سبک زندگیسلامت

تست پاپ اسمیر چیست؟ بررسی شرایط انجام و عوارض + تفسیر آزمایش

چرا باید تست پاپ اسمیر انجام بدهیم؟ آیا این آزمایش سرطان دهانه رحم عوارض و درد دارد؟

تست پاپ اسمیر (به انگلیسی Pap Smear) یک روش آزمایشی معمول و رایج است که از آن برای بررسی سرطان دهانه رحم که جزو بیماری‌های آزاردهنده در خانم‌ها می‌باشد استفاده می‌شود. در ادامه با بخش درمان ماگرتا همراه باشید.

مطلب پیشنهادی : علائم سرطان خون چیست؟

شرایط انجام تست پاپ اسمیر برای سرطان دهانه رحم

در این روش که می‌بایست به دست متخصصان حوزه زنان صورت پذیرد، سلول‌هایی از دهانه رحم جمع آوری شده و روی آن‌ها بررسی‌هایی انجام می‌شود. این سلول‌ها در بخش انتهایی رحم و در بالای واژن وجود دارد.

عکس تست پاپ اسمیر
عکس تست پاپ اسمیر

اگر احتمال وجود سرطان رحم در خانم‌ها وجود داشته باشد، تشخیص اولیه آن با استفاده از روش پاپ اسمیر باعث می‌شود افراد شانس بهتری را در درمان این ضایعه داشته باشند. پاپ اسمیر Pap Smear می‌تواند تغییراتی را که نشان از احتمال بروز سرطان در آینده است در سلول‌های دهانه رحم خانم‌ها نشان دهد.

پزشکان متخصص نیز از همین روش برای تشخیص سرطان دهانه رحم و مشکلات دیگر مرتبط استفاده می‌کند. شایان ذکر است تشخیص زود هنگام سلول‌های غیر طبیعی با استفاده از پاپ اسمیر اولین قدم در متوقف کردن سرطان دهانه رحم خواهد بود و در واقع پاپ اسمیر اولین قدم در درمان و جلوگیری از بیماری سرطان دهانه رحم است.

دلایل انجام آزمایش پاپ اسمیر

همان طور که در قسمت بالایی گفته شد، روش پاپ اسمیر روشی است که به منظور چکاپ برای سرطان دهانه رحم در خانم‌ها انجام شده و امروزه از آن به عنوان یکی از اصلی‌ترین روش‌های درمان و تشخیص سرطان دهانه رحم یاد می‌شود.

تست پاپ اسمیر به فرآیند آزمایش و انجام این کار گفته می‌شود. این آزمایش علاوه بر این که دهانه رحم را بررسی می‌کند، معمولا همراه با معاینه لگن انجام شده تا نتیجه حاصله دقیق‌تر باشد. در خانم‌هایی که سن آن‌ها بالای سی سال است، آزمایش دهانه رحم پاپ اسمیر همراه با تست ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV انجام می‌شود.

بد نیست بدانید که HPV می‌تواند منجر به بروز سرطان دهانه رحم در برخی خانم‌ها شود و از این رو تست و آزمایش آن باعث می‌شود نتیجه نهایی دقیق‌تر و با خطای کمتری باشد.

زمان انجام تست پاپ اسمیر

دستگاه انجام تست پاپ اسمیر دهانه رحم
دستگاه انجام تست پاپ اسمیر دهانه رحم

پزشکان متخصص هنوز زمان خاص و دقیقی را برای انجام تست پاپ اسمیر در نظر نگرفته‌اند و به طور معمول زمان انجام تست پاپ اسمیر و تکرار آن به تصمیم بیمار و پزشک معالج بستگی دارد.

این موضوع بدان معنی است که تا زمانی که خانمی نخواهد این تست را پشت سر بگذارد، هیچ شخصی وی را ملزم نمی‌کند اما به طور کلی اغلب پزشکان حوزه زنان توصیه کرده‌اند تست پاپ اسمیر از آغاز ۲۱ سالگی انجام شده و برای خانم‌هایی که احتمال سرطان رحم به دلایل وراثتی و غیره در آن‌ها بالاتر است، حتی زودتر از این اقدام نمایند.

همچنین توصیه پزشکان بر این است که در خانم‌های ۲۱ تا ۶۵ سال، تست پاپ اسمیر از نوع مایع (Liquid) هر سه سال یک بار تکرار شود تا احتمال درمان سرطان دهانه رحم در این افراد به حداقل برسد.

نکته قابل توجه و بسیار مهم در این زمینه این است که انجام تست پاپ اسمیر از نوع Conventional ارزش تشخیصی نداشته و فقط ۳۰٪ سلول‌ها روی لام کشیده می‌شود. بدین ترتیب بقیه سلول‌ها اوت شده و نمی‌توان به طور قطعی سرطان دهانه رحم را تشخیص داد.

روش انجام تست پاپ اسمیر

برای اطمینان از این که فرآیند تست پاپ اسمیر به بهترین شکل انجام شده و نتایج حاصله خطایی نداشته باشد حتما به موارد زیر توجه کنید:

سه روز قبل از انجام تست پاپ اسمیر از داشتن رابطه جلوگیری کنید. همچنین هرگز از داروهای واژینال، کرم‌ها و انواع ژل استفاده نکنید. موارد یاد شده می‌توانند یک عامل بازدارنده برای تشخیص سلول‌های غیر نرمال باشند.

در طول دوران عادت ماهانه برای انجام پاپ اسمیر اقدام نکنید. اگر چه در این زمان نیز انجام تست مقدور است اما بهتر است انجام ندهید چرا که نتیجه آن ممکن است با خطا روبرو شود.

تست سرطان دهانه رحم
تست سرطان دهانه رحم

در هنگام انجام تست هرگز نگرانی و استرس نداشته و به پزشک معالج معتبر و تخصصی مراجعه نمایید. انجام تست پاپ اسمیر در مطب پزشک معالج و متخصص انجام شده و فرآیند آن چند دقیقه بیشتر زمان نمی‌برد.

در این آزمایش ممکن است از شما خواسته شود از کمر به پایین برهنه شوید تا دستگاهی که مخصوص این آزمایش است به راحتی قابل جابجایی باشد.

نحوه انجام تست پاپ اسمیر به گونه‌ای است که برای انجام آن ابتدا روی کمر دراز کشیده و زانوهایتان را خم می‌کنید. سپس پاشنه‌های پایتان را روی رکابی قرار داده تا وضعیت بدنی شما آماده انجام تست شود. در این هنگام پزشک متخصص با وسیله‌ای به نام اسپکولوم (به انگلیسی speculum) شروع به نمونه گیری می کند.

آیا آزمایش پاپ اسمیر درد دارد؟

هنگام استفاده دکتر از این دستگاه ممکن است کمی احساس فشار و درد را در ناحیه لگن شما ایجاد کند که امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد.

پس از قرار دادن این دستگاه، پزشک متخصص با استفاده از برسی نرم یا وسیله‌ای به نام اسپاچولا از سلول‌های دهانه رحم نمونه برداری کرده تا این نمونه‌ها برای آزمایش کنار گذاشته شوند.

این فرآیند معولا آسیبی به رحم خانم‌ها وارد نمی‌کند و بعد از انجام آن شما می‌توانید بدون هیچ مشکلی به خانه بازگشته و به زندگی روزمره خود بپردازید.

پس از انجام آزمایش، با توجه به نوع تستی که انجام داده‌اید پزشک نمونه‌های جمع آوری شده را به ظرف محتوی مایع نگهدارنده منتقل کرده یا آن‌ها را روی اسلاید شیشه‌ای قرار می‌دهد. سپس این نمونه‌ها به آزمایشگاه منتقل شده و با استفاده از میکروسکوپ‌های مخصوص و قدرتمند بررسی می‌شود.

در نهایت با بررسی در آزمایشگاه، وضعیت مشخصات سرطانی یا پیش سرطانی در این سلول‌ها تعیین شده و در قالب جواب آزمایش به شما ارسال می‌شود.

چند نکته مهم در رابطه با Pap Smear

در این قسمت نکات مهمی که در رابطه با این تست و موارد پیرامون آن وجود دارد را بررسی کرده ایم.

آیا ممکن است در نتیجه تست پاپ اسمیر خطا وجود داشته باشد؟

سوالی که بسیاری از کاربران عزیزمان از ما می‌پرسند این است که آیا وقع خطا در نتیجه تست پاپ اسمیر ممکن است؟ در جواب این دوستان باید بگوییم بله؛ امکان خطا هم وجود دارد. همان طور که گفته شد پاپ اسمیر یک راهکار بی‌خطر و سریع برای بررسی و آزمایش سرطان دهانه رحم است.

این روش در کنار تمام مزایا و نقاط مثبتی که دارد، روشی عاری از خطا و عوارض نیست و ممکن است نتایجی که از آن به دست آید با خطا همراه باشد. این موضوع بدین معنی است که احتمال این که تست پاپ اسمیر وجود ناهنجاری را در دهانه رحم شما نشان ندهد ممکن می‌باشد.

در این صورت ممکن است سلول‌های غیر نرمال در دهانه رحم وجود داشته باشد و این تست آن را نشان ندهد. اگر نتیجه منفی کاذب رخ دهد به این معنی نیست که اشتباهی در طول انجام کار رخ داده است بلکه فاکتورهایی وجود دارد که بودنِ آن‌ها می‌تواند سبب نتایج منفی کاذب شود. برخی از این فاکتورها عبارتند از:

  • جمع آوری ناکافی سلول‌های دهانه رحم و کمبود تعداد نمونه برای آزمایش.
  • جمع آوری تعداد کم سلول‌های غیر نرمال.
  • وجود خون یا التهابات خاص که سلول‌های غیر نرمال را از دید پزشکان پنهان می‌کند.

در این بین باید بدانید که ایجاد سرطان دهانه رحم چیزی نیست که یک هفته یا یک ماه به طول بیانجامد بلکه وجود و بروز آن چندین سال طول کشیده و اگر یک پاپ اسمیر نتواند وجود سلول‌های غیر نرمال را تشخیص دهد، احتمال این که در تست‌های بعدی این سلول‌ها بررسی و کشف شوند بسیار بالاست. بنابراین انجام تست پاپ اسمیر را در دوره‌های زمانی مختلف و البته مداوم فراموش نکنید.

بین دو تست پاپ اسمیر چه میزان زمان باید وجود داشته باشد؟

این سوال یکی از سوالات رایجی است که کاربران از ما می‌پرسند و باید بدانید که فاصله بین نمونه گیری جدید پاپ اسمیر باید بیشتر از ۸ هفته با نمونه گیری قبل باشد تا نتایج حاصله بتواند به شما کمک کند. این زمان اگر بیشتر باشد مشکلی ندارد اما زمان کمتر از ۸ هفته را پزشکان توصیه نکرده اند.

تفسیر جواب آزمایش پاپ اسمیر

جواب آزمایش پاپ اسمیر
جواب آزمایش پاپ اسمیر

پاپ اسمیر می‌تواند شما را از وجود سلول‌های مشکوک که نیاز به تست‌های بیشتری خواهد داشت آگاه کرده و به عنوان یک تست ارزان قیمت و عالی در صورت وجود سرطان دهانه رحم به شما هشدار دهد. این تست دارای دو نوع نتیجه نرمال و غیر نرمال است.

نتایج نرمال تست پاپ اسمیر:

اگر در تست پاپ اسمیر سلول‌های نرمال مشخص شود نتیجه تست منفی بوده و فرد نیاز به تست‌های بیشتر و درمان اساسی نخواهد داشت. این حالت تا زمانی که تست پاپ اسمیر بعدی و یا معاینه لگن بعدی انجام شود ادامه خواهد داشت.

نتایج غیر نرمال تست پاپ اسمیر:

اگر در تست پاپ اسمیر سلول‌های غیر نرمال مشخص شود، نتیجه مثبت خواهد بود. نتیجه مثبت به معنی وجود سرطان دهانه رحم نیست بلکه این که نتیجه مثبت چه پیغامی خواهد داشت به نوع سلول‌های مشخص شده و نوع تشخیص پزشک معالج بستگی دارد.

در این جا اصطلاحاتی وجود دارد که ممکن است پزشک از آن‌ها استفاده کند:

ضایعه داخل اپیتلیالی سنگفرشی یا همان Squamous intraepithelial lesion: این اصطلاح پزشکی برای این که نشان دهد سلول‌های جمع آوری شده از پاپ اسمیر ممکن است پیش سرطانی باشند به کار گرفته می‌شود. اگر تغییرات مربوط به اندازه، شکل و سایر مشخصات سلول‌ها در حد ضعیفی باشد، نشان می‌دهد که سال‌ها تا سرطانی شدن دهانه رحم فاصله دارید و فعلا نیازی به درمان و انجام کار خاصی نیست.

اما اگر تغییرات بسیار زیاد و محسوس باشد، شانس بیشتری وجود دارد که این ضایعات به زودی سرطانی شده و شما را زمین گیر کند. در این صورت تست‌های تشخیصی بیشتری مورد نیاز خواهد بود تا نوع بیماری و درمان آن دقیق‌تر مشخص شود.

سلول‌های گلاندولار آتیپیک یا همان Atypical glandular cells: سلول‌های گلاندولار سلول‌هایی هستند که منجر به تولید مخاط شده و در درون رحم رشد می‌کنند. این سلول‌ها ممکن است کمی غیر نرمال به نظر برسد اما مشخص نیست که آیا در آینده سرطانی می‌شوند یا خیر.

در این مورد لازم است تا تست‌های پاپ اسمیر بیشتری انجام شود تا منبع سلول‌های غیر نرمال و اهمیت آن‌ها به خوبی و با درصد خطای کم مشخص شود.

سرطان سلول سنگفرشی یا همان Squamous cell cancer: این نتایج نشان می‌دهد که سلول‌های جمع آوری شده از پاپ اسمیر غیر نرمال است و پزشک معالج از وجود قطعی سرطان دهانه رحم در شخص بیمار مطمئن است. سرطان سلول‌های سنگفرشی به سرطانی اشاره دارد که از سلول‌های مسطح واژن یا سرویکس ناشی می‌شود.

آدنوکارسینوما به سرطان موجود در سلول‌های گلاندولار اشاره دارد. اگر چنین سلول‌هایی در نمونه پاپ اسمیر یافت شود، پزشک توصیه خواهد کرد تا ارزیابی‌های دقیقی به منظور کشف راه‌های درمانی موثر انجام شود.

وجود عبارت Cells Absence of Endocervical در جواب پاپ اسمیر به چه معناست و چه زمانی استفاده می‌شود؟

اگر جواب آزمایش پاپ اسمیری که از شما گرفته شده عبارت فاقد سلول اندوسرویکال (یا همان cells Absence of Endocervical) باشد، شما باید تست را با رعایت فاصله زمانی مناسب که پزشک متخصص به شما می‌گوید تکرار نمایید. البته این عبارت برای خانم‌های یائسه اهمیتی نداشته و نیازی به تست دوباره نیست. پیشنهاد می‌کنیم با مشاهده این پاسخ حتما با پزشک خود مشورت کنید.

وجود عبارت Inflammation در جواب پاپ اسمیر به چه معناست و چه زمانی استفاده می‌شود؟

عبارت Inflammation در تست پاپ اسمیر به معنی وجود التهاباتی است که دهانه رحم دچار آن شده است. این التهابات اغلب به دلیل وجود یک عفونت باکتریایی رخ می‌دهد و با مشاهده این عنوان در تست پاپ اسمیر توصیه می‌کنیم درمان دارویی عفونت را شروع کرده تا از ایجاد مشکلات بزرگ‌تر جلوگیری نمایید.

معنی و مفهوم عبارت UnSatisfactory در تست پاپ اسمیر چیست و چه زمانی استفاده می‌شود؟

اگر در جواب تست پاپ اسمیری که از شما گرفته می‌شود عبارت UnSatisfactory نوشته شده بود به شما توصیه می‌کنیم مجددا در بازه زمانی دیگر این تست را انجام دهید. بهترین بازه زمانی برای ارزیابی مجدد تست پاپ اسمیر ۶ ماه بعد است.

آیا شما تاکنون تست پاپ اسمیر انجام داده اید؟ از طریق بخش نظرات تجربیاتتان را با دیگر خواننده های مقاله به اشتراک بگذارید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش − 2 =