سبک زندگی

جواب درس دهم جامعه شناسی دهم انسانی ⚡️ تغییرات هویت اجتماعی

پاسخ و حل نمونه بیاورید ، استدلال کنید ، مفاهیم اساسی و خلاصه کنید درس 10 دهم کتاب جامعه شناسی 1 پایه دهم انسانی

جواب درس دهم جامعه شناسی دهم انسانی ؛ در این مطلب به پاسخ و جواب سوالات نمونه بیاورید ، استدلال کنید ، مفاهیم اساسی و خلاصه کنید صفحه ۸۷ ، ۸۸ ، ۹۱ و ۹۲ درس ۱۰ دهم «تغییرات هویت اجتماعی» کتاب جامعه شناسی ۱ پایه دهم رشته انسانی پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، همراه ما باشید.

بعدی: جواب درس یازدهم جامعه شناسی دهم انسانی

جواب درس دهم جامعه شناسی دهم انسانی

جواب سوال متن صفحه ۸۷ درس دهم جامعه شناسی دهم

در همۀ کشورها رده‌بندی مشاغل وجود دارد ولی رده‌‌بندی در کشورهای مختلف یکسان نیست. برخی مشاغل در بعضی کشورها از اهمیت بیشتری برخوردارند و بالعکس. باید به یاد داشته باشیم که موقعیت اجتماعی افراد صرفاً تابع مشاغل آنها نیست؛ بلکه به عوامل دیگری مانند علم، ایمان، تقوا، هنر، احترام و… نیز بستگی دارد. آیا می‌توانید به ملاک‌های دیگری اشاره کنید؟

پاسخ: دلسوز بودن ، پر تلاش بودن ، دقیق بودن

جواب نمونه بیاورید صفحه ۸۸ درس ۱۰ جامعه شناسی دهم

تحرک اجتماعی گاه درون یک نسل (یک فرد در طول زندگی خودش) و گاه در دو نسل (یک فرد نسبت به والدینش) اتفاق می‌افتد. نمونه‌هایی از تحرک اجتماعی درون نسلی و میان نسلی را بیان کنید.

پاسخ: تحرک درونی نسل: شخص در خانواده (یا کلاس) موقعیت اجتماعی خود را از طریق تحصیل، ورزش، فعّالیت قتصادی، هنری، و … نسبت به خواهر یا برادر یا همکلاسی‌های خود ارتقا دهد یا به دلایل مشابه موقعیت اجتماعی خود را از دست بدهد.

تحرک میان نسلی: موقعیت فرزند خانواده نسبت به موقعیت اجتماعی یا اقتصادی یا علمی مادر یا پدرش ارتقا یابد یا بر اثر اعتیاد و بی‌مبالاتی موقعیت خود را از دست بدهد.

پاسخ استدلال کنید صفحه ۹۱ درس دهم جامعه شناسی دهم

آیا هر نوع ابداع و نوآوری یا هر نوع مواجهه با جهان‌های اجتماعی دیگر، به تعارضات فرهنگی منجر می‌شود؟ برای هر مورد نمونه‌هایی ذکر کنید.

پاسخ: خیر اگر از مرزهای مورد قبول جهان اجتماعی فراتر نرود منجر به تعارض فرهنگی نمی شود.

مد و نوآوری در زمینه پوشش در جامعه ایرانی وقتی فرهنگ عفت و پوشش ایرانی را در نظر بگیریم، تعارض فرهنگی ایجاد می کند. ایرانی ها حتی در حمام برهنه جلوی یکدیگر نمی نشستند و حیا بخشی مه در فرهنگ ایرانی است.

نوآوری در زمینه دانش های بنیادین همچون انرژی اتمی و سلول های بنیادین پذیرفته شده و تعارض فرهنگی ایجاد نکرده است.

حل مفاهیم اساسی صفحه ۹۲ درس ۱۰ جامعه شناسی دهم

تعارض فرهنگی، …..

پاسخ: موقعیت اجتماعی، تحرک اجتماعی، تغییرات هویتی، تحرک اجتماعی صعودی، تحرک اجتماعی نزولی، تحرک اجتماعی افقی، انسداد اجتماعی، تحرک اجتماعی درون نسلی و تحرک اجتماعی میان نسلی.

جواب صفحه ۹۲ درس دهم جامعه شناسی دهم

جهان‌های اجتماعی برخی تغییرات هویتی را تشویق و برخی را منع می‌کنند.

پاسخ: – با شناخت موقعیت اجتماعی فرد اطلاعات مفیدی از او به دست می‌آوریم.
– تحرک اجتماعی موجب جابه‌جایی موقعیت اجتماعی به صورت نزول یا صعود یا هم‌ارز می‌شود.
– انسداد اجتماعی بیشتر در جوامعی به وجود می‌آید که موقعیت اجتماعی افراد براساس ویژگی‌های انتسابی تعیین می‌شود.
– تغییرات هویتی وقتی از مرز‌های مورد قبول جهان اجتماعی فراتر بروند منجر به تعارض فرهنگی می‌شوند.

جواب آنچه از این درس آموختیم صفحه ۹۲ درس ۱۰ جامعه شناسی دهم

پاسخ: در این درس، مفهوم تحرک اجتماعی و تغییرات موقعیت اجتماعی افراد مورد بررسی قرار می‌گیرد. موقعیت اجتماعی به جایگاه فرد در جامعه اشاره دارد و با شناخت این موقعیت می‌توانیم درباره روابط اجتماعی و انتظارات از او اطلاعاتی کسب کنیم.

تحرک اجتماعی به جابه‌جایی افراد از یک موقعیت اجتماعی به موقعیت اجتماعی دیگر گفته می‌شود و انواع آن شامل:

  1. تحرک صعودی: مانند افزایش مقام شغلی (مثلاً از کارمند به مدیر).
  2. تحرک نزولی: مانند کاهش مقام شغلی (مثلاً از مدیر به کارمند عادی).
  3. تحرک افقی: تغییر شغل بدون تغییر در موقعیت اجتماعی (مانند جابه‌جایی بین بخش‌های مختلف یک اداره).

عوامل مختلفی بر موقعیت اجتماعی افراد تأثیر می‌گذارند، از جمله علم، هنر، و احترام، و نه فقط مشاغل. انسداد اجتماعی به وضعیتی اطلاق می‌شود که راه ارتقا و تحرک اجتماعی برای برخی گروه‌ها بسته باشد. این وضعیت معمولاً در جوامع فئودالی یا جوامعی که نابرابری‌های اقتصادی وجود دارد، مشاهده می‌شود.

تحرک اجتماعی می‌تواند درون نسلی (در طول زندگی یک فرد) یا میان نسلی (مقایسه فرزندان با والدین) باشد. هویت اجتماعی افراد در ابتدا انتسابی است و با گذر زمان و تلاش فعال، هویت اکتسابی به دست می‌آید.

فرصت‌های تحرک اجتماعی و تغییرات هویتی بسته به ارزش‌ها و عقاید جامعه متفاوت است. جامعه‌ها برخی هویت‌ها را می‌پذیرند و برخی دیگر را منع می‌کنند. برای مثال، جوامع مبتنی بر ارزش‌های نژادی تنها فرصت‌های تحرک را برای یک نژاد خاص فراهم می‌کنند.

در نهایت، تغییرات هویتی که با ارزش‌ها و عقاید جامعه همخوانی ندارند، می‌توانند به تعارض فرهنگی منجر شوند. چنین تعارضاتی ممکن است ناشی از نوآوری‌ها و فعالیت‌های درونی جامعه یا تأثیرات بیرونی از جوامع دیگر باشد.

قبلی: جواب درس نهم جامعه شناسی دهم انسانی

توجه: شما دانش آموز پایه دهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب جامعه شناسی دهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله جواب سوالات درس ۱۰ دهم کتاب جامعه شناسی پایه دهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💖

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − دو =