دارد. اگر مربی، شما را برای دوی ۱۰۰ متر و دوستتان را برای دوی ۱۵۰۰ متر انتخاب کند، باعث ناراحتی شما می شود. با عوض کردن موقعیت ها، شما وضعیت بهتری پیدا می کنید و دوستتان نیز مشکلی نخواهد داشت.
۱۰) در چه صورت اقتصاد یک شرکت یا کشور کار است؟
پاسخ: اگر یک شرکت یا یک کشور، هر فرصتی را برای استفاده بهتر از منابع به کار گیرد، بدون آنکه وضع دیگران بدتر شود، اقتصاد آن شرکت یا کشور کاراست؛ یعنی شرکت یا کشور از منابع موجود خود، بیشترین استفاده را می برد. در این صورت حداقل بیش از یک کالا یا خدمت می توان در دسترس مردم قرار داد؛ بدون آنکه کالاها یا خدمات دیگر کاهش پیدا کنند.
۱۱) منظور از الگوهای اقتصادی چیست؟
پاسخ: هرگاه واقعیت های پیچیده اقتصادی به شکلی ساده نمایش داده شود تا بر ارتباط بین اجزای آن واقعیت ها و آنچه اهمیت دارد تمرکز صورت گیرد.از الگوهای اقتصادی استفاده کرده ایم.
۱۲) الگوی مرز امکانات تولید را توضیح دهید.
پاسخ: یعنی یک واحد کسب و کار چگونه امکانات کمیاب خود را بین انواع تولیدات تقسیم کند. (تولیدکنندگان اقتصادی برای کسب سود بیشتر، عوامل تولیدی را به گونهای مناسب با یکدیگر ترکیب میکنند. به عبارت سادهتر، تولید کردن یعنی ایجاد فواید اقتصادی جدید.)
۱۳) منظور از مرز امکانات تولید چیست؟
پاسخ: خطی که در نمودار امکانات تولید ، نشان دهنده ی حداکثر امکان تولید با منابع موجود است. مرز امکانات تولید مرزی است بین آنچه یک کسب و کار (همانند یک شرکت تولیدی) با استفاده از منابع موجود و دردسترس اش می تواند تولید کند. این کسب و کار می تواند هر سطح تولید را که با نقطه ای بر روی مرز امکانات تولید نشان داده شده است، انتخاب کند.
۱۴) امکانات تولید نشان دهنده چیست؟
پاسخ: نشان دهندهی هزینه فرصت است. یعنی با تولید یک کالا از تولید سایر کالاها باز می مانیم. (مثال در مثال قبلی با تولید بیشتر پنیر امکان تولید ماست کمتر می شود.)
۱۵) منظور از هزینه فرصت اجتماع چیست؟
پاسخ: کالاهایی که برای افراد رایگان است، معمولا برای تولیدشان زمان صرف می شود و هزینه فرصتی برای جامعه دارد.
۱۶) اقتصاد کارآمد یک شرکت یا کشور چگونه اقتصادی است؟ مثال بزنید.
پاسخ: اقتصادی که هر فرصتی را برای استفاده بهتر از منابع به کار گیرد، بدون آنکه وضع دیگران بدتر شود، اقتصاد آن شرکت یا کشور کاراست؛ یعنی شرکت یا کشور از منابع موجود خود، بیشترین استفاده را می برد.
در این صورت حداقل بیش از یک کالا یا خدمت می توان در دسترس مردم قرار داد؛ بدون آنکه کالاها یا خدمات دیگر کاهش پیدا کنند. مثال شرکت الف فعالیتی را با ۴۲ نیروی انسانی به انجام می رساند و شرکت ب همان فعالیت را با ۳۶ نیروی انسانی انجام می دهد بنابراین شرکت ب کارآمد تر از شرکت الف است.
۱۷) اقتصاد ناکارآمد چگونه اقتصادی است؟
پاسخ: اقتصادی است که زیر مرز منحنی امکانات تولید است.یعنی متناسب با امکاناتی که دراختیار داشته است تولید نکرده است.
۱۸) در چه صورت اقتصاد یک شرکت یا کشور ناکارا خواهد بود؟ مثال بزنید.
پاسخ: اگر یک شرکت یا یک کشور، از همه منابعش در تولید استفاده نکند و تولیداتش در زیر مرز امکانات تولید قرار داشته باشد اقتصاد این شرکت یا کشور ناکارا خواهد بود.
مثلا فرض کنید ارائه دهندگان دسترسی به اینترنت در یک کشور، دو کارگر را برای ارتباط هر خانه با سرویس اینترنت می فرستند. با اینکه یک کارگر می توانست کار را به همان سرعت انجام دهد! در این صورت تولید در این کشور ناکارا خواهد بود. در مقابل، اگر شرکت ها روش کاراتر ارسال یک کارگر را اتخاذ می کردند، کارگر کمتری در این صنعت نیاز می شد و کشور می توانست با آن کارگر، تولیداتش در کالاها و خدمات دیگر را گسترش دهد.
۱۹) کدام نقاط در منحنی مرز امکانات تولید ناکارا می باشند؟
پاسخ: نقاطی که در زیر مرز امکانات تولید قرار دارند. نقاطی هستند که تولید در آنها ناکاراست. هر نقطه در زیر مرز امکانات تولید، نشان دهنده این است که اقتصاد از بیشترین منابعش استفاده نکرده است.
۲۰) نقاط خارج از مرز امکانات تولید چگونه می باشند؟
پاسخ: ناحیه خارج از مرز فقط نقاطی هستند که کشور می تواند آرزوی رسیدن به آنها را داشته باشد. این نقاط با فرض ثابت ماندن منابع کشور، غیرقابل دستیابی هستند زیرا کشور منابع کافی برای تولید در آن سطح را ندارد.
نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.
همچنین بخوانید: جواب فعالیت های درس ۴ چهارم اقتصاد دهم انسانی
و
سوالات متن درس دوم اقتصاد دهم انسانی
توجه: شما دانش آموز پایه دهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب اقتصاد دهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله نمونه سوالات متن درس ۴ چهارم کتاب اقتصاد پایه دهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💕
کل کتاب ک