تحقیق درباره ادیب الممالک فراهانی ✍️ زندگینامه و اشعار
مقاله کامل و جامع درباره زندگینامه شاعر بزرگ ادیب الممالک فراهانی
تحقیق درباره ادیب الممالک فراهانی و آثار و اشعار: ادیب الممالک فراهانی شاعر و روزنامه نگار دوره مشروطه بود که در این مطلب از بخش تحقیق ماگرتا میخواهیم به زندگینامه او بپردازیم.
مطلب پیشنهادی: تحقیق در مورد بهاءالدین خرمشاهی
زندگینامه ادیب الممالک فراهانی
محمد صادق بن حاجی میرزا حسین فراهانی در روز چهاردهم محرم سال ۱۲۷۷ قمری در روستای گازران از توابع سلطان آباد به دنیا آمد، او سومین پسر خانواده بود، نیکان او پشت اندر پشت منصب وزارت و صدارت در دولتهای زندیه، افشار و صفویه داشتند.
میرزا عیسی جد بزرگ ادیب الممالک است او چهار فرزند پسر داشت که دومین آنها میرزا معصوم جد اعلای ادیب الممالک و سومین آنها میرزا قاسم جد مادری او بود، خاندان آنها فرهیخته، دانش دوست، فاضل و شاعر بودند.
میرزا محمد حسین وفای فراهانی برادر میرزا عیسی مدتی سمت وزارت را در حکومت زندیه برعهده داشت و پس از انقراض این سلسله به خدمت شاهان قاجار درآمد و از طبع شعری فوقالعادهای برخوردار بود و دیوانی از خود برجای گذاشت همچنین جد بزرگوار ادیب الممالک از شعرای عهد فتحعلی شاه بود که در جوانی به درود حیات گفت.
خواهر ادیب الممالک از زنان فاضل ان زمان بود و اشعاری میسرود که به طراوت و حلاوت مشهور بود. از مهمترین آثار ادیب الممالک میتان به دیوان به کوشش وحید دستگردی، پیوسته فرهنگ به اسلوب نصاب الصبیان و مقدمه گوهر خاوری و دیوان اشعار اشاره کرد.
روزنامه نگاری ادیب الممالک فراهانی
کسوت شاعری ادیب الممالک سبب شد تا به او به عنوان یکی از پیشگامان رشته روزنامه نگاری توجه نکنند، هنگامی که نهضت آزادی خواهان ایرانی بر ضد استبداد قاجار برپا شد و مردم طالب استقرار نظام دموکراسی بودند نوشتههای ادیب نقش مهمی در آگاهی از حقوق سیاسی و اجتماعی مردم و تهییج آنها به ایستادگی در برابر فشارها و تهدیدات زمانه داشت.
ادیب الممالک نخستین شاعری است در ایران که به کار روزنامه نگاری پرداخت تا پیش از نهضت مشروطه روزنامههایی ه در ایران نشر میشدند مستقیما زیر نظر دولت بود یا در شهرستانها در سایه حمایت حکام فعالیت میکردند در حقیقت روزنامه مردمی در دسترس نبود که اندیشهها و آرمانهای مردم را نشر دهد، ادیب الممالک فراهانی نخستین کسی بود که با تاسیس روزنامه ادب موجب نشر افکار مردمی شد و تا پایان عمرش شاعری را به همراه روزنامه نگاری دنبال میکرد.
درگذشت ادیب الممالک فراهانی
ادیب الممالک فراهانی در شهر یزد دچار سکته ناقص شد سپس به تهران آمد و سرانجام در سن ۵۸ سالگی در همان شهر از دنیا رفت، با استناد به گفته علامه محمد قزوینی تاریخ وفات او ۱۳۳۵ قمری است، این شاعر بزرگ در آستانه حضرت عبدالعظیم و در حجره میرزا ابوالحسن خان قائم مقامی به خاک سپرده شد.
نمونهای از اشعار ادیب الممالک فراهانی
این چه مشروطه منحوسی بود؟
که در رنج برین خانه گشود
این چه برق است که از خرمن مُلک
بُرد بر چرخ نهم شعله و دود
این چه عدل است که از ما بِستد
آنچه بخشنده منان بخشود
گرچه مشروطه نبود این ترتیب
جو به ما داده و گندم بنمود
دوخت بر قامت ما پیرهنی
که نه ز آن تار عیان است و نه پود
پیرهن پاره و یوسف در چاه
گرگِ مسکین دهنش خون آلود
هر که آمد به سر مسند امر
ریش برکند و به سبلت افزود
بُن دیوان حرم را کاوید
بام ایوان کلیسا اندود
بُرد ازین ملک حمیت کالا
کرد ازین خانه سعادت بدرود
ظلم و اجحاف و ستم یافت رواج
عدل و انصاف و کرم شد نابود
سگ چوپان شده با گرگ انباز
بره را گرگ ستمکاره ربود
دیده در خون جگر زد غوطه
باد لعنت به چنین مشروطه
مقالات پیشنهادی:
تحقیق در مورد محمد تقی ملک الشعرا بهار
و
تحقیق درباره نیما یوشیج
☑️ به پایان تحقیق درباره ادیب الممالک فراهانی رسیدیم، اگر شما نیز دیدگاهی درباره این مقاله دارید حتما آن را از بخش نظرات با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.