۷ دلیل برای اینکه همین الان باید از خاک پیت ماس برای گلدان خود استفاده کنید
آشنایی با خاک پیت ماس، معجزه ای باورنکردنی برای رشد سریع تر گیاهان
خاک پیت ماس در بسیاری از مناطق جهان یافت میشود. این نوع خاک از تجزیه و تحلیل جسمانی و شیمیایی باقیماندههای گیاهان و جانوران در طی هزاران سال شکل گرفته است و تاثیر بسیار زیادی در رشد گیاهان دارد. در ادامه با بخش گل و گیاه ماگرتا همراه باشید.
پیت ماس چیست؟
پیت ماس، جواهری است که از تبدیل و تجزیه بقایای خزه و جلبک به وجود میآید. این خزههای گردآوری شده از طریق یک فرایند خاص فرآوری میشوند و پس از آماده شدن، با بستهبندی شکیلی روانه بازار میشوند. رنگ تیره و دلنشینی که در پیت ماس مشاهده میشود، اغلب به رنگ قهوهای تا سیاه است.
پیت ماس به عنوان یک غنا بخش طبیعی و آلی، میتواند انتخابی مناسب برای ترکیب و ترکیبپذیری با سایر خاکها و محیطهای کاشت باشد. بهتر است از پیت ماس به همراه خاک کوکوپیت و خاک پرلیت در نسبتهای مختلف استفاده کنید. این ترکیب به خاک شما امکان میدهد که به بهترین شکل ممکن رطوبت را حفظ کند، خصوصیات حاصلخیزی را افزایش دهد و به خاک زهکشی مناسبی بدهد.
ویژگیهای مفید و کاربردی خاک پیت ماس
پیت ماس، باورنکردنیترین چیزی است که میتوانید به گلها و گیاهان آپارتمانیتان هدیه کنید! این نوع خاک گلدانی به شما امکان میدهد که بهترین نتیجه را در کاشت و رشد گیاهانتان ببینید. برای علاقمندان به کاکتوسها و ساکولنتها، بن سای، بنفشه آفریقایی، کاج مطبق و حتی پرورش قارچ، پیت ماس انتخابی عالی است. مهم ترین خواص این خاک برای کاشت گیاهان به شرح زیر است:
۱. حاصلخیزی زیاد: پیت ماس سرشار از عناصر غذایی ضروری مانند فسفر، پتاسیم و نیتروژن برای رشد گیاه است و میتواند علاوه بر بستر کاشت به عنوان نوعی مکمل کود گیاهی برای گیاهان استفاده شود.
۲. قدرت جذب آب: تحقیقات نشان داده است که خاک پیت ماس عملکردی مشابه اسفنج دارد و میتواند تا ۲۰ برابر وزن خود آب را جذب کند. این خاصیت باعث حفظ رطوبت مورد نیاز گیاه میشود و به علاوه، به رشد بهتر گیاه کمک میکند و مصرف آب را نیز صرفهجویی میکند. این خاک قادر است آب را در اختیار گیاه قرار داده و به طور تدریجی آن را تامین کند.
۳. عاری از عوامل بیماریزا: با توجه به فرآیندهای طولانی مدت تجزیه خاک پیت ماس، آلودگی محیطی آن نسبت به سایر بسترهای کاشت مانند کمپوست بسیار کمتر است. علاوه بر این، با استفاده از روشهای مختلف، میتوان خاک پیت ماس را ضدعفونی کرد.
۴. اصلاح کننده خاک: با توجه به ساختار سبک خاک پیت ماس، این خاک به شدت و قدرت زهکشی خاکهای سنگین و فشرده کمک میکند. در باغبانی، پیت ماس به عنوان یک تغییردهنده خاک استفاده میشود. اصلاح خاک باعث جلوگیری از سفت شدن و فشرده شدن آن میشود.
۵. بهبود تهویه خاکهای سنگین: با استفاده از پیت ماس در خاکهای متراکم، سنگین و رسی، امکان نرم و سست شدن خاک و رشد بهتر ریشه فراهم میشود و همچنین به تأمین درصد مناسبی از هوای مورد نیاز خاک کمک میکند.
۶. پیشگیری از فرسایش خاک: استفاده از پیت ماس در خاک مزارع به منظور حفظ رطوبت و بهبود ساختار خاک، تأثیر موثری در پیشگیری از فرسایش خاک دارد.
۷. اسیدی کردن PH خاک: خاک قلیایی شدن موجب کاهش دسترسی ریشه گیاه به عناصر غذایی میشود، اما با استفاده از پیت ماس، سطح pH پایین می آید و به تبع آن افزایش دسترسی به عناصر غذایی برای گیاهان امکانپذیر میشود. pH پیت ماس حدوداً ۶.۳ تا ۵.۶ است. برای این منظور، پیت ماس را بهصورت مخلوط با حداقل ۱۵ سانتیمتر از قسمت بالایی خاک اعمال کنید. در این سطح، اثر اسیدی پیت ماس در طول فصل رشد اولیه گیاهان، سطح pH را کاهش میدهد. با این حال، برای رسیدن سطح pH خاک به مقدار مناسب با استفاده از پیت ماس، حدود دو سال زمان نیاز است.
کاربردهای خاک پیت ماس در صنایع مختلف
خاک پیت ماس به دلیل خواص فیزیکی-شیمیایی منحصر به فرد خود، در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از کاربردهای این خاک عبارتند از:
صنایع آرایشی و بهداشتی: خاک پیت ماس به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی خود، در تولید محصولات بهداشتی و آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، این خاک میتواند در تولید صابونها و کرمهای ضد آفتاب مورد استفاده قرار گیرد.
صنایع کشاورزی: خاک پیت ماس به دلیل خواص جذبی بالا و قابلیت نگهداری رطوبت، در کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. این خاک میتواند به عنوان یک مادهٔ آلی در ترکیبات خاکی استفاده شود و به بهبود ساختار خاک و افزایش تولید محصولات کمک کند.
صنایع ساختمانی: خاک پیت ماس به دلیل داشتن ساختاری خاص و خواص فیزیکی-شیمیایی منحصر به فرد، در صنایع ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. این خاک میتواند به عنوان یک مادهٔ پرکننده در تولید بتن و آجر استفاده شود و به بهبود خواص مکانیکی محصولات کمک کند.
نکات مهم برای استفاده از پیت ماس
خوشبختانه، خواص شگفتانگیز پیت ماس در استفاده از آن به عنوان بستر کاشت برای گیاهان بینظیر است. اما چند نکته مهم را باید در نظر داشت. همراهی با بیماریهای قارچی و بذر علفهای هرز اولین نکته می باشد. برای استفاده از پیت ماس، باید به وجود بیماریهای قارچی به دلیل رطوبت بالا و همچنین بذر علفهای هرز در داخل آن توجه کنید.
همچنین حضور تخم حشرات نیز ممکن است یکی از چالشهایی باشد که با پیت ماس مواجه میشوید. برای کاشت گیاهان حساس، به خصوص بذر کاکتوس و ساکولنتها، قبل از استفاده باید خاک را با محصولات سمکش و قارچکش کاملاً ضدعفونی کنید.
امام مهم ترین نکته تاثیر بر روی محیط زیست می باشد. در راستای حفظ محیط زیست، باید مصرف پیت ماس از منابع معدنی موجود در کشورها تحت قوانین و مقررات خاصی انجام شود و فقط ۰.۰۲ درصد از ذخایر پیت ماس مجاز به برداشت است.
گزارشها نشان میدهد که فرایند برداشت طولانی مدت از ذخایر پیت ماس، مقدار زیادی کربن را به اتمسفر منتقل میکند و این باتلاقها به مدت طولانی پس از معدنکاری، کربن را آزاد میکنند. همچنین، تشکیل یک لایه تورب طبیعی بسیار طولانی طول میکشد و هر سال کمتر از یک میلیمتر به ضخامت لایه تورب افزوده میشود.
به دلیل اینکه این فرایند بسیار طولانی است، پیت ماس به عنوان یک منبع تجدیدناپذیر در نظر گرفته میشود و برداشت آن باید با رعایت مقررات خاص انجام شود. در نتیجه، همواره بهتر است در استفاده از پیت ماس، مسئولیت محیط زیست و حفظ منابع طبیعی را در نظر بگیریم.
نتیجهگیری
خاک پیت ماس یک ماده بسیار ارزشمند و جذاب است که تاریخچه و کاربردهای متعددی دارد. این ماده معدنی با خواص فیزیکی و شیمیایی منحصربهفرد خود، در صنایع مختلف بهطور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد و نقش مهمی در رشد و پرورش گیاهان دارد. از این رو حتما از این ماده با ارزش برای رشد گل ها خود استفاده کنید.
به پایان مقاله خاک پیت ماست و کاربردهای آن رسیدیم، اگر دیدگاهی در این زمینه دارید حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.