بیماریهای ریوی و تنفسی : دستگاه تنفسی انسان یکی از مهمترین بخش های بدن و وظیفه اکسیژن رسانی و دفع دی اکسید کربن را برعهده دارد. ریه ها از بخش های مهم دستگاه تنفسی هستند که بایستی در مراقبت از آنها کوشید و از سیگار کشیدن و عفونت ریوی جلوگیری کرد. در ادامه با بخش سلامت ماگرتا همراه باشید.
اختلالات و درگیری در مجاری تنفسی و بافت ریوی و عروق خونی باعث بیماریهای ریوی می شود. ترکیبی از این اختلالات منجر به بیماریهای تنفسی بویژه انسداد ریوی خواهد شد. در صورت تشدید برخی از بیماریهای نیاز به استفاده از خدمات پرستاری در منزل می باشد.
تقسیم بندی بیماریهای ریوی یا تنفسی:
- بیماریهای انسدادی ریوی
- بیماریهای محدود کننده ریوی
- بیماریهای عروقی ریوی
انواع و شایعترین بیماریهای ریوی از جمله آنفولانزا، سرماخوردگی، پنومونی، آسم، سرفه، سینوزیت است که گاهی منجر به دیگر بیماریها می شوند. برونشیت مزمن نوعی از بیماریهای مزمن انسدادی ریه است که با سرفه مزمن شناخته میشود، این بیماری ناشی از التهاب مزمن در برونشها (نایژه) است.
بیماریهای ریوی در سالمندان
کهولت سن و بازنشستگی و سالمندی همواره با خود بیماریهایی خواهد داشت. افزایش سن هم باعث شده که دستگاه های تنفسی و گوارشی بدن و در کل سیستم ایمنی بدن ضعیفتر عمل کنند. البته در بروز این بیماری ها عواملی چون سبک زندگی ها، تغذیه سالم و خود مراقبتی ها تاثیرگذار می باشند.
پنومونی بیماری شایع ریوی
شایع ترین بیماریهای ریوی و تنفسی ، پنومونی است که این روزها شده جزئی از عوارض کرونا، یعنی کرونا باعث تشدید عفونت ریه ها شده و تبدیل به پنومونی و در موارد زیادی منجر به مرگ خواهد می شود.
پنومونی یکی از بیماریهای شایع ریه ها، عفونتی است که توسط باکتری، ویروس یا قارچ ایجاد می گردد. سرفه، عطسه، تنفس اغلب عامل های انتشار پنومونی بوده اما برخی افراد که نشانه ها و علائم بیماری را نداشته می توانند ناقل بیماری پنومونی باشند.
تب در سالمندان تنها تظاهر کلینیکی است که می تواند پزشک را در حدس زدن یک بیماری وخیم و جدی مانند عفونت راهنمایی نماید. سالمندان مبتلا به پنومونی برای مراقبت و بهبودی نیازمند مراقبت های تخصصی پرستار سالمند در منزل می باشند.
سیستم ایمنی بدن در صورتیکه قوی باشد باکتری ها و ویروس ها و میکروب هایی که در ریه جمع شده اند را به مبارزه می ایستد. اما در صورت ضعف سیستم ایمنی بدن، ریه عفونت میکند.
گروه بندی پنومونی در سالمندان
پنومونی باکتریایی یا ویروسی: این نوع از تعاملات روزانه پیش می آید. ویروس پنومونی باکتریایی از بینی یا سینوسها میتوانند به ریههای شما راه یابند.
پنومونی بیمارستانی: این نوع پنومونی در اثر حضور طولانی مدت در محیط بیمارستانی و مراقبتی فرد سالمند برای وی پیش می یابد.
پنومونی آسپیراسیون: هنگامی که هر چیزی به غیر از هوا وارد ریه های شما شود، میتواند منجر به پنومونی شود. این موضوع میتواند شامل خفگی یا استنشاق غذا، نوشیدنی، استفراغ یا حتی بزاق باشد. در صورتی که سالمندتان بیهوش یا استراحت مطلق است، مستعد ابتلا به پنومونی در سالمندان است. زیرا با بازگشت محتویات معده به سیستم تنفسی باعث ورود باکتریهای آن به ریه و ایجاد پنومونی میشود.
نشانه های پنومونی در سالمندان
پیشرفت علم و افزایش دانش و مهارت ها، در برخی از بیماریها که سالمند دیگر توانایی خود مراقبتی نداشته و خانواده هم به دلایل مختلف نتوانسته همواره از وی مراقبت های لازم را داشته، استفاده از خدمات مراقبتی و پرستاری از سالمند در منزل یا همراه و پرستار بیمار گزینه مناسبی می باشد.
سرطان ریه
سرطان ها عواملی مهمی در بسیاری از مرگ و میر افراد هستند. اما بسیاری هم راه درمان و کنترل دارند. در این میان سرطان ریه یکی از بیماریهای ریوی سالمندان است که مشکلات تنفسی را برایشان به همراه دارد.
رشد غیر طبیعی و غیر کنترل بافت ریه ایجاد تومور میکند، که این نوع را سرطان ریه نوع اولیه گویند. اما در حالت دیگر این تومور اگر از اعضای دیگر چون کلیه ها یا مغز به ریه ها بروز کند، سرطان ریه ثانویه یا متاستاز می باشد.
بجز عامل 90 درصدی سیگار کشیدن در ابتلا به سرطان ریه عامل 9 تا 15 درصدی هم مرتبط به تماس با مواد سرطان زا می باشد. برونشیت مزمن، سل ریه و فیبروز ریه هم با سرطان آدنوکارسینوما ریه ارتباط دارند. برای شناسایی و کشف بیماری، آموزش در جهت انجام آزمون های غربالگری سریع تر صورت می گیرد.
مراقبتهای ویژه بیماران ریوی و تنفسی
بعد از تشخیص یک فرد سالمند به بیماریهای ریوی و تنفسی بویژه پنومونی، می بایست مطابق با تجویز تمام داروها را مصرف کنند. همچنین پرستار بیمار در منزل باید مصرف به موقع داروها رو کنترل نماید.
در سنین بالا توجه به فعالیت فیزیکی و جابجایی با توجه به کاهش توانایی ها لازم مهم است که در این راه هم پرستار در منزل میتواند سالمند را همراهی کند.
تزریق واکسن آنفولانزا در سنین بالا، سالمندان را نه تنها در برابر آنفولانزا مقاوم می سازد، بلکه از بیماریهایی که توسط یک عامل زمینه ای ایجاد می شوند مثل پنومونی جلوگیری می کند.در بیماران دارای سرطان ریه به منظور تنفس بهتر، توصیه می شود بیمار در وضعیت نیمه نشسته بخوابد و راه های تنفس عمیق، مثل تنفس دیافراگمی را بیاموزند و چندین مرتبه در روز این کار را تکرار کنند. این کار به تنفس بهتر کمک می کند.
آسم این بیماری غیر واگیر ریوی
فواصل حمله آسم زمانبندی معینی دارد. حمله آسم کوتاه مدت بوده بطوریکه هر حمله بیش از چند دقیقه تا چند ساعت طول نمیکشد. با درمان مناسب پس از مدت زمان بعد حمله، به نظر خواهد رسید که فرد بیمار بهبود یافته است. افرادی که از پرستار سالمند در منزل استفاده می کنند، علاوه بر توصیه های پزشک، توسط پرستار به خوبی درباره ی شناسایی علائم حمله و نحوه عملکرد مناسب آموزش دیده؛ تا در صورت رخ دادن حمله ی آسم به فرد، خود سالمند بتواند شرایط را مدیریت کند.
گاهی علائم آسم در افراد بخصوص سالمندان دیر نمایان می شود. در سالمندان خانواده یا مراقب سالمند برخی موارد را می بایست چک کند که از شایعترین علائم آسم هست.
- سرفه های شبانه یا هنگام ورزش یا خندیدن
- تنگی نفس
- تنگی قفسه سینه
- صدای خسخس هنگام تنفس