معنی ضرب المثل «پیراهن عثمان کردن» + داستان و تاریخچه
معنا و مفهوم حکایت «پیراهن عثمان کردن» به همراه ریشه و داستان آن
معنی ضرب المثل پیراهن عثمان کردن ؛ این حکایت درباره برعکس نشاندن حقیقت و گمراه کردن مخاطب می باشد که مفهوم کامل، داستان و ریشه آن را در ادامه در بخش ضرب المثل ماگرتا می خوانیم.
مطلب پیشنهادی: معنی ضرب المثل چند پیراهن بیشتر پاره کرده
معنی و مفهوم ضرب المثل پیراهن عثمان کردن
این ضرب المثل برای کسانی به کار می رود که برای رسیدن به اهداف شوم خود، سعی می کنند اتفاقات کوچک و ساده را بزرگنمایی کنند و حقایق را وارونه نشان دهند. عرب زبان ها از عبارت «قمیص عثمان» برای بیان این ضرب المثل استفاده می کنند.
در واقع ریشه این ضرب المثل به زمان امام علی (ع) و به ماجرای کشته شدن عثمان بن عفان در سال ۳۵ هجری و سوءاستفاده معاویه بن ابی سفیان از این واقعه اشاره دارد که با گذشت زمان در ادبیات فارسی تبدیل به یک تمثیل شد.
ریشه و داستان حکایت پیراهن عثمان کردن
مردم از حکومت عثمان ناراضی بودند. عمرو عاص معاویه را به کشتن عثمان تشویق کرد. سرانجام عده ای در خانه عثمان شورش کردند و او را کشتند. حضرت علی (ع) با اینکه با کارهای عثمان مخالفت می کرد، راضی به کشتن او نبود. بعد از اینکه عثمان به دست شورشیان کشته شد، همسر او پیراهن خون آلود و قسمتی از ریش او را به همراه نامه ای برای معاویه ارسال کرد و درخواست خون خواهی کرد.
معاویه توسط این پیراهن و نامه توانست شرایط را به نفع خود کند و از مردم بیعت بگیرد و امام علی (ع) را مقصر کشته شدن عثمان نشان دهد. علاوه بر این، او با پیراهن عثمان، مردم شام را به جنگ علیه امام علی (ع) تشویق کرد. با این تفاسیر لباس خونی و خونخواهی عثمان تبدیل به بهانه ای شد تا خلافت امام علی (ع) نا حق نشان داده شود و خلافت عثمان به حقانیت شناخته شود.
همچنین شامیان با تبلیغات گسترده و ترفندهای مختلف معاویه موافقت کردند و به او گفتند: عثمان پسر عموی توست و تو ولی دم او هستی، ما نیز همراه تو هستیم. معاویه در پاسخ به کسانی که از او خواستند از خلافت مشروع امام علی پیروی کند، گفت که علی در کشتن عثمان بی تقصیر نیست و اگر گناهی ندارد، قاتلان را به ما تحویل دهد تا به مسئله بعدی که خلافت مسلمین است فکری کنیم.
در برخی از سخنان امام علی (ع) آمده است که خونخواهی عثمان تنها بهانه ای بود که معاویه به دنبال هوس های دنیوی خود بود. به عنوان مثال، در نامه ای از حضرت علی (ع) به معاویه آمده است: «می دانم تو آن را بهانه ای برای رسیدن به آرزوهایت قرار داده ای و می خواهی وسیله ترقی خود کنی و مقصود تو خونخواهی عثمان نیست.»
مَثَل های پیشنهادی:
معنی ضرب المثل پنبه دزد دست به ریشش می کشد
و
معنی ضرب المثل عیسی به دین خود موسی به دین خود
☑️ به پایان توضیحات معنی ضرب المثل «پیراهن عثمان کردن» رسیدیم، اگر دیدگاهی در این رابطه داشتید حتما آن را از بخش نظرات با ما به اشتراک بگذارید.