مطلب پیشنهادی :
ad
+
سبک زندگی

چند نکته طلایی برای تکثیر نهال گیلاس و روش علمی گرده افشانی درخت گیلاس

میوه گیلاس یکی از میوه های مورد محبوب مصرف کنندگان است، گیلاس طعم شیرین داشته و بافت آبداری دارد، در رنگ‌های زرد، قرمز، صورتی و سیاه تولید می‌شود، کشور ایران بکی تولید کنندگان قدرتمند میوه گیلاس شناخته شده است، میوه درخت گیلاس در نژاد گرمسیری و سردسیری تکثیر می‌شود بنابراین امکان کاشت آن در هر نقطه کشور ایران وجود دارد و باغدارانی که می‌خواهند با احداث باغ تجاری و مدرن گیلاس به درآمد مناسبی برسند ابتدا باید اطلاعات علمی خود را در مورد نوع نهال خریداری شده و نحوه مراقبت و نگهداری آن افزایش دهند تا به هنگام رشد درختان مشکل زیادی نداشته باشند.

تکثیر نهال گیلاس

تکثیر درخت گیلاس

فرقی ندارد هدف شما از کاشتن درخت گیلاس چیست اگر می‌خواهید یک نهال گیلاس را در حیاط خانه خودتان بکارید و یا باغداری هستید که هدف شما تولید تجاری و پرسود است باید با نحوه تکثیر درخت گیلاس و نوع گرده افشانی آن آشنا شوید، مخصوصا افرادی که فقط به فکری خرید یک عدد نهال گیلاس هستند! چون نوع تکثیر نهال گیلاس و همچنین خود بارور بودن آن برای کاشت تک درخت گیلاس مهم و ضروری است، از نظر سنتی می‌توان درخت گیلاس را به روش بذری و پاجوش تکثیر کرد، ولی از نظر علمی این روش برای راه اندازی باغ گیلاس به هیچ عنوان توصیه نشده و کشاورزان عزیز باید از تکثیر روش‌های قدیمی و منسوخ شده به طور جدی اجتناب کنند.

مانند بسیاری از درختان میوه محبوب، درخت گیلاس از طریق پیوند تکثیر می‌شود، پایه پیوند درخت گیلاس مهم است، معمولاً از نهال های 1 تا 2 ساله (در پاییز کاشته می‌شوند) درخت آلبالو تلخ به عنوان پایه درختان پیوندی استفاده می‌شود، پایه آلبالو تلخ مزایای زیادی برای درخت گیلاس به ارمغان آورده و باعث شده تا آن را جزو درختان زودبازده قرار دهد، در واقع یکی از دلایلی که توصیه می‌شود باغداران از درخت پیوندی استفاده کنند می‌توان گفت:

 درختانی بذری معمولاً 10 سال طول می کشد تا میوه دهند، به همین دلیل، پرورش دهندگان ترجیح می‌دهند از نهال پیوندی در باغات خود استفاده کنند چون تنها دو یا سه سال زمان برای باروری احتیاج دارد، پرورش دهندگان حرفه ای گیلاس از درختی بهره می‌برند که دو بافت گیاهی مختلف، به عنوان پایه و پیوندک را ترکیب می‌کند، آیا با واژه پایه و پیوندک آشنا هستید؟ وظایف هر کدام چیست؟

  • پیوندک درخت گیلاس:

پیوندک بعد از رشد شامل قسمت‌های فوقانی درخت گیلاس از جمله تنه درخت گیلاس، شاخه، برگ و میوه ها را مربوط می‌شود.

  •  پایه درخت گیلاس

پایه درخت گیلاس بسیار مهم است، چون سیستم ریشه درخت گیلاس پیوندی را خواهد داد، درخت پایه باید به پیوندک کمک کند تا با تنش های خاک مقابله کند، بنابراین مقاومت پایه  در برابر عوامل بیماری زای خاک، قطع شدن آب، خشکسالی و بیماری خاکزاد مهم است.

از ویژگی مهم درخت گیلاس پیوندی بر پایه آلبالو تلخ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1.  درخت گیلاس با پایه آلبالو تلخ  4-3 سال پس از پیوند شروع به تولید میوه کرده و از سال ۵ یا ۶ باردهی اقتصادی را تجربه می‌کنند.
  2. درختان گیلاس پیوندی می‌توانند یخبندان و خشکسالی را تحمل کنند اما به رطوبت بالا حساس هستند.
  3.  آنها معمولاً حدود ۵۰ الی ۶۰ سال میوه تولید می‌کنند.
  4.   درختان گیلاس پیوندی بر پایه آلبالو تلخ به اصطلاح درختان پایه کوتاه یا درختان کوتوله هستند.
پیوند گیلاس و کاشت

گرده افشانی درخت گیلاس چگونه است؟

گرده افشانی یکی از حیاتی ترین گزینه ‌ها برای تولید گیلاس با کیفیت در درختان گیلاس است، در علم کشاورزی برای گیلاس با کیفیت گرده افشانی اصولی مهم و ضروری است، یک کشاورز زمانی می‌تواند به تولید گیلاس خوب دست بیابد که 21 تا 32 درصد گل‌های درخت بارور شده و میوه دهند، باید بدانیم اکثر نژاد گیلاس خود بارور نبوده و احتیاج به رقم گرده افشان دارند، افرادی که به دنبال کاشت تک درخت گیلاس هستند نباید چنین نژادهایی را خریداری کنند، آنها باید به دنبال خرید نهال گیلاس خود بارور و خود سازگار باشند.

در باغات تجاری و حرفه ای این مسئله چندان مهم نیست حتی در صورت خود بارور بودن درخت توصیه می‌شود باغداران از رقم گرده افشان استفاده کنند، چون فرایند گرده افشانی متقابل بین گونه‌های سازگار به درخت گیلاس هدف کمک می‌کند تا میوه با کیفیت و صادراتی تولید کرده و تناژ تولید را نیز افزایش می دهد، درختان گیلاس معمولا در بهار شکوفا می‌شوند و دوره گلدهی می تواند چندین هفته طول بکشد، به عنوان یک قاعده کلی، گلدهی تا حد زیادی به شرایط آب و هوایی بستگی دارد. متوسط ​​دوره گلدهی می تواند تا 25 روز باشد، اما هر گل به مدت 7-8 روز باز می‌ماند.

اگر در این دوره زمانی باروری شکوفه‌‌ها انجام نشود، گل‌ها بسته شده و پوچ باقی می‌مانند، همانطور که قبلا ذکر شد، پرورش دهندگان اغلب به ازای هر ۸ ردیف از درختان گیلاس اصلی، یک ردیف درخت گرده افشان می‌کارند، اگر درختان گرده افشان میوه تجاری تولید کنند می‌توان آن را به تعداد بیشتری در باغ گیلاس کاشت و بلا مانع است، مثلاً یکی دیگر از نژاد درخت گیلاس یا درخت آلبالو که میوه‌ای با ارزش تجاری تولید می‌کند.

گاهی حتی با کاشت رقم گرده افشان بازهم کیفیت و کمیت محصولات تولیدی باغات گیلاس افت شدیدی دارد و آن هم به دلیل عدم هماهنگی گلدهی، رقم گرده افشان با درخت پایه است چون گرده افشانی متقابل را تضمین نمی‌کند، توصیه شده با توجه به زمان گلدهی درخت پایه از دو رقم گرده افشان استفاده کنید، کاشت ارقام زود گل و  دیرگل درخت گیلاس هم زمان باعث می‌شود تا گرده افشانی درخت گیلاس به طور حتم تضمین شود، برای ارتقاء فرایند گرده افشانی حتما به نکات زیر توجه داشته باشید:

  1. باغ گیلاس خود را از وجود هر گونه علف هرز پاکسازی کنید چون علف های هرز انرژی مربوط به درختان را جذب کرده و مانع رسیدن عناصر مفید به این درختان می‌شود.
  2. زمان گلدهی درختان گیلاس به هیچ عنوان از علف کش‌ها استفاده نکنید، چون با پخش شدن ذرات علف کش بر روی شکوفه‌ها باعث نابودی آنها خواهید شد.
باغ گیلاس و درختان

کلام آخر

کسب اطلاعات علمی و دقیق در مورد نگهداری و مراقبت از باغات گیلاس باعث می‌شود تا میزان باروری این درختان تا چند برابر افزایش پیدا کند، کشاورزان عزیز بهتر است با مطالعه مقالات علمی نسبت به مراحل نگهداری درخت گیلاس آمادگی کامل را کسب کنند، آنها باید اطلاعات خود را به روز رسانی کنند، چون استفاده از اطلاعات جدید و به روز شده کار آنها را در نگهداری از باغات گیلاس آسان‌تر می‌کند، سایت برتر نهال اطلاعات علمی و تخصصی در مورد نگهداری از باغ گیلاس در اختیار باغداران گیلاس قرار می‌دهند، کشاورزان تنها با مراجعه کردن به این سایت می‌توانند اطلاعات تکمیلی در مورد تکثیر، کاشت، آبیاری، کوددهی و سمپاشی درخت گیلاس به دست بیاورند.

تماس با برتر نهال: 09141832393

تماس با پالیز نهال: 09144501003

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 2 =