معنی گنج حکمت ای رفیق فارسی دهم + آرایه ها و نکات دستوری
ترجمه و بازگردانی متن و معنی واژگان سخت حکایت ای رفیق ادبیات فارسی دهم به همراه قلمرو ادبی و زبانی
معنی گنج حکمت ای رفیق فارسی دهم ؛ در این مقاله ترجمه و نثر ساده متن و معنی کلمات سخت و آرایه های ادبی و زبانی حکایت گنج حکمت ای رفیق صفحه ۱۱۷ کتاب ادبیات فارسی دهم انسانی ، تجربی ، ریاضی و فنی حرفه ای متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.
همچنین بخوانید: معنی و مفهوم گنج حکمت عامل و رعیت فارسی دهم
معنی و نثر ساده و آرایه های ادبی گنج حکمت ای رفیق ادبیات فارسی دهم
روزی حضرت عیسی روح الله میگذشت. ابلهی با وی دچار شد و از حضرت عیسی سخنی پرسید؛ بر سبیل تلطفّ جوابش باز داد و آن شخص مسلمّ نداشت و آغاز عربده و سفاهت نهاد. چندان که او نفرین میکرد، عیسی تحسین مینمود.
معنی: روزی حضرت عیسی (ع) از مکانی می گذشت. نادانی با ایشان برخورد کرد و از حضرت عیسی سوالی پرسید؛ از روی مهربانی جوابش را داد و آن شخص جواب را نپذیرفت و شروع به فحش و ناسزا کرد. طوری که او نفرین می کرد اما حضرت عیسی با مهربانی با او رفتار می کرد.
عزیزی بدانجا رسید؛ گفت: «ای روح الله، چرا زبون این ناکس شدهای و هر چند او قهر میکند، تو لطف میفرمایی و با آنکه او جور و جفا پیش میبرد، تو مهر و وفا بیش مینمایی؟»
معنی: عزیزی به آنجا رسید؛ گفت:« ای روح خدا، چرا به این نامرد دچار شدی و در مقابلش ناتوان شدی و هر چه او خشم از خود نشان میدهد تو با مهربانی برخورد میکنی، و با اینکه او به تو ستم میکند و آزار میرساند تو مهربانی را در پیش گرفتی؟»
عیسی گفت: «ای رفیق! کُلّ اناءٍ یَتَرشَّح بمِا فیه، از کوزه همان برون تراود که در اوست؛ از او آن صفت میزاید و از من این صورت میآید. من از وی در غضب نمیشوم و او از من صاحب ادب میشود. من از سخن او جاهل نمیگردم و او از خلق و خوی من عاقل میگردد.»
معنی: عیسی گفت:«ای دوست من! هر ظرفی آنچه را در خود دارد به بیرون تراوش میکند، از کوزه همان چیزی بیرون میتراود که در آن است؛ از او این ویژگیهای بیرون میآید و از من این رفتار. من از او خشمگین نمیشوم و او از من ادب یاد میگیرد. من بخاطر حرفهای او نادان نمیشوم ولی او از رفتار من عاقل میشود.»
قلمرو ادبی: تضاد: نفرین، تحسین
او جور و … مینمایی؟: شبه سجع
جفا، وفا: تضاد، جناس
بیش، پیش: جناس
کل اناء یترشح بما فیه: هر ظرفی آنچه را در آن است تراوش میکند؛ تضمین
میزاید، میآید: جناس، سجع
زاییدن: تولید شدن
از او آن صفـت … میآید: سجع پایه سجع: می زاید، می آید)
جاهل، عاقل: تضاد
معنی کلمات و آرایه های زبانی حکایت ای رفیق ادبیات فارسی دهم
دچار شدن: برخورد کردن
برسبیل: از راه، از سر
تلطف: مهربانی، اظهار لطف و مهربانی کردن، نرمی کردن
مسـلّم نداشت: باور نمیکرد، نمی پذیرفت
عربده: فریاد پرخاشجویانه برای برانگیختن دعوا و هیاهو، نعره و فریاد
سفاهت: نادانی، بی خردی، کم عقلی
آغاز نهادن: آغاز کرد
نفرین: لعنت
تحسین: آفرین، ستایش
عزیز: گرامی
روح الله: روح خدا، لقب حضرت عیسی
زبون: خوار، ناتوان
ناکس: نامرد
قهر: خشم، غضب
جور: ستم
جفا: ستم، آزار
پیش بردن: انجام دادن
بیش: بیش تر
تراویدن: ترشح کردن
جاهل: نادان
خلق و خوی: اخلاق
ابله: نادان
سبیل: راه
غضب: خشمگین شدن
همچنین بخوانید: معنی گنج حکمت یک گام فراتر فارسی دهم
توجه: شما دانش آموز پایه دهم رشته های نظری ریاضی ، تجربی و انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به معنی کلمات و جواب سوالات تمرین درس های کتاب ادبیات فارسی دهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
در انتها امیدواریم که مقاله معنی و مفهوم گنج حکمت ای رفیق صفحه 117 کتاب ادبیات فارسی دهم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 🤗
عالییییهههههههههه(。♡‿♡。)
خوبه 😘😘😘