ادبیاتفرهنگ و هنر

تحقیق در مورد ابوالفضل بیهقی ✳️ زندگینامه و نوشته های او

مقاله کامل درباره زندگینامه و مهم نوشته های ابوالفضل بیهقی

تحقیق در مورد زندگینامه ابوالفضل بیهقی : برای مشاهده اطلاعات مفیدی درباره این تاریخ نگار و نویسنده بلند آوازه‌ی ایرانی در ادامه با بخش تحقیق ماگرتا همراه ما باشید.

مطلب پیشنهادی: تحقیق درباره بیدل دهلوی

تحقیق در مورد زندگی ابوالفضل بیهقی

زندگینامه ابوالفضل بیهقی

که نام کامل او ابوالفضل محمد بن حسین بیهقی بود زاده ۳۷۰ هجری در شهر سبزوار که وفات او نیز در سال ۴۵۶ هجری در غزنین ثبت شده است. ابوالفضل بیهقی تاریخ نگار و نویسنده بلند آوازه ی ایرانی در دوران دربار غزنوی بوده است. پدرش نام او را ابوالفضل محمد نامیده بود و در اوایل کودکی او را در قصبه بیهق و بعد از آن در شهر نیشابور برای پرورش دانش بیشتر گذاشته بود.

ابوالفضل از هوش بسیار بالایی برخوردار بود و از بچگی علاقه‌ی زیادی به نویسندگی داشت او در جوانی از نیشابور به غزنین رفت و مجذوب کار دیوانی شد و پس از آن با استعداد درخشانی که داشت خیلی زود دستیار خواجه ابونصر مشکان شد، ابونصر صاحب دفتر خانه و یکی از دبیران آن دوره بود.

تاریخ و نوشته‌های ابوالفضل بیهقی

یکی از پرطرفدارترین آثار بیهقی، تاریخ بیهقی است که فقط یک قسمت به جا مانده از آن مربوط به سلطان مسعود غزنوی اول می‌باشد.

افرادی در آن دوره شاهد جلدهای بسیاری از آثار بیهقی بوده‌اند ولی به طور کامل تمامی این آثار را ندیدند، با توجه به این شواهد و محتوای خود کتاب، می‌بایست حدس زد که ابوالفضل بیهقی تمامی تاریخ سلسله غزنویان را نوشته بوده، نخستین جلد آن (تاریخ ناصری) که از نام ناصرالدین سبکتگین کسی که بنیانگذار سلسله غزنوی بوده پیروی شده است.

ابن فندق در کتابی اشاره بر این می‌کند که بیهقی ۶۷ بار باریدن برف را نیشابور تجربه کرده است، قسمت‌هایی (جلد ۵ تا ۱۰) که از تاریخ بیهقی مانده مرتبط با دوره سلطان مسعود غزنوی که با نام تاریخ مسعودی است شناخته، اما با گذشت زمان بیشتر آثار ها از او با نام ( تاریخ بیهقی ) می‌باشد.

جلد نهم این کتاب مربوط به شکست سلطان مسعود از سلجوقیان است که با مهاجرت به هند به پایان می‌رسد و در آخر نویسنده خاطرنشان می‌کند که جلد دهم حاوی قسمت مرتبط با خوارزم ( اثر گمشده ابوریحان بیرونی) استفاده شده است، در این صورت بیشتر قسمت‌های این کتاب ناپدید یا از بین رفته است.

پس از مرگ سلطان مسعود، بیهقی در نویسه‌های خود این‌گونه بیان می‌کند بعد از سیل که در غزنه اتفاق افتاد و پس از آن بازسازی شد و به دست عمرولیث صفاری افتاده است.

سی جلد از کتاب بیهقی تقریبا ۴۲ سال از دوره غزنویان را در بر گرفته بود، ۴ جلد اول حاوی تاریخ ناصری و تاریخ مسعودی که شامل ۱۰ جلد بوده است اما به نظر می‌رسد جلد پنجم و دهم ناپدید شده باشد.

ابوالفضل بیهقی مرگ‌های بسیاری از اشخاص آن دوره خود اشاره می‌کند که در آن زمان خود نیز مشغول به تاریخ نگاری بوده است.

مقالات پیشنهادی:
تحقیق درباره امام محمد غزالی
و
تحقیق درباره رئیس علی دلواری

✅ به پایان تحقیق در مورد زندگی ابوالفضل بیهقی رسیدیم؛ اگر دیدگاهی در این رابطه دارید حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × دو =