سبک زندگی

جواب درس نهم فلسفه دوازدهم انسانی ⭕️ آغاز فلسفه در جهان اسلام

پاسخ و حل انتخاب ، اندیشه ، تطبیق و به کار ببندیم درس 9 نه کتاب فلسفه 2 پایه دوازدهم انسانی

جواب درس نهم فلسفه دوازدهم انسانی ؛ در این مطلب به پاسخ و جواب فعالیت های انتخاب ، اندیشه ، تطبیق و به کار ببندیم صفحه ۷۱ ، ۷۲ ، ۷۳ و ۷۷ درس ۹ نهم «آغاز فلسفه در جهان اسلام» کتاب فلسفه ۲ پایه دوازدهم رشته انسانی پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، همراه ما باشید.

پاسخ سوالات درس بعدی: جواب درس دهم فلسفه دوازدهم انسانی

جواب درس نهم فلسفه دوازدهم انسانی

جواب انتخاب صفحه ۷۱ درس ۹ فلسفه دوازدهم انسانی

کدام یک از نمودارهای زیر را انتخاب می‌کنید؟ نظر خود را توضیح دهید.

جواب انتخاب صفحه ۷۱ درس ۹ فلسفه دوازدهم انسانی

پاسخ: د: با توجه به این که گزینه (د) ارتباط بین هر سه مورد را دو طرفه و به شکل تأثیر متقابل نشان می‌دهد، این نمودار کامل‌تر است.

پاسخ اندیشه صفحه ۷۱ درس نهم فلسفه دوازدهم انسانی

در کتاب «تاریخ حکمای اسلام» اثر ابوالحسن علی بن زید بیهقی آمده است که بنا بر روایت گروهی از دانشمندان شیراز، چون بخش منطق کتاب «نجات» شیخ‌الرئیس ابن‌سینا به شیراز رسید، دانشمندان این شهر مطالعه آن را آغاز کردند. یکی از ایشان که اعلم آنان بود، از آن کتاب چندین اشِکال و ایراد گرفت. آن اشکال‌ها را در جزوه‌ای نوشت و به پیوستِ نامه‌ای توسط ابوالقاسم کرمانی به اصفهان نزد شیخ فرستاد (ابن‌سینا آن روزها در اصفهان زندگی می‌کرد). ابوالقاسم در یک روز گرم، نزدیک غروب آفتاب به حضور شیخ رسید و نامه و جزوه را تقدیم او کرد. شیخ، در حالی که اطرافیانش گِرد او بودند، بدان جزوه نگریست و تا وقت ادای نماز خفتن، با ابوالقاسم صحبت می‌داشت. پس از آن به مطالعه اشکال‌ها پرداخت و نوشتن جواب آغاز کرد و در آن شب که از شب‌های کوتاه تابستان بود، پنج جزوه ده ورقی، در باب آن اشکالات کتابت نمود. آنگاه خوابید و چون نماز بامداد بگزارد، شاگردش، ابوعُبَید، آن جزوات را که مشتمل بر حلّ مشکلات و جواب اشکالات دانشمند شیرازی بودند، به ابوالقاسم داد و گفت: حضرت استاد فرمودند: «در جواب شتاب کردم تا قاصد درنگ ننماید.»

بزرگان شیراز چون آن جزوات بدیدند و کیفیت تحریر آنها را شنیدند، در شگفت شدند و شیخ را تحسین کردند.

۱) این رفت و آمد و شور و نشاط علمی نشانه چیست؟ آیا در هر جامعه‌ای چنین شور و نشاطی امکان پذیر است؟

پاسخ: – نشانه این است که علم، فلسفه و تفکر در زمان او ارزش پیدا کرده است و جامعه به این گفتگوی علمی توجه داشته است.
– خیر. اگر جامعه به بحث و گفت‌گوی علمی اهمیت دهد این شور و نشاط علمی نیز در جامعه وجود خواهد داشت.


۲) از عمل دانشمند شیرازی و رفتار ابن‌سینا چه برداشتی می‌توان کرد؟

پاسخ: تعامل و گفتگوی علمی. در این گفتگوی علمی اگر چه یک طرف آن شخصیتی مثل ابن سینا است اما می‌توان نظر او را نقد کرد و طرف مقابل هم این انتقاد‌ها را می‌پذیرد و بدون هیچ کدورتی به آن‌ها پاسخ می‌دهد.

حل تطبیق صفحه ۷۲ و ۷۳ درس ۹ فلسفه دوازدهم انسانی

هر یک از عبارت‌های زیر بیشتر با کدام یک از موارد فوق تطبیق می‌کند؟

۱) قرآن کریم می‌فرماید: او اوّل است و آخر و ظاهر است و باطن، و او به هر چیزی داناست.

پاسخ: ارتباط با (۴) بیشتر است، با بقیه هم ممکن است مرتبط باشد.

۲) امیرالمؤمنین می‌فرماید: موجودات کاملی هستند عاری از ماده و قوّه؛ زیرا جملگی مجردند و نهایت کمال ممکن خود را دارا هستند. خداوند بر آنها تجلّی کرد، نورانی شدند…

پاسخ: با شماره ۴

۳) روزی رسول خدا (ص) وارد مسجد مدینه شد. دید که جمعی از مردم به عبادت مشغول‌اند و گروهی درباره مسائل علمی گفت‌وگو می‌کنند. ایشان به سوی گروه دوم رفت و کنار آنان نشست و فرمود: من برای گسترش علم مبعوث شده‌ام.

پاسخ: با شماره های ۱، ۲ و ۳

۴) رسول خدا (ص) فرمود: حکمت گم شده مؤمن است. آن را طلب کنید؛ حتی اگر نزد مُشرک باشد.

پاسخ: با شماره های ۱، ۲ و ۶

۵) امیرالمؤمنین فرمود: هرکس برای خدا صفتی جدا از ذات قائل شود، او را قرین چیز دیگری ساخته و هرکس خدا را قرین چیز دیگری بداند، او را دو چیز انگاشته و هرکس خدا را دو چیز بپندارد، برای او جزء قائل شده است.

پاسخ: با شماره ۴

جواب به کار ببندیم صفحه ۷۷ درس نهم فلسفه دوازدهم انسانی

۱) با توجه به آنچه درباره مدینه فاضله فارابی گفته شد، نظر فارابی درباره هریک از موارد زیر را مشخص کنید.

موضوعاتدر مدینه فاضلهدر مدینه جاهله
هدفکمال و سعادت اخروی.سلامتی جسم و فراخی لذّت‌ها.
مردمبه اموری مشغول و به فضایلی آراسته‌اند (اهل فضیلت‌اند).گمان می‌کنند که اگر به لذت‌های دنیوی دست یابند به سعادت رسیده‌اند و در غیر این صورت به بدبختی افتاده‌اند.
رئیسدارای روحی بزرگ و سرشتی عالی، در عالی‌ترین درجه تعقّل / انسان کامل (پیامبر و جانشینان او).مانند قلبی ناقص و بیمار که نمی‌تواند وظیفه فرماندهی خود را انجام دهد.

۲) کدام یک از زمینه‌های رشد فلسفه از نظر شما اهمیت بیشتری دارد؟

پاسخ: مهم ترین عامل رشد فلسفه و توجه به عقلانیت، وجود حیات عقلی در یک جامعه و حضور عقلانیت و احترام به عقل در آن است. این عامل به عنوان زمینه ای برای تفکر و اندیشه ورزی است. برای مثال، توجه به تفکر در قرآن و سیره رسول خدا، زمینه های حیات عقلی در جهان اسلام را فراهم ساخت و فلسفه اسلامی، میوه و ثمره آن است.

۳) شاخصه اصلی فلسفه مشائی چیست؟

پاسخ: مهم ترین شاخصه فلسفه مشایی کاملا استدلالی بودن آن است. چون فلسفه مشاء متکی بر آراء ارسطو است و ارسطو هم در مباحث فلسفی بیش از هر چیز به قیاس برهانی تکیه می کرد.

پاسخ سوالات درس قبلی: جواب درس هشتم فلسفه دوازدهم انسانی

توجه: شما دانش آموز پایه دوازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب فلسفه دوازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله پاسخ سوالات درس ۹ نهم کتاب فلسفه پایه دوازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💖

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − هفت =