سبک زندگیمهارت های زندگی

روشهای مطالعه آسان و سریع کتاب‌ها

زمان عنصر کلیدی زندگی هر انسانی است و استفاده کردن از آن در هر زمینه‌ای به دانستن بعضی نکات نیاز دارد. یکی از این زمینه‌ها، مطالعه و کتابخوانی است.

ممکن است برای هر کسی بارها پیش آمده باشد که موظف به تمام کردن یک کتاب طی زمان مشخصی باشد؛ روزهایی مثل فرجه امتحانات دانشگاه یا شرکت در مسابقه‌های کتابخوانی مصادیق ساده این اتفاق هستند.
در این شرایط است که اهمیت مطالعه سریع کتاب بیشتر از هر وقت دیگری مشخص می‌شود. در این مقاله با ۹ روش مطالعه سریع و اسان کتاب‌های مختلف آشنا خواهید شد.

روش کتاب خوانی
کتاب خوانی

مطالعه آسان و سریع کتاب‌ها


۱. افزایش تمرکز:

مطالعه سریع تنها زمانی اتفاق می‌افتد که معنای مفاهیمی را که در حال مطالعه آن‌ها هستید، متوجه شوید. نفهمیدن معانی باعث می‌شود مرتب مجبور شوید به عقب برگردید و خطوط خوانده شده را دوباره بخوانید.
بنابراین راز تند خوانی در فهم مفاهیم مختلف است. حالا چطور می‌توانیم این مفاهیم را سریع‌تر بفهمیم و سرعت مطالعه‌مان را بالا ببریم؟ اولین راه بالا بردن تمرکز است.

زمانی که قصد مطالعه یک کتاب و یا گوش سپردن به یک کتاب صوتی رایگان که اخیرا آن را دانلود کرده‌اید دارید،
برای بالا بردن تمرکزتان تمام عوامل خارجی مزاحم را حذف کنید. گوشی‌تان را روی حالت بی صدا قرار دهید یا اینترنت را قطع کنید. تلفن خانه را از پریز بکشید. تلویزیون را خاموش کنید و پشت میز مطالعه یا هر فضای دیگری که به خواندن کتاب در آن عادت دارید بروید. اگر در خانه امکان حذف عوامل مزاحم و بالا بردن تمرکزتان را ندارید؛ از محیط کتابخانه‌ها استفاده کنید.


۲. اهمیت خواندن سرفصل‌ها:

یکی دیگر از کارهایی که می‌توانید برای فهم بهتر و بالا بردن سرعت مطالعه انجام دهید، خواندن سرفصل‌هاست. فهرست کتاب را باز کنید و نگاهی بیندازید به موضوعاتی که قرار است به مطالعه‌شان بپردازید.
این کار یک دید کلی نسبت به مباحثی که قرار است با آن‌ها رو به رو شوید، به شما خواهد داد و آشنایی ذهن با کلیت این مفاهیم باعث می‌شود وقتی شروع به خواندنشان کردید، راحتتر متوجه‌شان شوید. بعد از فهرست سراغ میان تیترهای موجود در هر بخش بروید.



۳. درگیر کردن ذهن با سوال:

قدم بعدی برای بالا بردن سرعت مطالعه سوال پرسیدن است. چه در حال شنیدن مباحث مطرح شده در یکی از گزینه‌های متنوع دنیای کتاب صوتی هستید یا یک کتاب چاپی را پیش رو گذاشته‌اید؛ در مورد مباحثی که مطرح می‌شوند و برایتان تازگی دارند،
از خودتان سوال بپرسید.

برای مثال اگر دانشجوی علوم اجتماعی هستید و کلمه «بروکراسی» به گوشتان می‌خورد و معنی آن را نمی‌دانید،
از خودتان بلند یا آهسته بپرسید معنی این کلمه چیست. پرسیدن سوال باعث ایجاد وضعیتی می‌شود که کنجکاوی برای دریافت جواب را بالا خواهد برد و زمانی که جواب را پیدا کنید،
در حقیقت به ذهن کنجکاوتان پاداش داده‌اید.

تصویر درگیر کردن ذهن



۴. کلمات را تند تند بخوانید:

شروع کنید به دیدن متن. دیدن متن به معنی خواندن متمرکز آن نیست؛ بلکه به معنی مرور کردن آن است.
متنی را که قرار است مورد مطالعه قرار دهید، رو به رویتان قرار دهید و شروع کنید به خواندن سریع خطوط. همین کار به ظاهر ساده نتیجه فوق العاده ای به دنبال خواهد داشت.
ذهنتان با خطوط ناآشنا، آشنا خواهد شد و موقعی که شروع به مطالعه مفهومی کنید، راحتتر متوجه معنی مباحث خواهید شد.



۵. کتاب صوتی بشنوید:

یکی از راه‌هایی که باعث می‌شود بتوانید سریع‌تر مطالعه کتاب مورد نظرتان را تمام کنید، گوش دادن به کتاب‌های صوتی در شرایطی است که امکان خواندن نسخه چاپی کتاب وجود ندارد.

فرض کنید در یک حلقه کتابخوانی قرار است یکی از کتاب‌های حوزه موفقیت مثل کتاب اثر مرکب را طی مدت چند روز مطالعه کنید و سپس با هم گروهی‌هایتان به گفتگو درباره آن بپردازید؛
اما برای خواندن این کتاب فرصتی ندارید، چون یا سر کار هستید یا در راه رسیدن به محل کار. در چنین شرایطی کافی است 

دانلود کتاب صوتی اثر مرکب دارن هاردی را مد نظر قرار دهید و سپس هر بار که در مترو یا حتی پشت فرمان هستید، به جای گوش دادن به موزیک، کتاب صوتی‌تان را بشنوید. این کار باعث می‌شود در مدت زمانی بسیار کوتاهتر از چیزی که خواندن کتاب زمان می‌برد، مباحث مورد نظرتان را تمام کنید.



۶. نت برداری کنید:

یکی از کارهایی که ممکن است زمان مطالعه شما را چند برابر کند، فراموش کردن بعضی جزئیات مربوط به مباحث مطرح شده و بازگشت مجدد برای خواندن آن‌هاست.
برای اینکه جلوی این اتلاف وقت را بگیرید، می‌توانید به راحتی از هر بخش کتاب یا حتی هر صفحه نت برداری کنید.

نوشتن خلاصه یا نکات کلیدی مباحثی که مطالعه کرده‌اید با رعایت اصول نت برداری، هم باعث ثبت بهتر آن‌ها در ذهنتان می‌شود و هم لزومی به تکرار مکررات پیدا نخواهید کرد؛
کافی است به جای خواندن تمام صفحات نگاهی به نت‌هایتان بیندازید، تا مباحث برایتان تازه شوند.

تصویر نوت برداری نکات مهم
یادداشت کردن نکات مهم



۷. برای بقیه توضیح دهید:

اغلب دانشجوها این شرایط را تجربه کرده‌اند که قبل از امتحان دور هم جمع شده‌اند و شروع به توضیح دادن مباحث درسی برای هم کرده‌اند. جالب است بدانید زمانی که مباحث کتابی را که خوانده‌اید برای دیگران توضیح دهید، یادگیری خودتان هم بالاتر می‌رود و به دنبال آن نیازی به صرف زمان برای مرور مجدد مباحث و پایین آمدن سرعت مطالعه‌تان نخواهد بود.



۸. بلند بخوانیم یا آهسته؟:

بعضی‌ها معتقد هستند بلند خوانی باعث بالا رفتن سرعت مطالعه می‌شود؛بعضی هم نظر عکس دارند. واقعیت این است که هر کس روش خاص خودش را دارد و برای هر کسی یکی از این روش‌ها جواب می‌دهد؛ یک نفر ممکن است با بلند خواندن سرعت مطالعه‌اش را افزایش دهد و نفر دیگر با بی صدا خوانی کتاب سرعت پیدا کند. بنابراین بهتر است روش خودتان را پیدا کنید.



۹. هایلایت کنید:

آخرین روش از مجموعه روش‌های بالا بردن سرعت مطالعه استفاده از رنگ‌ها یا هایلایترهای مختلف است.
سعی کنید برای بالا بردن سرعتتان در مطالعه مجدد از رنگ‌های مختلف استفاده کنید؛ برای مثال از رنگ نارنجی برای مشخص کردن اصطلاحات جدید و تعاریفشان کمک بگیرید،

با رنگ زرد سال‌های مهم را رنگی کنید و از صورتی برای نشانه گذاری مباحث مرتبط با هم کمک بگیرید این کار به ظاهر ساده حافظه تصویری شما را هم به چالش خواهد کشید و برای یادآوری مجدد زمان کمتری را صرف خواهید کرد.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + 4 =