سبک زندگی

جواب فعالیت های درس هفتم دینی یازدهم صفحه ۹۰ تا ۹۴

گام به گام پاسخ و حل پرسش های تدبر در قران ، فعالیت کلاسی و اندیشه و تحقیق صفحه 89 ، 90 ، 91 ، 93 و 94 درس 7 هفتم دین و زندگی یازدهم تجربی ، انسانی و ریاضی و فنی حرفه ای

جواب فعالیت های درس هفتم دینی یازدهم ؛ در این مقاله پاسخ و جواب سوالات تدبر در قرآن صفحه ۸۹ ، فعالیت کلاسی صفحه ۹۰ و ۹۳ ، دانش تکمیلی صفحه ۹۱ ، اندیشه و تحقیق صفحه ۹۴ درس ۷ هفتم وضعیت فرهنگی اجتماعی و سیاسی مسلمانان پس از رحلت رسول خدا (ص) کتاب دین و زندگی پایه یازدهم متوسطه دوم پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

پاسخ سوالات درس بعدی: جواب درس هشتم دینی یازدهم

جواب فعالیت های درس هفتم دینی یازدهم

جواب تدبر در قرآن صفحه ۸۹ درس هفتم دینی یازدهم

در آیهٔ شریفهٔ زیر بیندیشید و به سؤالات پاسخ دهید:

وَ ما مُحَمَّدٌ اِلّا رَسولٌ  و محمد نیست، مگر رسولی
قَد خَلَت مِن قَبلِهِ الرُّسُلُ  كه پیش از او رسولان دیگری بودند.
اَفَاِن ماتَ اَو قُتِلَ  پس اگر او بمیرد یا كشته شود،
اِنقَلَبتُم عَلىٰ اَعقابِكُم  آیا شما به گذشته [و آیین پیشین خود] بازمی‌گردید؟
وَ مَن يَنقَلِب عَلىٰ عَقِبَیهِ  و هركس به گذشته بازگردد،
فَلَن يَضُرَّ اللّٰهَ شَیئًا  به خدا هیچ گزند و زیانی نرساند
وَ سَیَجزِی اللّٰٰهُ الشّاكِرینَ و خداوند به زودی سپاسگزاران را پاداش می‌دهد.

۱) خداوند چه هشداری به مردم زمان پیامبر می دهد؟

پاسخ: در صورت فوت یا کشته شدن پیامبر (ص)، مردم به آیین گذشته برمی گردند.

۲) آیا خطر بازگشت به ارزش های دوران جاهلیت فقط اختصاص به زمان پیامبر دارد؟

پاسخ: خیر، در صورت هر دوره و زمانی که فرامین خدا و احکام دینی زیر پا گذاشته شوند، مردم به سمت و سوی جاهلیت کشانده می شوند.

۳) به نظر شما، سپاسگزاران واقعی نعمت رسالت، چه کسانی اند؟

پاسخ: کسانی که تابع قوانین الهی و پیامبر و ائمه هستند و سعی در برقراری عدالت الهی دارند، سپاسگذاران واقعی هستند.

جواب فعالیت کلاسی ۱ صفحه ۹۰ درس ۷ دینی یازدهم

با همفکری دوستان خود بگویید چه عواملی باعث شد که بعد از گذشت پنجاه سال از وفات پیامبر، نوه ایشان یعنی امام حسین این گونه توسط امت پیامبر به شهادت برسد؟

پاسخ: نظام حکومت اسلامی که بر مبنای «امامت» طراحی شده بود، تحقق نیافت و امامان معصوم (ع) با وجود حضور در جامعه، فاقد قدرت و امکانات لازم برای اجرای همه جانبه مسئولیت های خود شدند. همچنین حکومت به دست نااهلانی همچون بنی اميه افتاد. آنها قوانین الهی را زیر پا گذاشتند و خاندان پیامبر را به ویژه امام حسین (ع) را به بدترین شکل به شهادت رسانیدند.

پاسخ دیگر: امام صادق (ع) علت اصلی شهادت امام حسین (ع) را جهل و گمراهی مردم می داند؛ چون مردم در کربلا نتوانستند امام حق را بشناسند. در روزگاری که مثل روز روشن بود که یزید گناهکار و فاسد است. اکثریت مردم در زمان امام حسین (ع) به سمت یزد رفتند و امام حق را تنها گذاشتند.

پاسخ دانش تکمیلی صفحه ۹۱ درس ۷ دینی یازدهم

اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری دربارهٔ علت ممنوعیت نگارش احادیث پیامبر و زمان پایان یافتن این ممنوعیت کسب کنید، به بخش «دانش تکمیلی» سایت گروه قرآن و معارف مراجعه کنید.

پاسخ: اسلام به عنوان دین خاتم، معجزه جاویدش را قرآن معرفی می‌کند که یک کتاب است. نخستین آیات نازل‌شده، به خواندن و آموزش اشاره دارند و خدا را به عنوان معلمی که به وسیله قلم تعلیم می‌دهد، معرفی می‌کنند. پیامبر اکرم (ص) اهمیت نوشتن علم را بارها یادآور شده و فرموده است: «علم را در بند آورید» و سپس در پاسخ به چگونگی آن می‌گوید: «با نوشتن آن». ایشان به برخی از یاران خود که توانایی نوشتن داشتند، توصیه می‌کرد که سخنانش را مکتوب کنند. با این توضیحات، مشخص است که نوشتن احادیث پیامبر (ص) اهمیت زیادی داشت.

پس از وفات پیامبر (ص)، برخی از خلفای اولیه و صحابه، به دلایل مختلف، مانع از نگارش حدیث شدند و حتی گاه با تهدید، جلوی نقل حدیث را گرفتند. آن‌ها می‌گفتند که نقل حدیث ممکن است باعث اختلاف یا نسبت دادن سخنان نادرست به پیامبر شود و معتقد بودند که قرآن برای هدایت کافی است. برخی از محققان بر این باورند که این دلایل در واقع بیشتر سیاسی بوده و هدف اصلی جلوگیری از نقل احادیثی بوده است که به فضایل حضرت علی (ع) و نکوهش برخی دیگر از شخصیت‌ها اشاره می‌کرد.

در دوران خلافت معاویه، این سیاست منع ادامه یافت و حتی دستور به جعل احادیثی در ستایش خلفای اولیه و نکوهش علی (ع) داده شد. این روند تا پایان قرن اول هجری ادامه داشت.

اما در سال ۹۹ هجری قمری، عمر بن عبدالعزیز، خلیفه اموی، که فردی پارسا و آگاه به سنت‌های اسلامی بود، به خلافت رسید و با بدعت‌های گذشته مخالفت کرد. او دستور داد که نقل حدیث پیامبر (ص) احیا شود و به نگارش درآید تا از نابودی آن جلوگیری شود. بسیاری از دانشمندان، آغاز رسمی تدوین حدیث را به دوره خلافت عمر بن عبدالعزیز نسبت می‌دهند.

پاسخ فعالیت کلاسی صفحه ۹۳ درس هفتم دینی یازدهم

به نظر شما آگاهی از اوضاع اجتماعی و فرهنگی عصر ائمه چه فوایدی برای زندگی امروز ما دارد؟

پاسخ: اهل بیت الگو و اسوه ای در زمینه های مختلفی همچون زمینه اجتماعی و فرهنگی هستند. احکام و فرامینی که ائمه در گذشته برای مردم بیان می کردند، امروزه در قالب مسائل اجتماعی و فرهنگی راهگشای نیازهای ما است.

ما می توانیم از شرایطی که در آن زمان به وجود آمده بود عبرت گرفته و در موارد مشابهی که برایمان پیش می آید باید از رفتار و عکس العمل های حضرات معصومین (ع) و یاران واقعی آنها الگو بگیریم تا فریب و گول فریبکاران را نخوریم. و از ضعیف شدن شیعه جلوگیری کنیم و پیرویی باشیم که کمترین اشتباه های فردی و اجتماعی را داشته باشیم. مثلا: در مورد شایعات و اخبار غلط و… به منابع صحیح و موثق آنها مراجعه کنیم.

جواب سوال های اندیشه و تحقیق صفحه ۹۴ درس ۷ دینی یازدهم

۱) چه مسائلی زمینه را برای ورود جعل و تحریف به احادیث پیامبر اکرم آماده کرد؟

پاسخ: الف) عدم حضور اصحاب پیامبر با فوت و یا شهادت آنها
ب) دسترسی برخی (افراد کمی) از عالمان وابسته به حاکمان عباسی و امویان و علمای اهل کتاب به احادیث

ج) ممنوعیت نوشتن احادیث بعد از رحلت پیامبر
د) نیاز حاکمان و صاحبان قدرت به توجیه موضع و اعمال خود بر علیه اسلام

۲) تفاوت های اساسی حکومت بنی امیه و بنی عباس با رهبری پیامبر چه بود؟

پاسخ: روش و سبک حکومت آنها با پیامبر (ص) آنچنان متفاوت بود که برای خود قصرها و اموال فراوانی جمع آوری می کردند و این رویه باعث شد که جامعه به سمت و سوی راحت طلبی و بی قیدی به ارزش های انسانی و عدم توجه به سیره ی پیامبر پیش رود.

۱- وجود عدالت در حکومت رسول خدا (ص) و وجود ظلم و ستم در حکومت های بنی امیه و بنی عباس.
۲- گسترش اندیشه های اصیل اسلامی توسط رسول خدا (ص) و زمینه سازی به اندیشه های غیر اصیل و تحریف شده در آن حکومت ها
۳- رعایت دقیق دستورات و احکام الهی توسط رسول خدا (ص) و نقض احکام الهی توسط آن حکومت ها.
۴- زندگی ساده حکومت داری رسول خدا (ص) و زندگی اشرافی آن حکومت ها.

جواب پیشنهاد صفحه ۹۴ درس هفتم دینی یازدهم

با مطالعهٔ یکی از کتاب‌های زیر عواملی که سبب حاکمیت کسانی چون معاویه و یزید بر مسلمانان شد را استخراج کنید و در کلاس گزارش دهید.
الف) حماسهٔ حسینی، استاد شهید مرتضی مطهری
ب) تاریخ سیاسی ائمه (ع)، جواد محدثی

پاسخ برای مورد الف: از کتاب حماسهٔ حسینی نوشتهٔ استاد شهید مرتضی مطهری می‌توان دریافت که عوامل مختلفی سبب حاکمیت افرادی مانند معاویه و یزید بر مسلمانان شدند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  1. ضعف ایمان و بی‌توجهی به ارزش‌های دینی: با گذشت زمان، برخی از مسلمانان از اصول دین فاصله گرفتند و بیشتر به دنیا و منافع خود توجه کردند.
  2. سوءاستفاده از ناآگاهی مردم: معاویه و یزید با استفاده از ناآگاهی برخی از مسلمانان، از آنها در جهت منافع خود بهره‌برداری کردند.
  3. تحریف دین و ارزش‌ها: بنی‌امیه برای تحکیم موقعیت خود، اصول دینی را به گونه‌ای تفسیر کردند که به نفع خودشان باشد.
  4. نفوذ دنیاطلبان و فاسدان در حکومت: برخی از افرادی که به قدرت رسیدند، بیشتر به دنبال منافع شخصی و دنیوی بودند تا خدمت به دین و مردم.

این عوامل باعث شدند که حکومت به دست کسانی بیفتد که برخلاف اصول اسلامی عمل می‌کردند و به دنبال حفظ قدرت خود بودند.

پاسخ برای مورد ب: در کتاب تاریخ سیاسی ائمه (ع) نوشتهٔ جواد محدثی، عواملی که سبب حاکمیت کسانی چون معاویه و یزید بر مسلمانان شد به این صورت بیان شده‌اند:

  1. عدم پایبندی به اصول دینی در جامعه: برخی از مردم نسبت به اصول و ارزش‌های اسلامی کم‌توجه شدند و دنیادوستی میان آنان افزایش یافت.
  2. قدرت‌طلبی و سوءاستفاده از دین: معاویه و یزید به‌عنوان حاکمان، از دین به‌عنوان ابزاری برای توجیه حکومت خود استفاده می‌کردند و ارزش‌های دینی را تحریف کردند.
  3. سیاست‌های ظالمانه و فشار بر مخالفان: بنی‌امیه با سرکوب و تهدید مخالفان و نخبگان دینی، سعی در تثبیت موقعیت خود داشتند و فضای آزاد برای انتقاد یا اصلاح از بین رفته بود.
  4. فریب و تبلیغات گسترده: آنان با تبلیغات و ایجاد فضای غفلت، مردم را به حمایت از حکومت ظالمانه خود ترغیب کردند و از نا‌آگاهی عمومی بهره بردند.

این عوامل کمک کردند تا کسانی مانند معاویه و یزید بتوانند قدرت را در اختیار بگیرند و حاکمیت خود را بر جامعه اسلامی اعمال کنند.

پاسخ سوالات درس قبلی: جواب تفکر در حدیث درس ششم دینی یازدهم

توجه: شما دانش آموزان عزیز پایه یازدهم متوسطه دوم اگر می خواهید به راحتی به تمام مطالب آموزشی کتاب دین و زندگی (2) رشته ریاضی و تجربی پایه یازدهم دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.

در انتها امیدواریم که مقاله جواب فعالیت های درس 7 هفتم کتاب دینی یازدهم متوسطه دوم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 😉

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

‫۴ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − دو =