زندگینامهفرهنگ و هنر

تحقیق درباره عبید زاکانی ☑️+ زندگینامه و آثار

مقاله در مورد زندگینامه عبید زاکانی و بررسی آثار و دستاوردهای او

تحقیق در مورد عبید زاکانی ؛ عبیدالله زاکانی شاعر، نویسنده و لطیفه پرداز ایرانی در قرن هشتم هجری است. در اواخر قرن هفتم یا اوایل قرن هشتم در یکی از توابع قزوین چشم به دنیا گشود. در این نوشته از بخش تحقیق ماگرتا می‌خواهیم به زندگی این شاعر بزرگ بپردازیم با ما همراه شوید.

مطلب پیشنهادی: تحقیق درباره عطار نیشابوری

تحقیق درباره‌ی عبید زاکانی

تحقیق درباره زندگینامه عبید زاکانی

خواجه نظام الدین عبیدالله زاکانی معروف به عبید زاکانی می‌باشد که جزئیات کامل و دقیق از زندگی او دردسترس نیست. او از خاندان زاکان و متولد شهر قزوین است. خاندان زاکان جزو اعرابی بودند که به ایران مهاجرت کردند و در نزدیکی شهر همدان ساکن شده اند و از آنجا در دیگر نقاط کشور پراکنده شدند.

پادشاهان سلسله‌های اینجو و آل جلایر در آن زمان فارس را تحت سلطه داشتند و خاندان زاکان با دربار این پادشاهان ارتباط نزدیک و حکام فارس آنها را پذیرفتند. عبیدزاکانی برای یادگیری علوم زمان خود به شیراز سفر کرد و به خاطر سابقه‌ای که خاندان زاکان با این حاکمان داشتند مورد توجه قرار گرفت.

از پادشاهان هم عصر او می‌توان به (شاه شجاع مظفری)، (سلطان اویس جلایری)، )علاالدین محمد) و (شاه شیخ ابوالحسن اینجو) اشاره کرد که او در تالیفات خود از آنها نام برده است.

عبید زاکانی علاوه بر قزوین مدتی در شهر های اصفهان و کرمان زندگی کرد ولی بیشتر عمر خود را در شیراز گذارند. بر اساس اشعار به جا مانده از عبید زاکانی به نظر می‌رسد که او به هرمز، بغداد و آذربایجان نیز سفر کرده است. او را می‌توان فردی اهل سفر و سیاحت دانست زیرا با توجه به شرایط سخت آن دوره از جمله نا امنی راهها، نبود وسیله نقلیه و کمبود امکانات اقامتی به سفر های متعددی رفته است.

خاندان زاکانی که از خاندان‌های کهنه و قدیمی اعراب بود به دو شعبه تقسیم می‌شوند. شبعه اول اهل علم و حدیث و شعبه دوم وزرا و صاحب منصبان بودند، عبید برخاسته از خاندان دوم بود.

آثار عبیدالله زاکانی

دیوان لطایف: این دیوان شامل چند منظومه به نام‌های موش و گربه، ریش نامه و صد پند است و زبان این آثار طنز و لطیفه است.

رساله دلگشا: اثری منثور که دارای حکایت‌های طنز، بیشتر اجتماعی و اخلاقی و گاهی سیاسی است. در این رساله بخش اول به زبان فارسی و بخش دوم آن به زبان عربی است.

رسال اخلاق الاشراف: عبید در این آثار نقایضی از شاعران بزرگ مثل فردوسی، حافظ و سعدی بکار برده است. زبان این رساله طنز و در آن مفاهیم اخلاقی و دینی به صورت واژگون شده و به نقد و اعتراض به انحطاط اخلاقی و فساد می‌پردازد.

عشاق نامه: عشاق نامه مثنوی بلندی در وصف عشق و احوال عاشق و معشوق است. در لابه لای آن مثنوی غزلیاتی به زبان عاشق و معشوق سروده شده است.

دیوان اشعار: شامل غزلیات، مثنویات، قصاید، رباعیات، مقطعات، ترکیبات و ترجیح بند است که به دو زبان طنز و جدی می‌باشند.

آرامگاه عبید زاکانی

تاریخ دقیقی از مرگ زاکانی وجود ندارد همچنین محل دقیق آرامگاه آن مشخص نیست، اما به گفته چند تن از ساکنان قدیمی دزفول محل دفن عبید زاکانی در زیر دیوار باغی در سراب یا جنب مسجد یتیمه قرار دارد، همچنین به نقل علامه سید علی کمالی دزفولی از گذشتگان خود روزی پس از بارش‌های تند و بسیار که باعث خرابی و ویرانی بسیاری از خانه‌ها شد، در یکی از خانه‌های محله خراطان سنگ قبری با نام حک شده عبید الله زاکانی پیدا شد.

مقالات پیشنهادی:
تحقیق درباره علی اکبر دهخدا
و
تحقیق درباره سعدی شیرازی

☑️ به پایان تحقیق درباره عبید زاکانی رسیدیم چنانچه در این خصوص نظر یا پیشنهادی دارید حتما آن را برای ما بنویسید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سیزده − 6 =