مطلب پیشنهادی :
ad
+
بررسیفناوری

زبان برنامه نویسی جاوا یا جاوا اسکریپت ، تفاوت این دو زبان در چیست؟

تفاوت های دو زبان برنامه نویسی جاوا و جاوا اسکریپت

جاوا و جاوا اسکریپت دو زبان برنامه نویسی محبوب این سال ها هستند، این دو زبان فقط در نامشان شباهت دارند، ولی در عمل تفاوت های بسیاری دارند. در این مقاله به بررسی تفاوت های جاوا و جاوا اسکریپت می پردازیم، با ماگرتا همراه باشید.

جاوا یا جاوا اسکریپت
جاوا یا جاوا اسکریپت

مطالب زیر را نیز بخوانید:

بررسی بهترین زبان های برنامه نویسی در سال 2019 – برای شروع برنامه نویسی

۲۱ مهارتی که یک برنامه نویس از نان شب بیشتر به آن نیاز دارد

پیشنهاد تیم تحریریه

تعریف زبان جاوا و جاوا اسکریپت

تعریف زبان جاوا و جاوا اسکریپت
تعریف زبان جاوا و جاوا اسکریپت

Java یک زبان برنامه نویسی شیء گرا یا Object Oriented است که با استفاده از یک مفسر یا interpreter قابلیت اجرا شدن بر روی چندین سیستم عامل را دارد. زبان برنامه نویسی Java توسط شرکت Sub Microsystems طراحی و پیاده سازی شد و هدف اصلی آن ایجاد کردن زبان برنامه نویسی با قابلیت تولید نرم افزار قابل استفاده بر روی پلتفرم های مختلف بود. 

از طرفی JavaScript توسط شرکت Netscape طراحی و معرفی شد و در واقع یک زبان برنامه نویسی به حساب نمی آید بلکه یک زبان اسکریپت نویسی است که بیشتر شبیه به زبان های برنامه نویسی سمت کلاینت یا Client Side ای مثل PHP عمل می کند.

این زبان اسکریپت نویسی قابلیت ایجاد کردن نرم افزارهای Stand Alone مثل Java را ندارد که بتواند در چندین پلتفرم کار کند در عوض زبان اسکریپت نویسی است که برای استفاده در مرورگرهای اینترنتی طراحی و پیاده سازی شده است. 

همچنین بخوانید: JavaScript چیست و چه کاربردی دارد؟

پیشنهاد تیم تحریریه

تفاوت های زبان جاوا و جاوا اسکریپت

تفاوت های زبان جاوا و جاوا اسکریپت
تفاوت های زبان جاوا و جاوا اسکریپت

توسعه دهندگان زبان ها

جاوا توسط جیمز گاسلینگ (James Gosling) و در شرکت سان میکروسیستمز (Sun Microsystems) به وجود آمد اما جاوااسکریپت توسط برندان ایچ (Brendan Eich) در شرکت ارتباطات نت‌ اسکیپ (Netscape Communications) طراحی شد.

سادگی در یادگیری

جاوا برای برنامه‌نویس تازه‌کاری که قصد دارد مفاهیم شییٔ‌گرایی و وسعت آن را درک کند،‌ ممکن است ترسناک و دلسردکننده باشد (اگر با علاقه به سمت این زبان قدم بگذارید، به نتایج بسیار مطلوبی خواهید رسید) اما درک و یادگیری جاوااسکریپت برای هر نوع برنامه‌نویس تازه‌کاری ساده خواهد بود چرا که کدها و دستورات آن ساده هستند. 

تایپ زبان

جاوا از تایپ استاتیک استفاده می‌کند؛ منظور از تایپ استاتیک این است که تایپ چکینگ (بررسی دیتاتایپ‌ها) در هنگام کامپایل انجام می‌شود اما جاوااسکریپت از تایپ پویا استفاده می‌کند؛ منظور از تایپ پویا این است که تایپ چکینگ، در هنگام اجرا انجام می‌شود.

کاربردهای هر دو زبان

جاوا هم برای توسعه‌ٔ نرم‌افزارهای مستقل (همچون اپ‌های اندرویدی) و هم برای توسعهٔ اپلت‌های تحت وب به‌ کار برده می‌شود اما جاوااسکریپت در اصل با هدف توسعه‌ٔ وب طراحی شده است. همچنین در سمت سرور با استفاده ازNpde.js کاربرد دارد.

کلاس و پروتوتایپ محوری

جاوا یک زبان برنامه‌نویسی کلاس-محور است به این معنا که کدهای جاوا باید درون یک کلاس نوشته شوند اما جاوااسکریپت یک زبان پروتوتایپ-محور (Prototype-based) است چرا که جاوااسکریپت ویژگی شییٔ‌گرای را همچون ارث‌بری از طریق آجبکت‌های موجود به عنوان پروتوتایپ پیاده‌سازی می‌کند؛ یعنی برخلاف جاوا، به جا‌ی اینکه نیاز باشد از کلاس موجود یک آبجکت درست شود، از آبجکت‌های موجود به عنوان پروتوتایپ‌ استفاده می‌شود (البته در نسخهٔ ES6 قابلیت‌های شییٔ‌گرایی این زبان تکامل یافته‌اند).

شییٔ‌گرایی

جاوا یک زبان شییٔ‌گرای تمام عیار است به طوری که همه‌ چیز آن وابسته به کلاس‌های مختلف و آبجکت‌های ساخته شده از روی آنها است. جاوااسکریپت نیز زبانی شییٔ‌گرای بوده اما یک زبان اسکریپت‌نویسی است که با جاوا که یک زبان کامپایلری می‌باشد، متفاوت است.

تفسیر در مقابل کامپایل

جاوا یک زبان کامپایلری است، به این معنا که سورس‌کد نوشته شده با جاوا ابتدا به زبان ماشین (همان صفر و یک) تبدیل شده و سپس اجرا می‌شود. جاوااسکریپت نیازی به کامپایل ندارد و کافی است به صورت تِکست نوشته شود و سپس از طریق مرورگر در هر پلتفرمی قابل‌اجرا است.

اپلیکیشن‌ها

از جاوا می‌توان برای ساخت اپلیکیشن‌های دسکتاپ نظیر ویندوز و لینوکس بهره گرفت. همچنین می‌توان از جاوا برای ساخت اپلت‌ها برای ساخت صفحات وب و ساخت برنامه موبایل استفاده کرد. تعامل (Interactivity) ویژگی کلیدی است که نمی‌توان هیچ وب‌سایتی را بدون آن متصور شد که این به یمن وجود JS امکان‌پذیر شده است. همچنین امروزه می‌توان از جاوااسکریپت برای ساخت اپ‌های هیبریدی و همچنین کدنویسی سمت سرور با استفاده از Node.js استفاده نمود.

قابلیت تغییر کد اپلیکیشن

زمانی که شما اپلیکیشنی را با جاوا نوشتید، کامپایل کردید و توسعه دادید دیگر قابل‌تغییر نیست! برای تغییر آن، باید مجدداً سورس‌کد را تغییر داده و مجدد کامپایل کنید اما در مورد جاوااسکریپت چنین محدودیتی وجود ندارد چون نیازی به کامپایلر نیست. کدهای نوشته شده می‌توانند هم‌زمان تغییر یابند و یا آپدیت شوند و کدها‌ی جدیدی اضافه شوند.

شباهت های این دو زبان

امروزه هم Java و JavaScript می‌توانند برای پیاده سازی سرور برنامه ها استفاده شوند. در JavaScript این کار با استفاده از Node.js انجام می‌شود.

همچنین با استفاده از هر دو زبان می‌توانیم نرم افزار های موبایل ایجاد کنیم.

نظر شما درباره این دو زبان چیست؟ شما از کدام یک از این دو استفاده می کنید؟ نظرات خود را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − 6 =