تحقیق درباره امام محمد غزالی ☄️ + زندگینامه و آثار
زندگینامه فیلسوف بزرگ امام محمد غزالی به همراه دیدگاههای مهم ایشان
تحقیق درباره ابوحامد امام محمد غزالی : ایشان، فیلسوف و یکی از مردان تصوف در قرن پنجم هجری بوده است که در این مقاله از بخش تحقیق ماگرتا به خوبی با زندگینامه و دستاوردهایشان آشنا می شوید.
مطلب پیشنهادی: تحقیق در مورد بهاءالدین خرمشاهی
زندگینامه امام محمد غزالی
ابی حامد محمد بن محمد الغزالی الشافعی ملقب به محمد غزالی در سال ۴۵۰ هجری قمری در توس خراسان به دنیا آمد، او در توس تعلیمات اولیه را فرا گرفت، پدر او در دکانی در بازار پشم فروشان، پشم میفروخت به همین دلیل او را غزالی مینامند.
پدر او اهل تقوا بود در دوران کودکی او از دنیا رفت و پسران خود را به یکی از دوستانش ابوحامد احمد بن الراذکانی نام داشت سپرد، محمد و برادرش در یکی از مدارس طلاب نیشابور به تحصیل ادامه دادند او بسیار باهوش بود و علوم دینی و ادبی را به طور کامل آموخت.
امام محمد غزالی سرانجام در روز دوشنبه جمادی الاخره ۵۰۵ هجری در اقامتگاه خود در شهر توس دار فانی را وداع گفت نقل شده که در زمان مرگ بر بالای سر خود کاغذی گذاشته و بیان کرده که یاران بر مرگ او جزع نکنند.
آثار محمد غزالی
غزالی آثار زیادی دارد که مهمترین آنها عبارتند از:
- المستصفی
- تهافت الفلاسفه
- کیمیای سعادت
- احیاء علوم الدین
- الوجیر فی فروع الفقه
- فارس نامه
- نصیحة الملوک
- فضایل الانام
دیدگاههای امام محمد غزالی
فلسفه: غزالی تاثیر زیادی در دوری مسلمانان از خردگرایی و نفی فلسفه داشت، او پرداختن مسلمانان به فلسفه را مایه ضعف ایمان میدانست، امام محمد غزالی کتاب تهاف الفلاسفهکه را به شیوه فلسفی و نقادانه نگاشت، او در این کتاب چهارده مسئله را از ایرادات فلسفه را بیان کرده و به عقیده خود تناقض گویی های فلاسفه را آشکار کرده است.
غزالی در مباحث مذاق عرفان و تصوف دارد و از ابوعلی سینا به سبب چند مسئله که یکی از آنها مسئله بی آغاز بودن جهان هستی است تکفیر کند، همچنین اسلوب و شیوه منطقی که غزالی در نگارش تهافت الفلاسفه به کار برده است فلسفه نقادی میگویند.
ایرادهایی که غزالی بر مشائیان گرفت ذاتا فلسفی بود و بعدها در فلسفه غرب از سوی فیلسوفانی چون دکارت، هیوم و کانت شرح و تفصیل شده است، نفی علیت، اعتباری بودن اخلاق، حمله به استقراء، حجیت عقل که غزالی در کتاب خود مطرح کرده است همگی مسائل فلسفی هستند که در سدههای نو انگیزه پدید آمدن مکتبهای جدید فلسفی شد.
حدوث عالم: غزالی مانند سایر متکلمان به حدوث عالم معتقد بود و انکار حدوث عالم را به معنای انکار وجود خدا میداند زیرا قدم بودن عالم یعنی بی نیازی از صانع است و بدین ترتیب جمع بین اعتقاد به قدم عالم و اذعان به وجد خداوند را نیرنگ میشمارد.
علت رویکرد غزالی به منطق: کسانی که مخالف فلسفه بودند با منطق نیز مخالفت کرده اند اما غزالی از این حکم استثنا است زیرا غزالی به منطق روی خوش نشان داده است و منطق را ستوده است به گونهای که منشاء وحی الهی میداند.
به گفته برخی آنچه که باعث شده غزالی به منطق روی خوش نشان دهد و برای ان اعتبار و اهمیت زیادی قائل شود او با متفکران اسماعیلیه به مبارزه علمی برخاست و تلاش کرد تا مسئله امامت را بی اعتبار بداند و در اعتقاد راسخ اسماعیلیان به امامت خدشه وارد سازد.
اختلاف میان فلسفه و متکلمان: غزالی اختلافات میان فیلسوفان و متکلمان را در کتاب تهافت الفلاسفه سه نوع میداند که عبارتند از:
اختلافات لفظی مانند اختلاف بر سر صانع یا جوهر نامیدن خداوند.
اختلافات در اموری که به اصل و اساس دیانت باز نمی گردد: مانند تفسیری که از کسوف دارند.
اختلافات درباره مسائل اساسی و اصلی دینی: این قسم از اختلافات دین مربوط به یکی از اصول دین بود.
مقالات پیشنهادی:
تحقیق درباره زندگینامه محتشم کاشانی
و
تحقیق درباره زندگینامه استاد جبار باغچه بان
✅ به پایان تحقیق درباره امام محمد غزالی رسیدیم، اگر دیدگاه(۴۳۷-۴۹۰ی درباره این شخصیت بزرگوار داشتید حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.