سبک زندگیمهارت های زندگی

۱۲ تاثیر مثبت و منفی تلویزیون بر روی کودکان که باید بدانید

با مهمترین تاثیرات خوب و بد تلویزیون بر روی بچه ها و خردسالان آشنا شوید

تاثیر تلویزیون بر روی کودکان ؛ در عصر جدید فناوری و رسانه باعث شده که یادگیری برای کودکان سرگرم کننده باشد، اما در صورت سوء استفاده از آنها، آنها با معایب و مشکلاتی روبرو می شوند. بنابراین، آیا تلویزیون برای بچه‌ها خوب است یا بد؟ بچه‌ها باید هر روز چقدر تلویزیون تماشا کنند؟ چه نوع برنامه های تلویزیونی ممکن است توسط بچه‌ها تماشا شود؟ برای پاسخ به این سوالات، قصد داریم تا در این مقاله از بخش مهارت‌های زندگی ماگرتا درباره تأثیرات مثبت و منفی تلویزیون در کودکان و چگونگی برخورد والدین با آن، برای شما بگوییم. پس در ادامه با ماگرتا همراه باشید.

همچنین پیشنهاد می کنیم تا مقاله “آموزش مهمترین مهارت های زندگی به کودکان – ۷ درس زندگی بهتر” را بخوانید.

تاثیرات مثبت و خوب تلویزیون بر روی کودکان

تاثیر تلویزیون بر روی کودکان
اثرات تلویزیون بر روی کودکان

تلویزیون به خودی خود بد نیست. وقتی کودک در معرض نمایش و تماشای برنامه های مناسب قرار می گیرد، می تواند چیزهای مفیدی را یاد بگیرد. تحقیقات نشان می دهد که تماشای تلویزیون می تواند تأثیر مثبتی بر کودکان داشته باشد. این می تواند به آنها کمک کند تا رفتار و نگرش خود را به خوبی تغییر دهند. در اینجا چند روش را می گوییم که از طریق آنها تلویزیون می تواند تأثیر مثبتی بر بچه‌ها داشته باشد.

۱. محتوای آموزشی

برنامه‌های آموزشی الهام‌بخش کودکان برای اقدام و درگیر شدن در رفتارهای سازنده هستند. اگر کودک شما روش‌های تدریس سنتی را دوست ندارد، پس برنامه‌های آموزشی می‌تواند راهی خوب برای یادگیری او در حین سرگرمی باشد. چند کانال وجود دارند که تنها محتوای آموزشی را پخش می‌کنند که موضوعاتی مانند هنر، علوم، تاریخ، جغرافیا و ریاضی را پوشش می‌دهند. همچنین اجازه دادن به فرزندانتان برای تماشای کانال های خبری، با کمی راهنمایی، به آنها کمک می کند تا با امور جاری و نام افراد قابل توجه جهان آشنا شوند. تلویزیون همچنین یک رسانه عالی است که کودکان را در معرض زبان‌های مختلف جهان قرار می‌دهد..

۲. سرگرمی

صداها و تصاویر رنگی روی صفحه نمایش برای کودکان جذاب هستند و توجه آن‌ها را به خود جلب می‌کنند. از فیلم‌ها تا نمایش‌های کارتونی و برنامه های شاد کودکانه‌ای که برای کودکان وجود دارد. این برنامه های سرگرمی کودکانه، به بچه‌ها مجموعه‌ای از مهارت‌ها را آموزش می‌دهد که از آنها برای کنترل ضربه عاطفی، تعامل با همسالان، عبور از شرایط سخت، و تحریک تصورات خود از طریق آزمون و الگوهای فکری تعاملی استفاده می‌کنند. با این حال، اطمینان حاصل کنید که محتوای مورد نظر برای کودکان شما بر اساس سن و سطح درک آن‌ها مناسب است.

۳. ورزش

کودکان خود را به تماشای مسابقات ورزش‌های مختلف مثل تنیس، فوتبال، بیسبال و بسکتبال تشویق کنید. درباره بازی، قوانین و نکات جالب دیگر در مورد آن رشته ورزشی به آن‌ها بگویید. اگر آن‌ها به هر موردی از آنها علاقه نشان دادند، آن‌ها را تشویق کنید که آن بازی یا ورزش را انجام دهند. پس به طور کلی تماشای نمایش‌های ورزشی مانند فوتبال، کریکت و والیبال می‌تواند راهی خوب برای ایجاد علاقه در فعالیت‌های خارج از خانه باشد. ورزش نشان می‌دهد که کودکان باید فعال و سالم باشند در نتیجه آن‌ها را قادر می‌سازد تا در رفتارهای فیزیکی شرکت کنند که از طریق آن سلامت عاطفی و فیزیکی آنها را به ارمغان می‌آورد.

تاثیر تلویزیون بر روی کودکان
اثرات تلویزیون بر روی کودکان

۴. آشنایی با فرهنگ‌های مختلف

تلویزیون می‌تواند به کودک شما کمک کند تا در مورد کشورهای مختلف یاد بگیرد و در مورد فرهنگ‌های مختلف دنیا به آن‌ها آموزش دهد. با انتخاب درست برنامه‌ها، کودک شما ممکن است در مورد افراد مختلف در سراسر دنیا، سنت‌ها، سبک زندگی و فرهنگ آن‌ها یاد بگیرد. به طور کلی کودک با یادگیری در مورد فرهنگ‌های دیگر مناطق جهان، مهارت‌های یادگیری و رشد اجتماعی خود را افزایش می‌دهد.

۵. ایجاد خلاقیت

برنامه‌های تلویزیونی هدفدار کودکان و نوجوانان، نه تنها آموزشی بلکه الهام‌بخش هستند. برنامه‌های تلویزیونی آموزشی، کودکان را به امتحان کردن چیزهای جدید تشویق می‌کنند. برای مثال، یک برنامه تلویزیونی در مورد سرگرمی خلاق می‌تواند یک کودک را القا کند تا یک چیز (مثلا کاردستی) جدید با گل، رنگ، یا کاغذ ایجاد کند. همچنین، مستندی درباره دانشمندان، هنرمندان و دیگر چهره‌های عمومی نیز می‌تواند الهام‌بخش آن‌ها برای انجام کاره‌ای خوب یا دستیابی به چیزی بزرگ در زندگی شود.

۶. تشویق به تقلید سازنده

کودکانی که شخصیت‌هایی را تماشا می‌کنند که به طور سازنده عمل می‌کنند و بهترین آن‌ها در تلویزیون هستند، سعی می‌کنند رفتار خود را در زندگی واقعی از آنها تقلید کنند. این امر در مورد وظایف و رویداده‌ای رقابتی نیز صادق است. به عنوان مثال، اگر شخصیت محبوب آن‌ها در امتحانات خوب عمل کند و در رویداده‌ای ورزشی و اجتماعی شرکت کند، کودکان شما رفتار آن‌ها را تقلید خواهند کرد، در نتیجه به رشد آن‌ها کمک خواهند کرد.

تاثیرات منفی و بد تلویزیون بر روی کودکان

تاثیر تلویزیون بر روی کودکان
تاثیر تلویزیون بر روی کودکان

تلویزیون نیز بر کودکان تاثیر منفی می‌گذارد. متاسفانه، زمانی که به آنها توجه نشود، تاثیرات منفی پررنگ‌تر می شوند. در زیر چند راه وجود دارد که در آن تلویزیون می‌تواند تاثیر بدی بر روی کودکان شما بگذارد.

۷. کاهش فعالیت‌های بدنی

اعتیاد به برنامه‌های تلویزیونی میزان فعالیت فیزیکی در کودکان را کاهش می‌دهد. گاهی اوقات آن‌ها از انجام هیچ کار دیگری خودداری می‌کنند، اما تمام روز تلویزیون تماشا می‌کنند.عدم فعالیت فیزیکی مناسب و تماشای بیش از حد به صفحه نمایش تلویزیون می‌تواند منجر به مشکلات بینایی شود. همچنین تحقیقات نشان می دهد که ارتباط مستقیمی بین تماشای زیاد تلویزیون و چاقی در کودکان وجود دارد.

۸. از بین رفتن روابط اجتماعی

کودکانی که زمان بسیاری برای تماشای تلویزیون صرف می‌کنند، زمانی برای بازی کردن یا معاشرت با همسالان و افراد نزدیک خود را ندارند. ارتباط کم یا عدم تعامل با همسالان می‌تواند بر رشد اجتماعی آن‌ها تاثیر بگذارد. تلویزیون زمانی را که برای تعامل با دیگر کودکان در چرخه اجتماعی خود به کار می‌روند را می‌خورد، که ممکن است بر دانش و درک آن‌ها از تعاملات و رفتار اجتماعی تاثیر بگذارد.

۹. تاثیر بر رشد مغز و رفتار کودک

بر اساس مطالعات، برنامه‌های تلویزیونی می‌توانند آموزشی باشند، اما تماشای بیش از حد آن می‌تواند بر رشد مغز کودک تاثیر بگذارد. دو سال ابتدایی زندگی فرزندتان برای رشد مغز بسیار مهم است.

محققان دریافتند که مشاهده طولانی تلویزیون می‌تواند توانایی‌های ادراکی کم‌تر مرتبط با حافظه کوتاه‌مدت، خواندن زودرس، مهارت‌های ریاضی و توسعه زبان را کاهش دهد.

مطالعه دیگر توسط دانشگاه جان‌هاپکینز نشان می‌دهد که کودکانی که بیش از دو ساعت در روز تلویزیون تماشا می‌کنند، می‌توانند مشکلات رفتاری داشته باشند.

تاثیر تلویزیون بر روی کودکان
اثرات تلویزیون بر روی کودکان

۱۰. باعث ایجاد خشونت و رفتارهای نامتعارف در کودکان

قرار گرفتن در معرض تماشای محتوای نامناسب که دارای رابطه جنسی، الکل و مواد مخدر است، می‌تواند سوالاتی را در کودکان ایجاد کند، پاسخ‌هایی که ممکن است برای آن‌ها بسیار پیچیده باشد. بدترین بخش این است که قرار گرفتن در معرض زودرس آنها می‌تواند به آن‌ها یک دیدگاه تحریف‌شده از این عناصر بدهد.

خشونت‌هایی که در فیلم‌های +18 و ابرقهرمانی به تصویر کشیده می‌شود، به آن‌ها این ایده را می‌دهد که خشن بودن یک عمل خوب است! بنابراین، کودکانی که برنامه‌های تلویزیونی بر اساس ابرقهرمانان را تماشا می‌کنند ممکن است باور کنند که خشونت بد نیست.

۱۱. نمایی تحریف شده از جهان را نشان می‌دهد

فیلم‌ها و سایر برنامه‌های تلویزیونی ممکن است واقعیت را اغراق کنند و صحنه‌های بسیار خشنی را به صورت زنده ایجاد کنند که ممکن است برای کودکان ترسناک باشد و میزان خشونت و سلاح‌های مورد استفاده در تلویزیون ممکن است به آن‌ها این احساس را القا کند که جهان مکانی ناامن برای آن‌ها است. در عین حال، نمایش‌های کارتونی و انیمیشنی که تاثیرات خشونت را تحت تاثیر قرار می‌دهند ممکن است کودکان را به رویداده‌ای دنیای واقعی تبدیل کند.

۱۲. تبلیغات ناسالم و مصرف گرایی

یکی دیگر از بلاهای تلویزیون، مصرف‌گرایی است. تعداد آگهی‌های تبلیغاتی که کودک در تلویزیون می‌بیند، آن‌ها را در معرض انواع برندها و محصولاتی قرار می‌دهد که ممکن است به آن نیاز نداشته باشند. این تبلیغات تجاری، کودکان را به مصرف غذاهای ناسالم و نوشیدنی‌ها تشویق می‌کند. در نتیجه بچه‌ها باور می کنند که مواردی مانند فست فود، نوشابه و غیره مفید و خوب هستند.

در همین حال، بچه‌ها اصرار دارند چیزی را بخرند که در تلویزیون دیده بودند و والدین آنها قربانی مصرف‌گرایی بیهوده می شوند. آن‌ها مجبورند برای چیزهایی که بچه‌هایشان می‌خواهند و به آنها نیاز ندارند پول خرج کنند.

والدین چه کاری می‌توانند انجام دهند؟

تاثیر تلویزیون بر روی کودکان
تاثیر تلویزیون بر روی کودکان

وقتی نوبت به تلویزیون می‌رسد، والدین باید بایستند. اگر می‌خواهید از کودکان خود در برابر تاثیرات مخرب تلویزیون محافظت کنید، این کارهایی است که می‌توانید انجام دهید:

۱. برنامه‌های تلویزیونی مناسب را انتخاب کنید

اولین قدم مشخص کردن این است که چه برنامه‌هایی برای کودکان مناسب هستند. شما باید برای درک محتوا و پیغامی که نمایش به حضار ارسال می‌کند، تحقیقاتی انجام دهید. یک برنامه تلویزیونی فقط به این خاطر که برای کودکان است را انتخاب نکنید. قبل از اینکه تصمیم بگیرید که چه چیزی را برای تماشای کودکان کنید، عوامل زیر را مد نظر داشته باشید:

  • محتوای برنامه مورد نظر باید برای سن کودک مناسب باشد.
  • یک برنامه با مدت زمان کوتاه‌تر را انتخاب کنید. بچه‌ها هر چه بیشتر تماشا کنند، احتمال معتاد شدن آن‌ها به تلویزیون بیشتر می‌شود.
  • لحن و سرعت برنامه را بررسی کنید چون نمی‌خواهید که کودکان یک برنامه پر انرژی را قبل از رفتن به خواب تماشا کند.
  • اجازه ندهید آن‌ها تبلیغات را تماشا کنند. کودکان ساده‌لوح هستند و آگهی‌های بازرگانی می‌توانند آنها برای فروش محصولات خود فریب دهند.
  • آن‌ها را تشویق کنید تا برنامه‌های آموزشی را با نگاه کردن به خودتان تماشا کنند.

۲. زمان تماشای تلویزیون را برای کودکان محدود کنید

تعداد ساعاتی که کودکان در حال تماشای رسانه‌های دیجیتال هستند، با نرخ هشدار دهنده‌ای در حال افزایش است. با اینکه ممکن است قادر به کنترل این نباشید که کودکان در بیرون از خانه چقدر به تماشای می‌نشینند، مطمئنا می‌توانید آن را در خانه محدود کنید. برای این امر عوامل زیر را انجام دهید:

خاموش کردن تلویزیون در هنگام صرف غذا: به بچه های خود اجازه ندهید در حالی که غذا می خورند، تلویزیون تماشا کنند. اطمینان حاصل کنید که در صورت امکان ناهار و شام را در کنار هم بدون تماشای تلویزیون، صرف کنید.

در اتاق خواب تلویزیون نگذارید: وجود تلویزیون در اتاق خواب کودکان ایده بدی می باشد. زیرا با تماشای بیش از حد به صفحه نمایش تلویزیون باعث ایجاد عادت های بدی در آنها می شود.

تلویزیون پرستار کودک نیست: والدین معمولی برای انجام کارهای خود با سرگرم نگه داشتن کودکان به وسیله تلویزیون آنها، موجب آن می شود آنها با محتواهای نامناسب روبرو شوند. پس با نظارت مناسب و وقت گذاشتن برای آنها از تماشای چنین محتواهایی توسط کودکان جلوگیری کنید.

روشن بودن بیهوده تلویزیون: زمانی که در آشپزخانه هستید یا مشغول کار دیگری هستید و تلویزیون را بدون دلیل روشن می گذارید، باعث جلب توجه کودک به تلویزیون می شود. پس تلویزیون را تنها برای تماشا روشن کنید.

ایجاد قوانین منظمی برای تماشای تلویزیون در طول هفته: زمان تماشای تلویزیون توسط کودکان را برای روزهای آخر هفته و تعطیل معین کنید و به آن‌ها پایبند باشید. این کار مانع از تماشای بیش از اندازه تلویزیون در هر روز توسط کودکان می‌شود.

۳. یک فعالیت خانوادگی ایجاد کنید

سعی کنید به جای استفاده از تلویزیون برای گذراندن زمان، به ایجاد فعالیت های شاداب و فکری خانوادگی میان خود و کودکان بپردازید و آنها را به چالش بکشید تا زندگی روزمره کودک را از یک نواختی خارج کنید.

۴. تشویق کوکان به انجام فعالیت‌های بدنی

کار دیگری که می توانید انجام دهید، این است که کودکان به بیرون رفتن و بازی کردن بصورت جمعی با دوستان خودش تشویق کنید. این کار موجب توجه کمتر کودک به دنیای دیجیتال می شود، اما اگر کودکان شما مقاومت می کنند، این موارد را امتحان کنید:

  • موجب آشنایی کودکان خود با کودکان همسایه‌ها را برای بازی و تفریح شوید.
  • در برخی از بازی‌های فضای باز و دسته جمعی با آن‌ها همراهی کنید.
  • آن‌ها را تشویق کنید که در بازی‌ها و ورزش‌ها در مدرسه شرکت کنند.
  • به آنها در صورت تماشا نکردن بی رویه تلویزیون پاداش بدهید.
تاثیر تلویزیون بر روی کودکان
اثرات تلویزیون بر روی کودکان

نقش تلویزیون در زندگی کودک شما

بیایید با این واقعیت روبرو شویم که به این زودی تلویزیون به هیچ وجه جایی نمی رود. بنابراین، نخریدن تلویزیون برای ایمن نگه داشتن فرزندتان، تضمین کننده عدم قرار گرفتن آنها در معرض آن نیست. آنها می توانند در مدرسه، در خانه یک دوست یا هر مکان دیگری تلویزیون تماشا کنند.

اما این بدان معنا نیست که شما نمی‌توانید تاثیر تلویزیون بر روی کودکان خود را کنترل کنید. به عنوان یک والد، شما می‌توانید تصمیم بگیرید که کودکتان چه چیزی می‌بیند. اگر کودکان شما به اندازه کافی بزرگ هستند که بتوانند درک کنند، به آن‌ها توضیح دهید که چرا زمان تماشای تلویزیون را محدود می‌کنید و چگونه می تواند روی آنها تأثیر بگذارد. این امر ممکن است مقاومت آنها را کاهش دهد.

پاسخ به سوالات متداول

۱. تلویزیون چگونه می‌تواند بر رشد کودک تاثیر بگذارد؟

همانطور که قبلا گفته شد، تلویزیون می‌تواند بر رشد مغز کودک و رفتار آن‌ها تاثیر بگذارد. آن می‌تواند در برخی از موارد فعالیت فیزیکی، تعامل اجتماعی و رشد شناختی آنها را مهار کند.

۲. آیا نوزادان و کودکان نوپا می توانند تلویزیون تماشا کنند؟

متخصصان توصیه می‌کنند که کودکان زیر دو سال نباید در معرض تماشای تلویزیون قرار بگیرند، زیرا این امر می‌تواند برای رشد شناختی، اجتماعی و فیزیکی آن‌ها مضر باشد. اما به نمایش گذاشتن برخی از برنامه های خاص و مخصوص برای کودکان نوپا با نظارت والدین، مشکلی نخواهد داشت.

۳. خشونت رسانه‌ای چیست؟

خشونت رسانه‌ای، به تصویر کشیدن رفتار خشونت آمیز و پرخاشگرانه روی صفحه نمایش تلویزیون برای ایجاد سرگرمی می باشد. این پرخاشگری معمولا توسط یک انسان یا یک کاراکتر شبیه انسان در تلویزیون به نمایش گذاشته می شود و تماشای آنها اصلا برای کودکان مناسب نمی باشد.

در آخر باید بگوییم که تلویزیون برای فرزندان شما خوب و بد است و به بخاطر داشته باشید که تلویزیون به خودی خود مانند یک جنایتکار نیست، بلکه بسته به شکل استفاده از آن میزان خوبی و بدی آن را تعیین می کند. شما نیز نظرات خود درباره اثرات تلویزیون بر کودکان را در بخش دیدگاه با ما و دیگر دوستان به اشتراک بگذارید.

منبع
Parenting FirstcryMom Junction

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × پنج =