سبک زندگیسلامت

قرص متفورمین چیست ؟ کنترل قند خون و دیابت نوع 2 + عوارض

قرص درمان دیابت نوع 2 و کنترل قند خون

قرص متفورمین یک داروی کنترل دیابت است که به کنترل قند خون کمک می کند. از متفورمین به همراه رژیم و ورزش برای بهبود کنترل قند خون در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده می شود و اندازه مصرف قرص باید با حجم غذا و میزان ورزش کردن فرد متناسب باشد. متفورمین گاهی همراه با انسولین یا داروهای دیگر استفاده می شود ، اما برای درمان دیابت نوع 1 نیست. در ادامه با بخش دارونامه ماگرتا همراه باشید.

متفورمین برای کاهش قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کاربرد دارد

💡 متفورمین تنها بخشی از یک برنامه درمانی کامل است که ممکن است شامل رژیم ، ورزش ، کنترل وزن ، آزمایش منظم قند خون و مراقبت های ویژه پزشکی نیز باشد.

مصرف برای لاغری شکم : بی خطر است ولی با این حال شاید مصرف این دارو برای همه مناسب نباشد، مخصوصا آنهایی که اضافه وزنشون زیاد بالا نیست. پس قبل از مصرف حتما با پزشک خود در میان بگذارید.

⛔⛔ سلب مسئولیت : هدف از انتشار این مقاله صرفا جنبه اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی می باشد و شما برای مصرف این دارو حتما باید زیر نظر پزشک متخصص باشید.

اطلاعات مهم در مورد قرص متفورمین

اطلاعات مهم
اطلاعات مهم

در صورت بروز بیماری شدید کلیوی ، اسیدوز متابولیک یا کتواسیدوز دیابتی نباید از متفورمین استفاده کنید (برای معالجه با پزشک خود تماس بگیرید).

در صورت نیاز به وجود هر نوع اشعه ایکس یا سی تی اسکن با استفاده از رنگی که به رگ های شما تزریق می شود ، ممکن است نیاز باشد که مصرف متفورمین را به طور موقت متوقف کنید.

این مورد بسیار نادر است اما ممکن است شما دچار اسیدوز لاکتیک در خون خود شوید. اگر درد عضلانی غیرمعمول ، مشکل در تنفس ، درد معده ، سرگیجه ، احساس سرماخوردگی یا احساس ضعف یا خستگی شدید دارید ، با پزشک خود تماس بگیرید.

از مصرف شکلات بعلت اینکه چربی موجود در شکلات مانع از آزاد شدن سریع قند موجود در آن می شود پرهیز کنید.

متفورمین را در دمای اتاق و در ظرفی دربسته نگهداری کنید. این دارو نباید در معرض گرما، رطوبت، نور مستقیم خورشید یا در فریزر قرار بگیرد. متفورمین را دور از دسترس کودکان نگه دارید.

موارد منع مصرف و مصرف محتاطانه

برای مصرف متفورمین باید پزشک را در جریان حساسیت به این دارو یا قرص‌های دیگر بگذارید. در صورتی که اخیرا دچار عفونت شدید مانند عفونت ریوی یا کلیوی شده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

⛔ متفورمین را نباید به کودک کوچکتر از 10 سال داد.

در صورتی که هر یک از مشکلات زیر را دارید از مصرف این دارو خودداری نمایید :

  • بیماری شدید کلیوی
  • اسیدوز متابولیک یا کتواسیدوز دیابتی

اگر هر یک از مشکلات زیر را دارید قرص متفورمین را باید با دستور پزشک و احتیاط مصرف کنید :

  • بیماری کلیه (عملکرد کلیه باید قبل از مصرف دارو بررسی شود)
  • سطح کتون بالا در خون یا ادرار شما
  • بیماری قلبی ، نارسایی احتقانی قلب
  • بیماری کبد
  • اگر از انسولین یا سایر داروهای دیابت خوراکی نیز استفاده می کنید

نحوه و نکات مصرف قرص متفورمین

نحوه مصرف دارو
نحوه مصرف دارو

متفورمین را دقیقاً مطابق با دستورات پزشک خود مصرف کنید. پزشک ممکن است گاهی اوقات دوز شما را تغییر دهد.

مقداری که معمولا مصرف می شود در بزرگسال :

در ابتدا ۵۰۰ میلی گرم معادل یک قرص دوبار در روز همراه صبحانه و ناهار سپس در صورتی که نیاز باشد پزشک در طول هفته دوز دارو را افزایش می دهد و به مقدار ۵۰۰ یا ۸۵۰ میلیگرم دو یا سه بار در روز همراه غذا می رساند.

متفورمین را با یک وعده غذایی میل کنید ، مگر اینکه پزشک به شما روش دیگری بگوید. برخی از فرم های متفورمین فقط یک بار در روز با وعده غذایی عصرانه مصرف می شود.قرص را خرد نکنید و کل آن را قورت دهید.

اگر به‌ جای قرص از مدل مایع و محلول متفورمین استفاده می‌کنید، باید از قاشق و فنجان مدرج یا سرنگ برای اندازه‌گیری دوز دارو کمک بگیرید. قاشق معمولی به طور دقیق دوز مصرفی را اندازه‌گیری نمی‌کند.

ممکن است قند خون کم (هیپوگلیسمی) داشته باشید و احساس گرسنگی ، سرگیجه ، تحریک پذیری ، گیجی ، اضطراب یا لرزش کنید. برای درمان سریع هیپوگلیسمی ، یک منبع سریع قند (آب میوه ، آب نبات سخت ، کراکر ، کشمش یا نوشابه غیر رژیمی) بخورید یا بنوشید.

سطح قند خون می تواند تحت تأثیر استرس ، بیماری ، جراحی ، ورزش یا پرش از وعده های غذایی باشد. قبل از تغییر دوز یا برنامه دارو از پزشک خود بپرسید.

پزشک ممکن است هنگام مصرف این دارو ویتامین B12 را نیز برای شما تجویز کند. فقط مقدار ویتامین B12 را که پزشک تجویز کرده است مصرف کنید.

مصرف در بارداری و شیردهی

در صورت بارداری ، دستورالعمل پزشک خود را در مورد استفاده از این دارو دنبال کنید. کنترل قند خون در دوران بارداری بسیار مهم است و ممکن است نیازهای دوز شما در هر سه ماهه بارداری متفاوت باشد. اگر در هنگام مصرف متفورمین باردار هستید ، به پزشک خود بگویید. در حین استفاده از این دارو نباید شیر دهید.

اگر یک دوز از دست بدهم چه اتفاقی می افتد؟
در اسرع وقت دارو را مصرف کنید ، اما هرگز دو بار دارو را مصرف نکنید.

اگر بیش از حد مصرف کنم ، چه اتفاقی می افتد؟
به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید زیرا مصرف بیش از حد می تواند باعث هیپوگلیسمی شدید یا اسیدوز لاکتیک شود.

عوارض جانبی متفورمین

عوارض
عوارض

علائمی از واکنش آلرژیک عبارتند از : کهیر؛ تنفس دشوار؛ تورم صورت ، لب ها ، زبان یا گلو شما.

💡 اگر هر یک از علائم زیر را در خود مشاهده کردید سریعا پزشک خود را مطلع کنید :

  • درد عضلانی غیرمعمول
  • احساس سرما
  • مشکل در تنفس
  • احساس سرگیجه ، سبکی ، خسته یا بسیار ضعیف
  • درد معده ، استفراغ
  • ضربان قلب آهسته یا نامنظم است
  • عوارض جانبی متفورمین متداول ممکن است شامل موارد زیر باشد
  • قند خون پایین
  • حالت تهوع ، معده ناراحت
  • اسهال

موارد گفته شده تنها جزئی از عوارض جانبی این دارو می باشد زیرا هر دارو تاثیر متفاوتی برای اشخاص متفاوت دارد.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک + 2 =