سبک زندگیسلامت

درمان کابوس شبانه ، بررسی علائم و راه های پیشگیری از آن

بیماری اختلال کابوس‌های شبانه چیست؟ راه پیشگیری و درمان قطعی آن

دیدن کابوس های ترسناک شبانه از جمله مشکلاتی است که ریشه در عادت ها و سبک زندگی ما انسان ها دارد. برای درمان کابوس شبانه در مراحل شدید شما احتیاج به مراجعه به روانشناس دارید. در ادامه با بخش سلامت ماگرتا جهت کسب اطلاعاتی در این زمینه همراه ما باشید.

مطلب پیشنهادی : دلایل ایجاد تپش قلب ناگهانی و لرزش بدن در خواب

تفاوت کابوس و اختلالات خواب

درمان کابوس شبانه و مقایسه تفاوت آن با اختلال های شبانه
آیا کابوس دیدن همان اختلال خواب است؟

بسیاری از افراد کابوس و اختلالات خواب را یک مورد می دانند در حالی که کابوس‌ها دارای برخی خصوصیات مشترک با اختلال‌های مختلف خواب مثل راه رفتن در خواب، برانگیختگی گیجی و ترس‌های شبانه بوده و از جهاتی دیگر با آن تفاوت‌های چشمگیری دارند.

اگر دوست دارید با تفاوت‌های کابوس و اختلالات خواب بیشتر آشنا شوید، موارد زیر به شما کمک می‌کند.

تفاوت اول

تفاوت اول، تفاوت مربوط به حرکت است. با وجودی که در برخی موارد نشستن در رختخواب، راه رفتن یا ایستادن دیده می‌شود اما به طور کلی کابوس دیدن شامل فعالیت‌های حرکتی نبوده و هنگامی که شما کابوس می‌بینید هیچ گونه حرکت فیزیکی در خواب نخواهید داشت. در واقع تمام اتفاقات در ذهن شما رخ می‌دهد.

تفاوت دوم

تفاوت دوم در یادآوری است. به طوری که اختلالات خواب مثل راه رفتن یا… اغلب به یاد آورده نمی‌شوند، اما کابوس‌ها حداقل به صورت جزئی به یاد آورده می‌شوند. این تفاوت می‌تواند به شما کمک کند راحت‌تر با این دو مفهوم آشنا شوید. در واقع اگر یادتان نمی‌آید دیشب در خواب چه اتفاقی افتاد اما نزدیکان شما می‌گویند که راه رفتید، بدانید دچار اختلال شده اید.

تفاوت سوم

تفاوت سوم در هوشیاری است. در واقع برخلاف اختلالات خواب، کابوس‌ها هیچ ارتباطی با گیجی نداشته و شما هنگامی که کابوس می‌بینید یا بعد از آن دچار گیجی یا هوشیاری نخواهید بود بلکه در وضعیت معمولی قرار خواهید گرفت. این در صورتی است که در اختلالات خواب مثل راه رفتن، فرد در حالتی از خواب بیدار می‌شود که کاملا احساس هوشیاری می‌کند و از محیط اطراف باخبر است. بنابراین سطح هوشیاری هم به افراد کمک می‌کند تفاوت این دو مفهوم را بهتر درک کنند.

علائم اختلال کابوس شبانه

چرا شب ها کابوس می بینیم؟
چرا شب ها کابوس می بینیم؟

خیلی از دوستان از ما سوال می‌کنند که نشانه‌های کابوس شبانه چیست؟ اگر بخواهیم به طور خلاصه به علائم کابوس شبانه بپردازیم می‌توان موارد زیر را آورد. در طی کابوس شما دچار بیداری‌های مکرر از خواب می‌شوید. این بیداری‌ها اغلب با خاطره یا رویای تهدید کننده و ترسناک همراه است که شما را آزار می‌دهد.

اگر در زمان بیدار شدن از خواب اتفاق خاصی برایتان نیفتاده و در وضعیت هوشیاری یا گیجی کامل نباشید، می‌توان گفت در وضعیت کابوس دیدن بوده اید.

بسیاری از کابوس‌های شبانه ناشی از مصرف دارو، مواد مخدر و دیگر بیماری‌های جسمی نیست و در واقع افرادی که بیشتر با دغدغه‌های فکری همراه هستند دچار این حالت می‌شوند. بنابراین فکر مخدوش و حالت مغموم را از دیگر نشانه‌های کابوس شبانه می‌دانند.

تعریق، ایجاد صداهای عجیب و گاها ناله در حین خواب، تکون‌های مداوم کوچک و صحبت‌های عجیب در خواب می‌تواند از دیگر نشانه‌های کابوس شبانه باشد.

شدت اختلال کابوس شبانه به میزان خواب‌های بد نیز بستگی داشته و سطح‌بندی متفاوتی دارد؛ به طوری که: اختلال شدید به مواردی گفته می‌شود که در آن شخص هر شب خواب بد می‌بیند. اختلال متوسط به مواردی گفته می‌شود که تکرار کابوس‌ها بیش از یک بار در هفته است. اختلال خفیف شامل دیدن خواب یک بار کابوس یا کمتر در هفته می‌شود.

اگر فکر می کنید دچار اختلال شدید هستید، حتما به یک روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید تا مشکلات احتمالی جدی در آینده برایتان ایجاد نشود.

علت کابوس دیدن چیست؟

درمان کابوس شبانه
دلایل و راه های درمان کابوس شبانه

1- برخلاف راه رفتن در خواب و ترس‌های شبانه، کابوس علل ژنتیکی نداشته و اگر پدر، مادر یا اجداد شما دچار این وضعیت بودند هیچ ارتباطی به این که شما هم کابوس می‌بینید یا خیر ندارد.

2- اختلال کابوس شبانه به مشکلات و اختلالات روانی مانند اختلال شخصیت مرزی و اسکیزوفرنی برمی گردد، اما می‌تواند علل غیرروانی نیز داشته باشد. برای مثال دغدغه‌های فکری، فشار کاری و مواردی از این دست در افرادی که دچار فشار هستند بسیار رایج است و تمام این‌ها می‌تواند علتی برای مشاهده کابوس باشد.

3- بهداشت ضعیف خواب، استرس، حوادث تروماتیک، و اختلالات خواب می‌توانند از دیگر علل دیدن خواب‌های بد و ترسناک باشند. به طوری که اگر در مکان‌های غیربهداشتی یا غیر اصولی بخوابید احتمال دیدن کابوس در شما بیشتر است. همچنین استرس و اضطراب نیز می‌تواند کابوس را در شما تشدید کند. از این‌ها گذشته وجود حوادث متعدد در اطراف شما موجب مخدوش شدن فکر و خواب‌هایتان خواهد شد.

4- اختلال استرس پس از سانحه رایج‌ترین علت دیدن کابوس‌های شبانه است. کابوس‌هایی در مورد واقعه‌ای که فرد در آن حضور داشته است، باعث ناراحتی و اضطراب بیشتر در شخص می‌شوند. مثلا ممکن است شما در گذشته در یک صحنه تصادف حضور داشته و به هر علتی با صحنه‌های ناراحت کننده‌ای مثل صدمه یا مرگ افراد روبرو شدید. این موارد می‌تواند با نفوذ به لایه‌های عمیق فکر شما، باعث ایجاد کابوس‌های مرتبط با این واقعه در طول خواب شود.

5- کابوس‌ها بیشتر در یک سوم انتهایی شب، دیده می‌شوند. یعنی اگر شما ساعت ۱۲ شب بخوابید و به طور معمول ۶ ساعت خواب داشته باشید، کابوس در ساعت ۵ و ۶ صبح به سراغ شما می‌آید. بنابراین اگر بابت دیدن کابوس در ساعات اولیه صبح در عجب هستید، این نکته را جالب است بدانید.

6- اختلالاتی مانند سندرم پاهای بی‌قرار و آپنه خواب نیز در این مسئله دخیل هستند. اگر دچار این مشکلات هستید حتما به یک روانشناس و یا روانپزشک معتبر مراجعه کنید چرا که این معضل اگر حل نشود در آینده مشکلات وحشتناکی را برای شما ایجاد خواهد کرد.

اگر موارد زیر را تجربه کنید کابوس‌ها به عنوان اختلال در نظر گرفته می‌شود:

  • کابوس‌های مکرر و دچار شدن به اختلال شدید
  • پریشانی و یا اختلال اعصاب در طول روز؛ بر این اساس شما در طول روزمره با حالاتی مثل اضطراب یا ترس مداوم همراه خواهید بود. این اضطراب می‌تواند اضطرابی برای خوابیدن به دلیل ترس از دیدن کابوس دیگر باشد.
  • مشکلات فکری و تمرکزی و همچنین فکر کردن مداوم و بی‌ثمر به کابوس در طول روز
  • خواب آلودگی روزانه، خستگی و نداشتن انرژی کافی در طول روز یکی دیگر از نشانه‌های تبدیل شدن کابوس به اختلال است.
  • اگر در کار یا مدرسه یا در موقعیت‌های اجتماعی مختلف با مشکلات و معضلات زیادی همراه شدید، به یاد داشته باشید این مورد هم یکی دیگر از نشانه‌های تبدیل شدن کابوس به اختلال است.

مشکلات رفتاری مربوط به خواب و یا ترس از تاریکی، ترس از تنهایی و ترس از قرار گرفتن در موقعیت‌های حساس نیز

چرا کابوس می‌بینیم؟

چه چیزهایی از درمان کابوس شبانه جلوگیری می کند؟
چه چیزهایی از درمان کابوس شبانه جلوگیری می کند؟

رایج ترین دلایلی که باعث دیدن کابوس های شبانه می شود را در این قسمت معرفی کرده ایم.

استرس، اضطراب و شوک‌های روانی

گاهی اوقات استرس‌های روزمره در طول زندگی مثل یک مشکل در خانه یا محل کار باعث دیدن کابوس در خواب‌های شبانه می‌شود. همچنین یک تغییر عمده، مانند مرگ یکی از عزیزان یا تصادف شدید یا مواردی از این قبیل می‌تواند تاثیر منفی شدیدی بر روان فرد داشته و باعث ایجاد کابوس‌های شبانه باشد. بنابراین استرس، اضطراب و شوک‌های روانی را می‌توان یکی از دلایل اصلی کابوس دانست.

اختلال استرس پس از سانحه

دیدن کابوس‌ها بعد از یک حادثه، جراحت، آسیب جسمی یا سو استفاده‌های جنسی و یا دیگر رویدادهای آسیب‌زا رایج هستند.

کابوس‌ها در افرادی شایع هستند که اختلال استرس پس از حادثه دارند. به طور مثال طی تحقیقی که از یک دخترانی که مورد تجاوز افراد دیگر قرار گرفته بودند به عمل آمد مشخص شد این افراد نسبت به مردم عادی با کابوس شبانه بیشتری روبرو هستند. همچنین بودن در صحنه جرم یا تصادف هم می‌تواند به این حالت ختم شود.

اختلالات خواب

برخی اختلالات خواب ممکن است در نهایت به رویاهای بد یا کابوس‌های وحشتناک شبانه منجر شود. برای مثال بی‌خوابی می‌تواند باعث افزایش دیدن رویاهای پریشان و استرس‌زا شده و میزان کابوس‌های شبانه شما را افزایش دهد. اغلب افرادی که در طول شبانه روز به مقدار کافی نمی‌خوابند با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کنند.

همچنین اگر تغییرات مخرب و چشمگیری در چرخه خواب و بیداری شما اتفاق افتاده و باعث القای حس خستگی شدید در طول روز به شما شود، می‌توان گفت دیدن کابوس در طول شب برای شما بسیار محتمل است. پس به اندازه کافی بخوابید و استراحت کنید تا با کابوس روبرو نشوید. شایان ذکر است سندرم پای بی‌قرار نیز نوعی اختلال خواب عصبی است، که سبب دیدن کابوس می‌شود.

کمبود شدید خواب

گاهی اوقات تغییرات اشتباهی که در برنامه زندگی ایجاد می‌شود باعث خواب نامنظم، تداخل و کاهش زمان خواب می‌شود. این حالت در واقع افزایش ریسک کابوس را به همراه داشته و در بسیاری از افراد نیز مشاهده شده است.

بنابراین اگر تغییر شغل داده یا به هر دلیلی باید ساعت خواب خود را تغییر دهید، حتما به یاد داشته باشید این تغییر به درستی و آرامی صورت پذیرد تا شما را با کابوس‌های شبانه همراه نکند.

مصرف برخی از داروها و مواد مخدر

برخی داروهایی که به طور مستقیم روی روان و عروق افراد تاثیر گذار هستند (مثل داروهای مربوط به ضد افسردگی، داروهای فشار خون، مسدود کننده‌های بتا و داروهایی که برای درمان پارکینسون یا کمک به ترک سیگار استفاده می‌شوند) قادرند خواب‌های آشفته و کابوس را برای شما ایجاد کنند.

بنابراین اگر پس از مصرف یک داروی خاص دچار کابوس‌های شبانه شده اید، حتما با پزشک معالج و یک روانشناس مشورت کنید تا داروی جدید یا راهکار درمانی دیگری را برای شما انتخاب کنند. از این گذشته استعمال الکل و موادمخدر نیز به علت به هم ریختگی که در چرخه خواب و روان شما ایجاد می‌کند سبب خواب منقطع شده و احتمال دیدن کابوس را به طرز چشمگیری افزایش می‌دهد.

فراموش نکنید مصرف مقدار زیاد الکل یا مواد مخدر پیش از خواب در چرخه‌ی خواب شما مشکلات جدی ایجاد کرده و باعث کاهش مدت خواب و دیدن خواب‌های عجیب و غریب ترسناک یا همان کابوس می‌شوند.

محققان زیادی درباره کابوس و علل آن تحقیقات کرده اند. این محققان در طول پژوهش‌های خود علت‌های زیادی را علاوه بر موارد بالا برای دیدن کابوس آورده اند.

برای مثال افسردگی و اختلالات روانی حاصل از شکست عشقی و عاطفی، شکست در مسابقات ورزشی، شکستن اعتماد به یک موضوع و… مواردی هستند که ممکن است با کابوس‌های شبانه مرتبط باشند. کابوس‌ها می‌توانند همراه با برخی بیماری‌ها مانند بیماری‌های قلبی یا سرطان رخ داده و فرد را با مشکلات جدی و خطرناکی روبرو کند.

راه‌های پیشگیری از کابوس و خواب‌های بد شبانه

پیشگیری و  درمان قدم به قدم کابوس شبانه
پیشگیری و درمان قدم به قدم کابوس شبانه

در این قسمت بهترین روش هایی که به کمک آن ها می توانید از دیدن کابوس و خواب های شبانه بد جلوگیری کنید در خدمت شما هستیم:

استراحت کافی برای درمان کابوس شبانه

مهم کار در مورد این که چگونه از شر رویاهای بد و کابوس خلاص شوید این است که تمرکز خود را در طول روز افزایش داده و با انجام عمل‌های ریلکسیشن مغز خود را آرام کنید. کابوس‌ها می‌توانند ناشی از استرس، اضطراب و نگرانی‌هایی باشند که در طول سراغ شما می‌آید.

به همین علت پیشنهاد می‌کنیم نگرانی‌های خود را رها کرده و دوباره زندگی شاد و بی‌دغدغه خود را شروع نمایید. شما می‌توانید با داشتن یک روز خوب و بی‌استرس در خانه یا حتی محل کار به فکرتان استراحت دهید. فقط باید مطمئن باشید در منطقه آرام و راحتی بمانید که می‌تواند آرامش فکری را به شما هدیه کند. اگر استرس علت اصلی کابوس‌های فعلی‌تان است، باید یاد بگیرید که چگونه با استرس مقابله کرده و آن را از بین ببرید.

تلاش برای کنترل کابوس

آیا می‌توانید رویدادهای خاصی را در خواب‌های خود ببینید یا نه. وقتی خواب خود را کنترل کنید قادر خواهید بود که کابوس‌های وحشتناک را از بین ببرید. اگر تلاش کنید تا کابوس‌هایتان از بین برود مطمئن باشید می‌توانید نتیجه خوبی را هم بگیرید.

شما نباید از انجام این کارها ناامید شوید بلکه باید استراحت کرده و زمان کافی را صرف کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. بسیاری از اشکال مختلف فشار فیزیکی و روانی ممکن است خود را به صورت کابوس در خواب نشان دهد. همچنین شما باید نگرانی ها، دغدغه‌های ذهنی، ترس‌ها و افکارتان را مرور و بررسی نمایید تا تلاش‌تان برای کنترل کابوس مثمر ثمر واقع شود. از خود بپرسید چه چیز شما را نگران و مضطرب کرده است؟

زمان نگرانی به چه می‌اندیشید؟ چه تصویری در ذهنتان مجسم می‌شود؟ آیا با همین نگرانی‌ها به تخت خواب می‌روید یا فراموش‌شان می‌کنید؟ آیا همیشه نگران هستید یا وقت خاصی دچار نگرانی و اضطراب می‌شوید؟ پاسخ به این سوال‌ها یک قدم رو به جلو و یک راهکار عالی برای کنترل کابوس و افکار منفی است.

صحبت با افراد دیگر برای درمان کابوس شبانه

صحبت با افراد دیگر یکی از راه‌های عالی برای حفظ آرامش است. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم فردی قابل اعتماد را پیدا کنید و سپس خواب‌های خود را برای او شرح دهید؛ طبق تحقیقات بروز احساسات باعث بهترشدن اوضاع فکری افراد شده و می‌تواند حال شما را خوب کند.

علاوه بر این میتوانید خوابهای خود را در یک دفتر بنویسید. اما مهمتر از همه اینها همین است که فردی را بیابید که به صحبتهای شما گوش داده و برای آن ارزش قائل شود. زیرا فردی که موضوع را عمیقا درک کند بازخورد مناسبی نشان داده و تمرکز را به شما باز خواهد گرداند. برای داشتن یک خواب خوب و عالی می‌توانید قبل از خوابیدن ورزش‌هایی مثل یوگا انجام دهید.

داشتن افکاری شاد

پیشنهاد دیگر ما این است که درست قبل از خوابیدن، به چیزهای خوب و زیبا فکر کنید تا حال‌تان خوب شود. چیزهایی که برای شما لذت بخش است و دوست دارید برایتان اتفاق بیفتد، مانند پرواز به آسمان یا رفتن به مکانی که علاقه‌مند به آن هستید و… همچنین باید خودتان را در مکان‌های شاد تصور کنید تا حال روحی بهتری بگیرید.

شایان ذکر است بدانید که به محض آغاز افکار بد و پلید باید حتما به چیزهای دیگری فکر کنید تا فکرهای بد از سر شما خارج شود. همچنین می‌توانید با یادگیری برنامه‌های ساده و رسیدن به یک زندگی شاد، برخی افکار شاد را به واقعیت تبدیل کرده و زندگی بهتری را برای خود بسازید. این کار در دراز مدت از حجم کابوس‌های شما کم می‌کند.

در مکان‌های شاد بمانید

نیازی نیست که با گشت و گذار در دنیا مکانهای شاد حال خود را خوب کنید، بلکه شما خودتان می‌توانید مکان‌های شاد را ساخته و در آن زندگی کنید. مهم نیست کجا و چطور این کار را انجام می‌دهید بلکه مهم این است که کاری کنید آرامش بیشتری بگیرید. در همین راستا می‌بایست مطمئن شوید که این کار به آرامش بیشتر شما کمک کرده و حال‌تان را بهتر می‌کند.

نقش شادی و روحیه خوب در درمان کابوس های شبانه
نقش شادی و روحیه خوب در درمان کابوس های شبانه

برای تجسم بهتر مکان‌های شاد خود در رویایتان، باید تصویر زیبایی را در ذهن ترسیم کنید و خود را در آن متصور شوید. حال و هوای خوب باعث بهتر شدن فضای فکری و تلطیف خواب‌های آخر شب می‌شود. در همین راستا شما می‌توانید اتاق خواب‌تان را به محیطی آرام و پر از حس خوب تبدیل کنید. اتاق خواب شما بهتر است کمی تاریک و دارای دمای مساعدی نیز باشد.

رخت خوابتان نیز باید تمیز و راحت باشد تا در خواب شما اختلالی ایجاد نکند. در بسیاری از موارد مشاهده شده که تخت خواب مشکلات زیادی را برای خواب افراد به وجود آورده است. همچنین شما می‌توانید اتاق خواب‌تان را مختص خوابیدن کرده و از کار کردن در آن بپرهیزید. این گونه اتاق خواب‌ها برایتان با استرس همراه شده و می‌تواند سبب دیدن کابوس‌های شبانه شود.

علاقه به خود و درمان کابوس شبانه

شاید شما به چیزهای مختلفی علاقه‌مند باشید اما باید بدانید که علاقه به خود مهم‌ترین چیزی است که به شما کمک می‌کند حال بهتری داشته باشید. عملی کردن پیشنهادهایی که در بندهای بالایی گفته شد شاید کار دشواری باشد اما با پذیرش خود و اینکه قوی و شجاع هستید به رفع افکار منفی بپردازید. این کار کمترین چیزی است که می‌توانید برای بهتر شدن حال خود و کاهش کابوس‌های شبانه‌تان انجام دهید.

رویاهایتان را بنویسید

یکی از مواردی که در بندهای بالایی نیز اشاره کوچکی به آن کردیم نوشتن رویاهایتان روی کاغذ است. هر وقت بیدار شدید خواب خود را بنویسید. این خواب می‌تواند یک رویای دوست داشتنی و یا یک کابوس وحشتناک باشد. با این کار وقتی رویاهای وحشتناک را می‌خوانید به علل این خواب‌ها پی می‌برید و می‌توانید در صدد رفع آن‌ها تلاش کنید. مهم‌ترین چیزی که باید در مورد کابوس‌های شبانه بدانید این است که همیشه دلیلی برای این رویدادها وجود دارد و هیچ وقت بی‌دلیل رخ نمی‌دهند.

اگر فکر می‌کنید که کابوس‌ها به دلیل مصرف داروهای جدیدی است که دکتر برایتان تجویز کرده باید به پزشک خود مراجعه کنید و داروهای دیگری مصرف نمایید. اگر به تازگی ضربه روحی و یا استرس عجیبی در زندگی داشته‌اید باید آن را با کمک یک روانشناس رفع کنید.

همچنین موارد زیادی نیز مشاهده شده که در آن فردی که کابوس می‌بیند باید رژیم غذایی روزانه خود را تغییر دهد. این کار تا حدودی می‌تواند به کاهش کابوس‌های شبانه شما کمک کرده و خواب آرامش بخش‌تری را به شما هدیه کند.

عدم مصرف کافئین قبل از خواب

یکی دیگر از مواردی که در زمینه با کاهش و جلوگیری از کابوس‌های شبانه باید در نظر داشته باشیدعدم مصرف کافئین قبل از خواب است. بنابراین هرگز نباید قبل از خواب نوشیدنی‌های کافئین دار یا به طور کلی موادی که دارای درصدی از کافئین هستند را مصرف کنید چرا که این کار موجب بی‌خوابی شما و احتمال بیشتر دیدن کابوس می‌شود.

عادت های غذایی مضر که باعث دیدن کابوس می شوند
عادت های غذایی مضر که باعث دیدن کابوس می شوند

اگر مواد کافئین دار مصرف کنید حتی در صورت خوابیدن، خواب خوبی نخواهید داشت و فرصتی برای رویاهای بد و حمله به مغز ایجاد می‌شود. بنابراین این نکته ریز و البته مهم را فراموش نکنید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم قبل از خواب هیچ گونه دارویی که توسط پزشک تجویز نشده است را مصرف نکنید.

برخی داروها مانند داروهای فشارخون و خواب‌آور با عوارضی همچون کابوس دیدن همراه هستند. حتما از پزشکی که این داروها را برای شما تجویز کرده است بپرسید که داروهای مصرفی‌تان چه تأثیری روی خواب آخر شب‌تان خواهند گذاشت. شاید پزشک معالج صلاح ببیند که داروهایتان را تغییر بدهد یا در دوز مصرفی دارو تجدید نظر کند.

استفاده از میان وعده در رژیم غذایی

برای این که ساختار بدن شما بتواند بهتر پاسخگوی نیازهای‌تان باشد، باید غذاهای خوب مصرف کنید. از این رو پیشنهاد می‌کنیم قبل از رفتن به رختخواب یک لیوان شیر یا یک میان وعده سبک بخورید تا بدن شما در وضعیت خوبی قرار بگیرد. این عمل می‌تواند به آرام کردن روح و جسم شما کمک کند.

علاوه بر این باید از خوردن غذاهای سنگین و چرب قبل از خواب اجتناب کنید چرا که این غذاها باعث به هم ریختن ساختار بدنی و فکری شما می‌شود. همچنین از صرف غذا یا میان وعده پیش از خواب پرهیز کنید زیرا خوردن غذا سرعت متابولیسم شما را افزایش می‌دهد و سیگنال‌هایی به مغز ارسال می‌کند که فعال‌تر شود پس قبل از خواب غذا نخورید زیرا غذا خوردن شما می‌تواند موجب کابوس دیدن شود.

با دانستن این موارد حتما فهمیده‌اید که غذا چه نقش پررنگی را در سلامت بدن و خواب‌های شما ایفا می‌کند پس در مصرف غذاها مخصوصا قبل از خواب دقت کنید.

در همین راستا پیشنهاد می‌کنیم که حتما یک برنامه غذایی روزانه خوب و متناسب با ویژگی‌های فیزیکی‌تان برای خود داشته باشید. همان طور که می‌دانید مصرف غذاها برای سلامتی ذهنی و فیزیکی بسیار مهم است و از این رو باید به شکل ویژه‌ای بر روی رژیم غذایی خود تمرکز کنید تا اگر ارتباطی بین کیفیت خواب و غذایی که می‌خورید وجود داشته باشد آن را حل و فصل نمایید.

شما می‌توانید رابطه بین کابوس و نوشیدنی یا غذاها را مشخص کنید. چگونه؟ به این شکل که اگر چند وقتی است که یک غذای خاص را مصرف می‌کنید و همین امر باعث شده خواب بی‌کیفیتی داشته باشید، آن غذا را حذف کنید تا نتایج حاصله را مشاهده نمایید. همچنین‌عدم هضم غذا ممکن است یکی از دلایل اصلی کابوس‌های شما باشد.

غذاهای بسیاری وجود دارند که برای سلامت کلی و مغز مناسب هستند و بهتر است آن‌ها را در رژیم غذایی خود بیشتر قرار دهید. انواع میوه‌ها و سبزیجات بهترین انتخاب‌های غذایی در این زمینه هستند.

پیدا کردن مشکلات خانوادگی و حل آن

علاوه بر استرس‌های ناشی از کار، وضعیت خانوادگی نیز عامل دیگری است که روی کیفیت خواب شما تاثیر دارد. به همین علت می‌بایست با بررسی وضعیت خانوادگی‌تان مشخص کنید که آیا در حال حاضر رضایت و آرامش کافی در خانه و در رابطه با همسر یا خانواده‌تان وجود دارد یا خیر؟ مسائل استرس‌زا به میزان زیادی می‌تواند کابوس‌هایتان را تشدید و باعث افزایش و تداوم آن‌ها شود. بنابراین مسائل خانوادگی و شخصی که شما را ناراحت می‌کنند زودتر حل کنید تا خواب‌های بد شبانه‌تان پایان یابد.

داشتن افکار مثبت و رو به جلو

قبل از رفتن به رختخواب باید ذهن خود را از هر مشکلی که در طول روز با آن مواجه هستید کاملا پاک کرده و با آرامش خیال عمل کنید. یک راهکار موثر و عالی برای وضعیتی که نمی‌توانید نگرانی خود را فراموش کنید این است که یک لیست ایجاد کرده و تصمیم بگیرید صبح آن را بررسی کنید. وقتی برای خوابیدن به رخت خواب می‌روید، باید به چیزهای زیبا فکر کنید که در این لیست انتزاعی و خیالپردازانه وجود دارد.

در حقیقت ثابت شده است که فکر کردن به مسائل زیبا قبل از رفتن به رخت خواب می‌تواند خطر کابوس شبانه را کاهش دهد. پس همین حالا دست به کار شده و لیستی از چیزهایی که شما را خوشحال می‌کند تهیه کنید تا احساس بهتری به خود و محیط اطراف‌تان داشته باشید.

فاصله گرفتن از محرک ها جهت درمان کابوس شبانه

افردی که دارای روحیات حساس و لطیف هستند نباید اخبار خشونت آمیز، فیلم و یا کتاب‌های ترسناک را قبل از رفتن به خواب بخوانند چرا که روی فکر آن‌ها تاثیر منفی گذاشته و نمود آن در کابوس‌های شبانه دیده می‌شود. این موارد در واقع محرک‌هایی هستند که مستقیما به کابوس و رویاهای بد منجر شده و مخصوصا روی افراد حساس تاثیرات بلندمدت منفی هم می‌گذارد.

آمادگی قبل از خواب

آماده‌سازی شرایط برای وقت خواب نیز عامل بسیار مهم دیگری است که روی رویاهای شبانه شما تاثیر می‌گذارد. به این صورت که باید ذهن و بدن خود را برای خوابیدن آماده کنید تا رویاهای شما نیز خوب و دلنشین باشد. شما می‌توانید این کار را با خواندن رمان مورد علاقه، دعا یا مراقبه‌های مذهبی، نوشیدن چای گیاهی و یا دمنوش‌های مورد علاقه تان، یک دوش آب گرم و انجام کارهای خوب دیگر به سرانجام برسانید.

نقش خواب کافی در درمان دیدن کابوس های شبانه
نقش خواب کافی در درمان دیدن کابوس های شبانه

برای یک خواب سالم و عمیق باید یک تشک و بالش نرم نیز داشته باشید تا به بدن و گردن شما در طول شب آسیب نرساند. بنابراین در انتخاب لوازم سرویس خواب‌تان بسیار دقت کنید تا برای شما و ویژگی‌های فیزیکی‌تان مناسب باشد. تمام این شرایط در کنار هم یک خواب دلچسب و خوب را برای شما عزیزان به ارمغان می‌آورد.

نقش تغییر عادات در درمان کابوس شبانه

برخی عادات وجود دارد که نه تنها خواب بلکه تمام زندگی شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. یکی از این عادت‌ها بد بخوابی است و اگر دچار آن هستید حتما باید زمان خواب خود را اصلاح کنید. در واقع، رویاهای بد ممکن است ناشی از عادت‌های بد شما در زمان خواب باشد. علاوه بر عادات بد موارد ریز دیگری وجود دارد که کیفیت خواب شما را کاهش می‌دهد.

مثلا گاهی اوقات ممکن است به مشکلات مربوط به تنفس خود توجه نکنید و این اتفاق منجر به خواب بی‌کیفیت و کابوس دیدن شما شود. در صورتی که پولیپ بینی داشته باشید، تنفس‌تان سخت و ناهماهنگ شده و شما نمی‌توانید خوب بخوابید.

بنابراین احتمال دیدن کابوس و خواب‌های بد در شما افزایش پیدا می‌کند. پس برای درمان کابوس شبانه به دنبال حل این مشکل باشید.

از این که تا پایان این مطلب درمان کابوس شبانه همراه ما بودید سپاسگزاریم؛ شما عزیزان می‌توانید سوالات، پیشنهادات و انتقادات خود را در زمینه با این مطلب و سایر مطالب ارائه شده از طریق بخش نظرات به اطلاع ما و سایر کاربران برسانید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج + 3 =