شفت پایه دار یا شفت زیره دار در اصل همان شفت است که بوسیله پایه و یا زیره تقویت شده است و توانایی تحمل بارهای عرضی زیادتری نسبت به شفتهای عادی دارند. شفت پایه دار در سایزهای مختلف و پایههای مختلفی تولید میشود که متداولترین آنها مدل SBS و SBR است. این نوع شفتها به دلیل داشتن پایه در صنایع مختلفی و بخصوص صنعت ماشین سازی و دستگاههای پرینتر سه بعدی و یا CNC بکار برده میشود.
شفت پایه دار قطر ۳۰ دارای شفت به قطر ۳۰ میلیمتر است که بوسیله پایه آلومینیومی تقویت شده است. این نوع شفتها در طولهای متنوع ارائه میشود. لذا جهت سفارش میتوانید با کارشناسان این مجموعه تماس حاصل نموده و اندازه مورد نیاز خود را سفارش دهید.
شفت پایه دار چیست؟
شفت پایه دار در صنایع مختلف، کاربردهای متفاوتی دارد که از آنها میتوان به عنوان میل انتقال قدرت استفاده کرد. برای ساختن این ابزار معمولا از فولادهای تقویت شده استفاده میشود. با توجه به کاربرد و شرایطی که میخواهند از این ابزار استفاده کنند، شفت پایه دار میتواند از جنس کروم (شفت هارد کروم) یا سرامیک باشد. متداول ترین نوع شفت، شفت هارد کروم است که سطح آن با استفاده از آلیاژ کروم سخت کاری شده است.
این ابزار توان تحمل بارهای عرضی را ندارند، به همین منظور از آنها در مواردی که فشار بار عرضی کمی وجود دارد و یا طول استفاده از آن کوتاه است، (مانند دستگاههای پرینتر سه بعدی) استفاده میشود. هرچند در مواردی که طول شفت طول شفت بلند باشد و یا فشار ناشی از بار عرضی زیاد باشد، میتوان با استفاده از پایههای مخصوص آن را تقویت کرد.
شفتهای تقویت شده که معمولاً به آنها شفت زیره دار گفته میشود، دارای پایه نگهدارندهای از جنس آلومینیوم هستند که توسط پیچهایی به شفت متصل شدهاند. شفت زیره دار توانایی تحمل بارهای زیادی دارند و به همین دلیل کاربرد خاص خود را دارند. نصب و بکارگیری شفت پایه دار به دلیل داشتن پایه نیازمند استفاده از تجهیزات اضافه دیگر نیست و به راحتی میتوان آنها با استفاده از سوراخهایی که بر روی پایه آن در نظر گرفته شده است به نشیمن گاه تعبیه شده متصل نمود.
طراحی شفتها
در ساختار فیزیکی شفت در قسمت وسط قطر بیشتری دارد و قطر آن با حرکت به دو سمت سر شفت به صورت آهسته و پیوسته کم میشود تا خارج شدن اجزاء راحتتر صورت بگیرد. طول سرهای شفت برای کم کردن جابه جایی و حرکت اضافی شفت در حین کار باید کوتاه باشد. برای شفت بسیار بلند دارای چندین قسمت بار بر بر روی ان قرار دارد و ممکن است لازم باشد به تعداد یاتاقانها اضافه شود و بیش از دو یاتاقان باشد.
البته در مورد شفتها باید ذکر کرد که بهتر است تنها یکی از یاتاقانها بار محوری را تحمل کند تا امکان ایجاد تلرنسهای بزرگتر برای اندازه های طول شفت امکان پذیر شود و باعث منع ایجاد تنشهای نا خواسته محوری در شفت در اثر انبساط حاصل از تغیرات دما میگردد.
مقایسه شفت هارد و شفت هارد کروم
از نظر ظاهری تفاوت چندانی بین شفت هارد و شفت هارد کروم وجود ندارد در حالی که کیفیت و جنس مواد استفاده شده در شفت هارد و شفت هارد کروم و در نتیجه قیمت این دو متفاوت از یکدیگر است. پس از خرید شفت و برای تشخیص اینکه شفت مورد نظر هارد است یا هارد کروم میتوانید قطر شفت را بررسی کنید.
در رابطه با شفتها میدانیم که به منظور افزایش مقاومتشان سطح آنها را با لایهای از کروم پوشش میدهند. آبکاری فرایندی است برای قرار دادن لایهای فلزی روی لایهای دیگر. نکتهای که بین شفت هارد و شفت هارد کروم تفاوت ایجاد میکند این است که برای شفت هارد کروم، آبکاری با قطر بیشتری انجام میشود و لایه کرومی که روی فلز فولاد قرار میگیرد از ضخامت بیشتری برخوردار است.
در نتیجه اگر مقطع یک شفت هارد و یک شفت هارد کروم را مقایسه کنید متوجه تفاوت قطر خواهید شد. البته این روش تشخیص در شفتهای استاندارد که توسط برندهای معتبر تولید میشوند میتواند کارساز باشد و اگر سازنده شفت یک برند متفرقه و نامعتبر باشد تشخیص تفاوت شفت هارد و هارد کروم سختتر میشود.
نکته دیگر در تشخیص تفاوت شفت هارد و هارد کروم این است که شفت هارد کروم معمولا شفافتر و صیقلیتر است و در طول زمان این ویژگی شفاف و صیقلی بودن را حفظ میکند در حالی که شفت هارد به مرور زمان شفافیت خود را از دست میدهد. علاوه بر این معمولا شفت هارد زودتر از شفت هارد کروم دچار زنگ زدگی میشود.
در این مطلب به بیان راهی برای تشخیص شفت هارد و هارد کروم پرداختیم. تشخیص تفاوت شفت هارد و هارد کروم چندان آسان نیست اما با توجه به نکته مطرح شده میتوانید این کار را انجام دهید.