ممکن است جزء افرادی باشید که نسبت به ظاهر بینی خود ناراضی هستید، اما به دلیل عوارض عمل بینی مانند کبودی و ورم شدید از این عمل منصرف شدهاید. حتی ممکن است باقی ماندن جای بخیه شما را نگران کرده باشد. در چنین شرایطی، انتخاب روش ریکانستراکشن را یک گزینه مناسب میدانند. ریکانستراکشن که تحت عنوان جراحی بسته بینی نیز شناخته میشود، یکی از روشهای کمتهاجمی است که کمترین عوارض را از خود برجای میگذارد.
در این روش جراحی، ۲ برش کوچک در داخل سوراخهای بینی ایجاد میشوند. به همین دلیل، تعداد بخیههای آن نیز کمتر خواهند بود، اما این برشهای کوچک، پزشک را برای اصلاحات کلی محدودتر میکنند و صرفاً میتوان ایرادات جزئی مانند افتادگی نوک بینی، قوز کوچک، قرینگی بینی، رفع بلندی بینی و… را با کمک آن انجام داد. در صورتی که به چنین جراحی علاقه مند هستید، توصیه میکنیم با یک متخصص مشورت کنید. مشاهده فهرست بهترین جراح بینی بسته در تهران سایت دکترتو نقطه شروع خوبی برای این کار است.
همه چیز درباره جراحی ترمیم بینی به شکل بسته
اولین تفاوت روش جراحی بسته و باز مربوط به انتخاب نقطه برش است. در روش جراحی باز، برشها روی سطح بیرونی بینی یا کلوملا به وجود میآیند، اما در روش بسته، نقاط برش در داخل سوراخهای بینی قرار دارند. در نتیجه، ریسک باقی ماندن جای بخیه به شدت کاهش پیدا میکند و بیمار با دردسر مصرف طولانیمدت کرمهای ضداسکار درگیر نخواهد شد.
اما از طرف دیگر، میزان مانوردهی در جراحی بسته به شدت کمتر از جراحی باز است. در روش جراحی باز، پزشک پوست و غضروف بینی را به طور کامل بلند میکند و از این طریق، دسترسی خوبی به ساختار کلی بینی دارد. پس هیچ محدودیتی در رابطه با ایجاد تغییرات ظاهری وجود ندارد.
اما تکنیکهای روش ریکانستراکشن تفاوت دارند و صرفاً برای تغییرات جزئی میتوان روی آن حساب کرد؛ چراکه جراح به ساختار اصلی بینی دسترسی ندارد. یکی از تفاوتهای اساسی ریکانستراکشن با سایر روشهای جراحی، ایمنی بالاتر آن است.
در واقع از بابت مواجه شدن با عوارض شدید جای نگرانی وجود ندارد. در این روش جراحی، ایرادات بینی رفع شده و ساختار کلی آن بازسازی میشود. اگر بینی نیاز به پیوند غضروف داشته باشد، به جای استفاده از غضروف دنده، گوش و… اغلب از غضروف خود بینی استفاده میشود. به همین دلیل، غضروف پیوند شده سازگاری بیشتری با بینی دارد و عوارض کمتری به دنبال خواهد داشت.
البته، گاهی نیز طبق صلاحدید پزشک از غضروفهای نواحی دیگر استفاده میشود. وجه تفاوت دیگر روش جراحی بسته با سایر روشها، تقویت ساختار کلی بینی است. در نتیجه، ریسک تخریب بینی بعد از جراحی به شدت کاهش مییابد. در واقع جراحی ریکانستراکشن، شکل بینی را به زیباترین حالت ممکن تبدیل میکند و ایرادات تنفسی و داخلی آن را از بین میبرد. به این معنا که زیبایی و تنفس خوب هر دو به صورت همزمان به بیمار اعطا خواهند شد.
با توجه به تکنیکهای این جراحی، روند انجام آن با سرعت بیشتری سپری میشود و کل زمان جراحی کمتر از روش جراحی باز است. به همین دلیل، سطح استرس بیمار پایینتر خواهد آمد. یکی دیگر از مزایای مهم ریکانستراکشن، دوره نقاهت کوتاه آن است. در واقع، بیمار با سرعت بیشتری روند بهبودی خود را پشت سر میگذارد و در یک دوره کوتاه میتواند به زندگی عادی خود بازگردد.
به علاوه، عوارضی مانند درد، تورم، کبودی و خونریزی بسیار کمتر از جراحی باز است و بیمار با عوارض شدیدی دست و پنجه نرم نمیکند. همچنین، ریسک بروز عفونت نیز در ریکانستراکشن بسیار کمتر خواهد بود. با توجه به عدم ایجاد برشهای خارجی، جای بخیه روی پوست باقی نمیماند و در نتیجه، بینی ظاهر طبیعیتر و زیباتری پیدا میکند.
همچنین، استفاده از این روش برای افراد مسن، عوارض و خطرات کمتری به همراه دارد. در روش جراحی بسته بافت طبیعی بینی در بهترین حالت حفظ میشود؛ چراکه در عین اصلاح ایرادات، تغییر اساسی در ساختار آن به وجود نیامده است. دستکاری جزئی در روش بسته، ریسک آسیب به بافتهای بینی را کاهش میدهد.
همچنین، امکان استفاده از تکنیکهای مدرن مانند لیزر و درم ابریژن از دیگر مزایای این روش به شمار میروند که به زیبایی هر چه بیشتر بینی شما کمک خواهند کرد. در واقع مواردی همچون رفع پولیپ بینی، دفورمیتی بینی، رفع انحراف جزئی بینی، مشکلات تنفسی و… تعدادی از کاربردهای مهم این نوع جراحی به شمار میروند.
به طور کلی، با ایجاد برشهای کوچک داخل بینی، جراح دید محدودی به بینی دارد. به همین دلیل، ایجاد تغییر اساسی در بینی با این روش امکانپذیر نیست. همچنین، پزشک باید از مهارت و تخصص کافی برخوردار باشد تا بتواند با این دید کم، اصلاحات لازم را به وجود آورد.
محدودیتهای جراحی بسته بینی ریکانستراکشن
با توجه به مزایای گسترده روش جراحی بسته بینی، شاید این سوال برایتان مطرح شود که چرا همیشه از این روش استفاده نمیشود. در واقع ریکانستراکشن با وجود تمام مزایای خود، یکسری محدودیتها نیز دارد. مهمترین محدودیت مربوط به میزان تغییر در ساختار بینی است.
ممکن است بینی یک بیمار یک قوز یا برآمدگی بزرگ داشته باشد یا نوک آن بسیار پهن دیده شود. حتی شاید انحراف بینی شدید باشد. به هر حال مشکل بینی شما هر چیزی که باشد، در صورت شدید بودن آن نمیتوانید روی جراحی بسته بینی حساب کنید.
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد، در این روش جراح دید کمی به ساختار کلی بینی دارد. پس نمیتواند تغییرات بسیار بزرگی را در ظاهر بینی به وجود آورد. تغییرات باید در حدی باشند که جراح تسلط کافی برای اجرای آنها داشته باشد. تغییرات بزرگ پزشک را مجاب میکنند تا از روش جراحی باز کمک بگیرد.
درست است که عمل بسته بینی خطر و عوارض بسیار کمتری دارد، اما از آنجایی که ریکانستراکشن یک نوع جراحی است، متقاضیان باید از سلامت نسبی برخوردار باشند. در این صورت است که به نتیجه خوبی از عمل دست خواهند یافت و خطر خاصی آنها را تهدید نمیکند.
معمولاً افرادی که داروهای رقیقکننده خون مصرف میکنند، بیمارانی که تحت پرتودرمانی قرار دارند و اشخاصی که اختلالات قلبی عروقی دارند، باید نسبت به انجام این جراحی محتاط باشند. البته، افرادی که اخیراً تحت عمل جراحی دیگری قرار گرفتهاند نیز باید برای انجام این عمل کمی منتظر بمانند
به طور کلی، پزشک باید معاینات لازم را برای شما انجام دهد و با ارزیابی دقیق شرایط بدنی و نوع بیماری شما، به این نتیجه برسد که آیا میتوانید این عمل جراحی را انجام دهید یا اینکه انجام آن برایتان خطرناک خواهد بود. ناگفته نماند که محدودیتهای مربوط به بیماریهای خاص در تمامی روشهای جراحی بینی وجود دارند. حتی گاهی سطح محدودیت آنها در روش جراحی باز پررنگتر نیز میشود.
تکنیکهای مورد استفاده در جراحی بسته بینی ریکانستراکشن
قبل از عمل بسته بینی، جراح باید محل دقیق آناتومیک مشکل را تعیین کند و یکپارچگی ساختاری و سطحی که قرار است بازسازی شود را مورد ارزیابی قرار دهد. میزان بافت جداسازی شده از جمله پوست، غضروف و استخوان همگی باید در نظر گرفته شوند.
مهمتر از همه، برقراری مجدد و حفظ جریان هوا باید مورد توجه قرار گیرد. یعنی باید اطمینان حاصل شود که راه هوایی بینی با ترمیم آن با انسداد روبهرو نخواهد شد. جراح با یک ارزیابی دقیق و با توجه به اندازه، عمق و محل ترمیم، ممکن است از یک یا چند تکنیک پیوند غضروف، اصلاح انحراف تیغه بینی و… استفاده کند.
پیوند غضروف اغلب برای اصلاحات بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرد. در مواردی که آسیب به بینی منجر به نقص ساختاری شده است، این احتمال وجود دارد که به پیوند غضروف نیاز باشد. غضروف اهدایی را میتوان از پشت گوش، تیغه بینی یا دندهها جدا کرد.
به طور معمول، جراح غضروف را از قسمتهایی از بدن که معمولاً دیده نمیشوند، مانند پشت گوش برداشت میکند. پزشک تمام تلاش خود را برای ارائه یک نتیجه استاندارد و زیبا به کار میگیرد. ایجاد فلپهای پوستی به بینی اجازه میدهد تا با بافتی با ساختار، رنگ و ظاهر شبیه به پوست کنونی جایگزین شود.
غضروف یک بافت محکم است که در عین انعطافپذیری، ساختار سفتی دارد. غضروف برای جلوگیری از افتادگی نوک بینی و استحکام سایر بخشهای آن یک نقش اساسی برعهده دارد. در شرایطی که بینی بیمار از جراحیهای قبلی، نواقص خاصی داشته باشد که رفع آنها لزوماً باید با کمک غضروف اضافه انجام شود، در جراحی بسته بینی تکنیک پیوند غضروف مورد استفاده قرار میگیرد.
البته، ممکن است بینی فرد به صورت مادرزادی غضروف ضعیف و ساختار متزلزلی داشته باشد. در این شرایط هم پزشک در حین انجام عمل جراحی بسته، از یک نقطه خاص غضروف مورد نیاز را برمیدارد. با کمک غضروف پیوند شده، شکل بینی اصلاح میشود و عمل تقویت ساختار بینی صورت میگیرد.
به طور کلی، برای رفع مشکلاتی مانند کاهش قوس بینی، تقویت ساختار بینی، رفع کجی و فرورفتگی، اصلاح تیزی نوک بینی، رفع باریکی بیش از حد بینی و… از این تکنیک استفاده میشود. البته، در روش جراحی ریکانستراکشن دست پزشک برای پیوند غضروف به اندازه روشهای دیگر باز نیست و پیوندهای جزئیتر را میتوان از این طریق انجام داد.
ساختار بینی انسان دارای یک دیواره نازک است که سپتوم یا تیغه نامیده میشود. این تیغه باید در وسط قرار داشته باشد و بینی را به دو بخش مساوی تقسیم کند. گاهی تیغه بینی بیمار به دلایل مختلف مانند آسیبها، شرایط مادرزادی و… در وسط قرار ندارد. متمایل بودن تیغه بینی به یک سمت نه تنها باعث کجی ظاهری بینی میشود، بلکه در تنفس فرد نیز اختلال ایجاد میکند.
البته، گاهی مشکل تنها به ظاهر بینی مربوط میشود و فرد مشکل تنفسی ندارد. در این شرایط، پزشک با اصلاح ساختار تیغه بینی این مشکل را رفع میکند. این تکنیک هم بر شکل بینی و هم بر تنفس وی اثرات مثبتی میگذارد. جراحی بسته زمانی موثر است که میزان انحراف بینی خیلی شدید نباشد.
در برخی از موارد در مسیر تنفسی بیمار، تودههای غیرسرطانی وجود دارند که پولیپ بینی نامیده میشوند. این تودهها که دارای اندازه متفاوتی نیز هستند، در اثر بیماریهایی مانند آسم و آلرژی به وجود میآیند. در روش جراحی بسته بینی میتوان برای از بین بردن این تودهها اقدام کرد. از بین بردن تودهها از رشد آنها و عوارض جانبی بعدی جلوگیری میکند.
از آنجایی که مسیر دسترسی این نوع جراحی، داخل سوراخهای بینی است، پزشک به راحتی اقدام به برداشتن پولیپها خواهد کرد. به طور کلی، رینوپلاستی بسته به سه روش انجام میگیرد. روش اول با نام پرزرویشن، بر حفظ آناتومی طبیعی بینی تاکید دارد. پزشک در این روش تنها ایرادات جزئی و سطحی را برطرف میکند تا بافتهای داخلی با آسیب روبهرو نشوند. نتیجه طبیعی و عوارض اندک از جمله مزایای این روش جراحی به حساب میآیند.
روش دوم به نام پلاسما، گاز پلاسما از بیرون با بینی تماس داده میشود. پلاسما نوعی گاز حرارت بالا و یونیزه است که قابلیت نفوذ به بافت زیرین بینی را دارد. این گاز با سوزاندن قسمتهای خاص، باعث کوچک شدن و فرمدهی بینی خواهد شد.
در روش سوم با استفاده از جدیدترین تکنولوژیها، هیچ برشی روی پوست ایجاد نمیشود و مراحل جراحی با کمک لیزر انجام خواهند شد. با استفاده از لیزر میتوان تا حدی بافت بینی را تغییر داد و به اصلاح ناهنجاریهای آن پرداخت.
کاندیدای مناسب برای جراحی بسته بینی ریکانستراکشن: چه افرادی میتوانند از این روش بهرهمند شوند؟
در حقیقت کاندیدای مناسب جراحی بسته بینی ریکانستراکشن فردی است که توسط پزشک تایید شود. جراح با بررسی اصولی مشکلات ظاهری بینی، نواقص داخلی، شدت آنها و… کاندیدای مناسب جراحی بسته را تعیین میکند، اما به طور کلی جراحی بسته مختص اصلاحات جزئی است. یعنی اصلاحات اساسی مانند برآمدگیهای بسیار بزرگ، انحراف شدید و… با جراحی بسته رفع نخواهند شد.
از طرف دیگر، سطح انتظارات بیمار نیز در این قضیه دخیل است. ممکن است بخواهید که بینی شما بعد از عمل، تغییر سایز قابل توجهی داشته باشد. یا اینکه حتی ایرادات بزرگ آن نیز به طور کامل رفع شوند. در این صورت شما کاندیدای خوبی برای انتخاب عمل جراحی بسته بینی نیستید؛ چراکه این جراحی پاسخگوی انتظارات شما نخواهد بود.
میتوان گفت افراد نیازمند به اصلاح تیغه بینی و آنهایی که احتیاج به پیوند جزئی غضروف دارند جزء کاندیداهای مناسب جراحی بسته به شمار میروند؛ زیرا این تکنیکها در روش جراحی بسته نیز قابل انجام هستند. همچنین، از آنجایی که خطرات و عوارض این نوع جراحی کم بوده، افرادی که سن بالایی دارند نیز از متقاضیان مناسب ریکانستراکشن محسوب میشوند.
برای اینکه از تناسب این عمل با نوع بینی خود اطمینان داشته باشید، باید در جلسات مشاوره یک جراح بینی شرکت کنید. در این جلسات، پزشک بینی شما را معاینه خواهد کرد. شما نیز انتظارات خود را به طور کامل توضیح خواهید داد. سپس، جراح نتیجه عمل را تا حدی برایتان پیشبینی میکند و توضیح میدهد که آیا کاندیدای مناسبی برای ریکانستراکشن هستید یا خیر.
انتخاب جراح مناسب و هزینههای جراحی
یکی از مراحل مهم عمل بینی بسته، انتخاب درست جراح و ارزیابی هزینههای عمل است. هزینه جراحی بسته بینی با توجه به عوامل زیادی مانند تجربه پزشک، نوع بینی و تجهیزات مرکز جراحی مشخص میشود.
معمولاً هزینه عمل بینیهای گوشتی نسبت به بینی استخوانی بالاتر است؛ چراکه این نوع عمل پیچیدگی بیشتری دارد. البته، شدت و نوع مشکل نیز بر این قضیه تاثیر میگذارد. برای مثال، بیمارانی که نیازمند پیوند غضروف هستند، باید هزینه بیشتری نسبت به سایر افراد بپردازند. به این دلیل که این تکنیک سختی عمل را افزایش میدهد.
همچنین، دستمزد پزشکان معمولاً با توجه به میزان سابقه، مهارت و موقعیت جغرافیایی آنها تعیین میشود. چه بسا که جراحانی که در تهران فعالیت دارند، نسبت به جراحان فعال در شهرستانها، هزینه بیشتری را دریافت میکنند. همچنین، محل جراحی و نوع امکانات آن نیز یک عامل موثر بر هزینه جراحی به شمار میرود.
معمولاً کلینیکها و بیمارستانهای خصوصی مدرن نسبت به مراکز معمولی هزینه بیشتری را برای جراحی بینی اعمال میکنند. همچنین، دستمزد پزشک بیهوشی نیز بر هزینههای کلی جراحی اعمال میشود. البته، همه چیز به هزینه خود جراحی محدود نیست. قبل از جراحی با مراحلی مانند مشاوره، عکسبرداری و آزمایشات قبل از عمل روبهرو هستید که هر یک از این موارد هزینه جداگانهای برای شما در پیش دارند.
گذشته از مبحث هزینه، انتخاب درست جراح تاثیر بهسزایی بر نتیجه جراحی دارد. یک پزشک ماهر با ارزیابی بینی و چهره شما، بهترین نتیجه را ارائه خواهد داد، اما برای انتخاب یک جراح خوب چه نکاتی را در نظر بگیریم؟
تخصص و تجربه
یک پزشک جراح باید دورههای تخصصی لازم را گذرانده باشد و در نشان دادن مدارک و مجوزهای خود هیچ کوتاهی نکند. تجربه جراح و تعداد جراحیهای موفق وی یک عامل بسیار مهم در انتخاب پزشک مورد نظر به شمار میرود. هرگز به جراحانی که بدون مجوز در مطبهای بی و نام نشان مشغول فعالیت هستند، اعتماد نکنید؛ حتی اگر مبلغ بسیار کمی به شما اعلام کنند.
صداقت و شفافیت عملکرد در جلسه مشاوره
جلسه مشاوره، نقطه اصلی شروع کار شما است. صداقت در نظردهی پزشک در این جلسه اهمیت زیادی دارد. پزشک نباید صرفاً به خاطر افزایش درآمد خود به افراد وعدههای دروغین دهد. پزشک با توجه به تجربیات قبلی خود میتواند تا حدی نتیجه جراحی را برای بیمار پیشبینی کند و سطح موفقیت عمل را تخمین بزند. همچنین، اگر شدت مشکلات بیمار زیاد است، از انجام عمل جراحی بسته برای وی خودداری کند.
صبر زیاد و توجه به درخواست زیباجو
در جلسات مشاوره پزشک باید با صبر و حوصله زیاد بینی شما را معاینه کند و به سوالات شما پاسخ دهد. جراحی بینی یک عمل پیچیده است و فقط پزشکانی از پس آن برمیآیند، که حوصله و صبر زیاد را سرلوحه کار خود قرار میدهند. پس در جلسه مشاوره حتماً به این نکته توجه داشته باشید.
تخصص در اصول زیبایی شناختی چهره
درست است که بسیاری از تکنیکهای جراحی بینی جنبه درمانی دارند، ولی رفع نواقص ظاهری در دسته امور زیبایی قرار میگیرد. جراح بینی باید توانایی ارزیابی کلی چهره بیمار را داشته باشد و بتواند استانداردهای مهم زیبایی کلی چهره را تشخیص دهد. سپس با در نظر داشتن این اصول مهم، شکل نهایی بینی را طراحی کند.
توجه به نظر بیماران قبل
زمانی که برای انجام جلسات مشاوره به مطب پزشک مراجعه میکنید، قطعاً افراد زیادی را خواهید دید که برای چکاب، خارج کردن گچ بینی، تعویض چسب و… به مطب مراجعه کردهاند. صحبت با این بیماران در انتخاب درست به شما کمک زیادی خواهد کرد. این افراد میتوانند در مورد مراحل جراحی، میزان رضایت از پشتیبانی پزشک و… توضیحات خوبی را ارائه دهند.
انتخاب کلینیک یا بیمارستان مناسب
بخش زیادی از موفقیت عمل جراحی بینی به مجهز بودن کلینیک یا بیمارستان بستگی دارد. یک جراح خوب عملهای خود را تنها در کلینیکها و بیمارستانهای معتبر انجام میدهد. در نتیجه، در هنگام مشاوره در مورد محل جراحی نیز از جراح خود سوالاتی بپرسید.
آمادگی قبل از عمل: چه آزمایشهایی باید انجام شوند؟ چه مواردی را باید قبل از عمل رعایت کرد؟
همیشه اطمینان از مناسب بودن جراحی برای بیمار صرفاً با معاینه فیزیکی مشخص نمیشود. شرایط سلامت بدنی بیمار نیز باید با عمل بینی تناسب داشته باشد. به طور کلی پزشک از شما میخواهد قبل از عمل جراحی، اقدامات زیر را انجام دهید.
عکسبرداری از بینی
برای عکسبرداری از بینی باید به مراکز خاصی مراجعه کنید. در این مراکز از زاویههای مختلف مانند تمام رخ، نیمرخ، سه ربع، نمای پایین و… از بینی شما عکس گرفته میشود. تصاویر در دو حالت معمولی و در هنگام خنده به ثبت میرسند. این عکسها در معاینه قبل از عمل، حین جراحی و چکابهای بعد از عمل به جراح کمک زیادی خواهند کرد.
انجام آزمایشات خون
تمام جراحیهای تهاجمی مانند عمل بینی به آزمایش خون نیاز دارند. در این آزمایشها شرایط سلامت بدنی بیمار تا حدی مورد ارزیابی قرار میگیرد و فاکتورهایی مانند وضعیت گلبولهای قرمز، سفید، پلاکتها، میزان قند خون، انعقاد خون و… بررسی میشوند. این فاکتورها در انجام عمل بینی اهمیت بسیار زیادی دارند.
سی تی اسکن ریه و الکتروکاردیوگرافی
در صورتی که شرایط تنفس بیمار مساعد نباشد، قبل از عمل باید سی تی اسکن ریه انجام دهد تا پزشک مطمئن شود که عمل جراحی برای وی خطری را ایجاد نخواهد کرد. همچنین، بیمارانی که مشکل قلبی دارند یا بالای ۴۰ سال هستند نیز باید الکتروکاردیوگرافی انجام دهند تا عملکرد قلب آنها توسط پزشک مورد ارزیابی قرار گیرد.
توموگرافی رایانهای
گاهی اوقات جراحان برای تشخیص مشکلاتی مانند انحراف سپتوم، پولیپ بینی، عفونتهای سینوسی و… از توموگرافی رایانهای استفاده میکنند تا در صورت وجود یکی از این مشکلات، در حین عمل برای رفع آن اقدامات لازم را انجام دهند. در روند توموگرافی از اشعه ایکس برای تشخیص دقیق استفاده میشود.
البته، اقدامات ضروری قبل از عمل به انجام آزمایش و تصویربرداری ختم نمیشود. قبل از عمل باید نکات زیادی مانند دوری از سیگار و الکل را رعایت کنید. این دو عامل خط قرمز جراحی بینی هستند و باعث کاهش موفقیت جراحی شما خواهند شد.
بانوان برای اطمینان از عدم بارداری باید تستهای دقیقی را انجام دهند؛ چراکه انجام عمل در دوران بارداری مجاز نیست. سعی کنید در دوران قبل از عمل حتماً رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرید و مایعات کافی مصرف کنید. تغذیه مناسب باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود که همین امر مستقیماً سرعت بهبودی شما را افزایش میدهد.
دز پایان، توصیههای پزشک خود را جدی بگیرید. زمانی که نوبت عمل خود را قطعی میکنید، بروشوری شامل نکات ضروری قبل و بعد از عمل به شما ارائه داده میشود. باید به دقت به مطالعه این بروشور بپردازید و تمام نکات را به ذهنتان بسپارید. هرگز خود را با اضطراب ناشی از عمل درگیر نکنید و روزهای قبل از جراحی را با نهایت آرامش پشت سر بگذارید.