سوالات متن درس دوم اقتصاد دهم انسانی با جواب
نمونه سوال های امتحانی تشریحی و جای خالی درس 2 دو کتاب اقتصاد پایه دهم انسانی با جواب
نمونه سوالات متن درس ۲ دوم «انتخاب نوع کسب و کار» کتاب اقتصاد پایه دهم رشته علوم انسانی متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.
همچنین بخوانید: سوالات متن درس اول اقتصاد دهم انسانی
نمونه سوال های متن امتحانی درس 2 دوم اقتصاد دهم
۱) اکثر کسب و کارها در ایران چگونه می باشند؟
پاسخ: اکثر کسب و کارها در ایران به عنوان کسب و کاری شخصی، شرکتی سهامی یا تعاونی مشغول به فعالیتاند.
۲) برای درک کلی تفاوت مفهومی شکل های مختلف کسب و کار باید به چه سوالی پاسخ دهیم؟
پاسخ: اگر بخواهیم به صورت کلی تفاوت مفهومی شکل های مختلف کسب و کار را درک کنیم، باید تنها به این سؤال پاسخ بدهیم که مالک محصول یا کالای (نهایی) که به مشتری عرضه می شود، کیست؟ یک نفر یا چند نفر و چگونه؟
۳) سازمان تولید بیانگر چیست؟
پاسخ: سازمان تولید بیانگر این است که مالک محصول یا کالای (نهایی) که به مشتری عرضه می شود، کیست؟ یک نفر یا چند نفر و چگونه؟ سازمان تولید در واقع بیانگر نوع کسب و کار می باشد.
۴) این سوال که مالک محصول یا کالای (نهایی) که به مشتری عرضه می شود، کیست؟ یک نفر یا چند نفر و چگونه؟ و پاسخ به آن بیانگر کدام مفهوم می باشد؟
پاسخ: سازمان تولید
۵) انواع روش های شروع کسب و کار از نظر سازمان تولید را بنویسید:
پاسخ: ۱- کسب و کار شخصی
۲- کسب و کار شراکتی
۳- کسب و کار شرکت
۴- کسب و کار تعاونی
۵- کسب و کار غیرانتفاعی و خیریه
۶) امروزه اغلب کسب و کارها درایران به چه شکلی هستند؟
پاسخ: به شکل شخصی
۷) کسب و کارهای شخصی دارای چه ویژگی هایی هستند؟
پاسخ: ۱- متعلق به یک شخص است.
۲- بیشتر آنها کوچک مقیاس اند.
۳- به صورت خویش فرما هستند. (یعنی یک نفر مالک و کارفرما است)
طیف وسیعی از مشاغل را در برمی گیرد. (تعمیرکاران خودرو و لوازم خانگی، بنگاه های معاملات ملکی، خرده فروشان، کشاورزان، صنعتگران خرد و هنرمندان، نمونه هایی از کسب و کارهای شخصی هستند؛ حتی در زمینه های تخصصی مانند پزشکی، دندان پزشکی، وکالت و حسابداری اغلب کسب و کارها شخصی اند.)
۸) در چه صورتی شما یک کارفرما هستید؟ و چه وظایفی برعهده دارید؟
پاسخ: اگر کسی را برای کارتان به کار گرفتید، شما کارفرمای او هستید و بایدحقوق او را طبق قانون کار پرداخت کنید و او را بیمه کنید.
۹) کسب و کارهای شخصی دارای چه مزایایی هستند؟
پاسخ: ۱- راه اندازی آسان و هزینه های نسبتا اندک
۲- آزادی عمل و سهولت در تصمیم گیری (تصمیم گیری در مورد بازاریابی، تغییر شرایط بازار و …)
۳- مالکیت کامل سود
۴- منافع مالیاتی (فقط یک بار مالیات بر درآمد می دهید)
۱۰) کسب و کارهای شخصی دارای چه معایبی هستند؟
پاسخ: ۱- بار سنگین مسئولیت (همه چیز به شما برمی گردد، حتی در ناخوشی و سفر)
۲- مشکل تأمین مالی (پس انداز شخصی و قرض از دوستان و خانواده)
۳- مسئولیت نامحدود در مقابل بدهیها و دعاوی
۱۱) شراکت چیست؟
پاسخ: شراکت، کسب و کاری متعلق به دو نفر یا بیشتر است که شریک نامیده می شوند؛ هرکدام هم متناسب با سهمشان در سود کسب و کار سهیم اند. کسب و کار شخصی شما، مشابه بیشتر کسب و کارهای شراکتی کوچک، مانند برخی از مغازهها، رستورانها و پیمانکاران است.
۱۲) کسب و کارهای شراکتی چه شباهت و تفاوتی با کسب و کارهای شخصی دارند؟
پاسخ: شباهت: کسب و کارهای شراکتی همانند کسب و کارهای شخصی بسیار آسان راه اندازی می شوند؛ گام های اولیه راه اندازی آنها کاملا مشابه کسب و کار شخصی است، از جمله ثبت اسم، اخذ پروانه ها و مجوزها و .…
تفاوت: آن هم نگارش قرارداد شراکت بین افراد است.
۱۳) در قراردادهای شراکت بین افراد، چه مواردی مطرح می شود؟
پاسخ: مواردی از جمله محدوده اختیارات و وظایف افراد، نحوه تقسیم سود یا زیان، حل اختلافات بین آنها، تصمیم گیری در مورد انحلال و …مطرح می شود. اگرچه برای وجود این قرارداد، الزامی قانونی وجود ندارد؛ ولی از جهت روشن شدن حقوق و تکالیف شرکا، به داشتن آن توصیه می شود؛ ضمن اینکه در صورت ثبت رسمی قرارداد، عمل به محتوای آن الزام قانونی پیدا می کند.
۱۴) نمونه هایی از کسب و کارهای شخصی را نام ببرید.
پاسخ: مشاغل خویش فرمایی مانند تعمیرکاران خودرو و لوازم خانگی، بنگاه های معاملات ملکی، خرده فروشان، کشاورزان، صنعتگران خرد و هنرمندان، نمونه هایی از کسب و کارهای شخصی هستند؛ حتی در زمینه های تخصصی مانند پزشکی، دندان پزشکی، وکالت و حسابداری اغلب کسب و کارها شخصی اند.
۱۵) چگونه یک کسب و کار شخصی راه اندازی کنیم؟
پاسخ: الف) نام کسب و کارتان را ثبت کنید.
ب) قوانین و مقررات مربوط به آن زمینه را مطالعه کنید.
ج) برای گرفتن گواهی نامه یا پروانه فعالیت رسمی در آن زمینه اقدام کنید.
د) اسناد مربوط به هزینهها و درآمدتان را حفظ کنید. این اسناد مبنای تعیین مالیات بر کسب و کار شماست.
و) اگر کسی را برای کارتان به کار گرفتید، شما کارفرمای او هستید و باید حقوق او را طبق قانون کار پرداخت کنید و او را بیمه کنید.
۱۶) شراکت چه نوع کسب و کاری است؟
پاسخ: شراکت، کسب و کاری متعلق به دو نفر یا بیشتر است که شریک نامیده می شوند؛ هر کدام هم متناسب با سهمشان در سود کسب و کار سهیم اند.
۱۷) چند نوع کسب و کار شراکتی را نام ببرید.
پاسخ: کسب و کارهای شراکتی کوچک، مانند برخی از مغازه ها، رستوران ها و پیمانکاران است.
۱۸) کسب و کارهای شراکتی دارای چه مزایایی هستند؟
پاسخ: راه اندازی نسبتا آسان، دسترسی به منابع و سرمایه های مالی بزرگ تر، تقسیم بار مسئولیت و هم افزایی توانایی ها.
۱۹) کسب و کارهای شراکتی دارای چه معایبی هستند؟
پاسخ: افزایش برخی هزینه ها جهت تنظیم قرارداد و مشاوره حقوقی با وکیل، مسئولیت نامحدود در مقابل بدهی ها و دعاوی، آزادی عمل محدود تر افراد و تصمیم گیری سخت تر به دلیل لزوم توافق شرکا.
۲۰) منظور از سهام چیست؟
پاسخ: سهام یک سند مالکیت است و نشان می دهد که دارنده آن، بخشی از مالکیت شرکت را در اختیار دارد و در سود و زیان آن، شریک است؛ مثال اگر دارایی شرکتی به ۱۰۰۰۰۰ سهم تقسیم شده باشد، سرمایه گذاری که ۱۰۰۰۰ سهم آن را خریداری می کند، مالک ۱۰ درصد شرکت است.
۲۱) شرکت سهامی عام چگونه شرکتی است؟
پاسخ: یکی از انواع شرکتهای سهامی است که قسمتی از سرمایهی آن از طریق فروش سهام به غیر مؤسسان یعنی مردم تأمین شود. سهام شرکت سهامی عام در بورس اوراق بهادار داد و ستد میشود. تعداد شرکا در شرکت سهامی عام زیادتر از سایر انواع شرکت های سهامی است.
این امر میتواند منجر به جمع شدن سرمایه های کوچک و ایجاد یک سرمایه بزرگ بشود که انجام فعالیت های اقتصادی سنگین را میسر میسازد. در این نوع شرکت ها نقل و انتقال سهام آسان است و محدود به رضایت دیگر سهامداران نیست.
۲۲) چگونه یک فعالیت شراکتی راه اندازی کنیم؟
پاسخ: کسب و کارهای شراکتی همانند کسب و کارهای شخصی بسیار آسان راه اندازی می شوند؛ گام های اولیه راه اندازی آنها کاملا مشابه کسب و کار شخصی است، از جمله ثبت اسم، اخذ پروانه ها و مجوزها و… . البته گامی اضافی دارد و آن هم نگارش قرارداد شراکت بین افراد است.
۲۳) گام اضافی درراه اندازی کسب و کار شراکتی نسبت به کسب و کار شخصی چیست؟
پاسخ: نگارش قرارداد شراکت بین افراد
۲۴) در قراردادهای شراکت بین افراد چه مواردی مطرح می شود؟
پاسخ: در قراردادهای شراکت بین افراد، مواردی از جمله محدوده اختیارات و وظایف افراد، نحوه تقسیم سود یا زیان، حل اختلافات بین آنها، تصمیم گیری در مورد انحلال و … مطرح می شود.
۲۵) چرا به داشتن قرارداد بین افراد، در کسب و کار شراکتی توصیه می شود؟
پاسخ: اگر چه برای وجود این قرارداد، الزامی قانونی وجود ندارد؛ ولی از جهت روشن شدن حقوق و تکالیف شرکا، به داشتن آن توصیه می شود.
۲۶) در چه صورت عمل به محتوای قرارداد الزام قانونی پیدا می کند؟
پاسخ: در صورت ثبت رسمی قرارداد، عمل به محتوای آن الزام قانونی پیدا می کند.
۲۷) اساسنامه شرکت چیست؟
پاسخ: مجموعه قوانینی که بیان می کند که شرکت برای چه کسب و کاری تشکیل شده است؛ سهام آن چه میزان است و چگونه تقسیم و فروخته می شود؛ چگونه شرکت سرمایه اولیه خود را تأمین می کند و چگونه سود و زیان تقسیم می شود؛ سهام داران چه حقوق و مسئولیت هایی در شرکت دارند؛ شرکت چگونه منحل می شود و …
۲۸) شرکت سهامی خاص چگونه شرکتی است؟
پاسخ: نوعی شرکت سهامی است که سهام آن قابل داد و ستد در بورس اوراق بهادار نیست. هنگام تشکیل چنین شرکتی باید تمام سرمایه آن در موقع تأسیس توسط مؤسسان تأمین شده باشد. مدیر شرکت سهامی خاص نمیتواند خارج از سرمایه گذاران شرکت باشد.
۲۹) شرکت با مسئولیت محدود چگونه شرکتی است؟
پاسخ: شرکت با مسئولیت محدود شرکتی است که بین دو یا چند نفر برای امور تجارتی تشکیل شده و هر یک از شرکا، بدون این که سرمایه به سهام یا قطعات سهام تقسیم شده باشد، فقط تا میزان سرمایهی خود در شرکت، مسئول قروض و تعهدات شرکت است.
۳۰) ساختار سازمانی شرکت سهامی چگونه است؟
پاسخ: ساختار سازمانی به نحوه ورود و ارتباط بین اعضای یک شرکت گفته می شود. از بین سهام داران تعدادی به عنوان هیئت مدیره انتخاب می شوند و از بین هیئت مدیره رئیس هیئت مدیره انتخاب می شود و به انتخاب هیئت مدیره، مدیر عامل منصوب می شود.مدیر عامل مدیران بخش های شرکت را انتخاب می کند.
۳۱) مزایای ایجاد شرکت را بنویسید.
پاسخ: مسئولیت محدود برای سهام داران (ضرر و بدهی سهام داران محدود به میزان سهام)
امکان افزایش سرمایه و تأمین مالی بانکی (از طریق افزایش سهام داران یا افزایش سرمایه آنها و نیز وام های بانکی)
امکان رقابت بالاتر (به دلیل مقیاس تولید بالا، امکان سرمایه گذاری بیشتر و قیمت پایین تر نسبت به رقبا)
تخصص گرایی بیشتر (امکان جذب افراد توانمندتر در زمینه های تخصصی و ویژه)
۳۲) معایب ایجاد شرکت را بنویسید.
پاسخ: هزینه های راه اندازی بالاتر، تأخیر در تصمیم گیری، پیچیدگیها در رابطه مدیریت و مالکیت و موفقیت های غیر فردی، تقسیم سود به تناسب مالکیت سهام، مالیات بر سود شرکت علاوه بر مالیات بر درآمد، قوانین پیچیده تر و گزارش دهی بیشتر
۳۳) شرکت تعاونی چگونه شرکتی است؟
پاسخ: تعاونی کسب و کاری است که با هدف تأمین نیازمندی های اعضا تشکیل می شود و به بهبود وضعیت اقتصادی آنها کمک می کند. تعاونیها مراحل راه اندازی کم و بیش مشابهی با شرکتها دارند؛ اما نحوه اداره آنها براساس هر نفر، یک رأی است؛ یعنی هر کدام از اعضا صرفِ نظر از اینکه چقدر از سرمایه تعاونی را تأمین کرده باشد، یک رأی خواهد داشت. اما توزیع سود احتمالی در پایان دوره به نسبت سرمایه هر عضو است.
۳۴) تعاونی تولید چگونه شرکتی است؟ مثال بزنید.
پاسخ: در تعاونی تولید، تعدادی تولیدکننده جهت بهره مندی از مزایای فعالیت های اقتصادی با مقیاس بزرگ، گرد هم می آیند و با اقدامات جمعی منفعت خود را بیشتر می کنند؛ مثال تعاونی کشاورزی را عده ای از کشاورزان تشکیل می دهند تا برای تهیه بذر مرغوب و تهیه سموم و کود و نیز امکان بازاریابی، تبلیغات جمعی و ایجاد زنجیره توزیع به آنها کمک کند.
۳۵) پر هزینه ترین نوع شرکت کدام است؟ چرا؟
پاسخ: شرکت سهامی، زیرا شرکت سهامی از پول دیگران برای راه اندازی کارش استفاده می کند. دولت برای شرکت ها قوانینی دارد تا به سرمایه گذاران اطمینان بدهد و کمک کند تا فریب نخورند. پذیرش و عمل به چنین قوانینی زمان بر و پرهزینه است و به مشاوره های حقوقی نیاز دارد.
۳۶) شرکت چه نوع کسب و کاری است؟
پاسخ: پیچیده ترین نوع کسب و کار شرکت است. شرکت کسب و کاری است که خودش هویت قانونی دارد؛ به این معنی که قانون با یک شرکت، مشابه با یک فرد و یا انسان رفتار می کند. شرکت ها حقوق و تعهدات خاصی دارند؛ دقیقاً همانند آنچه که انسانها انجام می دهند. برای مثال، یک شرکت می تواند دارایی داشته باشد، با دیگر شرکتها یا افراد وارد قرارداد شود و حتی علیه آنها شکایت کند و مورد شکایت قرار بگیرد.
۳۷) پیچیده ترین نوع کسب و کار چیست؟
پاسخ: شرکت
۳۸) منظور از اینکه شرکت کسب و کاری است که هویت قانونی دارد چیست؟ مثال بزنید.
پاسخ: به این معنی که قانون با یک شرکت، مشابه با یک فرد و یا انسان رفتار می کند. شرکت ها حقوق و تعهدات خاصی دارند؛ دقیقاً همانند آنچه که انسان ها انجام می دهند. برای مثال، یک شرکت می تواند دارایی داشته باشد، با دیگر شرکت ها یا افراد وارد قرارداد شود و حتی علیه آنها شکایت کند و مورد شکایت قرار بگیرد.
۳۹) دارایی شرکت چگونه تامین می شود؟
پاسخ: دارایی هر شرکت به تعداد معینی سهم تقسیم می شود و هر کس با خرید سهام شرکت به سهام دار آن تبدیل می شود که به اندازه سهمش مالکیت نسبی آن را دارد و در منافع و مسئولیت ها به همان اندازه سهیم است.
۴۰) چرا ایجاد یک شرکت به ویژه شرکت سهامی پرهزینه ترین نوع کسب و کار است؟
پاسخ: ایجاد یک شرکت به ویژه یک شرکت سهامی، پرهزینه ترین نوع کسب و کار است؛ زیرا شرکت سهامی از پول دیگران برای راه اندازی کارش استفاده می کند.
۴۱) چرا دولت برای شرکت ها قوانینی دارد؟
پاسخ: دولت برای شرکت ها قوانینی دارد تا به سرمایه گذاران اطمینان بدهد و کمک کند تا فریب نخورند.
۴۲) چرا شرکت ها به مشاوره های حقوقی و وکیل نیاز دارند؟
پاسخ: پذیرش و عمل به قوانینی که دولت برای شرکت ها دارد زمان بر و پرهزینه است و به مشاوره های حقوقی نیاز دارد. برای تشکیل شرکت، ممکن است به وکیل نیاز داشته باشید تا شما را برای تکمیل اساسنامه شرکت و سایر اسناد مورد نیاز کمک کند.
۴۳) در اساسنامه شرکت چه مواردی بیان می شود؟
پاسخ: اساسنامه شرکت باید بیان کند که شرکت برای چه کسب و کاری تشکیل شده است؛ سهام آن چه میزان است و چگونه تقسیم و فروخته می شود؛ چگونه شرکت سرمایه اولیە خود را تأمین می کند و چگونه سود و زیان تقسیم می شود؛ سهام داران چه حقوق و مسئولیت هایی در شرکت دارند؛ شرکت چگونه منحل می شود و …
۴۴) موسسات غیرانتفاعی (خیریه) چگونه شرکت هایی هستند؟
پاسخ: یک مؤسسه غیرانتفاعی نهادی قانونی است که برای انجام مأموریتی غیر سود آور، یعنی با هدفی غیرتجاری شکل گرفته است. این مأموریت ها اغلب زمینه هایی انسانی و اجتماعی دارند؛ مانند امور خیریه، آموزش، توسعه علمی و دینی، بهداشت و سلامت و .… محدوده عمل آنها گاهی محلی و گاهی ملی و حتی جهانی است.
۴۵) در تعاونی تولید،تولیدکنندگان با چه هدفی گردهم می آیند؟ مثال بزنید.
پاسخ: در تعاونی تولید، تعدادی تولیدکننده جهت بهرهمندی از مزایای فعالیتهای اقتصادی با مقیاس بزرگ، گرد هم میآیند و با اقدامات جمعی منفعت خود را بیشینه میکنند؛ مثلاً تعاونی کشاورزی را عدهای از کشاورزان تشکیل میدهند تا برای تهیه بذر مرغوب و تهیه سموم و کود و نیز امکان بازاریابی، تبلیغات جمعی و ایجاد زنجیره توزیع به آنها کمک کند.
۴۶) نحوه اداره تعاونی ها چگونه می باشد؟
پاسخ: تعاونی ها مراحل راه اندازی کم و بیش مشابهی با شرکت ها دارند؛ اما نحوه اداره آنها براساس هر نفر، یک رأی است؛ یعنی هر کدام از اعضا صرفِ نظر از اینکه چقدر از سرمایه تعاونی را تأمین کرده باشد، یک رأی خواهد داشت. اما توزیع سود احتمالی در پایان دوره به نسبت سرمایه هر عضو است.
۴۷) توزیع سود بین اعضای تعاونی چگونه صورت می گیرد؟
پاسخ: توزیع سود احتمالی در پایان دوره به نسبت سرمایه هر عضو است.
۴۸) منظور از موسسه غیرانتفاعی چیست؟ مثال بزنید.
پاسخ: یک مؤسسه غیرانتفاعی نهادی قانونی است که برای انجام مأموریتی غیرسودآور، یعنی با هدفی غیرتجاری شکل گرفته است. این مأموریت ها اغلب زمینه هایی انسانی و اجتماعی دارند. مانند امور خیریه، آموزش، توسعه علمی و دینی، بهداشت و سلامت و… .
۴۹) محدوده عمل موسسات غیرانتفاعی چگونه است؟
پاسخ: محدوده عمل آنها گاهی محلی و گاهی ملی و حتی جهانی است.
نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.
همچنین بخوانید: جواب فعالیت های درس دوم اقتصاد دهم انسانی
توجه: شما دانش آموز پایه دهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب اقتصاد دهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله نمونه سوالات متن درس ۲ دوم کتاب اقتصاد پایه دهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 🌹