سبک زندگی

جواب درس یازدهم فلسفه دوازدهم انسانی ☄️ دوران متأخّر

پاسخ و حل برداشت ، بررسی ، تکمیل نمودار و به کار ببندیم درس 11 یازده کتاب فلسفه 2 پایه دوازدهم انسانی

جواب درس یازدهم فلسفه دوازدهم انسانی ؛ در این مطلب به پاسخ و جواب فعالیت های برداشت ، بررسی ، تکمیل نمودار و به کار ببندیم صفحه ۸۸ ، ۹۲ ، ۹۳ و ۹۶ درس ۱۱ یازدهم «دوران متأخّر» کتاب فلسفه ۲ پایه دوازدهم رشته انسانی پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، همراه ما باشید.

همچنین بخوانید: جواب درس دهم فلسفه دوازدهم انسانی

جواب درس یازدهم فلسفه دوازدهم انسانی
جواب درس یازدهم فلسفه دوازدهم انسانی

جواب برداشت صفحه ۸۸ درس ۱۱ فلسفه دوازدهم انسانی

ملاصدرا می‌گوید: «بسیاری از منسوبان به علم، علم لدنّی غیبی را که سالکان طریقت بدان اعتماد دارند، انکار می‌کنند و می‌گویند هر چه جز از راه آموزش و تفکر حاصل شود، علم نیست. برخی هم گمان برده‌اند [که] علم حقیقی منحصر در علم فقه و ظاهر تفسیر و کلام است … ولی این هم گمانی فاسد است و گوینده آن تاکنون معنای قرآن را نفهمیده و باور ندارد که آن اقیانوسی است که پهنه‌اش تمامی حقایق را فرا می‌گیرد.»

۱- به نظر شما، ملاصدرا بر چه نکته‌ای تأکید می‌کند؟

پاسخ: ملاصدرا در این گفتار به این نکته توجه و تاکید دارد که انسان ها برای کسب علم و معرفت نباید تک بعدی باشند. ایشان تاکید دارند برای کسب دانش هم علم لدنی لازم است، هم علم حصولی و فقط با تکیه بر یکی از این دو علم نمی توان به درجات عالی دانش و معرفت دست یافت.

۲- چرا ملاصدرا می‌گوید کسی که علم لدنّی را علم نمی‌داند، قرآن کریم را نفهمیده است؟

پاسخ: زیرا قرآن را گنجینه همه حقایق و مؤید انواع و شاخه های مختلف علوم از جمله علم لدنی می داند و بنابراین کسانی را که ساحت علم را محدود می سازند، بی بهره از معنای عمیق قرآن خطاب می کند.

پاسخ بررسی صفحه ۹۲ درس یازدهم فلسفه دوازدهم انسانی

عموم فیلسوفان و از جمله ابن‌سینا و ملاصدرا درباره مسائلی چون «اثبات وجود خدا»، «وجود روح» و «معاد و آیندهٔ جهان» سخن گفته‌اند؛ در حالی که می‌دانیم این مباحث در دین هم مطرح می‌شوند.

آیا سخن گفتن فیلسوفان در این موارد، آنان را از فلسفه خارج نمی‌کند؟

پاسخ: خیر. اوّلاً با توجه به اینکه روش فیلسوف در بررسی و بحث از مسائلی مانند اثبات خدا، روح، عقل و…. با متکلّم متفاوت است‌. روش فلسفه برهانی است ولی روش کلام جدلی است (اصول و مقدّماتی که مبنای بحث فلسفی قرار می‌گیرد با اصول و مبادی علم کلام تفاوت اساسی دارد. ثانیاً بحث از اینگونه مسائل به نوعی بحث از وجود و احکام و عوارض آن است (‌وجود خدا، روح و …) ثالثاً نتیجه‌ای که فیلسوف قرار است به آن برسد از قبل مشخص نیست و یک بحث مستقلّ و آزاد است ولی در کلام چون هدف اثبات اصول و عقاید دینی است، آنچه در شرع بیان شده به عنوان مبنا و مسلّم در نظر گرفته می‌شود و از طریق استدلال‌های عقلی اثبات می‌شود.

حل تکمیل نمودار صفحه ۹۳ درس ۱۱ فلسفه دوازدهم انسانی

نمودار زیر یک سیر را نشان می‌دهد؛ آن را کامل کنید:

یک واقعیت و دو مفهوم – دو نظر – اصالت وجود – تمایز دو مفهوم – کدام واقعی؟ – اصالت ماهیت

پاسخ: در تصویر زیر می توانید مشاهده کنید:

حل تکمیل نمودار صفحه ۹۳ درس ۱۱ فلسفه دوازدهم انسانی
حل تکمیل نمودار صفحه ۹۳ درس ۱۱ فلسفه دوازدهم انسانی

جواب به کار ببندیم صفحه ۹۶ درس یازدهم فلسفه دوازدهم انسانی

۱) با تکمیل جدول زیر ویژگی‌های سه مکتب فلسفی مشاء و اشراق و متعالیه را بیان کنید.

مشاءاشراقمتعالیه
سرشت استدلالی – اتکا بر ازای ارسطو – تکیه بر قیاس برهانی – عدم توجه به تجربیات و شهودبه کمال رساندن حکمت استدلالی مشاء با چاشنی کشف و شهود قلبی – سیر و سلوک قلبی – تجربه درونینتیجه تکاملی دو مسرب مشاء و اشراق – توجه به الفت گرفتن همزمان با برهان عقلی، شهود قلبی و وحی قرآنی

۲) چگونه حکمت متعالیه توانست حکمت مشاء و حکمت اشراق را به یکدیگر نزدیک نماید؟

پاسخ: فلسفه ای که ملا صدرا بنیان گذاشت، نتیجه تکاملی دو مشرب مشاء و اشراق و نیز ان دائمی ملاصدرا با وحی الهی و قرآن بود. در این فلسفه، برهان عقلی (فلسفه مشاء) و شهود قلبی (فلسفه اشراق) در کنار وحی و قرآن، در کنار یکدیگر نظام فلسفی جدیدی را تشکیل می دهند.

۳) آیا می‌توان دو عبارت «مراتب داشتن حقیقت وجود» و «وحدت حقیقت وجود» را در یک عبارت «وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت» جمع کرد؟

پاسخ: وحدت و کثرت در فلسفه صدرایی، توجیه نظریه وحدت وجود و از لوازم اصالت وجود است. ملاصدرا با طرح نظریه کثرت در عین وحدت و وحدت در عین کثرت، چگونگی اتحاد وجود که واحد است با موجودات که كثیراند را طرح می کند.

همچنین بخوانید: جواب درس نهم فلسفه دوازدهم انسانی

توجه: شما دانش آموز پایه دوازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب فلسفه دوازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله پاسخ سوالات درس ۱۱ یازدهم کتاب فلسفه پایه دوازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 🌹

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + هجده =