اخبارعلمی

جواب فصل ۵ پنجم علوم هشتم ⏺ درس حس و حرکت

گام به گام پاسخ نامه و حل پرسش های فعالیت های صفحه 35 ، 36 ، 37 ، 38 ، 39 ، 40 ، 42 ، 43 ، 44 ، 45 و 46 درس فصل 5 پنجم علوم هشتم

جواب فصل 5 پنجم علوم هشتم ؛ در این مقاله از بخش آموزش و پرورش ماگرتا با پاسخ و جواب سوال متن صفحه ۳۵ ، سوال های آزمایش کنید ، اطلاعات جمع آوری کنید ، گفت و گو کنید ، تحقیق و پژوهش و فعالیت های ۳۶ ، ۳۷ ، ۳۸ ، ۳۹ ، ۴۰ ، ۴۲ ، ۴۳ ، ۴۴ ، ۴۵ و ۴۶ صفحه درس فصل ۵ پنجم حس و حرکت کتاب علوم تجربی پایه هشتم متوسطه اول آشنا می شوید. در ادامه با ما همراه باشید.

بعدی: پاسخ فصل ۶ ششم علوم هشتم

جواب فصل ۵ پنجم علوم هشتم

جواب سوال متن صفحه ۳۵ فصل پنجم علوم هشتم

وقتی وارد محیط جدیدی مثل بوستان می‌شوید، بعضی از احساس‌های خود را بیان می‌کنید. چه بوی خوبی؛ چه گل‌های زیبایی؛ هوا کمی سرد است؛ این صدای چه پرنده‌ای است؟ بیان این احساس‌ها نشان دهندهٔ رسیدن اطلاعاتی از محیط اطراف به دستگاه عصبی است. اطلاعات چگونه از محیط پیرامون به دستگاه عصبی وارد می‌شوند؟

پاسخ: اطلاعات از محیط پیرامون از طریق گیرنده‌های حسی (مثل گیرنده‌های بویایی، چشایی، بینایی، شنوایی و لامسه) به دستگاه عصبی وارد می‌شوند. این گیرنده‌ها تغییرات محیط را دریافت کرده و آن را به پیام‌های عصبی تبدیل می‌کنند. سپس این پیام‌ها از طریق عصب‌ها به مغز و نخاع فرستاده می‌شوند، جایی که پردازش می‌شوند و ما احساس‌های مختلفی را تجربه می‌کنیم.

پاسخ دیگر: پیام‌های محیط پیرامون از طریق اندام های حسی به اعصاب حسی وارد می‌شوند و اعصاب حسی آنها را به نیم کره‌های مخ می‌رساند.

جواب فعالیت صفحه ۳۶ فصل ۵ علوم هشتم

چشمان یکی از اعضای گروه را با یک پارچهٔ تیره با احتیاط ببندید. چراغ قوه‌ای را روشن کنید و نور آن را در فاصلهٔ ۱۵ – ۱۰ سانتی‌متری به بخش‌های مختلف بدن او بتابانید.

➖ آیا دانش‌آموز نور را احساس می‌کند؟

پاسخ: خیر، برای دیدن اشیا باید نور به چشم ما برسد تا گیرنده های نوری بتوانند پیام ها را دریافت کنند. بنابراین وقتی چشم ها بسته است، نوری از سوی چشم ها حس نمی شود.

➖ چراغ قوه را به پوست نزدیک‌تر کنید؛ آیا او نور را احساس می‌کند؟

پاسخ: خیر، زیرا هیچ گیرنده حساس به نور در پوست انسان وجود ندارد.

➖ دانش آموز در فاصلهٔ نزدیک می‌فهمد که چراغ قوه به او نزدیک شده است؛ چرا؟

پاسخ: در نور کم، سلول های شبکیه شروع به کار می کنند و باعث بینایی در تاریکی می شوند. (ممکن است پوست ما گرمای (حرارت) کم چراغ قوه را احساس کند.)

➖ دربارهٔ نتایج این فعالیت با هم کلاسی‌های خود بحث کنید.

پاسخ: هر محرکی در همه جای بدن احساس نمی شود. به عنوان مثال، پوست نمی تواند نور را حس کند و این کار با چشم انجام می شود.

پاسخ فعالیت صفحه ۳۶ فصل پنجم علوم هشتم

با ساختمان چشم در کلاس پنجم آشنا شدید. با استفاده از مولاژ چشم یا پوسترهای موجود در مدرسه شکل ساده‌ای از کرهٔ چشم را ترسیم و بخش‌های مختلف آن را نام گذاری کنید.

پاسخ: لایه های چشم به ترتیب از بیرون به داخل: ۱) صلیبه و برآمدگی جلوی آن (قرنیه) ۲) مشیمیه که جلوی آن عنبیه است. ۳) شبکیه چشم

پاسخ فعالیت صفحه 36 فصل پنجم علوم هشتم

جواب فعالیت صفحه ۳۷ فصل ۵ علوم هشتم

با توجه به شکل ٢ مسیر نور از جسم تا شبکیه را توضیح دهید.

جواب فعالیت صفحه ۳۷ فصل ۵ علوم هشتم

پاسخ: در تصویر زیر می توانید مشاهده کنید:

جواب فعالیت صفحه ۳۸ فصل پنجم علوم هشتم

با استفاده از مولاژ گوش و پوسترهای موجود در آزمایشگاه شکل ساده‌ای از بخش‌های مختلف گوش خارجی، میانی و داخلی را رسم و نام گذاری کنید.

پاسخ: در تصویر زیر می توانید ساختمان گوش را مشاهده نمایید.

جواب فعالیت صفحه 38 فصل پنجم علوم هشتم

جواب گفت و گو کنید صفحه ۳۹ فصل ۵ علوم هشتم

وجود حس بویایی در جلوگیری از خطرها و حتی حفظ جان شخص مؤثر است. با ذکر مثال‌هایی در این باره با هم کلاسانتان گفت‌وگو کنید.

پاسخ: حس بویایی یک حس تأثیرگذار در زندگی اجتماعی و شخصی است و مکمل حس چشایی است. بوی دود آتش – بوی گازهای سمی – بوی نامطبوع غذای فاسد یا غذاهای سمی از اثرات حس بویایی در پیشگیری از خطرات است.

پاسخ گفت و گو کنید صفحه ۴۰ فصل ۵ علوم هشتم

دربارهٔ انواع مزهٔ اصلی و اینکه در کجای زبان بهتر احساس می‌شوند با هم کلاسی‌های خود گفت‌وگو کنید. نتیجهٔ بحث خود را به صورت گزارش ارائه کنید.

پاسخ: مزه‌های اصلی: مزه شیرینی: نوک زبان
مزه شوری: کناره‌های زبان به طرف جلو
مزه ترشی: کناره‌های زبان به طرف عقب
مزه تلخی: عقب زبان

تصویر زیر جهت آشنایی بیشتر است و لازم نیست در کتاب آن را بنویسید:

پاسخ گفت و گو کنید صفحه ۴۰ فصل ۵ علوم هشتم

جواب گفت و گو کنید صفحه ۴۰ فصل پنجم علوم هشتم

وجود گیرنده‌های متفاوت در پوست به سالم ماندن بدن ما کمک می‌کند. دربارهٔ نقش هر یک از گیرنده‌ها در سالم ماندن بدن با همکلاسی‌های خود گفت‌وگو کنید.

پاسخ: گیرنده های گرما، سرما، فشار و درد در پوست وجود دارند که به ما کمک می کنند تغییرات محیط را حس کنیم و مغز با واکنش حرکتی مناسب به این سیگنال ها پاسخ می دهد تا سازگار شود یا از خطر دور بماند. به عنوان مثال، هنگامی که دست ما یک جسم داغ را لمس می کند، گیرنده حسی گرما پیام هایی را دریافت کرده و به مراکز عصبی می فرستد و ما دستان خود را به عقب می کشیم.

پاسخ دیگر: مثلاً با گیرنده‌های دمایی متوجه دمای مناسب می‌شویم و بدن ما از گرما و سرمای زیاد محافظت می‌شود. همچنین با پوست خود تماس اجسام نوک‌تیز را حس می‌کنیم و از آسیب به پوست جلوگیری می‌شود.

جواب اطلاعات جمع آوری کنید صفحه ۴۲ فصل پنجم علوم هشتم

درباره عوامل موثر بر پوکی استخوان و منابع غذایی دارای کلسیم و فسفر اطلاعاتی را جمع آوری ، و نتایج را به صورت پرده نگار در کلاس ارائه کنید.

پاسخ: پوکی استخوان یک اختلال اسکلتی است که بیشتر در سنین بالا دیده می شود و در طی آن استحکام استخوان کاهش می یابد و مستعد شکستگی می شود. تشخیص آن معمولاً پس از شکستگی حاد بالینی یا آزمایش تراکم استخوان انجام می شود.

عوامل موثر بر پوسیدگی استخوان و منابع غذایی دارای کلسیم و فسفر: پوکی استخوان به علت کاهش میزان کلسیم در استخوان ایجاد می شود که اغلب در خانم ها بعد از دوران یائسگی و در آقایان بعد از سن ۷۰ سالگی دیده می شود. علائم شامل کمردرد، کاهش قد و افزایش خطر شکستگی استخوان است. وراثت، رژیم غذایی و ورزش عوامل مهمی هستند که ارتباط مستقیمی با این بیماری دارند.

پس از 30 سالگی، کلسیم مانند سال های گذشته به توده استخوان اضافه نمی شود و قبل از آن در استخوان سازی به خوبی عمل نمی کند و بنابراین در این دوران مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم برای حفظ توده استخوانی و جلوگیری از تشکیل استخوان ضروری است.

خانم ها بعد از سنین یائسگی برای پیشگیری از کاهش توده های استخوانی شان بایستی از غذاهای حاوی استروژن بالا مثل لوبیای سویا (یا آجیل سویا) مصرف کنند. ورزش های ساده مثل پیاده روی، بدنسازی و یوگا در حفظ توده های استخوانی بسیار مفید است.

مواد مغذی برای پوکی استخوان: کلسیم: قابل جذب ترین شکل آن به صورت ترکیبات سیترات، لاکتات و آسپارتات است.

منیزیم: کمبود این ماده معدنی اغلب در بیماران مبتلا به پوکی استخوان دیده می شود و مصرف آن باعث افزایش تراکم استخوان می شود.

ویتامین D: باید با کلسیم مصرف شود تا اثربخشی آن به حداکثر برسد.

مس: از کاهش توده استخوانی جلوگیری می کند و در تنظیم روی هم موثر است.

جواب آزمایش کنید صفحه ۴۳ فصل ۵ علوم هشتم

مواد و وسایل: سه قطعه استخوان مشابه مرغ ، چراغ الکلی، سرکه

روش اجرا: یک قطعه از استخوان‌ها را در سرکه بیندازید و بگذارید چند روزی بماند. قطعهٔ دیگر را روی شعله نگه دارید تا بسوزد؛ قطعه سوم را بدون تغییر نگه دارید. سپس سه استخوان را از لحاظ نرمی و شکنندگی با هم مقایسه کنید.

۱) کدام استخوان استحکام بیشتری دارد؟

پاسخ: استخوان سالم، زیرا وجود کلسیم و فسفر باعث تقویت استخوان می شود و وجود فیبرهای پروتئینی آن را در برابر ضربه مقاوم می کند.

۲) کدام استخوان نرم‌تر است؟ چرا؟

پاسخ: استخوانی که داخل سرکه بود. از آنجایی که سرکه اسیدی است، مواد معدنی موجود در استخوان ها مانند کلسیم و فسفر را حل می کند و استخوان ها را نرم می کند.

۳) کدام استخوان شکننده‌تر است؟ چرا؟

پاسخ: استخوان حرارت دیده (گرم شده)؛ زیرا گرما فیبرهای پروتئینی را از بین می برد و استحکام (مقاومت) استخوان را کاهش می دهد.

دربارهٔ علت هر کدام با همکلاسی‌های خود گفت‌وگو کنید.

جواب اطلاعات جمع آوری کنید صفحه ۴۴ فصل ۵ علوم هشتم

دربارهٔ انواع رباط در مفصل‌ها اطلاعاتی را جمع‌آوری و به صورت گزارش در کلاس ارائه کنید.

پاسخ: رباط گروهی از بافت‌های فیبری است که مفاصل را احاطه کرده و معمولاً یک استخوان را به استخوان دیگری متصل می‌کند و می‌تواند در برابر کشش مقاومت کند. رباط ها نیز مانند تاندون ها از کلاژن ساخته شده اند و تفاوت آن در این است که تاندون ماهیچه ها را به استخوان ها متصل می کند.

رباط ها نوارهای جامدی از بافت همبند فیبری هستند که ساختاری کشسانی دارند که استخوان ها را به مفاصل متصل می کند. . آنها به استخوان ها اجازه حرکت در مفاصل را می دهند، و از در رفتگی آنها که می تواند به شرایطی دردناک منجر شود، جلوگیری می کنند.

انواع رباط در مفصل ها در سه دسته کلی: ۱) رباط های کپسولی ۲)‌ رباط های خارج کپسولی ۳) رباط های داخل کپسولی

رباط های کپسولی: رباط هایی که به کپسول مفصلی چسبیده اند و بخشی از کپسول مفصلی محسوب می شوند.

مانند: لیگامان گلنوهومرال
لیگامان آکرومیوکلاویکولار (رباط اخرمی – ترقوه ای)
بخش عمقی لیگامان طرفی داخلی (MCL)

رباط های خارج کپسولی: رباط هایی که در خارج کپسول مفصلی قرار دارند که ممکن است به مفصل نزدیک یا از مفصل دور باشند.

مانند: لیگامان طرفی خارجی یا LCL
لیگامان کوراکوکلاویکولار (رباط غرابی – ترقوه ای)
لیگامان کوستوکلاویکولار (رباط دنده ای – ترقوه ای)

رباط های داخل کپسولی: رباط هایی که در داخل کپسول مفصلی واقع شده اند.

مانند: لیگامان متقاطع جلویی یا رباط صلیبی قدامی (ACL)
لیگامان متقاطع پشتی یا رباط صلیبی خلفی (PCL)

رباط طرفی خارجی: رباط طرفی خارجی یک رباط محکم در مفصل زانو است که به لقمه (کوندیل) خارجی استخوان ران و سر استخوان نازک نی (فیبولا) اتصال دارد. این رباط به کپسول مفصلی اتصال نداشته، ولی همانند رباط طرفی داخلی در نگهداری کپسول مفصلی زانو نقش دارد.

رباط متقاطع پشتی: رباط متقاطع پشتی یا صلیبی خلفی کی از رباط‌های قوی مفصل زانو است. این رباط از کوندیل داخلی فمور (استخوان ران) به ناحیه پشتی بین کوندیلی تیبیا (درشت نی) متصل می‌گردد. رباط متقاطع پشتی (PCL) و متقاطع جلویی (ACL) داخل کپسولی بوده و به علت وضعیت آناتومیکی خاص به نام متقاطع یا صلیبی نامیده می‌شوند.

رباط گرد: رباط گرد در حرکات نزدیک شدن و نیمه خم شدن (اداکسیون و سمی فلکسیون) مفصل ران سفت می‌شود و در عمل دورشدن (ابداکسیون) شل است. اگرچه رباط سر استخوان ران در حرکت اداکسیون محکم کشیده می‌شود، نسبتا عملکرد مکانیکی اش فاقد اهمیت است.

جواب جدول صفحه ۴۴ فصل پنجم علوم هشتم

در جدول زیر انواع ماهیچه های بدن با هم مقایسه شده‌اند. قسمت‌های خالی آن را تکمیل کنید.

پاسخ: در تصویر زیر می توانید جواب این بخش را مشاهده نمایید.

جواب جدول صفحه 44 فصل پنجم علوم هشتم

پاسخ فعالیت صفحه ۴۵ فصل پنجم علوم هشتم

تشریح بال مرغ
یک بال مرغ کامل و سالم، تهیه و با کمک وسایل تشریح آن را بررسی کنید و انواع ماهیچه‌های جفت جفت و مفصل‌ها را در آن تشخیص دهید.

پاسخ: وسایل لازم: سینی تشریح، تیغ جراحی (تشریح)، پنس، دستکش، کمک پدر یا مادر و…

شرح آزمایش: ابتدا پوست روی بال را با کمک تیغ جراحی جدا می کنیم. ماهیچه های متصل به بازو، اندام تحتانی و اندام فوقانی (زیرین و زند زبرین) را شناسایی می کنیم.

ماهیچه های بازو و ساعد به صورت جفت جفت کار می کنند.

انواع مفصل های مرغ: ۱) شانه: سر استخوان بازوی مرغ در آن قرار می گیرد. (گوی و کاسه ای)
۲) زند زبرین و زند زیرین: مفصل ترک محوری
۳) مچ دست (بال): از نوع لولایی

جواب سوال های تحقیق و پژوهش صفحه ۴۶ فصل پنجم علوم هشتم

دربارهٔ گرفتگی ماهیچه، کشیدگی ماهیچه و درد ماهیچه ای، اطلاعاتی را جمع آوری کنید و به پرسش‌های زیر پاسخ دهید:

توضیح : انقباض یا سفت شدن شدید و دردناک عضله را گرفتگی عضله می گویند. گرفتگی عضلات در نتیجه ورزش یا فعالیت بدنی طولانی مدت به خصوص در هوای گرم رخ می دهد. برخی داروها و برخی شرایط پزشکی نیز ممکن است باعث گرفتگی عضلات شوند. گرفتگی عضلانی اغلب می تواند در خانه با استفاده از اقدامات مراقبت از خود درمان شود. گرفتگی عضلانی اغلب در عضلات ساق پا به خصوص ران ها رخ می دهد. علاوه بر درد شدید ناگهانی، ممکن است یک گره عضلانی سخت را در زیر پوست خود احساس یا مشاهده کنید.

چگونه می‌توان از موارد فوق جلوگیری کرد؟

پاسخ: به ماهیچه بیش از حد فشار وارد نکنیم و قبل از هر فعالیت ورزشی نرمش داشته باشیم و به مقدار کافی آب و مایعات مصرف کنیم.

پاسخ دیگر: هرگاه بدون نرمش، فعالیت شدید عضلانی انجام دهیم، عضله دچار انقباض شدید می‌شود و به حالت استراحت باز نمی‌گردد. این مشکل به دلیل کمبود موقتی اکسیژن یا انرژی در عضله رخ می‌دهد. با استراحت و ماساژ دادن، این وضعیت به تدریج بهبود می‌یابد.

در صورت بروز هر کدام از موارد چه باید بکنیم؟

پاسخ: راه های درمان این عارضه اقدامات زیر است:
1) ماساژ یا کشش پا، مچ پا یا زانوی دچار گرفتگی در خلاف جهت گرفتگی
2)‌ حمام آب گرم برای شل شدن ماهیچه
3) استفاده از بسته یخ بر روی عضله
4) مصرف مایعات فراوان

پاسخ دیگر: کشیدگی ماهیچه: در اثر بلند کردن یک جسم سنگین یا کشیده شدن ناگهانی زرد پی ایجاد می‌‌شود.
درد ماهیچه: در اثر کار زیاد برای بدن‌هایی که ورزش و نرمش کمی دارند به وجود می‌آید با استراحت و حمام آب گرم درد از بین می‌رود.

قبلی: جواب فصل ۴ علوم هشتم

توجه: شما دانش آموزان عزیز اگر می خواهید به راحتی به جواب فعالیت های کتاب علوم هشتم دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب فصل مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.

در این مقاله جواب همه سوالات فعالیت های درس فصل 5 پنجم حس و حرکت کتاب علوم هشتم متوسطه اول را به صورت کامل بررسی کردیم، شما دانش آموزان عزیز می توانید از قسمت دیدگاه، نظرات خود را با دیگران به اشتراک بگذارید. 🤗

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

6 Comments

  1. ممنون استم از سایت زیباتون دیگه چه بگم همه چیزو گوفتند بازهم ممنون🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼🙏🏼

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

16 − یازده =