سبک زندگی

سوالات متن درس دوازدهم دینی دوازدهم انسانی با جواب

نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 12 دوازدهم دین و زندگی پایه دوازدهم رشته انسانی

سوالات متن درس دوازدهم دینی دوازدهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن درس ۱۲ دوازدهم نگاهی به تمدن جدید کتاب دین و زندگی ۳ دوازدهم رشته ادبیات و علوم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش دین و زندگی دوازدهم انسانی ماگرتا همراه ما باشید.

سوالات درس قبلی: سوالات متن درس یازدهم دینی دوازدهم انسانی

سوالات متن درس دوازدهم دینی دوازدهم انسانی با جواب
سوالات متن درس دوازدهم دینی دوازدهم انسانی با جواب

پاسخ تمرینات این درس: جواب برداشت درس دوازدهم دین و زندگی دوازدهم انسانی

نمونه سوال های امتحانی متن درس 12 دوازدهم دین و زندگی دوازدهم انسانی با جواب

۱) آشنا شدن با نقاط قوت و ضعه تمدن جدید اروپا،‌ از دو جهت برای ما مطلوب است، آنها را بنویسید.

پاسخ: اول آنکه ما مسلمانان مانند سایر ملت‌ها، با این تمدن ارتباط مستقیم داریم، بنابراین، هم تحت تأثیر آن قرار می‌گیریم و هم می‌توانیم بر آن اثر بگذاریم؛ هر قدر آگاهی و هوشیاری ما بیشتر باشد، قدرت تأثیرگذاری ما بیشتر خواهد بود.

دوم آنکه بررسی ضعف‌ها و قوت های این تمدن در عرصه‌های مختلف، این کمک را به ما می‌کند که در راستای احیای تمدن اسلامی، از نقاط قوت این تمدن بهره‌مند شویم و با عبرت گرفتن از ضعف‌ها و آسیب‌های آن، بتوانیم برنامه‌ریزی درست و کم اشتباهی را برای سامان‌دهی تمدن اسلامی داشته باشیم.

۲) تمدن دوم برای اروپایی که قرن ها گرفتار بت پرستی بود،‌ چه نتایجی در پی داشت؟

پاسخ: با ظهور این تمدن، مردم بت‌پرست اروپا به یک دین الهی معتقد شدند، بت‌ها و بتخانه‌ها از بین رفت، اتحاد در سرزمین اروپا حاکم شد، بناهای باشکوه مذهبی ساخته شد، کتاب‌هایی در اخلاق، معنویت و فرهنگ نگارش یافت و آثار هنری بزرگی پدید آمد.

۳) زمینه های پیدایش تمدن جدید اروپا را نام ببرید.

پاسخ: ۱- کلیسا و تعالیم تحریف شده
۲- بهره‌گیری از تجربیات سایر تمدن‌ها

۴) تمدن دوم اروپا که به تمدن دوره قرون وسطی مشهور است، چگونه آغاز شد؟

پاسخ: با کنار گذاشتن اعتقادات باستانی و بت‌پرستی و روی آوردن به مسیحیت آغاز شد. این تمدن، برای اروپایی که قرن‌ها گرفتار بت‌پرستی بود، یک حرکت رو به جلو محسوب می‌شد.

۵) مبلغان مسیحی اعتقادات نادرستی را که از نظر خودشان اعتقادات رسمی مسیحیت بود، …………. می‌کردند.

پاسخ: تبلیغ

۶) چرا مبلغان مسیحی معتقد بودند که هر کودکی پس از تولد باید غسل تعمید داده شود؟

پاسخ: آنان معتقد بودند که آدم در بهشت اولیه مرتکب گناه شده است و این گناه به فرزندان آدم نیز سرایت کرده و هر کسی با گناه اولیه به دنیا می‌آید. بنابراین هر کودکی پس از تولد باید غسل ویژه‌ای (غسل تعمید) داده شود تا از آن گناه پاک گردد.

۷) یکی از آیین مبلغان مسیحی اعتراف به گناهان خود در حضور کشیش بود، آن را توضیح دهید.

پاسخ: اعتراف به گناهان خود در حضور کشیش، آیین دیگری بود که توسط این مبلغین میان مسیحیان رواج یافت. برای این کار اتاق ویژه‌ای در کلیسا ساخته شد که محل اعتراف و توبه کردن بود. آنان معتقد بودند که با اعتراف گناهکار در برابر کشیش، توبه کننده آمرزیده می‌شود و عفو ابدی را به دست می‌آورد. عبادت و راز و نیاز با خدا نیز به روز معینی در هفته و در محل کلیسا و در حضور کشیشان اختصاص یافت.

۸) عقیده مبلغان مسیحی درباره آیین ازدواج مسیحی را بنویسید.

پاسخ: آنان معتقد بودند که پس از ازدواج، امکان جدایی زن و شوهر نیست و پیوندشان باید ابدی باشد. زن حق مالکیت ندارد و باید نام خانوادگی وی به نام خانوادگی شوهر تغییر یابد. کشیش‌ها حق ازدواج نداشتند و تا آخر عمر باید مجرد می‌ماندند. آنان ازدواج را امری دنیایی و پَست تلقی می‌کردند.

۹) حدود قرن هفتم میالدی و در اواسط قرون وسطی، در همسایگی سرزمین اروپا، کدام تمدن متولد شد؟ توضیح دهید.

پاسخ: تمدن اسلامی متولد شد و طی دو تا سه قرن به مرحلهٔ شکوفایی رسید و بر محیط‌های پیرامون خود پرتو افکند. وقتی اندیشمندان و دلسوزان اروپایی آشنایی اندکی با تمدّن مسلمانان پیدا کردند، با شور و شوق فراوان برای تحول در جامعهٔ خود از ثمرات تمدن اسلامی بهره برداری نمودند.

۱۰) آشنایی اندیشمندان و دلسوزان اروپایی با تمدن مسلمانان، چه نتایجی برای آنها در پی داشت؟

پاسخ: کتاب‌های دانشمندان مسلمان به سرعت ترجمه شد، علاقه به پژوهش و آزمایش و تجربه افزایش یافت، نقد رهبران کلیسا شروع شد، حقوق و قانون مورد توجه واقع گردید و خردورزی در دستور کار قرار گرفت.

۱۱) مونتگمری وات، اسلام شناس انگلیسی در خصوص تأثیرپذیری تمدن جدید از تمدن اسلامی چه می گوید؟

پاسخ: «علم و فلسفه اروپا بدون کمک گرفتن از فرهنگ اسلام توسعه نمی‌یافت؛… اسلام نه تنها در تولیدات مادی و اختراعات اروپا شریک است، بلکه اروپا را واداشت تا تصویر جدیدی از خود داشته باشد. اما از آنجا که اروپا در حال حاضر علیه اسلام عکس العمل نشان می‌دهد، تأثیر مسلمانان [بر تمدن غرب] را بی اهمیت جلوه می‌دهد. وظیفه مهم ما اروپاییان این است که این اشتباه را اصلاح کنیم و به مدیون بودن عمیق خودمان به جهان اسلام اعتراف کنیم.»

۱۲) آثار مثبت تمدن جدید اروپا در حوزه علم را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- رشد سریع علم‌: تولید علم در قرون اخیر جهشی فوق العاده داشته است؛ به طوری که دوران جدید را می‌توان دوران علم نامید. اختراع صنعت چاپ، کشف الکتریسیته، ساخت ماشین، اختراع وسایل ارتباطی مانند: تلفن، رادیو، تلویزیون و ماهواره، راه اندازی شبکه‌های اینترنت و نظریات و کشفیات جدید در علوم مختلف، زندگی در جهان امروز را متحول کرده است.

۲- توانایی بهره‌مندی بیشتر از طبیعت: علم و تکنولوژی سبب شد که آدمی بتواند در طبیعت تصرف فوق العاده کند و تغییراتی را در آن به وجود آورد. نفت را از اعماق زمین بیرون بکشد، معادن را استخراج کند، کوه‌ها را برای ساختن تونل بشکافد، با سدهای بزرگ آب‌ها را مهار نماید و قدرت و توانایی خود را به رخ طبیعت بکشد.

۱۳) آثار منفی تمدن جدید اروپا در حوزه علم را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- مصرف زدگی: از زمانی که ماشین آلات صنعتی ساخته شد، تولید انبوه نیز آغاز گردید. تولید فراوان گرچه در ابتدا نیازهای طبیعی مردم را رفع می‌کرد، امّا در بسیاری از موارد بیش از نیاز طبیعی بازار بود. به همین جهت کارخانه داران با استفاده از جاذبهٔ تبلیغات در مردم، نیازهای کاذب به وجود آوردند تا آنان را به تنوع طلبی بکشانند و مصرف گرایی را به گونه‌ای سرسام آور افزایش دهند تا خودشان به سود بیشتری برسند. جدی‌ترین آسیب این رویه، تغییر الگوی زندگی و دل مشغولی دائمی مردم به کالاهای گوناگونی است که همه روزه وارد بازار می‌گردد و اذهان و افکار را به خود مشغول می‌کند و در نتیجه، انسان را از اساسی‌ترین نیاز خود، یعنی پرورش و تکامل بُعد معنوی و متعالی خویش، غافل می‌سازد.

۲- نابودی طبیعت: افزایش توان علمی بشر و دستیابی وی به ابزارهای نوین، توانایی وی برای بهره‌برداری از منابع طبیعی را به سرعت افزایش داد و به تخریب ساختار طبیعی محیط زیست انجامید. اگر در تمدن اسلامی زمین امانتی الهی در دست انسان بود، در این تمدن زمین منبعی سرشار از ثروت است که بشر هیچ قید و بند و محدودیتی برای استفاده از آن ندارد.

۳- علم‌زدگی: از حدود قرن هجدهم میلادی به علت پیشرفت‌های گسترده در علم، این احساس پدید آمد که علم تجربی تنها رمز سعادت ملت‌هاست و جامعه‌ای که این راه را بپیماید، کلید خوشبختی را به دست آورده است. اما اکنون با گذشت چند قرن و شکست‌های پی درپی جوامع غربی در عرصهٔ اخلاق و ظهور بحران‌های اخلاقی در این جوامع، بسیاری دریافتند که علم تجربی نمی‌تواند پاسخگوی همهٔ نیازهای آنان باشد و نمی‌توان سعادت را تنها در این علم جست‌وجو کرد.

۱۴) نیاز انسان غربی به معنویت چه نتایجی به دنبال داشت؟

پاسخ: باعث شد برخی افراد و گروه‌ها با هدف کسب مقام و شهرت، مکاتب و فرقه‌هایی را به نام مکاتب عرفانی و معنوی ایجاد کنند که اگرچه در ظاهر ادعای پاسخ به نیازهای معنوی بشر را دارند اما به دلیل آنکه برآمده از آموزه‌های وحیانی نیستند، نتیجه‌ای جز سردرگمی برای بشر تشنهٔ امروز نداشته‌اند.

۱۵) آگاهی به قانون و حقوق که ابتدا با ترجه آثار اسلامی اتفاق افتاد، چه فوایدی برای تمدن جدید اروپا داشت؟

پاسخ: مردم با حقوق خود در مقابل دولت‌ها و در رابطه با یکدیگر آشنا شدند و به تدوین قوانین حقوقی پرداختند و برای حفظ آنها سازمان‌هایی تأسیس کردند. حق کارگر، حق کودک، حق تعلیم و تربیت، حق داشتن شغل، حقوق متقابل زن و مرد و حق مردم در مقابل دولت به رسمیت شناخته شد.

۱۶) آثار مثبت تمدن جدید اروپا در حوزه عدل و قسط را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- توجه به قانون:  پس از گذر از قرون وسطی و شکل‌گیری دورهٔ جدید، توجه گسترده‌ای در کشورهای اروپایی به حقوق، قانون، ساختار حکومت و دولت پدید آمد که عموماً عکس‌العملی در برابر حاکمیت نامطلوب کلیسا در قرون وسطی بود.

۲- مشارکت مردم در تشکیل حکومت: حق تعیین سرنوشت و دخالت مردم در امور خود، گام مثبت دیگری بود که در تمدن جدید برداشته شد و باعث شد برخی حکومت‌های استبدادی و موروثی حاکم بر کشورهای اروپایی از صحنه خارج شوند.

۱۷) آگاهی به …………. که ابتدا با ترجمه آثار اسلامی اتفاق افتاد، فوایدی برای تمدن جدید داشت.

پاسخ: قانون و حقوق

۱۸) آثار منفی تمدن جدید اروپا در حوزه عدل و قسط را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- ظهور ظلم فراگیر و پدیدۀ استعمار: تولید انبوه کالا و نیاز به بازار کشورهای دیگر، احتیاج به منابع طبیعی دیگر کشورها و نیز روحیهٔ فزون خواهی حاکمان غربی سبب شد که سرمایه داران و قدرتمندان غربی، کشورهای دیگر را، به خصوص در آسیا و آفریقا هدف قرار دهند و به بهانهٔ استعمار (یعنی آباد کردن)، بسیاری از این کشورها را تصرف کنند و ذخایر با ارزش و گران قیمت آنها را، از آثار باستانی و کتاب‌های خطی گرفته تا جواهرات و منابع طبیعی و معدنی، به کشور خود ببرند و برای آن ملت‌ها فقر و نیازمندی را بر جا گذارند. برخی محققان بر این باورند ثروتی که در دورهٔ استعمار از کشورهای استعمارزده به کشورهای استعمارگر منتقل شد، آن قدر زیاد بود که پایه‌های اصلی قدرت اقتصادی غرب را به وجود آورد.

۲- افزایش فاصلۀ میان انسان‌های فقیر و غنی در جهان: شکل‌گیری نظام‌های سیاسی جدید، بر پایهٔ قدرت سرمایه‌داران و نفع طلبی فزاینده آنان بود. صاحبان سرمایه و صنعت، منابع طبیعی اکثر نقاط جهان را به بهایی بسیار اندک خریدند و یا با قدرت نظامی خود تاراج کردند و کالاهای خود را با قیمت‌هایی بسیار سنگین به مردم همان سرزمین‌ها فروختند. بدین ترتیب، بخش کوچکی از جهان روز به روز غنی‌تر شد ولی بخش اعظم آن در فقر و تنگدستی فرورفت.

۱۹) تمدن جدید با نگاه مادی به انسان به ویژه در حوزهٔ روابط زن و مرد بیشترین آسیب‌ها را به ………… وارد کرده است.

پاسخ: نهاد خانواده

۲۰) آسیب های تمدن جدید اروپا در حوزه خانواده را نام ببرید و هر کدام را توضیح دهید.

پاسخ: ۱- فروپاشی نهاد خانواده: در غرب قدیم، مانند همه سرزمین‌های دیگر، علاوه بر خانوادهٔ هسته‌ای که مرکب از پدر، مادر و فرزندان است، خانوادهٔ گسترده هم، که شامل اقوام و خویشان می‌شد، نمود فراوان داشت. اما در خلال دو نسل گذشته نه تنها خانوادهٔ گسترده متلاشی شد، خانوادهٔ هسته‌ای نیز، به تدریج از هم گسیخته گردید.

۲- بی بند و باری جنسی: امروزه بی بندوباری جنسی آن چنان در غرب رواج یافته است که بسیاری از مردم به این نتیجه رسیده‌اند که توان اصلاح و مبارزه با آن را ندارند. از این رو، به ناچار در پی آن برآمده‌اند که ضوابط و معیارهای اخلاقی را تغییر دهند؛ به عنوان مثال، در میان غربیان جدید، دیگر‌. هیچ گونه ضابطه و معیار مذهبی یا اخلاقی که منشأ الهی داشته باشد، معنا ندارد.

۳- استفاده ابزاری از زنان: استفادهٔ ابزاری از زنان برای تبلیغ کالاهای سرمایه داران، تشویق آنان به پوشیدن لباس‌های نامناسب و تحریک کننده، عادی شدن روابط نامشروع میان زنان و مردان در برخی کشورها، و تجارت گستردهٔ زنان به عنوان کالای جنسی روی دیگر تمدن جدید است.

۲۱) هرقدر آگاهی و هوشیاری ما بیشتر باشد قدرت تاثیر گذاری ما بر تمدن غرب بيشتر خواهد بود.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۲۲) با ظھور تمدن جدید غرب، مردم بت پرست اروپا به یک دین غیر الهی معتقد شدند.

پاسخ: این جمله غلط است.

۲۳) مسیحیان معتقد بودند که آدم در بهشت اولیه مر تکب گناه شد و این گناه به فرزندانش سرایت کرده است.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۲۴) تمدن جدید برای اروپایی ها که قرن ها گرفتار بت پرستی بود، یک حر کت رو به جلو محسوب می شود.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۲۵) در آئین مسیحیت، معتقد بودند پس از ازدواج امکان جدایی زن و شوهر وجود دارد و پیوند شان ابدی نیست.

پاسخ: این جمله غلط است.

۲۶) از جمله آثار منفی حوزه علم، مصرف زدگی است.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۲۷) مشارکت مردم در تشکیل حكومت از جمله آثار مثبت حوزه قسط و عدل است.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۲۸) آثار مثبت علم بە ترتیب توانایی بهره مندى بيشتر از طبيعت و رشد سريع علم است.

پاسخ: این جمله غلط است.

۲۹) مسيحيان اعتقاد داشتند كه مسيح (ع) خود را به عنوان ……….. گناهان ………….. فدا کرد و به دار آویخته شد.

پاسخ: تاوان – بشريت

۳۰) مسيحيان معتقد بودند كه پس از ازدواج، امكان ……….. زن و شوهر نيست و پيوند شان بايد …………… باشد.

پاسخ: جدایی – ابدی

۳۱) مونتگمرى وات مى گويد: علم و فلسفه اروپا بدون كمک گرفتن از …………….. توسعه نمی یافت.

پاسخ: فرهنگ اسلام

۳۲) آسيب هاى حوزه خانواده، فروياشى ………………. بی بندوباری جنسی و استفاده ابزاری از …………… است.

پاسخ: نهاد خانواده – زنان

۳۳) از اثار مثبت حوزه عدل و قسط، توجه به قانون، مشاركت مردم در …………………… است.

پاسخ: تشكيل حكومت

۳۴) از آثار منفى حوزه علم در تمدن غرب، مصرف زدگى و نابودى طبيعت و ………….. است.

پاسخ: علم زدگی

۳۵) از جمله آثار منفى حوزه عدل و قسط ظهور ………… فراگير و پديده …………. است.

پاسخ: ظلم – استعمار

۳۶) جدی ترین آسیب مصرف گرایی، تغییر الگوی زندگی و ………….. دائمی مردم به کالاهای متنوع و گوناگون است.

پاسخ: دل مشغولی

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

سوالات درس بعدی: سوالات متن درس سیزدهم دینی دوازدهم انسانی

نمونه سوالات متن درس ۱۲ دوازدهم کتاب دینی دوازدهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 − شش =