فناوری

با 10 مورد از ویژگی های برتر اندروید 10 بیشتر آشنا شوید

اندروید 10 ؛ همه آنچه که از سیستم‌عامل جدید گوگل باید بدانید

10 ویژگی برتر اندروید 10 ؛ چند روز گذشته شرکت بزرگ گوگل ورژن جدید اندروید امسال را بدون اضافه کردن نام شیرینجات و آبنبات ، تنها با نام اندروید 10 بصورت رسمی معرفی کرد. در همین راستا قصد داریم در این مقاله به معرفی 10 ویؤگی برتر اندرودید 10 – Android 10 بپردازیم. در ادامه با بخش فناوری ماگرتا همراه باشید.

اندروید 10 نام رسمی اندروید Q
اندروید 10

از سال ۲۰۱۴، این اولین بار است که گوگل ظاهر و حس‌وحال برند اندروید را تغییر می‌دهد که این تغییر شامل طراحی مجدد لوگویی که است که سر یک ربات سبز را نشان می‌دهد و ویژگی برجسته برند اندروید است. که در گذشته در مقاله “ اندروید 10 نام رسمی اندروید Q شد – خداحافظی با نام آبنبات ها ” به آن پرداختیم. در ادامه برای معرفی ویژگی های اندروید 10 با ماگرتا همراه باشید.


۱. حالت تاریکی سراسری

حالت تاریکی سراسری در اندروید 10
حالت تاریکی سراسری در اندروید 10

یکی از بهترین ویژگی‌های اندروید ۱۰، پشتیبانی آن از حالت تاریکی سراسری است. به این معنا که دیگر حالت تاریکی به برخی برنامه‌ها و یا بخش‌های سیستم‌عامل محدود نمی‌شود؛ بلکه کل فضای سیستم‌عامل پس از فعال شدن این حالت تیره خواهد شد.

اگر حالت تاریکی برایتان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و نگران این هستید که شاید برخی از برنامه‌های شخص ثالث از این قابلیت پشتیبانی نکنند، گوگل گزینه‌ای را درون سیستم‌عامل خود تعبیه کرده که می‌توانید حالت تاریکی را به اجبار روی آن برنامه فعال کنید.


۲. سیستم ناوبری جدید با ژست‌های حرکتی

سیستم ناوبری جدید با ژست‌های حرکتی در اندروید 10
سیستم ناوبری جدید با ژست‌های حرکتی در اندروید 10

یکی از قابلیت‌های جذاب اندروید ۱۰، استفاده از ژست‌های حرکتی به جای کلیدهای ناوبری سابق است. یه دنبال هدایت مبتنی بر حرکت در اندروید پای (Pie) که باز هم دکمه برگشت را حفظ کرده بود، اندروید 10 با ویژگی جدید و کاملا حرکت محور برای هدایت گوشی عرضه شده است.

کشیدن صفحه به سمت بالا، کاربر را به سمت صفحه اصلی (Home) هدایت می‌کند، کشیدن به سمت بالا و نگه‌داشتن، منوی عملکرد چندوظیفه‌ای را فعال می‌کند و کشیدن از لبه‌های چپ و راست صفحه‌نمایش، وظیفه دکمه عقب را دارد.

این تغییر، تحول بزرگی در سیستم هدایت اندروید است و با توجه به گفته گوگل، این تغییر طراحی اپلیکیشن‌ها را با تحول بزرگی روبرو می‌کند؛ به‌طوری‌که اولین حرکت منوی جانبی را باز می‌کند و دو بار کشیدن، شما را به حالت قبل بازمی‌گرداند. این یعنی حتی کلید بازگشت که تقریبا در همه گوشی‌های اندرویدی قبل دیده می‌شد، در اندروید ۱۰ وجود ندارد.


۳. زیرنویس همزمان (Live Captions)

زیرنویس همزمان (Live Captions) در اندروید 10
زیرنویس همزمان (Live Captions) در اندروید 10

یکی از بهترین و کاربردی‌ترین ویژگی‌های اندروید ۱۰، قابلیت زیرنویس همزمان یا Live Captions نام دارد. به این صورت که اگر هر ویدئویی درون گوشی شما درحال پخش باشد، شما قادر خواهید بود همزمان با آنچه که درون ویدئو گفته می‌شود، زیرنویس آن را مشاهد کنید.

نکته بسیار خوب در رابطه با این قابلیت، کارکرد آن در حالت آفلاین است. یعنی برای دسترسی به زیرنویس ویدئوها نیازی به برقراری اتصال اینترنتی نیست و کاربر به صورت آفلاین هم می‌تواند از این قابلیت بهره ببرد. این ویژگی به خصوص برای افرادی که مشکل شنوایی دارند بسیار ضروری و کاربردی خواهد بود.


۴. منوی اشتراک‌ گذاری جدید

منوی اشتراک‌ گذاری جدید در اندروید 10
منوی اشتراک‌ گذاری جدید در اندروید 10

تا به امروز منوی اشتراک‌گذاری، خرابکاری وحشتناکی برای اندروید بوده است. عملکرد کلی خوب است، اما باز کردن این منو، صرف‌نظر از اینکه از چه تلفن همراهی استفاده می‌کنید، گهگاه کند است. خوشبختانه، اندروید 10 به این مشکل توجه کرده است. گوگل در بیانه‌اش صریحا اعلام کرده «رابط کاربری اشتراک‌گذاری می‌تواند بلافاصله فعال شود و شروع به کار کند.» چراکه میانبرها «از پیش منتشر شدند»، اما در استفاده روزمره، می‌توانیم حس کنیم این بهترین ویژگی اندروید 10 است.

وقتی صحبت از اشتراک‌گذاری می‌شود، اندروید 10 ویژگی جدید دیگری را معرفی می‌کند که به آن «میانبرهای اشتراک‌گذاری» (Sharing Shortcuts) گفته می‌شود.

میانبر اشتراک‌گذاری به توسعه‌دهنده‌ها اجازه می‌دهد گزینه جدیدی در منوی اشتراک‌گذاری بسازند که یک عکس، فایل یا هر اطلاعات دیگر را بسیار سریع‌تر از قبل در بخش خاصی از یک اپلیکیشن دیگر به اشتراک بگذارند.


۵. مجوزهای امنیتی و حریم خصوصی

مجوزهای امنیتی و حریم خصوصی در اندروید 10
مجوزهای امنیتی و حریم خصوصی در اندروید 10

حریم شخصی بیش‌ازپیش به یک نگرانی بزرگ تبدیل شده است. با اندروید 10، گوگل ویژگی‌های جدیدی را برای مجوزهای اپلیکیشن‌ها طراحی و اجرا می‌کند و به شما این امکان را می‌دهد تا درباره اطلاعاتی که هر اپلیکیشن در گوشی شما می‌تواند به آن‌ها دسترسی داشته باشد، آگاهی بیشتری داشته باشید و این دسترسی‌ها را بهتر مدیریت کنید.

با توجه به مطلبی که گوگل منتشر کرده است، اپلیکیشن‌هایی که از شما اجازه دسترسی به موقعیت مکانی‌تان را می‌خواهند، از این به بعد و در اندروید 10 گزینه‌ای را به‌صورت پاپ‌آپ در اختیار شما قرار می‌دهند تا دسترسی اپلیکیشن را محدود کنید. می‌توانید به اپلیکیشن اجازه بدهید همیشه به موقعیت مکانی شما دسترسی داشته باشد، فقط زمانی که از آن اپلیکیشن استفاده می‌کنید بتواند موقعیت مکانی شما را ردیابی کند یا هیچ‌وقت اجازه دسترسی نداشته باشد.

علاوه بر این، گوگل عنوان می‌کند:

[su_quote]در اندروید Q، سیستم‌عامل به کاربر اجازه می‌دهد کنترل بیشتری روی اپلیکیشن‌ها داشته باشد و اطلاعاتی را که اپلیکیشن‌ها می‌توانند به آن‌ها دسترسی داشته باشند کنترل کند. کاربران قادر خواهند بود با مجوزهای جدید، در زمان اجرا، دسترسی اپلیکیشن به تصاویر و ویدیوها یا مجموعه‌های صوتی را کنترل کنند. برای قسمت دانلودها، اپلیکیشن‌ها باید از سیستم انتخاب فایل استفاده کنند و این سیستم به کاربر اجازه می‌دهد خودش فایل‌های دانلودشده‌ای را که اپلیکیشن می‌تواند به آن دسترسی داشته باشد انتخاب کند.[/su_quote]

۶. تم‌های متنوع

تم‌های متنوع در اندروید 10
تم‌های متنوع در اندروید 10

کاربران در شخصی‌سازی رابط کاربری اندروید ۱۰ بیش از هر زمان دیگری آزادی عمل و حق انتخاب دارند. به صورت پیش‌فرض، رنگ رابط کاربری سیستم‌عامل اندروید آبی رنگ است. اما در اندروید ۱۰ می‌توانید آن را تغییر داده و به رنگ‌های دیگری چون مشکی، سبز، بنفش، اقیانوسی، دارچینی، ارغوانی و آبی کیهانی درآورید.

لازم به ذکر است که این تعداد رنگ‌ها فعلا در آخرین بروزرسانی این سیستم‌عامل وجود داشته‌اند و لذا ممکن است نسخه رسمی از تعداد رنگ‌های بیشتری نیز پشتیبانی کند.


۷. فیلم‌برداری از صفحه

فیلم‌برداری از صفحه در اندروید 10
فیلم‌برداری از صفحه در اندروید 10

درحالیکه فیلم‌برداری از صفحه جز آن دسته از قابلیت‌هایی قرار می‌گیرد که با یک بروزرسانی ساده هم می‌شد آن را دریافت کرد، اما گوگل ترجیح داد این کار را نکند و لذا کاربران برای فیلم‌برداری از صفحه مجبور به دانلود برنامه‌های شخص ثالث بودند.

اما بالاخره گوگل تصمیم گرفت به صورت پیش‌فرض چنین قابلیتی را در اندروید ۱۰ قرار دهد که البته برای فعال کردن آن باید وارد تنظیمات «گزینه‌های توسعه‌دهندگان» (Developer Options) شوید.


۸. حالت دسکتاپ

حالت دسکتاپ در اندروید 10
حالت دسکتاپ در اندروید 10

از دیگر قابلیت‌های جذاب اندروید ۱۰، حالت دسکتاپ آن است. تقریبا مشابه آن چیزی که سامسونگ به کمک Dex انجام می‌دهد. نحوه عملکرد این قابلیت نیز به این صورت است که اگر گوشی خود را به یک مانتور خارجی متصل کنید، رابط کاربری گوشی به حالت دسکتاپ درآمده و می‌توانید همانند یک کامپیوتر از گوشی خود استفاده کنید.

البته درحال حاضر حالت دسکتاپ اندروید ۱۰ از آنچه که Dex سامسونگ فراهم می‌کند ضعیف‌تر است و برخی از قابلیت‌ها و کاربردهای Dex در آن وجود ندارد. با این اوصاف این تازه شروع کار گوگل در این زمینه است و لذا جای پیشرفت وجود دارد.


۹. اشتراک‌گذاری وایفای از طریق کد QR

اشتراک‌گذاری وایفای از طریق کد QR در اندروید 10
اشتراک‌گذاری وایفای از طریق کد QR در اندروید 10

تقریبا از همه ما حداقل یکبار هم خواسته شده که رمز وایفای خود را با دیگران به اشتراک بگذاریم تا به اینترنت متصل شوند. از آن‌جایی هم که برای جلوگیری از هک شدن وایفای، پیشنهاد سرویس دهنده استفاده از رمزهای طولانی و عجیب است، بنابراین در برخی موارد کاربر ممکن است رمز وایفای را فراموش کند.

خوشبختانه گوگل در اندروید ۱۰ به داد این کاربران رسید تا بدون نیاز به یادداشت رمز وایفای، تنها به کمک کد کیو آر، رمز خود را با دیگران به اشتراک بگذارند.

جهت انجام این کار، کاربر می‌بایستی ابتدا وارد تنظیمات شبکه شده و با لمس شبکه وایفای مورد نظر و انتخاب گزینه «اشتراک‌گذاری» (Share)، کد کیو آر را دریافت کند. البته قبل از دریافت این کد، اندروید ۱۰ برای اینکه اطمینان حاصل کند شخص درخواست دهنده صاحب تلفن است، رمز گوشی و یا اثر انگشت کاربر را برای تأیید هویت وی می‌خواهد.


۱۰. پشتیبانی از گوشی‌های تاشو

پشتیبانی از گوشی‌های تاشو در اندروید 10
پشتیبانی از گوشی‌های تاشو در اندروید 10

یکی از مشکلاتی که ممکن بود گریبان‌گیر گوشی‌های تاشو شود، پشتیبانی نکردن یک سری برنامه‌ها از نمایشگرهای تاشو بود. البته با ورود سامسونگ و هواوی به این زمینه، اکثر توسعه‌دندگان معروف، برنامه‌های خود را به چنین قابلیتی مجهز کردند.

یکی از این توسعه‌دهندگان گوگل است که اندروید ۱۰ را با پشتیبانی کامل از گوشی‌های تاشو طراحی کرد. درحالیکه هنوز گوشی تولید نشده که بدون مشکل باز و بسته شود و به عبارتی بتوان به عنوان یک گوشی تاشو به آن اعتماد کرد، اما به لطف گوگل زمینه نرم‌افزاری آن کاملا فراهم شده است.


نظر شما درباره بهبودها و ویژگی های جدید اندروید 10 چیست؟ آیا این پیشرفت چشمگیر بوده است؟

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + ده =