تحقیق درباره هاتف اصفهانی ⚜️ + ویژگی ترجیع بندهای او
مقاله درباره زندگینامه هاتف اصفهانی شاعر بزرگ دوره افشاریه و زندیه
تحقیق در مورد زندگی نامه هاتف اصفهانی : وی از شاعران بزرگ دوران افشاریه و زندیه است که در این مقاله از بخش تحقیق ماگرتا می خواهیم درباره این شاعر بزرگ مطالبی را ارائه بدهیم، با ما همراه شوید.
مطلب پیشنهادی: تحقیق درباره امام محمد غزالی
زندگینامه هاتف اصفهانی
سید احمد حسینی که به هاتف اصفهانی مشهور است در اصفهان متولد شد، او دوران نوجوانی و جوانی خود را صرف آموختن علوم مختلف کرد و در علم طب مهارت کاملی را یافت.
آگاهی هاتف اصفهانی نسبت به ادیان الهی، زرتشت، مسیحیت، معارف الهی و مشارب عرفانی و نگاه توحید باعث شد در ترجیع بند به خوبی متجلی شود او در محضر حکیمانی همچون میرزا نصیرالدین طبیب اصفهانی و میرزا سید حسین خان طبیب شیرازی بهره مند شد.
هاتف در کنار آموختن علوم مختلف به شعر و عالم شاعری نیز پرداخت و در ابتدا با شغل طبابت روی آورد، اما با صراحت در یکی از قصاید خود بیان کرده است که از شغلش ناراضی است و علاقه به معالجه بیماران ندارد در نتیجه طبابت را کنار گذاشت و به شعر و ادب روی آورد. هاتف در سال ۱۱۹۸ هجری در شهر قم فوت شد و در همان جا نیز به خاک سپرده شد.
ویژگیهای شعر هاتف اصفهانی
شعر های هاتف نمونه ارزشمندی از دوره بازگشت با رعایت قاعده اصلی یعنی تقلید مطرح شد زیرا تقلید بودن نشان دهنده قریحه قوی او در سرودن اشعار به سبک شاعران قدیم بود
هاتف اصفهانی قصاید خود را به شیوه خاقانی، انوری و سنایی سروده است اما الگوی اصلی او قصاید سنایی بوده است قصاید هاتف از لحاظ مضمون شباهتی به قصاید سنایی نداشت اما در وزن و قافیه و ترکیبات شعری به شیوه سنایی توجه مستقیمی داشت.
غزلیات هاتف اصفهانی بیشتر به تقلید از غزلیات سعدی و حافظ سروده شده است. ترجیع بند های هاتف اصفهانی بهترین نمونه ترجیع بند ادبیات فارسی است که موضوع وحدت میان ادیان به بهترین شکل مطرح شده است این نگاه وحدت نگر هاتف به ادیان آسمانی با مسئله وحدت ذات یا توحید صورت گرفته است.
اصول هاتف در سرودن شعر
هاتف اصفهانی از شاگردان آذر بیگدلی و صباحی بیگدلی بود که بعدها در میان آنان دوستی قدرتمندی ایجاد شد که منجر به مهاجرت هاتف از اصفهان به کاشان شد. او بسیار به سبک سعدی علاقه داشت و تا آخر عمر خود سعی کرد منش سعدی در غزلیاتش بر جای بگذارد.
مهمترین اصلی که هاتف در سرودن اشعار به آن پایبند بود دوزی از تملق و مدح شاهان بود البته به واسطه صمیمیتی که با آذر و صباحی بیگدلی داشت اشعاری در مدح قطعات این دو شاعر داشت است، اما به طور کلی معتقد بود شعری که مدح شاهان در ان باشد قرب و ارج کافی ندارد.
نمونه از اشعار هاتف اصفهانی
گفتم نگرم روی تو گفتا به قیامت
گفتم روم از کوی تو گفتا به سلامت
گفتم چه خوش از کار جهان گفت غم عشق
گفتم چه بود حاصل آن گفت ندامت
هر جا که یکی قامت موزون نگرد دل
چون سایه به پایش فکند رحل اقامت
در خلد اگر پهلوی طوبیم نشانند
دل می کشدم باز به آن جلوه قامت
عمرم همه در هجر تو بگذشت که روزی
در بر کنم از وصل تو تشریف کرامت
دامن ز کفم میکشی و میروی امروز
دست من و دامان تو فردای قیامت
امروز بسی پیش تو خوارند و پس از مرگ
بر خاک شهیدان تو خار است علامت
ناصح که رخش دیده کف خویش بریده است
هاتف به چه رو میکندم باز ملامت
مقالات پیشنهادی:
تحقیق در مورد حمید سبزواری
و
تحقیق درباره سید محمد حسین بهجت تبریزی
☑️ به پایان تحقیق درباره هاتف اصفهانی رسیدیم، امید است این مطلب برای شما مفید بوده باشد. چنانچه در این خصوص نظری دارید حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.
عالی
عالی