اخبارعلمی

جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۱۰۳ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

گام به گام پرسش صفحه 103 آزمایشگاه علوم تجربی دهم - فصل (3) آزمایش‌های دستورالعملی

جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۱۰۳ آزمایشگاه علوم تجربی دهم ؛ پاسخ پرسش صفحه 103 کتاب آزمایشگاه علوم تجربی (1) پایه دهم دوره دوم متوسطه از فصل سوم «آزمایش‌های دستورالعملی» را در ادامه در بخش آموزش و پرورش ماگرتا برای شما دانش‌آموز عزیز قرار داده‌ایم.

بعدی: پاسخ پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۱۰۵ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۱۰۳ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

پاسخ پرسش صفحه ۱۰۳ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

۱- در چه حرفه‌هایی از کولیس استفاده می‌شود؟

✅ پاسخ: در صنعت و مهندسی مکانیک، تراشکاری، فلزکاری، ساخت قطعارت خودرو، پزشکی و… از کولیس استفاده می‌شود.

۲- کولیس ورنیه‌ای طراحی کنید که دقت آن ۰/۰۲ یا یک‌پنجاهم میلی‌متر باشد.

✅ پاسخ: مطابق شکل، در این نوع کولیس، قسمت ورنیه به گونه‌ای طراحی شده که ۴۹ میلی‌متر از خط‌کش اصلی را به ۵۰ قسمت مساوی تقسیم می‌کند. در نتیجه، فاصله هر دو خط روی ورنیه ۰/۹۸ میلی‌متر خواهد بود. با این تقسیم‌بندی دقیق، می‌توان اندازه‌های بسیار جزئی را با دقت بالایی اندازه‌گیری کرد.

پاسخ صفحه 103 آزمایش علوم دهم

اگر ورنیه را به سمت راست حرکت دهیم تا اولین انطباق انجام شود، کمترین میزان بازشدگی شاخک‌های کولیس به شکل زیر خواهد بود.

حل سوال صفحه 103 آزمایش علوم دهم

دقت در این نوع کولیس ۰/۰۲mm و خطا ۰/۰۱mm است. اساس خواندن کولیس‌های ۰/۰۲ مانند شکل زیر است:

بدین منظور ابتدا باید نحوه خواندن عدد‌های نوشته‌شده روی درجه‌های ورنیه را بلد باشیم، مثلا ۲ را ۰/۲۰ صدم و مثلا اگر یک درجه از دو گذشته باشد آن را ۰/۲۲ می‌خوانیم. حال می‌خواهیم مقدار بالا را بخوانیم ابتدا کافیست از روی خط‌کش اصلی محل صفر ورنیه را نگاه کنیم که از ۱۳ میلی‌متر گذشته است. برای خواندن قسمت اعشاری از ورنیه کمک می‌گیریم و دنبال خطی از ورنیه می‌گردیم که برخطی از خط‌کش منطبق باشد.

همان‌طور که مشاهده می‌شود، خطوط حاوی اعداد ۵ و ۶ با هم منطبق شده‌اند. با توجه به این انطباق، مقدار مورد نظر برابر با ۰/۵۶ تعیین می‌شود. در نتیجه، مقدار نهایی ۱۳/۵۶ میلی‌متر خواهد بود. بر اساس محاسبات انجام شده، می‌توان این مقدار را به همراه خطای اندازه‌گیری گزارش کرد بدون اینکه نیازی به اعمال تصحیحات اضافی باشد. توجه کنید که به دلیل نزدیکی خطوط، ممکن است در خواندن مقدار کمی خطا وجود داشته باشد و افراد مختلف اعداد کمی متفاوت گزارش کنند.

گام به گام سوالات صفحه 103 آزمایش علوم دهم

نکته: دانش آموز عزیز مطالب این صفحه صرفا جنبه کمک آموزشی دارد و شما برای استفاده از آن ها باید یک بار خودتان تمامی سوالات این صفحه را حل کنید سپس اگر مشکلی داشتید از این مطالب کمک بگیرید.

قبلی: جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۱۰۱ آزمایشگاه علوم تجربی دهم

به پایان جواب پرسش و فعالیت‌های تکمیلی صفحه ۱۰۳ آزمایشگاه علوم تجربی دهم، رسیدیم. جهت مشاهده پاسخ سایر پرسش‌های کتاب، کافیست آن را به همراه عبارت «ماگرتا» در گوگل جست کنید و یا از قسمت دیدگاه همین مطلب با ما در ارتباط باشید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

8 + 14 =