سبک زندگی

جواب فعالیت های درس دهم دینی دهم ☑️ یاری از دو یار عزیز

گام به گام پاسخ و حل پرسش های تدبر در آیات ، بررسی ، فعالیت کلاسی ، اندیشه و تحقیق و پیشنهاد درس 10 دهم دین و زندگی دهم

جواب فعالیت های درس 10 دهم دینی دهم ؛ در این نوشته با پاسخ و جواب تدبر در آیات ۱ صفحه ۹۱ ، بررسی صفحه ۹۳ ، تدبر در آیات ۲ صفحه ۹۹ ، بررسی و فعالیت کلاسی صفحه ۱۰۱ و اندیشه و تحقیق صفحه ۱۰۲ و پیشنهاد صفحه ۱۰۳ درس ۱۰ دهم یاری از دو یار عزیز کتاب دین و زندگی دهم رشته های تجربی ، ریاضی و فنی و حرفه ای متوسطه دوم آشنا می شوید. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

پاسخ سوالات درس بعدی: جواب بررسی و اندیشه و تحقیق درس یازدهم دینی دهم

جواب فعالیت های درس دهم دینی دهم

جواب تدبر در آیات ۱ صفحه ۹۱ درس دهم دین و زندگی دهم

آیات قبل را با رعایت قواعد صحیح‌خوانی قرائت کنید.
سپس با تفکر در ترجمهٔ آیات، به سؤال‌های زیر پاسخ دهید.

١- چرا خداوند مأموریت رفتن به حجاز را در آن سن پیری به حضرت ابراهیم (ع) سپرد؟ فکر می‌کنید که او دارای چه ویژگی‌هایی بود؟

پاسخ: خداوند این مأموریت سنگین را به خاطر میزان تسلیم و ایمان مطلق ابراهیم (ع) به او سپرد. ابراهیم (ع) در طول زندگی‌اش از آزمون‌های دشواری سربلند بیرون آمده بود (از بت‌شکنی تا مواجهه با آتش نمرود). ویژگی‌های او عبارت بودند از:

تسلیم محض در برابر فرمان خدا: او بدون چون و چرا آنچه را خدا می‌خواست انجام می‌داد.
خلوص نیت: او «خلیل‌الله» (دوست خدا) بود و هیچ‌چیز را بر رضایت خدا ترجیح نمی‌داد.
صبر و استقامت: او در کهنسالی با وجود دلبستگی به فرزندانش، حاضر شد برای اجرای فرمان الهی، آنان را در بیابانی خشک رها کند.

٢- حضرت ابراهیم در مناجات خود با خدا، بعد از بنای کعبه، از یک عبادت، دو بار نام می‌برد. آن عبادت چیست؟

پاسخ: آن عبادت «نماز» است.

در آیه ۳۷ می‌گوید: «لِیُقِیمُوا الصَّلَاةَ» (تا نماز را برپا دارند).
در آیه ۴۰ می‌گوید: «رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلَاةِ» (پروردگارا مرا برپادارنده نماز قرار ده).

٣- چرا حضرت ابراهیم (ع) زن و فرزند خود را در کنار خانهٔ کعبه و در آن سرزمین بدون کشت و زرع سُکنا داد؟ مگر این هدف چقدر ارزش داشت؟

پاسخ: هدف حضرت ابراهیم (ع) ایجاد یک پایگاه توحیدی برای زنده نگه داشتن نام خدا و عبادت او بود. ارزش این هدف به اندازه‌ای است که حیات معنوی و سعادت ابدی بشر به آن وابسته است. او می‌خواست در آن سرزمینِ دورافتاده، نهادی را بنا کند که «نماز» (نماد اصلی بندگی و ارتباط با خدا) در آن برپا بماند و از آنجا به جهانیان گسترش یابد. این هدف، بسیار بالاتر از رفاه مادی و خوش‌گذرانی دنیایی است.

۴- حضرت ابراهیم برای ذریّه و نسل‌های بعد از خود از خداوند چه درخواستی کرد؟

پاسخ: او درخواست کرد که خداوند نه‌تنها خودش، بلکه فرزندان و نسل‌های بعد از او را نیز در زمرهٔ «اقامه‌کنندگان نماز» (برپادارندگان حقیقی نماز) قرار دهد تا آنان نیز همواره در مسیر عبودیت و سپاسگزاری از درگاه الهی باقی بمانند.

۵- چه تفاوتی میان «برپا داشتن نماز» و «خواندن نماز» وجود دارد که حضرت ابراهیم برپا داشتن نماز را از خداوند تقاضا می‌کند؟

پاسخ: خواندن نماز: ممکن است صرفاً به معنای ادای کلمات و انجام حرکات ظاهری (رکوع و سجود) باشد که ممکن است تأثیر عمیقی بر رفتار انسان نداشته باشد.
برپا داشتن نماز (اقامه نماز): به معنای زنده نگه داشتن روح نماز در جامعه و زندگی شخصی است. یعنی نماز را طوری انجام دهیم که اثرات آن (مثل دوری از گناه، شجاعت در برابر ظالم، عدل و تقوا) در تمام شئون زندگی ما دیده شود. اقامه نماز یعنی تلاش برای اینکه «فرهنگ نماز» (فرهنگ بندگی خدا) در کل جامعه جاری شود. ابراهیم (ع) این سطحِ عالی و اثرگذار از بندگی را برای خود و نسلش می‌خواست.

جواب بررسی صفحه ۹۳ درس دهم دین و زندگی دهم

فهم و درک درست اعمال زیر، انسان را در برابر چه گناهانی حفظ خواهد کرد؟

عبارات و اعمال نمازمنکرات
۱- خواندن سورهٔ توحید۱- پرستش و اطاعت غیر خدا (شرک و بت پرستی)
۲- درود بر پیامبر در تشهد۲- دشمنی با پیامبر و اهل بیتش (عدم اطاعت از دستورات پیامبر)
۳- دعای قنوت۳- دلبستگی به دنیا و عدم توجه به آخرت (درخواست از دیگران)
۴- حضور در نماز جماعت۴- تفرقه و دودستگی (نفاق و تفرقه بین مسلمانان)
۵- گفتن عبارت «اِیّاکَ نَعبُدُ»۵- خودخواهی و خودبرتر بینی و عبادت غیر خدا (پیروی از هوای نفس)
۶- گفتن عبارت «اِیّاکَ نَستَعینْ»۶- توجه به قدرت و نیروی محدود غیر خدایی (کمک گرفتن از غیر خدا)

جواب تدبر در آیات ۱ صفحه ۹۹ درس دهم دینی دهم

در آیات قبل بیندیشید و به سؤال‌های زیر پاسخ دهید.

١- هدف اصلی از روزه‌داری چیست؟

پاسخ: رسیدن به تقوا و پرهیزکاری (خویشتن‌داری و مهار نفس).(مستند به انتهای آیه ۱۸۳: «لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ»؛ تا شاید پرهیزکار شوید).

٢- چه کسانی نباید روزه بگیرند؟

پاسخ: بیماران (کسانی که روزه برایشان ضرر دارد یا موجب شدت بیماری می‌شود).
مسافران (کسانی که شرایط سفر شرعی را دارند).
افراد ناتوان و کهنسال (کسانی که روزه گرفتن برایشان فوق‌العاده دشوار و طاقت‌فرساست).

٣- افرادی که در ماه رمضان نباید روزه بگیرند، بعد از ماه مبارک چه وظیفه‌ای بر عهده دارند؟

پاسخ: بیماران و مسافران: باید پس از بهبودی یا بازگشت از سفر، در طول سال به تعداد روزهایی که روزه نگرفته‌اند، روزهٔ قضا بگیرند.
افراد ناتوان و سالمندان (که توان قضای آن را هم ندارند): باید برای هر روز روزه نگرفتن، کفاره (فدیه) بدهند؛ یعنی به یک فرد نیازمند خوراک بدهند.

۴- خداوند در آیهٔ ١٨۵ بعد از بیان دستورات و احکام روزه، علت انعطاف در این احکام را چه چیزی معرفی می‌کند؟

پاسخ: خداوند علت این انعطاف و آسان‌گیری (مانند اجازهٔ افطار برای مسافر و بیمار) را خواستِ خداوند برای «آسانی» (یسر) و نخواستن «سختی» (عسر) برای بندگانش معرفی می‌کند.
در واقع، هدف خداوند این است که احکام دینی مانع زندگی انسان نشود و بندگی خدا با دشواریِ غیرقابل‌تحمل همراه نباشد.

جواب بررسی صفحه ۱۰۱ درس ۱۰ دینی دهم

رسول خدا (ص) می فرماید: «چه بسا روزه داری که جز گرسنگی و تشنگی چیزی نصیب او نمی‌شود».

مقصود پیامبر گرامی از این سخن چیست؟

پاسخ: روزه داری صرفا تحمل تشنگی و گرسنگی نیست، بلکه روزه باید واقعی باشد و روزه دار واقعی کسی است که وجودش را از گناه حفظ کند و در مقابل گناه و گناه کاری تقوا داشته باشد. (عدم بهره مندی از فواید حقیقی روزه)

پاسخ فعالیت کلاسی صفحه ۱۰۱ درس دهم دینی دهم

با مراجعه به رساله توضیح المسائل، عبارت های زیر را تکمیل کنید.

۱اگر روزه دار سهواً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه‌اش باطل نیست
۲ اگر روزه دار، چیزی را که لای دندانش مانده عمداً بخورد روزه اش باطل می‌شود.
۳روزه دار نباید غبار غلیظ و دود سیگار و تنباکو و مانند آنها را به حلقش برساند. 
۴استفراغ روزه را باطل نمی‌کند، مگر اینکه عمدی باشد.

جواب اندیشه و تحقیق صفحه ۱۰۲ درس دهم دینی دهم

دربارهٔ مسائل زیر به توضیح المسائل مرجع تقلید خود مراجعه کنید و پاسخ آن را به دست آورید.

 ۱ اگر مسافر پیش از ظهر به وطنش یا به جایی که می‌خواهد ده روز در آنجا بماند، برسد، در چه صورتی باید روزه بگیرد و در چه صورتی نباید روزه بگیرد؟ 

پاسخ: در صورتی که قبل از رسیدن به آن مکان چیزی نخورد و نیاشامیده باشد. (کاری که روزه را باطل می‌کند انجام نداده باشد) آن روز را باید روزه بگیرد.
 ۲  اگر مسافری که صبح حرکت کرده است، بعد از ظهر به وطن یا به جایی که می‌خواهد ده روز بماند برسد، وظیفه‌اش چیست؟ 

پاسخ: این مسافر نمی تواند در آن روز، روزه بگیرد.
 ۳اگر کسی که روزه است، بعدازظهر مسافرت کند، وظیفه‌اش نسبت به روزهٔ آن روز چیست؟

پاسخ: روزه خود را باید ادامه دهد (روز بر او واجب است).
 ۴اگر کسی که روزه گرفته، پیش از ظهر مسافرت کند و بخواهد به بیش از چهار فرسخ برود، وظیفه‌اش چیست؟ 

پاسخ: وقتی به چهار فرسخ رسید (حکم مسافر پیدا کرد)، باید روزه اش را افطار کند.

پاسخ پیشنهاد صفحه ۱۰۳ درس ۱۰ دینی دهم

درباره آثار و فواید بهداشتی روزه تحقیق کنید و نتیجه آن را در کلاس گزارش نمایید.
برای این تحقیق می‌توانید به کتاب‌های زیر مراجعه کنید:

۱- اولین دانشگاه و آخرین پیامبر، دکتر پاک‌نژاد
۳- اهمیت پزشکی روزه در سلامت انسان، حبیب‌الله جعفری
۴- اهمیت روزه از نظر علم روز، احمد صبور اردوبادی

پاسخ: بدون تردید در علم پزشکی، اثر معجزه آسای امساک، در درمان انواع بیماری های جسمانی و روانی به اثبات رسیده است. عامل بسیاری از بیماری ها، زیاده روی در خوردن غذاهای مختلف است. اساس هر داروی شفابخش است». منشأ بسیارى از بیماری های روانی، افکار غلط، سوء ظن، گناه و شناخت غیرمعقول و غیرمنطقى است و روزه با ایجاد محدودیت هایی، هم معده و دستگاه گوارشی را تقویت می کند و هم با کنترل افکار و اجتناب از گناه، روان انسان را از آلودگی ها باز می دارد.

به عبارت دیگر روزه، زباله ها و مواد اضافى و جذب نشده بدن را مى سوزاند و در واقع، بدن را «خانه تکانى» مى کند و روح را با تلاوت قرآن و خواندن دعاهاى ویژه تقویت مى نماید. خلاصه اینکه با روزه، سلامتى جسمانى و روانى انسان تضمین مى شود و بر همین اساس پیامبر اسلام صلى الله علیه وآله فرمود: «صوموا تصحّوا»؛ همان، ص 255.؛ «روزه بگیرید تا سالم شوید». روزه اگر با شرایطى که دارد گرفته شود، اثرات مهم تربیتى، اجتماعى و بهداشتى براى انسان دارد براى مطالعه بیشتر ر.ک:

پاسخ سوالات درس قبلی: جواب فعالیت های درس نهم دینی دهم

توجه: شما دانش آموزان عزیز پایه دهم متوسطه دوم اگر می خواهید به راحتی به تمام مطالب آموزشی کتاب دین و زندگی (1) پایه دهم دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.

در انتها امیدواریم که مقاله جواب فعالیت های درس 10 دهم یاری از دو یار عزیز کتاب دینی دهم رشته های تجربی ، ریاضی و فنی و حرفه ای متوسطه دوم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

‫۱۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده + 3 =