جواب درس ۱۰ دهم جامعه شناسی یازدهم انسانی ✅ جنگها و تقابل های جهانی
پاسخ و حل گفت و گو کنید ، مفاهیم اساسی و خلاصه کنید درس 10 ده کتاب جامعه شناسی 2 پایه یازدهم انسانی
جواب درس دهم جامعه شناسی یازدهم انسانی ؛ در این مطلب به پاسخ و جواب سوالات گفت و گو کنید ، مفاهیم اساسی و خلاصه کنید صفحه ۸۴ ، ۸۷ ، ۸۸ ، ۸۹ و ۹۰ درس ۱۰ دهم «جنگ ها و تقابل های جهانی» کتاب جامعه شناسی ۲ پایه یازدهم رشته انسانی پرداخته ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، همراه ما باشید.
بعدی: جواب درس ۱۱ یازدهم جامعه شناسی یازدهم انسانی
جواب سوالات بخش جنگهای جهانی صفحه ۸۴ درس دهم جامعه شناسی یازدهم
جنگ پدیدهای اجتماعی است. جامعهٔ بشری در گذشتهٔ تاریخ خود شاهد جنگهای فراوانی بوده است. امپراتوریهای بزرگ، اغلب مرزهای خود را با پیروزی در جنگ تعیین میکردند. برخی از جنگها نیز منشأ دینی و مذهبی داشته یا ظاهراً توجیه دینی میشدند. امّا جنگهای معاصر از جنبههای مختلف با جنگهای گذشته تفاوت دارند. دربارهٔ جنگهای جهانی اول و دوم چه میدانید؟ این جنگها چگونه بهوجود آمدند؟ جنگ سرد در چه دورهای اتفاق افتاد؟
پاسخ: جنگهای جهانی اول و دوم از مهمترین جنگهای تاریخ معاصر هستند که تأثیرات عمیقی بر جوامع بشری گذاشتند.
جنگ جهانی اول (۱۹۱۴-۱۹۱۸): این جنگ بهدلیل تنشهای سیاسی، نظامی و اقتصادی بین کشورهای بزرگ، بهویژه در اروپا، آغاز شد. عوامل کلیدی شامل ملیگرایی، رقابتهای امپریالیستی، و پیمانهای نظامی بودند. جنگ با ورود ایالات متحده به صحنه و شکست قدرتهای مرکزی به پایان رسید.
جنگ جهانی دوم (۱۹۳۹-۱۹۴۵): این جنگ بهدلیل عدم ثبات سیاسی و اقتصادی پس از جنگ جهانی اول و ظهور دیکتاتوریها در کشورهای آلمان، ایتالیا و ژاپن آغاز شد. حمله آلمان به لهستان بهعنوان آغازگر جنگ شناخته میشود. جنگ به نابودی گسترده و تأسیس سازمان ملل بهمنظور جلوگیری از جنگهای آینده انجامید.
جنگ سرد (۱۹۴۷-۱۹۹۱): پس از پایان جنگ جهانی دوم، تنشهای ایدئولوژیک و سیاسی بین ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی شکل گرفت. این دوره با رقابتهای نظامی، اقتصادی و فرهنگی بین دو ابرقدرت و عدم وقوع جنگ مستقیم بین آنها مشخص میشود. جنگ سرد تا فروپاشی دیوار برلین و پایان اتحاد شوروی ادامه یافت.
جواب گفت و گو کنید صفحه ۸۷ درس ۱۰ جامعه شناسی یازدهم
– شما وضعیت نظام جهانی موجود را از نظر استقرار صلحی پایدار، چگونه توصیف و ارزیابی میکنید؟ آیا عملکرد سازمان ملل در این زمینه کارساز بوده است؟ دلایل خود را ذکر کنید.
پاسخ: امروزه شاهد جنگها و درگیریهای منطقهای و تنش بین بسیاری از کشورها از سویی و درگیریهای داخلی در برخی جوامع از سوی دیگر هستیم؛ به خصوص در مناطق حساس مانند خاورمیانه. با این که اعضای سازمان ملل متحد، سند راهبردی برای پیشبرد صلح پایدار امضا کردهاند و این امر مهم نیازمند همکاری بینالمللی همه جوامع است، اما برخی جوامع قوانین آن را نادیده میگیرند و سازمان ملل عملاً نتوانسته اقدام عملی در مقابل آنان انجام دهد؛ مانند حمله عربستان به یمن.
– درباره پیامدهای اقتصادی جنگ جهانی اول و پیامدهای سیاسی جنگ جهانی دوم در ایران گفت و گو کنید.
پاسخ: در جنگ جهانی اول علاوه بر کشته شدن میلیونها انسان بیگناه، خسارات فراوانی حتی به کشورهایی که طرف جنگ نبودند وارد شد؛ مثلاً ایران با وجود اعلام بیطرفی، از سوی کشورهای غربی درگیر جنگ، دچار قحطی و گرسنگی شد. در جنگ جهانی دوم نیز علاوه بر این که موجب تغییرات زیادی در نظام سیاسی کشورهای درگیر شد، در نظام سیاسی کشورهای بیطرف هم تغییراتی را ایجاد کرد؛ از جمله در ایران:
۱) موجب تغییر نظام سیاسی شد و حکومت از رضاخان به محمدرضا شاه انتقال یافت.
۲) قدرت تأثیرگذار در سیاست ایران که تا آن زمان انگلیس بود، جای خود را به آمریکا داد.
جواب سوال بخش شمال و جنوب صفحه ۸۸ درس ۱۰ جامعه شناسی یازدهم
برخی مفاهیم طبیعی و جغرافیایی مانند «شمال و جنوب» معنای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پیدا کردهاند. تقابل شمال و جنوب به تقابل کدام کشورها اشاره دارد؟ اصطلاحات مشابه آنها کدام است؟
پاسخ: تقابل شمال و جنوب به تفکیک کشورهای صنعتی و توسعهیافته (شمال) و کشورهای در حال توسعه و کمتر توسعهیافته (جنوب) اشاره دارد. این اصطلاح معمولاً شامل کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی در شمال و کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین در جنوب میشود.
اصطلاحات مشابه:
- شمال جهانی و جنوب جهانی: برای توصیف رابطههای نابرابر و جغرافیایی در سطح جهانی.
- بلوک شرق و غرب: اشاره به تقسیمبندی سیاسی و اقتصادی در دوران جنگ سرد.
- کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه: بیانگر سطح پیشرفت اقتصادی و اجتماعی کشورها.
پاسخ گفت و گو کنید صفحه ۸۹ درس دهم جامعه شناسی یازدهم
به نظر شما میان چالش فقر و غنا در کشورهای اروپایی و چالشهای زیر چه رابطهای وجود دارد؟
– شکلگیری بلوک شرق و غرب در جهان:
پاسخ: اندیشمندان غرب برای حل چالش فقر و غنا نظریاتی دادند که نه تنها منجر به حل این چالش نشد، بلکه چالش جدیدی میان بلوک شرق و غرب به وجود آورد؛ مثلاً نظریات مارکس موجب شد عملاً جهان به دو قطب شرق و غرب تقسیم شود.
– ایجاد تقابل شمال و جنوب در جهان:
پاسخ: با تداوم چالش فقر و غنا در جوامع سرمایه داری، سرمایه داران این جوامع برای این که فشار را از کارگران داخلی خود برداشته و در این جوامع رفاه نسبی برقرار کنند، با ابزارهایی ثروت را از جوامع دیگر به غرب وارد و بحران اقتصادی را از غرب به سایر کشورها منتقل کردند و در نتیجه جهان به دو بخش کشورهای ثروتمند و صنعتی که عموماً در نیمکره شمالی بودند و کشورهای ضعیف و فقیر که عموماً در نیمکره جنوبی بودند تقسیم شد و تقابل شمال و جنوب به وجود آمد.
حل مفاهیم اساسی صفحه ۹۰ درس ۱۰ جامعه شناسی یازدهم
کشورهای شمال و جنوب، ….
پاسخ: جوامع توسعه یافته و توسعه نیافته، مرکز و پیرامون، استعمارگر و استعمار زده، جهان اول و دوم و سوم، جنگ جهانی اول و دوم
جواب خلاصه کنید صفحه ۹۰ درس دهم جامعه شناسی یازدهم
– دو اصطلاح استعمارگر و استعمار زده را کسانی به کار میبرند که به ابعاد فرهنگی چالش و نزاع میان کشورهای غنی و فقیر توجه دارند.
پاسخ: – به تدریج چالش فقر و غنا در غرب به نقاط دیگر جهان منتقل و تبدیل به چالش بین کشورهای ضعیف و غنی شد.
– از چالش بین کشورهای فقیر و قدرتمند با اسامی مختلف یاد میشود؛ از جمله تقابل شمال جنوب، جهان اول و دوم و سوم، مرکز و پیرامون، استعمارگر و استعمارزده.
– جنگ، محصول جوامعی است که در آن انسانها به گروههای پراکنده تجزیه میشوند.
– هانتینگون از آخرین مرحلهٔ درگیریها در جهان معاصر با عنوان جنگ تمدنها یاد میکند.
– در جنگهای جهانی با درگیری کشورهای اروپایی و در قالب اندیشههای ناسیونالیستی، لیبرالیستی و سوسیالیستی آغاز شد ولی به اروپا محدود نشد و همهٔ جهان را درگیر خود ساخت.
– پس از پایان دوم، جنگ سرد بین بلوک شرق و غرب آغاز شد و تا فروپاشی بلوک شرق ادامه یافت.
جواب آنچه از این درس آموختیم صفحه ۹۰ درس ۱۰ جامعه شناسی یازدهم
پاسخ: در درس ۱۰ جامعهشناسی یازدهم، دو نوع جامعه توصیف شده است:
۱. جامعه واحد و همبسته: جامعهای که در آن ستیزهها و نزاعهای ناشی از نژاد، طبقه، و ملّیت از بین میرود و همه افراد به یک امت واحد تبدیل میشوند.
۲. جامعه پراکنده و متخاصم: جامعهای که به گروههای متخاصم تقسیم میشود و ظرفیتها و نیروهای آن نابود میگردد.
درس به جنگهای جهانی اول و دوم و تأثیرات آنها بر جامعه بشری میپردازد. این جنگها ناشی از رقابت کشورهای اروپایی بر سر مناطق استعماری بودند و هیچیک از آنها منشأ دینی نداشتند. همچنین، جنگ سرد بعد از جنگ جهانی دوم بین بلوکهای شرق و غرب شکل گرفت و به ادامه تنشها در سطح جهانی منجر شد.
مفاهیم شمال و جنوب به تقابل کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه اشاره دارد، و اصطلاحات مشابه شامل جهان اول، دوم و سوم و مرکز و پیرامون هستند. این مفاهیم بر نابرابریهای اقتصادی و فرهنگی میان کشورها تأکید میکنند و نشاندهندهٔ چالشهای جهانی هستند که میتواند بر ثبات و صلح تأثیر بگذارد.
قبلی: جواب درس نهم جامعه شناسی یازدهم انسانی
توجه: شما دانش آموز پایه یازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب جامعه شناسی یازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
✅ در انتها امیدواریم که مقاله جواب سوالات درس ۱۰ دهم کتاب جامعه شناسی پایه یازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💕