سوالات متن درس دوم فلسفه یازدهم انسانی با جواب
نمونه سوال های امتحانی تشریحی و جای خالی درس 2 دو کتاب فلسفه پایه یازدهم انسانی با جواب
نمونه سوالات متن درس ۲ دوم «ریشه و شاخههای فلسفه» کتاب فلسفه پایه یازدهم رشته علوم انسانی متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.
همچنین بخوانید: سوالات متن درس اول فلسفه یازدهم انسانی
نمونه سوال های متن امتحانی درس 2 دوم فلسفه یازدهم
۱) بخش اصلی و ریشه ای فلسفه درصدد بحث و بررسی چه چیزی است؟
پاسخ: این بخش از فلسفه درصدد بحث و بررسی اصل و حقیقت وجود و مسائل پیرامون آن است.
۲) در بررسی اصل و حقیقت وجود، مسائل پیرامون آن، فیلسوفان تلاش می کنند تا چه اموری را به دست آورند؟
پاسخ: فیلسوفان تلاش میکنند قوانین و احکامی را که مربوط به خود هستی و وجود است به دست آورند؛ مثلا بدانند که آیا در هستی قانون علیت جاری است یا نه. البته از آنجا که معرفت به وجود، فرع بر امکان شناخت آن است، آنان میخواهند توانایی انسان در شناخت هستی را هم بررسی کنند و بدانند که بشر چگونه و با چه ابزاری میتواند به شناخت هستی بپردازد؛ مثلاً میخواهند بدانند که آیا انسان میتواند قانون علیت را دریابد و به وجود چنین قانونی در جهان مطمئن باشد.
۳) بخش اصلی و ریشه ای فلسفه به دو بخش تقسیم می شود، آنها را نام ببرید و تعریف کنید؟
پاسخ: ۱- هستیشناسی، که درباره قوانین و احکام کلی و عامّ حاکم بر هستی و وجود بحث میکند.
۲- معرفتشناسی، که توانایی انسان در شناخت هستی را مورد مطالعه قرار میدهد.
۴) شاخه های دانش فلسفه، چگونه دانش هایی هستند؟ مثال بزنید؟
پاسخ: شاخههای دانش فلسفه، آن دسته از دانشهای فلسفی هستند که قوانین بنیادی وجود شناسی و معرفت شناسی را به محدودههای خاص منتقل میسازند و قوانین بنیادی آن محدوده از وجود را بیان میکنند؛ به طور مثال، اگر کسی در وجود شناسی پذیرفته باشد که «وجود بر دو قسم مادی و مجرد از ماده است» چنین کسی در انسان شناسی فلسفی خود میتواند بگوید که «انسان» نیز دارای دو بعُد مادی و مجرد است.
۵) فلسفه های مضاف چگونه به وجود آمده اند و چرا به این نام خوانده می شوند؟
پاسخ: با تأمل فیلسوفانه در حوزههایی مانند اخلاق، دین، تاریخ و طبیعت، شاخههایی از فلسفه مانند فلسفۀ اخلاق، فلسفۀ دین، فلسفۀ تاریخ و فلسفۀ طبیعت شکل میگیرد. امروزه دامنه این فلسفهها بسیار توسعه یافته و ناظر به بسیاری از پدیدهها یا رشتههای علمی، شاخههایی از فلسفه شکل گرفتهاند، مانند فلسفه فرهنگ، فلسفه تکنولوژی و فلسفه حقوق.
– وجودشناسی و معرفت شناسی (ریشه فلسفه)
– فلسفه اخلاق و… (شاخههای فلسفه)
– علم اخلاق و… (دانشهای خاص)
برخی این قبیل شاخههای فلسفه را «فلسفههای مضاف» مینامند؛ زیرا کلمه فلسفه به کلمهای که نام آن دانش یا موضوع خاص است، اضافه شده است؛ مانند «فلسفه فیزیک» که به کلمه «فیزیک» اضافه شده است.
۶) مکتب اصالت فرد و جامعه را علوم اجتماعی توضیح دهید؟
پاسخ: گروهی از فیلسوفان پیرو اصالت فرد هستند و جامعه را مجموعهای از افراد میدانند که کنار هم زندگی میکنند. گروهی دیگر از فیلسوفان معتقدند که افراد یک جامعه نقش و هویت مستقلی ندارند و افکار و اندیشهها و تصمیمگیریهای آنان تابع شرایط اجتماعی آنان است.
۷) در فلسفه علوم اجتماعی آنان که طرفدار اصالت فرد هستند به چه چیزهایی اعتقاد دارند؟
پاسخ: آنان که به اصالت فرد اعتقاد دارند، همواره منافع و مصلحت افراد را بر منافع جامعه مقدم دانسته و در برنامهریزیهای فرهنگی و اقتصادی و نظایر آن، بیشتر به منافع و رشد فرد توجه دارند و در سیاست نیز معتقد به «لیبرالیسم» هستند که تأمین کننده آزادیهای فردی است.
۸) در فلسفه علوم اجتماعی آنان که طرفدار اصالت جامعه هستند به چه چیزهایی اعتقاد دارند؟
پاسخ: آنان که برای جامعه اصالت قائلند، برنامههای فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی آنان، سمت و سویی اجتماعی دارد و منافع جمع را در اولویت قرار میدهند و در سیاست نیز به «سوسیالیسم» اعتقاد دارند که تأمین کننده منافع جمعی است.
۹) در فلسفه علوم اجتماعی آنان که طرفدار اصالت فرد و اصالت جامعه هستند به چیزهایی اعتقاد دارند؟
پاسخ: اینان معتقدند که گرچه افراد تحت تأثیر عوامل اجتماعی قرار میگیرند، اما هیچگاه قدرت اختیار و تصمیمگیری خود را از دست نمیدهند و توانایی تأثیرگذاری بر جامعه و حتی تغییر جامعه را دارند. همچنین معتقدند که جامعه صرفاً جمع افراد نیست، بلکه با گردهم آمدن افراد و زندگی طولانی آنان با یکدیگر، یک روح جمعی در جامعه شکل میگیرد که میتواند برافراد جامعه تأثیر بگذارد و آنها را تابعی از ویژگیها و ساختار جامعه قرار دهد. این دیدگاه فلسفی قائل به اصالت فرد و جامعه، توأمان است.
۱۰) دیدگاه مکتب اصالت فردی در فلسفه علوم اجتماعی را توضیح دهید.
پاسخ: معتقدند جامعه از مجموعه ای از افراد تشکیل شده است و منافع و مصلحت افراد را بر منافع جامعه مقدم دانسته و در برنامه ریزی های فرهنگی ، اقتصادی و … بیشتر به منافع و رشد فرد توجه دارند و در سیاست معتقد به لیبرالیسم هستند.
۱۱) نام فلسفه ی مضاف هر یک از گزاره های زیر را بنویسید.
۱- انسان مدنی بالطبع است و ذاتا به زندگی اجتماعی گرایش دارد.
۲- زندگی را با امید به آینده بنا کن زیرا جهان طراح دقیقی دارد.
۳- اساس حکومت و سیاست را قدرت تشکیل می دهد.
۴- تاریخ انسان از قانونمندی خاصی پیروی می کند.
۵- برخی از فضائل اخلاقی ذات ارزشمند هستند.
۶- انسان دارای دو بعد مادی و مجرد است.
۷- دینداری یک امر ذاتی و فطری است.
۸- آیا اصالت با فرد است یا جامعه؟
پاسخ: ۱- فلسفه علوم اجتماعی
۲- فلسفه انسان شناسی
۳- فلسفه سیاست
۴- فلسفه تاریخ
۵- فلسفه اخلاق
۶- فلسفه انسان شناسی
۷- فلسفه دین
۸- فلسفه علوم اجتماعی
نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.
همچنین بخوانید: جواب سوالات درس دوم فلسفه یازدهم
توجه: شما دانش آموز پایه یازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب فلسفه یازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله نمونه سوالات متن درس ۲ دوم کتاب فلسفه پایه یازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💕