تحقیق درباره مستوره کردستانی فارسی هشتم ✏️ + PDF
مقاله دانش آموزی درباره زندگی مستوره اردلان از شاعران زن بزرگ ایرانی
تحقیق درباره مستوره کردستانی: مستوره کردستانی از شاعران و نویسندگان بزرگ ایرانی بوده است که در این مقاله از بخش تحقیق ماگرتا می خواهیم زندگینامه و اشعار زیبای او را مرور کنیم.
مطلب پیشنهادی: تحقیق درباره پروین اعتصامی
زندگینامه مستوره کردستانی
ماه شرف خانم قادری در سال ۱۲۲۰ هجری قمری معادل با ۱۱۸۴ شمسی در شهر سنندج در غرب ایران به دنیا آمد و او در دوران حکومت امان الله خان والی اردلان چشم به جهان گشود و از شاهزادگان دربار اردلان به مرکزیت سنندج بود.
وی به مستوره کردستانی مشهور است و خانواده او اهل فرهنگ بودند و به تحصیل او اهمیت زیادی میدادند و بر خلاف سنت قدیم او را هم سطح مردان به آموختن علوم مختلف تشویق و ترغیب میکردند. پس از گذشت مدتی ماه شرف در هم ردیف ادیبان و سخن سنجان قرار گرفت.
مستوره کردستانی با ذوق و قریحه شعری توانست قصائد نغز و غزلیات آبدار با شاعران زمان خود رقابت کند. بر اساس گفته میرزا علی اکبر منشی دیوان غزلیات مستوره حدود بیست هزار بیت شعر میداند. همچنین در شرح حال او مینویسد:
«سزاوار است نام مستوره به خاطر فضل و کمال و خط و ربط و شعر و تاریخ نگاری اش در ردیف زنان برجسته و مورخین نامدار قرار گیرد.»
ماه شرف در ۱۷ به اجبار به عقد و ازدواج خسرو خان فرزند امانالله خان بزرگ درآمد، «مستوره چون شان و شایستگی خود را برابر با مردان روزگار میدانست از این مواصلت و مزاوجت امتناع داشت تا این که خسرو خان پدر و جد او را همراه چند تن از بستگان به زندان انداخت و ابوالحسن بیگ را مجبور به پرداخت جریمه ۳۰ تومان نمود و شرط استخلاص آنان را منوط به عقد مستوره نمود.
مستوره به ناچار بدین مزاوجت تن درداد و جز تسلیم در مقابل استخلاص پدر و جدش راه دیگری نداشت در حالی که خسرو خان پیش تر با حسن جهان خانم بیست و یکمین دختر فتحعلی شاه قاجار ازدواج کرده بود و از او سه پسر به نامهای رضا قلی خان، امانالله خان و احمد خان و سه دختر به نامهای خانمها که زن اردشیر میرزا، برادر محمد شاه قاجار بود و دیگری عادله خانم همسر حسین خان، والی شیراز و سومی آغه خانم داشت.
سرانجام مستوره کردستانی در ۱۲۶۴ هجری قمری در سن ۴۴ سالگی در گذشت و در مزار عمومی شهر سلیمانیه واقع در کردستان عراق دفن شده است.
اشعار مستوره کردستانی
تا عشق تو در دلِ فگار است
ما را نه شکیب و نه قرار است
در چشم تو توتیاست، ما را
خاکی که ترا بر آن گـُذار است
خُرّم، دل آنکه از ره صدق
چون من به محبتت دچار است
ابروی تو یا هلال، یا قوس
یا در کف شاه ذوالفقار است
شاهی که مدام، جبرئیلش
بر درگه بار، پردهدار است
ضرغام الحقْ، علی، که وصفش
بیرون ز حساب و از شمار است
مستوره! ز غم مَنال، زیراکْ
مولای تو شیر کردگار است
مقالات پیشنهادی:
تحقیق درباره طاهره صفارزاده
و
تحقیق درباره پروین دولت آبادی
✅ به پایان تحقیق درباره مستوره کردستانی رسیدیم، اگر دیدگاهی در این رابطه داشتید حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
واقعاً جالب و هیجان انگیز
ممنون از شما خیلی خوب بود 🌹