جواب باهم بیندیشیم صفحه ۱۱۰ شیمی یازدهم تجربی و ریاضی ؛ در این مقاله به پاسخ و جواب سوالات تمرین با هم بیندیشیم صفحه ی 110 فصل سوم پوشاک ، نیازی پایان ناپذیر کتاب شیمی یازدهم تجربی و ریاضی فیزیک متوسطه دوم پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.
همچنین بخوانید: جواب خود را بیازمایید صفحه ۱۰۷ شیمی یازدهم

پاسخ و حل با هم بیندیشیم صفحه ۱۱۰ شیمی یازدهم تجربی و ریاضی
۱- با توجه به دو ساختار داده شده به پرسشها پاسخ دهید:

الف) پیشبینی کنید چه نوع نیروهای بین مولکولی در این دو الکل وجود دارد؟
پاسخ: نیروی جاذبه واندر والس و پیوند هیدروژنی
ب) مولکول این الکلها دو بخش قطبی و نا قطبی دارند. با توجه به اینکه گشتاور دوقطبی هیدروکربنها حدود صفر است، این دو بخش را در هر مولکول بالا مشخص کنید.
پاسخ: در تصویر زیر می توانید پاسخ زیر را مشاهده کنید:

پ) پیشبینی کنید در شرایط یکسان انحلال پذیری کدام الکل در آب بیشتر است؟
پاسخ: انحلال پذیری اتانول در آب بیشتر است. هنگامی که بخش ناقطبی یک مولکول ، بزرگتر از بخش قطبی آن باشد خواص ناقطبی مولکول بر خواص قطبی آن غلبه می کند. به همین جهت اوکتانول در آب حل نمی شود اما اتانول در آب با ایجاد پیوندهای هیدروژنی حل می شود.
ت) درستی پیشبینی خود را با توجه به دادههای جدول زیر بررسی کنید.

پاسخ: همان طور که در جدول مشاهده می شود اتانول به هر نسبتی در آب حل می شود اما الکل هشت کربنه انحلال پذیری کمی در آب دارد.
ث) دربارهٔ درستی جمله زیر گفتوگو کنید.
«با افزایش طول زنجیر هیدروکربنی در الکلها، نیروی وان دروالس بر هیدروژنی غلبه میکند و ویژگی ناقطبی الکل افزایش مییابد.»
پاسخ: جمله درست است زیرا در الکل ها دو نوع نیروی بین مولکولی وجود دارد : پیوند هیدروژنی در یک سر مولکول که به دلیل پیوند بین اتم اکسیژن و هیدروژن وجود دارد و نیروی واندوالس که از سمت زنجیره کربنی وجود دارد. هرچه زنجیره کربنی بزرگتر باشد نیروی واندروالس قویتر شده و بر پیوند هیدروژنی غلبه می کند و ویژگی ناقطبی الکل زیاد می شود.
ج) نمودار زیر انحلال پذیری الکلها را در مقایسه با هیدروکربنها در آب نشان میدهد. روند تغییر آنها را توضیح دهید.

پاسخ: آلکان های راست زنجیر چون مولکول های نا قطبی هستند در آب حل نمی شوند اما در الکل ها دو بخش قطبی و ناقطبی وجود دارد در الکل ها یی که تعداد کربن کمتری دارند بخش قطبی به بخش نا قطبی غلبه می کند و در نتیجه الکل در آب حل می شود اما با افزایش تعداد اتم های کربن بخش ناقطبی به بخش قطبی غلبه کرده و در نتیجه انحلال پذیری الکل در آب کم می شود.
همچنین بخوانید: جواب خود را بیازمایید صفحه ۱۰۴ شیمی یازدهم
و
جواب باهم بیندیشیم صفحه ۱۰۱ و ۱۰۲ شیمی یازدهم
توجه: شما دانش آموز پایه یازدهم رشته های نظری ریاضی فیزیک و تجربی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و سوالات فصل های اول و دوم و سوم کتاب شیمی یازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله توضیح و جواب سوال های باهم بیندیشیم صفحه ۱۱۰ فصل سوم شیمی یازدهم تجربی و ریاضی ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید.