چگونه می توانیم کم حرفی را درمان کنیم؟
مهمترین دلایل کم حرفی چیست؟ چگونه کم حرفی را درمان کنیم؟
بدون شک همه ما با افرادی مواجه شدهایم که مهارت و تواناییشان در صحبت کردن، آنها را از دیگران متمایز کرده است. برای مثال در محیط کار فردی که توانایی و مهارت کافی برای انجام کارها را ندارد، با زیاد صحبت کردن و پر حرفی به خوبی توانسته نظر مدیر را به خود جلب کند و یا در مهمانیها فرد پر حرف همیشه بیشتر از فرد کم حرف، مورد توجه دیگران قرار گرفته است.
اگر شما نیز تمایل دارید توجه و نظر دیگران را با صحبت کردن به خودتان جلب کنید و به افرادی که مهارت مکالمه و برقراری ارتباط با دیگران را دارند، حسادت نکنید، باید راهکارهای کم حرفی را بیاموزید و برای درمان آن اقدام کنید.
به یاد داشته باشید که نداشتن مهارتهای ارتباطی و مکالمهای باعث میشود تا مجبور شوید از برقراری ارتباط با افرادی که بودن با آنها دغدغه شما است، پرهیز کنید.
مهمترین دلایل کم حرفی چیست؟
شناخت دلایل کم حرفی به شما کمک میکند تا خودتان را بهتر بشناسید و راهکاری موثر برای درمان آن پیدا کنید. دلایل کم حرفی عبارتند از:
1)خجالت و کمرویی یکی از رایجترین عوامل کم حرفی است. زیرا فرد کمرو ترجیح میدهد در جمعهای مختلف کمتر صحبت کند تا توجه دیگران را به خود جلب نکند.
لازم به ذکر است که خجالتی بودن و کمرویی به مرور زمان فرد را به سمت درونگرایی و گوشهگیری سوق میدهد.
2)اغلب افراد تصورات و باورهای محدود کننده زیادی در ذهن دارند. باورها و تصوراتی که اکثرا به دلیل رفتارهای اشتباه خانواده و اطرافیان و محیطی که در آن پرورش یافتهاند، در ذهنشان شکل گرفته و مانع بزرگی برای آنها محسوب میشود.
برای مثال اگر زمانی که کودک صحبت میکند، اطرافیان او را مورد تمسخر و تحقیر قرار دهند، این باور در ذهن کودک شکل میگیرد که توانایی خوب صحبت کردن را ندارد. در نتیجه سکوت و کم حرفی را در پیش میگیرد تا مجددا احساس ناخوشایند تمسخر و تحقیر را تجربه نکند.
3)کمبود اعتماد به نفس نیز در افراد باعث کم حرفی میشود. زیرا فرد به دلیل عدم شناخت تواناییها و مهارتهای خود از صحبت کردن در برابر دیگران ترس دارد.
4)تحسین طلبی، احساسی است که باعث میشود تا فرد همیشه به دنبال تایید و جلب نظر دیگران باشد. این احساس در همه افراد وجود دارد. اما برخی از افراد به دلیل حفظ ظاهر و مورد قضاوت قرار نگرفتن از طرف دیگران، ترجیح میدهند در اکثر مواقع سکوت و کم حرفی را انتخاب کنند.
5)و مهمترین دلیل این است که برخی از افراد در صحبت کردن ناتوان هستند و نمیتوانند به خوبی منظور خود را به دیگران منتقل کنند. بدین ترتیب به کم حرفی روی میآورند.
چگونه کم حرفی را درمان کنیم؟
در ادامه به بیان مهمترین راهکارهای درمان کم حرفی میپردازیم. راهکارهایی که به شما کمک میکنند تا برای همیشه با کم حرفی خداحافظی کنید.
1)برای برقراری ارتباط صحیح و همصحبت شدن با دیگران لازم است تا در ابتدا بدانید که آداب معاشرت چیست و سپس آداب صحبت کردن در جمع را بیاموزید. دانستن این آداب به شما کمک میکند تا بتوانید نظر دیگران را به خود جلب کرده و به همصحبت خوبی تبدیل شوید.
برخی از این آداب عبارتند از:
- قبل از شروع صحبت کمی فکر کنید،
- با صدای بلند و آزاردهنده صحبت نکنید،
- متکلم وحده نباشید و به دیگران نیز فرصت صحبت بدهید،
- به صحبتهای فرد مقابلتان به خوبی گوش کنید،
- سوالاتی مطرح کنید تا فرد مقابلتان متوجه شود که به صحبتهایش گوش میدهید،
- و از همه مهمتر بین صحبتهای فرد مقابلتان، صحبت نکنید.
یادگیری این آداب، بدون شک شما را از دیگران متمایز میکند.
2)قبل از همصحبت شدن با فرد مقابلتان سعی کنید شناخت اندکی از او به دست آورید تا بتوانید در رابطه با موضوعاتی صحبت کنید که به آنها علاقه دارد.
این کار باعث میشود تا با مشاهده اشتیاق و هیجان در فرد مقابلتان، بیشتر به ادامه صحبت ترغیب شوید.
3)نحوه صحیح صحبت کردن را بیاموزید. شما باید بدانید که چگونه:
- شمرده شمرده صحبت کنید،
- صحبتهایتان را محکم و با اعتماد به نفس بیان کنید،
- واضح و رسا صحبت کنید،
- تن و حجم صدایتان را در حین صحبت کنترل کنید،
- زبان بدن مناسبی داشته باشید،
- در حین صحبت، لبخند بزنید
- و… .
به عبارت دیگر باید تمام نکات و تکنیکهای فن بیان را به خوبی بیاموزید.
4)افکار منفی و بازدارنده را کنار بگذارید و به خودتان بگویید که من میتوانم به خوبی با دیگران صحبت کنم تا از همصحبتی با من لذت ببرند.
برای اینکه بتوانید باورهایی که باعث کم حرفی و عدم تمایلتان به صحبت کردن شدهاند را بشناسید و راهکارهایی برای رهایی از آنها پیدا کنید، لازم است در ابتدا ریشه شکلگیری باورهایتان را شناسایی کنید. برای مثال ممکن است مورد تمسخر واقع شدن در دوران کودکی و یا ترس از مورد قضاوت قرار گرفتن، شما را به فردی کم حرف تبدیل کرده باشد.
5)شروع کننده صحبت باشید تا انرژی و اعتماد به نفس کافی برای ادامه صحبت را به دست آورید. برای این کار میتوانید قبل از حضور در جمع و همصحبت شدن با فرد مورد نظرتان، به صحبتهایتان فکر کنید و حتی در رابطه با موضوعی که میدانید فرد مقابلتان از صحبت در مورد آن لذت میبرد، متنی بنویسید.
هر چه بتوانید شروع پر قدرت و تاثیرگذاری داشته باشید و با اعتماد به نفس صحبت کنید، مکالمه پر انرژیتر و رضایتمندتری خواهید داشت.
6)در جمعهای مختلف حضور پیدا کنید و با افراد غریبه همصحبت شوید. ممکن است این راهکار در ابتدا برای شما امری محال و غیر ممکن به نظر برسد. اما به مرور زمان متوجه میشوید که یکی از مهمترین راهکارهای درمان کم حرفی است.
برای انجام این کار به خودتان بگویید که شرکت در جمعهای جدید و همصحبتی با افراد غریبه، پایبندی و تعهدی برای شما در پی نخواهد داشت. زیرا کاملا این اختیار را دارید که در آینده به مراوده با آنها ادامه دهید یا نه.
7)گفتگوهای درونی خود را به زبان بیاورید. بدون شک شما نیز در طول روز گفتگوهای درونی زیادی با خودتان دارید و حرفها و ایدههایی که نمیتوانید با دیگران در میان بگذارید را با خودتان مرور میکنید. به همین دلیل توصیه میکنیم تا زمانهایی که در خانه تنها هستید، روبهروی آینه بایستید و با خودتان صحبت کنید.
این روش به شما کمک میکند تا راحتتر با دیگران همصحبت شوید. زیرا نحوه صحبت کردن و حرکات خود را در مقابل آینه مشاهده کرده و به اطمینان نسبی از توانایی صحبت کردنتان رسیدهاید.
8)جرات و شهامتتان را افزایش دهید. این کار صحبت کردن را برای شما آسانتر میکند. برای افزایش جرات و شهامتتان باید:
- اعتماد به نفستان را افزایش دهید،
- در مورد مسائل مختلف صحبت کنید،
- در حیطه تخصصی خود اطلاعات کافی داشته باشید،
- تواناییها، استعدادها و مهارتهایتان را بشناسید و بپذیرید،
- خجالت و کمرویی را کنار بگذارید،
- و برای صحبت کردن آمادگی کافی داشته باشید.
9)حاضرجواب و شوخطبع شوید. اگر دوست دارید مانند بسیاری از افراد، خوش زبان باشید و دیگران از همصحبتی با شما لذت ببرند، حاضرجوابی و شوخطبعی را تمرین کنید. البته لازم به ذکر است که امروزه بسیاری از افراد این مهارت را با بیادبی و گستاخی اشتباه گرفته و با شوخیهای زننده به فرد مقابلشان بیاحترامی میکنند.
برای حاضرجوابی و شوخطبعی لازم است کتابهای طنز بخوانید، در برخورد با مسائل مختلف مثبتنگر باشید، اعتماد به نفستان را تقویت کنید و در همصحبتی با دیگران شنونده خوبی باشید.
نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که شما نمیتوانید این مسئله را یک شبه درمان کنید و از فردا به فردی تبدیل شوید که به خوبی میتواند با دیگران صحبت کند. خوش صحبت بودن نیز یک مهارت است که مانند هر مهارت دیگری به تلاش، تمرین و صبوری نیاز دارد. با این عوامل بدون شک میتوانید به موفقیتی که انتظار دارید، برسید.