سوالات متن درس سوم سلامت و بهداشت دوازدهم با جواب
نمونه سوال های امتحانی تشریحی و جای خالی درس 3 سوم کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم با جواب
نمونه سوالات متن درس ۳ سوم «برنامه غذایی سالم» کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم کلیه رشته های نظری ، فنی حرفه ای و کاردانش متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.
همچنین بخوانید: سوالات متن درس دوم سلامت و بهداشت دوازدهم با جواب
نمونه سوال های متن امتحانی درس 3 سوم سلامت و بهداشت دوازدهم
۱) نتایج تغذیه سالم چیست؟
پاسخ: علاوه بر تأمین انرژی مورد نیاز برای انجام کارهای روزمره به رشد و نمو، ترمیم بافتها و انجام واکنشها و فرایندهای حیاتی بدن کمک میکند. همچنین تغذیه سالم از ابتلا به بسیاری از بیماریها پیشگیری میکند و بر کیفیت زندگی و طول عمر افراد میافزاید.
۲) الگوها، عادتها و رفتارهای غذایی افراد در طول روز ریشه در چه دارد؟
پاسخ: ریشه در فرهنگ، آداب و رسوم، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، در دسترس بودن، ذائقه افراد و … دارد.
۳) مواد غذایی مورد نیاز برای بدن شامل چه می باشد؟
پاسخ: شامل کربوهیدراتها، چربیها، پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی و آب است.
۴) کربوهیدراتها چه کاری انجام می دهند؟
پاسخ: کربوهیدراتها یا همان قندها انرژی مورد نیاز برای تداوم فعالیت روزانه و طبیعی ما را تأمین میکنند.
۵) به ازای مصرف هر گرم کربوهیدرات چقدر کالری انرژی ایجاد میشود؟
پاسخ: ۴ کیلوکالری انرژی.
۶) واکنش بدن نسبت به دریافت کربوهیدرات ها چگونه است؟
پاسخ: بدن قادر به ذخیره مقدار معینی کربوهیدرات است که به صورت گلیکوژن در ماهیچهها و کبد ذخیره میشود تا در صورتی که بدن به انرژی بیشتری نیاز داشته باشد، مصرف شود و مازاد کربوهیدرات دریافتی به شکل چربی در میآید و در بدن ذخیره میشود.
۷) کربوهیدراتها نقش مهمی در عملکرد کدام اندامها دارند؟
پاسخ: اندامهای درونی (قلب، کلیه و…)، سیستم عصبی و ماهیچهها بازی میکنند.
۸) انواع کربوهیدرات را نام ببرید؟
پاسخ: ۱-کربوهیدرات ساده، مانند قندهای موجود در میوهها و سبزیها، ۲- کربوهیدرات پیچیده که شامل نشاسته و فیبر است.
۹) منابع اصلی کربوهیدراتهای پیچیده چه می باشد؟
پاسخ: غلات (نان و برنج)، سبزیها (سیب زمینی) و حبوبات.
۱۰) در ازای مصرف هر گرم چربی، چند کیلوکالری انرژی تولید میشود؟
پاسخ: ۹ کیلو
۱۱) چربیهای اضافی چه می شوند؟
پاسخ: به شکل بافت چربی در بدن ذخیره میشوند و گاهی اعضای داخلی بدن، مثلا قلب، را احاطه میکنند.
۱۲) چرا بدن به چربی نیاز دارد؟
پاسخ: برای حفظ گرما، ذخیره سازی و مصرف ویتامینهای محلول در چربی، یعنی ویتامینهای A ،K،E و D و ساخت سلولهای مغزی و بافتهای عصبی به چربی نیاز دارد.
۱۳) انواع چربی را نام ببرید؟
پاسخ: ۱- اشباع ۲- غیر اشباع.
۱۴) چربی اشباع شده در کجا یافت می شود و چه تاثیری بر بدن دارد؟
پاسخ: در محصولات لبنی، روغنهای نباتی، گوشت و مرغ یافت میشود و عامل تعیین کنندهی سطح کلسترول خون است که حفظ سطح مطلوب آن میتواند به کاهش بیماریهای قلبی و برخی از سرطانها منجر شود.
۱۵) چربی غیر اشباع چه نوع چربی است و شناخته شدهترین منبع آن چه می باشد؟
پاسخ: نوعی چربی است که معمولا از طریق محصولات گیاهی و ماهی تأمین میشود. روغن و کره شناخته شدهترین منبع چربی هستند.
۱۶) چرا بدن انسان به پروتئین نیاز دارد؟
پاسخ: بدن برای رشد، ترمیم و حفظ بافتهای عضلانی به آنها نیاز دارد.
۱۷) هر گرم پروتئین چند کیلوکالری انرژی تولید میکند؟
پاسخ: ۴ کیلو
۱۸) پروتئین اضافی در بدن چه می شود؟
پاسخ: تبدیل به انرژی میشود یا به شکل چربی در بدن ذخیره میگردد.
۱۹) واحد سازنده ی پروتئین چیست؟
پاسخ: آمینواسید
۲۰) بدن چگونه آمینو اسید خود را تامین می کند؟
پاسخ: بدن برای انجام عملکرد مطلوب خود نیازمند دریافت ۲۰ نوع آمینو اسید است و خود در شرایط طبیعی قادر است ۱۱ نوع آمینو اسید تولید کند. ۹ آمینو اسیدی هم که بدن قادر به تولید آنها نیست باید از طریق مصرف مواد غذایی تأمین شود.
۲۱) انواع پروتئین را نام ببرید؟
پاسخ: پروتئین کامل و پروتئین ناقص.
۲۲) پروتئین کامل مشتمل بر چیست و مهمترین منابع غذایی آن کدامند؟
پاسخ: مشتمل بر تمامی آمینو اسیدهای ضروری است و مهمترین منابع غذایی آنها عبارت اند از: گوشت، ماهی، مرغ، شیر، تخم مرغ و سویا.
۲۳) پروتئین های ناقص از چه طریقی تامین می شوند؟
پاسخ: پروتئینهای ناقص واجد تمام آمینو اسیدهای ضروری نیستند و معمولا از طریق منابع گیاهی همچون غلات، حبوبات،خشکبار و مغزها تأمین میشوند.
۲۴) ویتامینها چه نقشی در بدن ایفا می کنند؟
پاسخ: ویتامینها ترکیبات یا موادی هستند که به بدن کمک میکنند کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها را به مصرف برساند، و به عبارت دیگر سوخت و ساز کند.
۲۵) ویتامینها به چند گروه کلی تقسیم میشوند؟
پاسخ: ۱- ویتامینهای محلول در چربی ۲- ویتامینهای محلول در آب
۲۶) ویتامین های محلول در چربی چه ویژگی دارند و شامل کدام ویتامینها می شوند و در کدام اندام بدن ذخیره می شوند؟
پاسخ: ویتامینهای محلول در چربی میتوانند در بدن ذخیره شوند و شامل ویتامینهای A ،K،E و D هستند و معمولا در کبد ذخیره میشوند.
۲۷) ویتامینهای محلول در آب شامل کدام ویتامینها می شوند؟
پاسخ: شامل ویتامینهای C و گروه B هستند.
۲۸) چرا افرادی که رژیم غذایی متعادلی ندارند ممکن است با کمبود ویتامینهای محلول در آب مواجه شوند؟
پاسخ: زیرا بدن قادر به ذخیره سازی آنها نیست.
۲۹) مواد معدنی چه تاثیری بر بدن دارند؟
پاسخ: عملکردهای شیمیایی بدن را تنظیم میکنند. این مواد در حفظ تندرستی نقش دارند و برخی از آنها اجزای ساختمانی بافت را تشکیل میدهند؛ مانند آهن که در ترکیب هموگلوبین خون نقش اساسی دارد و وظیفه آن حمل اکسیژن به نقاط مختلف بدن است. همچنین کلسیم که به ساخت دندانها، استخوانها و حفظ و استحکام آنها کمک میکند و سدیم که به حفظ تعادل مایعات در بدن یاری میرساند.
۳۰) برخی از مواد معدنی مورد نیاز بدن را نام ببرید؟
پاسخ: آهن، کلسیم، منیزیم، سدیم و …
۳۱) حیاتی ترین نیاز غذایی و پر مصرف ترین ماده غذایی انسان که در تمام فعل و انفعالات بدن نقش دارد، چیست؟
پاسخ: آب
۳۲) آب چه کمکی به بدن می کند؟
پاسخ: آب که بخش اصلی خون را تشکیل میدهد، به دفع مواد زائد، تنظیم دمای بدن و انتقال مواد مغذی مورد نیاز تمام سلولهای بدن کمک می کند.
۳۳) منابع تأمین آب بدن چیست؟
پاسخ: به جز آب آشامیدنی که به صورت مستقیم مصرف میکنیم، عبارت اند از: آبمیوه، شیر، سوپ و آب موجود در سبزیها و میوهها.
ادامه سوالات متن کوتاه و امتحانی درس سوم سلامت و بهداشت دوازدهم :
۳۴) چه عواملی در میزان آب مصرفی انسان ها مؤثر است؟
پاسخ: شرایط اقلیمی، میزان فعالیت بدنی، وزن و وضعیت سلامت افراد
۳۵) نوشیدن آب باید به چه اندازهای باشد؟
پاسخ: به اندازهای که فرد احساس تشنگی نکند و در عین حال حجم ادرار روزانه وی از حد معمول تجاوز نکند و نیز ادرار او بی رنگ یا زرد کم رنگ باشد.
۳۶) هرم غذایی چیست؟
پاسخ: هرم غذایی تقسیم بندی سادهای است که نیاز ما به گروههای غذایی مختلف را نشان می دهد و در انتخاب و تنظیم برنامه ی غذایی سالم روزانه به ما کمک میکند.
۳۷) در هرم غذایی، انواع غذاها در چند گروه طبقه بندی میشوند؟
پاسخ: ۱- گروه نان و غلات
۲- گروه سبزیها
۳- گروه میوهها
۴- گروه شیر و لبنیات
۵- گروه گوشت و تخم مرغ
۶- گروه حبوبات و مغزها.
۳۸) نیازهای انسان به مواد غذایی را با توجه به هرم غذایی توضیح دهید؟
پاسخ: مواد غذایی که در بالای هرم قرار میگیرند، دارای کمترین حجم هستند، به این معنا که افراد باید از این گروه غذایی کمتر مصرف کنند (مانند قند و چربی) و هرچه از بالای هرم به سمت پایین حرکت میکنیم، حجم گروههای غذایی بیشتر میشود یعنی مقدار مصرف روزانه آنها باید بیشتر باشد.
۳۹) میزان توصیه شده مصرف روزانه انواع مواد غذایی برای یک فرد بزرگ سال چگونه است؟
پاسخ: ۱- گروه نان و غلات ۶ تا ۱۱ واحد
۲- گروه سبزیها ۳ تا ۵ واحد
۳- گروه میوهها ۲ تا ۴ واحد
۴- گروه شیر و لبنیات ۲ تا ۳ واحد
۵- گروه گوشت و تخم مرغ ۲ تا ۳ واحد
۶- گروه حبوبات و مغزها ۱ تا ۲ واحد
۷- گروه متفرقه نیز شامل انواع مواد قندی و چربیهاست که باید به مقدار کم مصرف شود.
۴۰) تغذیه صحیح به چه معناست؟
پاسخ: به معنی دریافت مقدار لازم و کافی از هریک از مواد غذایی است.
۴۱) دریافت مقدار لازم و کافی از هریک از مواد غذایی در افراد مختلف به چه مواردی بستگی دارد؟
پاسخ: سن، جنس، میزان فعالیت، شرایط محیطی و سلامت و بیماری فرد
۴۲) افراد برای برخورداری از تغذیه سالم نیازمند رعایت چه اصولی هستند؟
پاسخ: اصل تعادل و تنوع در برنامه غذایی روزانه خود هستند.
۴۳) اصل تعادل در برنامه روزانه غذایی یعنی چه؟
پاسخ: یعنی مصرف مقادیر کافی از مواد غذایی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است.
۴۴) منظور از اصل تنوع در تغذیه سالم چیست؟
پاسخ: یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی که در شش گروه اصلی غذایی قرار میگیرند.
۴۵) در تغذیه صحیح چه مواردی باید با نیازمندیهای تغذیهای افراد تناسب داشته باشد؟
پاسخ: علاوه بر رعایت دو اصل تعادل و تنوع، میزان و نوع غذایی که یک نفر مصرف میکند.
۴۶) «نیازمندیهای تغذیه» به چه چیزی اطلاق می شود؟
پاسخ: به مقدار مناسب مواد غذایی برای حفظ سالمت اطلاق میشود.
۴۷) «نیازمندیهای تغذیه» با توجه به چه شرایطی متفاوت است و چگونه تعیین می شود؟
پاسخ: شرایط جسمی، محیطی و فردی متفاوت است و بر اساس سن، جنس، وزن و میزان فعالیت بدنی فرد تعیین میشود.
۴۸) عادت غذایی چه چیزی را تعیین می کند؟
پاسخ: تعیین میکند ما چه غذاهایی را برای خرید انتخاب کنیم و مواد اولیهی آن را چگونه تهیه، آماده سازی و طبخ کنیم و در نهایت غذای تهیه شده را چگونه مصرف یا نگهداری کنیم.
۴۹) ریشههای عادتهای غذایی یک فرد، جامعه یا خانواده در چه چیزی نهفته است؟
پاسخ: در وضعیت اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، جغرافیایی، مذهبی، کشاورزی و باورها و ارزشهای افراد آن جامعه نهفته است و معمولا از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود.
۵۰) امروزه به چه دلایلی عادتها و رفتارهای تغذیه ای افراد بیش از گذشته دست خوش تغییر شده است؟
پاسخ: استفاده از انواع وسایل پخت و پز، توسعه تجارت مواد غذایی، کمتر شدن فاصله میان مرزهای فرهنگی، ورود مواد غذایی جدید، تغییر ذائقه افراد و…
۵۱) برخی از آداب خوردن و آشامیدن که در فرهنگ اسالمی بر آنها توصیه شده است را بیان کنید؟
پاسخ: خوردن غذای پاک و حلال – شست و شوی دستها پیش از صرف غذا و پس از آن – شروع خوردن غذا با نام خدا و سپاسگزاری در پایان غذا – به آرامی غذا خوردن و پرهیز از خوردن غذای داغ – پرهیز از خوردن به هنگام سیری – پرهیز از پرخوری (دست کشیدن از صرف غذا قبل از سیر شدن) – لقمه کوچک برداشتن – خوب جویدن غذا – پرهیز از خوردن غذا به هنگام عصبانیت و ناراحتی – صرف غذا با دیگران – پرهیز از سخن گفتن هنگام صرف غذا.
۵۲) کمبود «روی» موجب چه عوارضی در کودکان و نوجوانان می شود؟
پاسخ: موجب کاهش سرعت رشد در کودکان و نوجوانان میشود به کوتاهی قد و تأخیر در بلوغ منجر میگردد.
۵۳) بیماری پوکی استخوان، گواتر و کم خونی ناشی از چیست؟
پاسخ: پوکی استخوان ناشی از کمبود کلسیم، بیماری گواتر ناشی از کمبود یُد و بیماری کم خونی که در اثر فقر آهن ایجاد می شود.
۵۴) برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های ناشی از کمبود ریزمغذی ها، چه اقداماتی لازم است انجام دهیم؟
پاسخ: لازم است با پیروی از الگوی تغذیه سالم نسبت به اصلاح عادت های غذایی نادرست خود و رفع اختلالات مرتبط با غذا خوردن اقدام کنیم.
۵۵) مهم ترین منابع تامین ویتامین «د» چه می باشد؟
پاسخ: ماهیهای چرب مثل آزاد، کپور، اوزن برون، سالمون و ساردین منابعی سرشار از ویتامین «د» هستند. تخم مرغ و شیر و لبنیات نیز حاوی مقادیر کمی از این ویتامین هستند. اما غنی ترین منبع ویتامین «د»، روغن کبد ماهی است که به صورت مکمل دارویی موجود است و با تجویز پزشک باید مصرف شود.
۵۶) ویتامین «د» بدن چگونه تامین می شود؟
پاسخ: به طور کلی فقط ۱۰ درصد ویتامین «د» از منابع غذایی تأمین میشود و ۹۰ درصد بقیه در اثر تابش نور مستقیم آفتاب بر پوست ساخته میشود. یکی از راههای تأمین ویتامین «د» مورد نیاز بدن مصرف محصولات غذایی غنی شده مثل شیر و ماست غنی شده با ویتامین «د» است.
۵۷) کدام مواد غذایی سرشار از آهن هستند؟
پاسخ: منابع حیوانی مانند گوشت قرمز، ماهی، مرغ و جگر و منابع گیاهی مانند غلات، حبوبات، سبزیهای سبز تیره مثل اسفناج و جعفری، انواع مغزها (پسته، بادام، گردو و فندق)، انواع خشکبار، برگه هلو، آلو، زردآلو، خرما کشمش.
۵۸) مهمترین منبع طبیعی ید را بیان کنید؟
پاسخ: مواد غذایی دریایی مثل ماهی آبهای شور، صدف و جلبک دریایی هستند. گیاهانی هم که در سواحل دریا می رویند، منابع خوب ید هستند.
۵۹) چرا در کشور ما برای تأمین ید مورد نیاز بدن باید از نمک یددار تصفیه شده استفاده شود؟
پاسخ: چون آب و خاک از نظر ید فقیر است و محصولات غذایی گیاهی و حیوانی ید کافی ندارند.
۶۰) منابع تامین کلسیم بدن را نام ببرید؟
پاسخ: شیر و لبنیات شامل شیر، ماست، پنیر و کشک، بستنی و قره قوروت، حبوبات مثل لوبیا چیتی، لوبیا سفید، نخود، سبزیهایی مثل کلم، گل کلم، شلغم و ترب، ماهیهایی مثل کیلکا که با استخوان خورده میشوند و انواع مغزها مثل فندق، بادام و دانهها مثل کنجد از منابع کلسیم به شمار میروند.
۶۱) منابع تامین ویتامین «آ» را نام ببرید؟
پاسخ: جگر منبع غنی ویتامین «آ» است. شیر و لبنیات پرچرب، خامه، کره، قلوه و زرده تخم مرغ منابع خوب ویتامین «آ» هستند. سبزیها و میوههای زرد، نارنجی، قرمز و سبز تیره منبع خوب کاروتنوئیدها هستند. این مواد پیش ساز ویتامین «آ» هستند. سبزیهای زرد رنگ مثل هویج و کدو حلوایی، فلفل دلمهای زرد و نارنجی سبزیهای دارای برگ سبز مثل برگ چغندر، اسفناج، جعفری و سبزیهای سبز سالادی مثل کاهو، فلفل دلمهای سبز میوههای زرد رنگ: مثل زردآلو، طالبی، انبه، آلو و هلو میوهها و سبزیهای قرمز مثل گوجه فرنگی و فلفل دلمهای قرمز.
۶۲) منابع تامین کننده «روی» بدن را نام ببرید؟
پاسخ: جگر، دل، قلوه، گوشت گاو، گوسفند، مرغ، تخم مرغ، شیر، حبوبات، گردو، بادام، فندق، بادام زمینی، مواد غذایی لبنی، غلات سبوس دار، سبزیهای سبز تیره و زرد تیره منبع غنی روی هستند.
۶۳) برخورداری از تغذیه سالم یکی از رموز ……. است.
پاسخ: سلامت
۶۴) کربوهیدارت به صورت ………… در ماهیچه ها و ………. ذخیره می شوند.
پاسخ: گلیکوژن – کبدها
۶۵) چربی اشباع شده عامل تعیین کننده سطح …….. است که حفظ سطح مطلوب آن می تواند به کاهش ………. و برخی از سرطانها منجر شود.
پاسخ: کلسترول خون – بیماریهای قلب
۶۶) روغن زیتون منبع چربیهای ……… است.
پاسخ: غیر اشباع
۶۷) ……… شناخته شده ترین منبع چربی هستند.
پاسخ: روغن و کره
۶۸) آهن در ترکیب ……. خون نقش اساسی دارد و وظیفه آن حمل ……. به نقاط مختلف بدن است.
پاسخ: هموگلوبین – اکسیژن
۶۹) کلسیم به ساخت ………….. و …………. و استحکام آنها کمک میکند.
پاسخ: دندان ها – استخوان ها
۷۰) سدیم به حفظ ………. در بدن یاری می رساند.
پاسخ: تعادل مایعات
۷۱) مواد غذایی که در بالای هرم قرار میگیرند دارای ……. حجم در رژیم غذایی هستند.
پاسخ: کمترین
۷۲) استفاده بیش از حد از مکمل های ویتامین می تواند منجر به ………. شود.
پاسخ: مسمومیت
۷۳) ……. است که تعیین می کند ما چه غذاهایی را برای خرید انتخاب کنیم و مواد اولیه آن را چگونه تهیه، آماده سازی و طبخ کنیم و در نهایت غذای تهیه شده را چگونه مصرف یا نگهداری کنیم.
پاسخ: عادت غذایی
۷۴) کمبود روی که موجب کاهش …….. در کودکان و نوجوانان می شود به کوتاهی قد و تأخیر در ……. منجر می گردد.
پاسخ: سرعت رشد – بلوغ
۷۵) کمبود کدام عنصر باعث بیماری گواتر می شود؟
پاسخ: ید
۷۶) کدام ماده غذایی مصرفی انرژی زا نیست؟
پاسخ: آب
۷۷) مصرف لبنیات با چربی چند درصد در روز برای هر فرد لازم است؟
پاسخ: کمتر از ۲/۵ درصد
نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.
همچنین بخوانید: جواب فعالیت های درس سوم سلامت و بهداشت دوازدهم
و
سوالات متن درس اول سلامت و بهداشت دوازدهم
توجه: شما دانش آموز پایه دوازدهم رشته های نظری و فنی حرفه ای و کاردانش می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب سلامت و بهداشت دوازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله سوالات متن درس ۳ سوم کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 🌹