تحقیق درباره وظایف و اختیارات قوه قضاییه: قوه قضائیه یک نهاد است که مسئول رسیدگی به تعدیات و شکایت میباشد و در این نوشتار از بخش تحقیق ماگرتا می خواهیم مطالبی را در خصوص نقش و وظایف آن برای شما بیان کنیم پس با ما همراه شوید.
مطلب پیشنهادی: تحقیق درباره وظایف نیروی انتظامی ایران
قوه قضائیه چیست؟
قوه قضائیه قوهای مستقل حقوق فردی و اجتماعی است و مسئول تحقق بخشیدن عدالت در ایران است. رئیس قوه قضائیه باید مجتهد، عادل، به امور قضایی و مدیر و مدبر باشد که توسط رهبر ایران به مدت ۵ سال منصوب میشود.
قوه قضائیه در کشور جمهور اسلامی ایران یکی از نهادهای حکومتی است که مستقل از دو قوه مجریه و مقننه است هدف اصلی از تشکیل این نهاد تضمین حقوقی فردی و اجتماعی، تحقق صلح، عدالت و امنیت است.
بر اساس قانون اساسی فعالیتها و مسئولیتها و وظایف قوه قضائیه از جمله مسئولیتهای قضایی یا سازمانی مشخص میشود، قوه قضائیه برای رسیدن به اهداف از طریق سازمانهای قضایی و غیر قضایی که زیر مجموعه ان هستند عمل میکند.
وظایف قوه قضائیه
- رسیدگی و صدور حکم در خصوص تعدیات، شکایات، حل و فصل دعاوی، تظلمات، رفع خصومات، اخذ تصمیم و اقدامات لازم
- احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادیهای مشروع
- نظارت بر حسن اجرای قوانین
- کشف جرم، تعقیب، مجازات و تعزیر مجرمین و اجرای حدود و مقررات مدون جزایی اسلام
- اقدامات مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین
وظایف رئیس قوه قضائیه
- تشکیلات لازم را در دادگستری ایجاد کند.
- لوایح قضایی متناسب با جمهوری اسلام را تعیین کند.
- قاضیهای عادل، شایسته را استخدام نماید همچنین وظیفه عزل و نصب آن و تغییر محل ماموریت و تعیین مشاغل و ترفیع آنان برعهده رئیس قوه قضائیه است.
- پیشنهاد عفو یا تخفیف مجازات مجرمان
- رسیدگی به داراییهای مقامات سیاسی
- معرفی شخصی جهت تصدی مقام وزارت دادگستری
- تعیین نماینده در صدا و سیما
- پیشنهاد اعضای حقوقدان شورای نگهبان
ارکان و سازمانهای مجری وظایف قانونی قوه قضائیه
- دادسراها و دادگاه ها
- دیوان عالی کشور
- دیوان عدالت اداری
- سازمان پزشکی قانونی
- سازمان ثبت اسناد و املاک کشور
- سازمان بازرسی کل کشور
- سازمان قضایی نیروهای مسلح
- سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی
نقش قوه قضائیه
قوه قضائیه در بستر سازی برای تحقق اقتصاد مقاومتی نقش مهمی دارد و این دستگاه علاوه بر تعامل با سایر قوای کشور کار های ویژهای را برای مقاومسازی اقتصاد کشور و حمایت از تولید و اشتغال را انجام دهد.
قوه قضائیه بخش مهم و اساسی وظایف خود را از طریق دادسراها و دادگاهها انجام میدهد، همچنین بیشترین ارتباط مردم با قوه قضائیه از طریق دادگاهها میباشد دادگاههای عمومی اکثر به دعاوی و اختلافات افراد جامعه رسیدگی می کند.
قوه قضائیه نمایندههایی را تعیین میکند تا بر اجرای قوانین در بخشهای مختلف کشور نظارت کنند و در صورتی که نهاد یا سازمانی برخلاف قوانین عمل کنند برای آنها مجازات و جریمهای تعیین میشود.
بازرسی مستمر از وزارتخانهها، ادارات، موسسات و شرکتهای دولتی، شهرداریها، نهاد های انقلابی برعهده سازمان بازرسی کل کشور است که یک نهاد وابسته به قوه قضائیه است.
مقالات پیشنهادی:
تحقیق درباره شهرداری و وظایف آن
و
تحقیق درباره ثبت اسناد
✅ به پایان تحقیق درباره قوه قضائیه رسیدیم امید است این مطلب برای شما مفید باشد چنانچه در این خصوص نظر یا پیشنهادی دارید حتما آن را برای ما بنویسید.