سبک زندگی

تحقیق کامل درباره آهن زنگ نزن علوم ششم – به همراه فایل PDF

آهن زنگ نزن یا فولاد ضد زنگ چیست ؟ چه کاربردهایی دارد ؟

آهن زنگ نزن چیست علوم ششم : آهن زنگ نزن آلیا‍ژی متشکل از فولاد است که به علت داشتن ویژگی های فوق العاده ای مانند زنگ نزدن و دچار خوردگی نشدن پرکاربردترین فولاد مورد استفاده در صنایع و زندگی روزمره انسان است. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه باشید.

💡 آهن زنگ نزن از ۱۰٫۵ درصد یا بیشتر کروم و بیش از ۵۰ درصد آهن تشکیل شده است که با اضافه کردن درصد بیشتر کروم قابلیت ضد زنگ بودن آن بهبود پیدا می کند.

💡 کروم یا کرومیوم فلزی سخت خاکستری و دیر گذار است با علامت اختصاریcr

آهن ضد زنگ
آهن ضد زنگ

تاریخچه آهن زنگ نزن

پیر بارتبه مهندس فرانسوی در سال ۱۸۲۱، مشاهده کرد که با افزایش مقدار مشخصی کروم به آهن، سفتی و مقاومت به خوردگی اسیدی آن بسیار افزایش می‌یابد.

در ۱۹۰۹، لئون گویله و آلبرت پورتوین به‌طور مستقل در فرانسه ریزساختار آلیاژهای Fe-Cr و Fe-Cr-Ni را بررسی کردند.

در ۱۹۱۳ هری بریرلی متالوژیست انگلیسی برای اولین بار، با صنعتی سازی فولاد مارتنزیتی، این کشف را تجاری سازی کرد.

آهن زنگ نزن به چه معناست؟

در اصل اصطلاح درست فولاد زنگ نزن می باشد. زیرا هنگامی که کربن به آهن افزوده می شود تبدیل به آلیاژ تبدیل شده و از وضعیت عنصری خود خارج می گردد.

به علت فعال بودن فلز آهن وقتی در مجاورت اکسیژن و رطوبت قرار می گیرد به اصطلاح می گویند زنگ زده است ، در واقع آهن با اکسیژن تشکیل اکسید آهن داده که قرمز رنگ بوده و روی آن را می پوشاند.

گالوانیزه کردن آهن

برای استفاده بهتر از آهن و جلوگیری از زنگ زدن آن، آن را گالوانیزه می کنند . در این روش آهن را با فلز روی پوشش می دهند و در نتیجه زمانی که آهن گالوانیزه در معرض محیط مرطوب قرار می گیرد زنگ نمی زند.

آیا فولاد ضد زنگ ، زنگ می‌زند؟

بله فولاد ضد زنگ هم زنگ میزند. منظور از ضد زنگ بودن فولاد این است که فولادهای ضد زنگ فقط در شرایطی خاص نظیر محیط‌ های غیر آلوده و آب دریا و … بدون زنگ باقی می‌مانند. به طور کلی ماهیت محیط و ترکیب شیمیایی فولاد هر دو در تشکیل زنگ و خوردگی حفره‌ای فولاد ضد زنگ نقش تعیین کننده‌ای دارند.

کاربردهای آهن زنگ نزن

آهن زنگ نزن
آهن زنگ نزن

از انواع مختلف آهن زنگ نزن‌ها برای ساخت هزاران وسیله استفاده می‌شود. در موارد زیادی همچون لوله های صنعتی ، مخازن نگهدارنده مواد شیمیایی ،لوازم آشپزخانه صنایع پتروشیمی ، تجهیزات جراحی و….

در زیر به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم :

کاربرد عمومی: فنرها، چفت وبست‌ها (پیچ و مهره و واشر‌ها)، سیم.

حمل و نقل: سیستم‌های اگزوز، پنجره و داخل خودروها، تانکر‌های خیابانی، انبار‌های کشتی

معماری و مهندسی عمران: روکش‌ها، نرده ساختمان، اتصالات درب و پنجره ، ستون‌های روشنایی، تیر سردرها

کاربرد خانگی: کارد و چنگال گردونه ماشین لباسشویی

کاربرد شیمیایی دارویی: مخازن تحت فشار، لوله‌های فرآیند.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

‫۱۴۲ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 − 1 =