علل پریود نشدن و دیر شدن زمان قاعدگی چیست؟ هر زنی که عادت ماهیانه اش به تاخیر می افتد ،ناخودآگاه این فکر به ذهنش خطور می کند که آیا من باردار هستم؟ اما بارداری تنها علت تاخیر عادت ماهیانه یا همان پریود نمی باشد.در اینجا به چند دلیل رایج اشاره می کنیم که ممکن است به خاطر یکی از آنها عادت ماهیانه شما به تاخیر افتاده باشد.
همه خانم ها می دانند که می توانند نزدیک شدن به پریود خود را حس کنند. با نزدیک شدن به پریود ممکن است دچار هوس های عجیب غذایی شوید، تغییرات خلقی تجربه کنید یا گرفتگی هایی را در ناحیه رحم و شکم خود احساس کنید. پیش بینی پریود کار سختی نیست. اما در برخی خانم ها دوره پریود منظم نیست که این نامنظم شدن دوره ها مشکلات و نگرانی های زیادی در پی دارد. با ماگرتا همراه باشید.
یک پریود منظم دقیقا دارای چه فاصله هایی است؟
پریود منظم 21 تا 35 روز از دوره بعد فاصله دارد (این فاصله از اولین روز پریود این ماه تا اولین روز پریود ماه بعد محاسبه می شود) و معمولا از 2 تا 8 روز طول می کشد. به علاوه میزان شدت هر پریود در هر فرد متفاوت است، اما با این حال نباید فراموش نکنید که پد بهداشتی یا تامپون خود را هر 1 تا 2 ساعت عوض کنید.
زمانی که تغییری در این ریتم رخ می دهد ، به این شکل که دوره های پریود با فاصله کمتری اتفاق می افتند، طول دوره بیشتر می شود، خونریزی شدیدتر می شود یا فرد یک دوره پریود را به طور کل از دست می دهد ؛ پریود نامنظم تلقی می شود.
علل اصلی به تاخیر افتادن عادت ماهانه چیست؟
با عواملی شروع می کنیم که باعث تاخیر عادت ماهانه می شوند نباید شما را نگران کنند. با این حال، دقت کنید تا آن ها در آینده تکرار نشوند.
تغییر در برنامه زندگی
تغییر در برنامه زندگی می تواند ساعت بدن شما را به هم بزند . مثلا اگر شب را جایگزین روز کرده اید و روز را جایگزین شب ، احتمالا پریود شما به تاخیر افتاده است.
تغییر در درمان بیماری
شاید داروی جدیدی را مصرف کرده اید و تاخیر در عادت ماهیانه به همین علت باشد.حتما با پزشک خود راجع به این موضوع مشورت کنید.
استرس
استرس می تواند بر هر چیزی در زندگی تاثیر بگذارد حتی عادت ماهیانه.خیلی وقت ها آنقدر استرس داریم که بدن ما مقدار زیادی از هورمون (GNRH) را از دست می دهد.می توانید با پزشک متخصص مشورت کنید و در زندگی روزمره خود آرامش را جایگزین استرس کنید.
بیماری
یک بیماری ناگهانی می تواند باعث تاخیر در عادت ماهیانه شود.این امر معمولا موقتی می باشد.اگر احساس می کنید که تاخیر در عادت ماهیانه به خاطر بیماری اتان می باشد حتما با پزشک متخصص خود در مورد بازگشت عادت ماهیانه خود صحبت کنید.
داشتن اضافه وزن
حمل وزن زیاد می تواند هورمون های شما را به هم بریزد و باعث توقف عادت ماهیانه یا پریود شما شود.می توانید یا کاهش وزن ، پریود منظمی داشته باشید.
لاغری بیش از حد
اگر بدن شما چربی کافی نداشته باشد، پریود منظمی نخواهید داشت، حتی می تواند باعث توقف آن شود.با کمی افزایش وزن می توانید به منظم شدن پریود خود کمک کنید.
محاسبه اشتباه
چرخه قاعدگی از زنی به زنی دیگر متفاوت می باشد.وقتی می گوییم چرخه قاعدگی 28 روز می باشد ، به این معنی نیست که همه زنان اینطور می باشند.خیلی وقت ها با محاسبه اشتباه فکر می کنیم پریودمان به تاخیر افتاده است. اگر چرخه قاعدگی نامنظمی دارید اما زمان تخمک گذاری خود را می دانید، زمان قاعدگی شما 2 هفته بعد از تخمک گذاری خواهد بود.
نامتعادل شدن هورمونهای عادت ماهیانه
یکی از دلایل اصلی عقب افتادن پریود، تغییر در هورمون ها است و چون چرخه قاعدگی ارتباط مستقیمی با هورمون ها دارد، این مسئله باعث به هم خوردن این چرخه و کامل نشدن این دوره می شود. در این موارد به پزشک مراجعه کنید تا با آزمایش هورمون تغییرات شما مشخص شود و با داروهای مناسب این تعادل برگردد.
مصرف بعضی از داروها
مصرف بعضی از داروها باعث نامنظم شدن عادت ماهیانه می شود. برای همین با پزشک خود در مورد اثرات جانبی داروهایی که مصرف می کنید، صحبت کنید. داروهایی مثل ضد افسردگی، شیمی درمانی و آسم باعث عقب افتادن پریود می شود.
غده تیروئید
یکی از نشانه های عقب افتادن پریود و یا نامنظم شدن عادت ماهیانه را میتوان مشکل در غده تیروئید دانست که باید آزمایش لازم را در این زمینه انجام دهند.
مصرف قرص های ضدبارداری
استفاده مرتب از این قرص ها باعث می شود که تغییراتی در هورمون های بدن ایجاد شود و سیکل همیشگی به طور کامل ایجاد نشود. در این زمان حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
یائسگی
یائسگی به زمانی گفته می شود که دیگر تخمک گذاری در بدن شما انجام نمی گیرد.یائسگی می تواند یا به طور طبیعی اتفاق بیفتد یا از طریق عمل جراحی و برداشتن رحم شروع شود.
حاملگی
در نهایت تاخیر در پریود شما ممکن است به خاطر حاملگی باشد.یک آزمایش ساده می تواند به شما کمک کند تا بفهمید که آیا حامله هستید یا نه !
بعد از آن چه کنیم؟
اگر که حامله هستید به شما تبریک می گوئیم . اما اگر آزمایش داده اید و آزمایش منفی بود ، بهتر است یک هفته دیگر هم صبر کنید و دوباره آزمایش دهید.اگر باز هم آزمایش منفی بود بهتر است هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید.
ورزش سنگین
خانم هایی که شروع به ورزش های سنگین می کنند، در بعضی مواقع دچار عقب افتادن پریود می شوند و از دست دادن مقدار زیادی از انرژی باعث عقب افتادن پریود می شود.
تنبلی تخمدان
عقب افتادن پریود علل مختلفی دارد. یکی از علت های عقب افتادن پریود و یا قطع قاعدگی به تخمدانهایی مربوط میشود که حالت پلیکیستیک دارند؛ یعنی دچار تنبلی تخمدان هستند. به این مورد در اصطلاح پزشکی سندرم تخمدان پلیکیستیک یا PCOS گفته میشود که یکی از شایعترین عللی است که باعث عقب افتادن پریود یا حتی در مواقعی برای چند ماه متوالی عادت ماهیانه قطع شود.
روش های درمان تاخیر قاعدگی
۱- ریشه انجیر هندی : جوشانده ریشه انجیر هندی و نوشیدن آن قبل از خواب به همراه شیر برای درمان تاخیر در قاعدگی موثر است، برای تکمیل روند درمان این روش را تا 3 ماه متوالی دنبال کرده تا شاهد تأثیر آن باشید.
۲- زنجبیل :یکی از بهترین روشهای درمان عقب افتادن پریود در طب سنتی استفاده از زنجبیل به صورت پودر شده است، زنجبیل به عنوان محرک عمل کرده و بی نظمی سیکل ماهیانه را تنظیم میکند.برای استفاده زنجبیل را به چای خود اضافه کرده و یا آن را در آب بجوشانید و میل کنید، مصرف 3 بار در طول روز تا نظم بخشیدن به عادت ماهانه توصیه میشود.
۳- مصرف انار و انگور و انبه :بعضی میوه ها برای درمان تاخیر قاعدگی مفید است از جمله آنها میتوان به انبه، انگور و انار اشاره کرد، روزانه آب انگور را میل کنید اما در خوردن آن زیاده روی نکنید.مصرف آب انار نیز به صورت روزانه در درمان فقر آهن و نظم بخشیدن به سیکل ماهانه مؤثر است
۴- رازیانه :تخم رازیانه را به مقدار 15 گرم در یک لیتر آب جوش بریزید تا دم بکشد، از محلول به دست آمده در هر وعده غذایی به مقدار یک استکان میل کنید.
۵- برگ گزنه : در دو لیوان آب شش مثقال برگ گیاه گزنه و یا 4 مثقال ریشه گیاه را ریخته و روی حرارت بگذارید تا بجوشد، محلول را از صافی عبور داده و روزانه 2 مرتبه از این دمنوش میل کنید.
۶- سبزیجات :از سبزیجات مناسب برای درمان عقب افتادن پریود در طب سنتی میتوان به هویج و خیار چنبر تلخ و تربچه اشاره کرده از خیار و هویج در سالاد خود استفاده کرده و همچنین خیار چنبر را روزانه 3 مرتبه در آب جوشانده و محلول را میل کنید.
۷- نخود با کنجد :برای درمان تاخیر در قاعدگی نخود را همراه با مقداری کنجد بجوشانید و محلول به دست آمده را میل کنید.
۸- بومادران :یکی از مناسب ترین روش درمان عقب افتادن پریود در طب سنتی استفاده از گیاه دارویی بومادران است، بومادران باعث ایجاد تعادل هورمون های بدن در زنان شده و تاخیر در قاعدگی را درمان میکند.از چای گیاه بومادران 3 تا 4 مرتبه در روز میل کنید.
۹- عرقیات مناسب درمان تاخیر قاعدگی :یکی از راه های درمان عقب افتادن پریود در طب سنتی نوشیدن عرقیات گیاهی میباشد، روزانه 1 تا 3 استکان از عرقیات بومادران و بهارنارنج، ختمی و بادرنجبویه و یا بابونه میل کنید.
۱۰- گل مرزه :دو مثقال از گل مرزه را خوب بکوبید و با سرکه و نمک میل کنید.
۱۱- جعفری :از جعفری هم به صورت تازه و یا خشک میتوانید استفاده کنید، جعفری را در آب جوش ریخته و اجازه دهید 20 تا 30 دقیقه بجوشد سپس میل کنید.
۱۲- انجیر : پنج عدد انجیر را در یک استکان آب جوش ریخته و بعد از مدتی آن را از صافی رد کرده و نوشیدنی را روزانه میل کنید.
۱۳- زعفران : پنج گرم از زعفران را خوب بکوبید و در یک لیتر آب ریخته و اجازه دهید تا دم بکشد، در سه وعده صبح و ظهر و شب یک استکان از این محلول میل کنید.
۱۴- سرکه سیب : سرکه سیب سطح قند و انسولین را در بدن کنترل میکند، 2/1 قاشق غذاخوری از سرکه را با مقداری آب قبل از هر وعده غذایی میل کنید.
۱۵- آب دوغ همراه با تربچه : مقداری تخم تربچه را به شکل پودر در آورده و دو قاشق از آن را در یک استکان آب دوغ بریزید، از این محلول به صورت روزانه تا سه ماه مصرف کنید.
آیا باید به دلیل عقب افتادگی عادت ماهانه و پریودی ام نگران بشم؟
بله، اگه دوره های شما بیش از 35 روز تاخیر داشته باشد یا خونریزی شدیدی به نسبت به حالت طبیعی داشته باشید، در این صورت چیزی وجود دارد که نیاز به درمان دارد.
اگر دوره های شما تا 1-2 هفته پس از تاریخ به تاخیر بیفتد، کاملا طبیعی است. و می توان آن را به راحتی با درمان های خانگی بالا را درمان کرد.
سخن آخر
رعایت نظافت شخصی و استفاده از قرص های مولتی ویتامین و آهن میتواند در تنظیم دوره پریود شما کمک کند. اگر پریود شما در دوران عقد بیش از یک هفته به تاخیر افتاد، بهتر است از طریق یکی از انواع تستهای بارداری از وضعیت خود باخبر شوید.