سبک زندگی

اختلال شخصیت مرزی چیست؟ نشانه ها و علائم بیماری و راه های درمان

مقاله کامل درمورد بیماری اختلال شخصیت مرزی و راه های درمان آن

اختلال شخصیت مرزی یا Borderline personality disorder در واقع نوعی اختلال ذهنی می باشد که عوامل ژنتیکی نقش مهمی در بروز آن دارند! البته طبق آخرین تحقیقاتی که توسط پزشکان متخصص انجام شده ، این بیماری می تواند در طول زندگی فرد و به دلایل مختلفی همچون تجربیاتی که کسب می کند نیز به وجود بیاید.

وقتی پزشکان با دقت بیشتری بر روی این موضوع متمرکز شدند، دریافتند که تجربیات پرتنش و استرس زا، نقش مهمی در بروز اختلال شخصیت مرزی داشته است!

✅ خوشبختانه این بیماری درمان هایی نیز دارد که در ادامه این مقاله جذاب و جامع از بخش روان شناسی ماگرتا، درباره آن صحبت می کنیم. با ما همراه باشید!

علت دقیق بروز اختلال شخصیت مرزی چه می باشد؟

هنگامی که فرد بیش از در شرایط استرس زا به سر می برد، این بیماری در او ایجاد می شود. متاسفانه در اکثر خانواده های ایرانی، تنش و بحث و جدل بسیار زیاد اتفاق می افتد و همین موضوع باعث شده که ایران یکی از کشورهایی باشد که آمار ابتلا به اختلال شخصیت مرزی در آن زیاد است!

نقش خانواده و مشکلاتی که باعث ایجاد اختلال شخصیت مرزی در افراد می شود

البته نمی توان تمامی تقصیر را بر گردن خانواده ها انداخت. مسلما هیچ کس دوست ندارد تنش و جنجال در خانواده اش بالا بگیرد. اما متاسفانه به دلیل مشکلاتی که وجود دارد ( اعم از اقتصادی و سیاسی و … )، بحث و جدل بر سر این مسائل بالا گرفته و موجب شده که افراد نسبتا زیادی به این بیماری مبتلا شوند.

برخی از علائم بیماری اختلال شخصیت مرزی

خوشبختانه علائم این بیماری به راحتی قابل تشخیص می باشند و راه های درمان زیادی نیز دارند. بهتر است پس از مشاهده حتی یکی از این علائم، خیلی زود به پزشک مراجعه کنید.

مشکلات فراوان در ارتباطات فردی و اجتماعی

بسیاری از افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، در برقراری ارتباط با سایر افراد مشکل دارند. فرقی ندارد که این افراد با چه کسی ارتباط برقرار می کنند. به هر حال، برقراری ارتباط یکی از سخت ترین کارهای زندگی شان است!

در واقع افرادی که دچار این بیماری می شوند، توانایی کنترل احساسات خود در روابط را ندارند و ممکن است چند روزی عاشق یک فرد شوند و از بودن با او لذت ببرند. اما ناگهان نظرشان تغییر کند و آن فرد تبدیل به یک انسان بی ارزش برایشان شود.

فرقی نمی کند این رابطه، یک رابطه دوستانه یا عاشقانه باشد. به هر حال، آنها خیلی زود توانایی کنترل احساسات خودشان را از دست می دهند و به طور ناگهانی تصمیم خود را عوض می کنند.

احساس پوچی

بسیاری از افرادی که به بیماری اختلال شخصیت مرزی مبتلا می شوند، دلیل وجود خود را نمی دانند. احساس پوچی می کنند و اصلا یادشان نمی آید برای چه به این دنیا آمده اند.

به صورت مداوم با خود فکر می کنند که اصلا چرا باید در این دنیا باشند و اتفاقا دلایلی را نیز برای این عقیده خود می آورند که اصلا با عقل جور در نمی‌آید. طبق بررسی هایی که انجام دادیم، احساس پوچی، نسبت به سایر علائم، کمتر بروز پیدا می کند. اما باید توجه ویژه ای به آن کرد.

زیرا ممکن است در اثر عدم توجه، فرد اقدام به کارهای خطرناکی همچون خودکشی کند. زیرا دلیل هستی خود را متوجه نمی شود. بنابراین دلیلی برای زنده ماندن خود نمی بیند!

علاقه به انجام رفتارهای پرخطر

رفتارهای پرخطر از نشانه های اختلال شخصیت مرزی
رفتارهای پرخطر

متاسفانه این افراد به شدت علاقه به انجام کارهای پرخطر همچون مصرف مواد مخدر و رانندگی خطرناک و با سرعت بسیار بالا دارند!

این موضوع نه تنها به خود این افراد صدمه می زند، بلکه به اطرافیانش نیز آسیب وارد می کند. نسبت به دو مورد قبلی، این مشکل را باید سریعا پیگیری و درمان کرد.

ممکن است فرد در جایی آرام و ساکت نشسته باشد و ناگهان به فکرش برسد که به سراغ خودرو برود و با آن حرکات خطرناک انجام دهد! البته این نشانه همیشه هم تا این حد پرخطر نیست و بعضی اوقات ممکن است نهایتا منجر به پرخوری شود که در این صورت بیشتر به خود فرد صدمه وارد می شود.

افسردگی در اختلال شخصیت مرزی

بسیاری از افراد بیماری اختلال شخصیت مرزی را با افسردگی اشتباه می گیرند. در صورتی که این دو کاملا با هم متفاوت می باشند. در واقع افسردگی شدید می تواند یکی از نشانه های اختلال شخصیت مرزی باشد. به واسطه افسردگی حاد، افراد مدام اهدافشان را گم می کنند. همانند نشانه اول، دلیل وجود خود را پیدا نمی کنند. هیچ چیز برایشان در جهان هستی اهمیت ندارد و به صورت مداوم غمگین هستند!

ترس از تنهایی

افراد مبتلا به این بیماری، به شدت از تنهایی می ترسند و گاها در مواجهه با این اتفاق، خشمگین می شوند و ممکن است به خود آسیب وارد کنند.

تنهایی در اتاق خوابشان نیز ممکن است آنها را آزرده کند. این افراد حتی با تصور اینکه تنها هستند هم به شدت مشکل دارند و به محض انجام این کار، بسیار خشمگین و عصبانی می شوند.

عزت نفس بسیار پایین

این افراد در صورتی که توسط دیگران تایید و تشویق نشوند، بسیار خشمگین می شوند. در واقع آنها هرگز به خود اعتماد ندارند و تمامی کارهایشان را با شک و تردید فراوان انجام می دهند.

عزت نفس پایین آنها آنقدر شدید است که گاهی اوقات ممکن است به خاطر جبران کم و کاستی خود و تایید شدن توسط دیگران، از رفتار و کردار اطرافیان خود تقلید کنند! در واقع آنها استقلال شخصیتی ندارند و به همین دلیل سعی می کنند مانند افراد دیگر رفتار کنند.

چرا اختلال شخصیت مرزی در افراد به وجود می آید؟

پزشکان و محققان همچنان در حال پیدا کردن پاسخ های این سوال می باشند. البته تاکنون نیز موفق شده اند با بررسی تخصصی بیماران، دلایلی را کشف کنند.

سابقه کودک آزاری

کودک آزاری
کودک آزاری

بیشتر افرادی که از این بیماری را رنج می برند، به دلیل آزار و اذیت جنسی بوده که در دوران کودکی متحمل شده اند. متاسفانه این آمار بالای 50% می باشد.

متاسفانه عامل این آزار و اذیت ها، بیشتر اعضای خانواده و نزدیکان فرد بیمار بوده اند که زنگ خطری برای همه ما می باشد که بیشتر حواسمان به اطرافیانمان باشد!

طلاق پدر و مادر

نقش خانواده در بیماری اختلال شخصیت مرزی
نقش خانواده در بیماری اختلال شخصیت مرزی

یکی دیگر از شایع ترین دلایل بروز بیماری اختلال شخصیت مرزی، جدایی پدر و مادر این افراد در کودکی شان بوده است. متاسفانه این اتفاق، حتی اگر باعث بروز این بیماری نشود، تاثیر بسیار وحشتناکی در کودک گذاشته و می‌تواند نقش مهمی در آینده او داشته باشد!

ژنتیک

نقش ژنتیک در بیماری شخصیت مرزی
نقش ژنتیک در بیماری شخصیت مرزی

طبق بررسی های تخصصی که توسط پزشکان انجام شده است، افرادی که دچار بیماری اختلال شخصیت مرزی می شوند، ممکن است بیماری را از خانواده و یا اجداد خود به ارث برده باشند!

در واقع این اختلال می تواند در همه اعضای خانواده نیز وجود داشته باشد. اما تنها یک نفر ممکن است آن را با شدت زیاد بروز دهد!
در واقع در مغز این افراد مشکلاتی به وجود آمده که باعث شده نتوانند هیجان و پرخاشگری خود را کنترل کنند.

دلایل دیگری همچون پیوندهای عاطفی ناامن در دوران کودکی نیز وجود دارد که ما سعی کردیم تنها به شایع ترین موارد اشاره کنیم.

آیا این بیماری درمان دارد؟

بله! خوشبختانه بیماری اختلال شخصیت مرزی درمان نیز دارد و با مراجعه به موقع به یک پزشک متخصص، می توان از تشدید این بیماری جلوگیری کرد.

داروهای بیماری شخصیت مرزی
داروهای بیماری شخصیت مرزی

✅ راه های درمان این بیماری عبارتند از:

  1. مصرف دارو
    استفاده از داروهای ضدافسردگی و ضد جنون، می تواند در بهبود این بیماری بسیار موثر باشد. از مصرف خودسرانه این داروها بپرهیزید و حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید!
  2. روان درمانی
    روان درمانی نیز می تواند به منظور درمان این بیماری بسیار موثر باشد. اخیرا روشی جدید به نام رفتار دیالیتیکی نیز ابداع شده است که می تواند افراد مبتلا به این بیماری را تا حد زیادی درمان کند!
    در واقع این افراد با استفاده از درمان گروهی و جایگزینی رفتارهای خوب به جای رفتارهای بد، می توانند بیماری خود را درمان کنند.
  3. بستری شدن در بیمارستان
    البته این روش در موارد بسیار حاد استفاده می شود تا فرد مبتلاشده به این بیماری، اقدام به خودزنی یا خودکشی نکند.
    فرد بیمار مسلما برای انجام این روش مقاومت زیادی می کند. اما اگر با پزشک معالج صحبت کردید و دیدید که واقعا اوضاع خطرناک است، هرطور شده این کار را انجام دهید.
درمان اختلال شخصیت مرزی
درمان اختلال شخصیتی

هیچ راه میانبری برای درمان اختلال شخصیت مرزی وجود ندارد! باید صبور باشید. اگر خدای ناکرده خودتان مبتلا به این بیماری هستید، اصلا نگران نباشید و ناامید نشوید. خیل راحت تر از آنچه که فکرش را بکنید، مشکلتان حل می شود.
اگر هم خدای ناکرده یکی از اعضای خانواده تان دچار این بیماری شده، ضمن حفظ آرامش سعی کنید با پزشک متخصص صحبت کنید. هرگز رفتارهای هیجانی در مقابل فرد بیمار بروز ندهید. سعی کنید تنها آرامش به او تزریق کنید.

سخن پایانی

به فرد بیمار زمان بدهید. او را به خاطر رفتارهایش سرزنش نکنید. اگر دست خودش بود، هرگز این کارها را نمی کرد! به هیچ عنوان او را تنها نگذارید! مراحل درمان را تا زمانی که به طور کامل بیماری از بین نرفته، قطع نکنید!

خیلی سخت نگیرید. با فرستادن ارتعاش مثبت به سمت فرد بیمار و جهان هستی می توانید در درمان فرد کمک کنید. باز هم میگوییم، هرگز امید خود را از دست ندهید!

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + چهارده =