اخبارعلمی

جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۸۴ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

گام به گام پرسش صفحه 84 آزمایشگاه علوم تجربی دهم - فصل (3) آزمایش‌های دستورالعملی

جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۸۴ آزمایشگاه علوم تجربی دهم ؛ پاسخ پرسش صفحه 84 کتاب آزمایشگاه علوم تجربی (1) پایه دهم دوره دوم متوسطه از فصل سوم «آزمایش‌های دستورالعملی» را در ادامه در بخش آموزش و پرورش ماگرتا برای شما دانش‌آموز عزیز قرار داده‌ایم.

بعدی: پاسخ پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۸۶ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۸۴ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

پاسخ پرسش صفحه ۸۴ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

۱- نیروی بین مولکول‌های آب و سیلیس (SiO۲) موجود در شیشه قوی‌تر است یا نیروی بین مولکول‌های استون و سیلیس؟

✅ پاسخ: باید با توجه به مقدار بالا رفتن هر حلال در لوله مویین نتیجه گیری کنیم. در نتیجه نیروی بین مولکول‌های آب-شیشه از استون-سیلیس بیش‌تر می‌باشد.

۲- میزان بالا رفتن مایع در لوله مویین، با کشش سطحی مایع رابطه مستقیم دارد. کشش سطحی آب، گلیسیرین و استون را مقایسه کنید.

✅ پاسخ: کشش سطحی آب بیش‌تر از گلیسیرین و در گلیسیرین بیش‌تر از استون است. (استون>آب> گلیسیرین)

۳- میزان بالا رفتن در لوله مویین آب (گلیسیرین) استون است. ترتیب میزان بالا رفتن در لوله موئین به‌صورت آب>گلیسیرین>استون است. با توجه به این، چه عواملی بر کشش سطحی مایع اثر داشته و باعث ایجاد خطا در نتیجه این آزمایش می‌شود؟

✅ پاسخ: دو عامل اثر ساختارهای یونی بر کشش سطحی و اثر ساختارهای مولکولی بر کشش سطحی باعث ایجاد خطا در نتیجه آزمایش می‌شود.

۱- اثر ساختارهای یونی بر کشش سطحی
کشش سطحی آب خالص در صفر درجه سانتی‌گراد برابر با ۷۵/۶۴ دین بر سانتی‌متر است، اما با افزودن نمک طعام به آب و تشکیل محلول ۶ مولار، این مقدار به ۸۲/۵۵ دین بر سانتی‌متر افزایش می‌یابد. دلیل این افزایش، تقویت نیروهای واندروالسی بین ذرات محلول است. افزایش ذره‌ای قطبی و یونی مانند سدیم کلرید به آب مایه آن می‌شود که جاذبه میان ذرات بیشتر شود، زیرا جاذبه میان ذرات یونی و مولکول‌های آب قوی‌تر از جاذبه میان مولکول‌های آب به تنهایی است. بنابراین کشش سطحی در این محلول‌ها بیشتر از کشش سطحی آب خالص است.

۲- اثر ساختارهای مولکولی بر کشش سطحی
ساختارهای مولکولی باعث از میان رفتن ویژگی کشش سطحی مایعات می‌شوند، مانند مواد شوینده که با شکستن کشش سطحی آب مایه رفتن مواد پاک‌کننده و آب به درون پارچه شده و پارچه را تمیز می‌کنند. البته شکسته‌شدن کشش سطحی مایعات تنها تا نقطه بحرانی (CMC) صورت می‌گیرد و پس از آن کشش سطحی ثابت می‌ماند. بنابراین بکارگیری از غلظت‌های بالای ساختارهای مولکولی مانند مواد شوینده مایه شکسته شدن بیشتر کشش سطحی نمی‌شود.

نکته: دانش آموز عزیز مطالب این صفحه صرفا جنبه کمک آموزشی دارد و شما برای استفاده از آن ها باید یک بار خودتان تمامی سوالات این صفحه را حل کنید سپس اگر مشکلی داشتید از این مطالب کمک بگیرید.

قبلی: جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۸۲ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

به پایان جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۸۴ آزمایشگاه علوم تجربی دهم، رسیدیم. جهت مشاهده پاسخ سایر پرسش‌های کتاب، کافیست آن را به همراه عبارت «ماگرتا» در گوگل جست کنید و یا از قسمت دیدگاه همین مطلب با ما در ارتباط باشید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 + هشت =