جواب جمع آوری اطلاعات صفحه ۱۱ زمین شناسی یازدهم فصل اول
پاسخ و حل پرسش جمع آوری اطلاعات صفحه 11 کتاب زمین شناسی پایه یازدهم متوسطه دوم
برای آشنایی با پاسخ و جواب سوال جمع آوری اطلاعات صفحه ۱۱ فصل اول آفرینش کیهان و تکوین زمین کتاب زمین شناسی پایه یازدهم رشته های ریاضی فیزیک و علوم تجربی ، با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.
بعدی: جواب فکر کنید صفحه ۱۲ زمین شناسی یازدهم
جواب صفحه ۱۳ زمین شناسی یازدهم
جواب یادآوری صفحه ۱۴ زمین شناسی یازدهم
جواب فعالیت تکمیلی صفحه ۱۶ زمین شناسی یازدهم
جواب فکر کنید و یادآوری صفحه ۱۷ زمین شناسی یازدهم
پاسخ جمع آوری اطلاعات صفحه ۱۱ زمین شناسی یازدهم فصل ۱
⚫در سال گذشته خواندید که دانشمندان پیدایش جهان را با نظریه مه بانگ توضیح میدهند. در این باره، اطلاعات بیشتری جمعآوری و دربارۀ پیدایش اجرام آسمانی با هم گفتوگو کنید.
پاسخ: این نظریه بیان میکند که گیتی از یک وضعیت بسیار چگال (متراکم) و داغ نخستین آغاز شده و در گذر زمان انبساط یافته است. اگر در زمان به عقب برگردیم، به نقطهای در گذشته میرسیم که در آن قوانین فیزیکی شناخته شده کارایی خود را از دست میدهند و نقطه تکینگی نام دارد.
این نقطه، نقطه پیدایش گیتی است و بر اساس اندازهگیریهای جدید، این لحظه تقریباً ۱۳/۸ میلیارد سال پیش رخ داده است. پس از انبساط اولیه گیتی به اندازه کافی سرد شد که امکان پیدایش ذرات زیر اتمی و بعدها اتمهای ساده، پدید آید. به هم پیوستن ابرهای غول پیکر از عناصر اولیه بر اثر نیروی گرانش، باعث پیدایش ستارگان و کهکشانها شد.
پاسخ دیگر (کاملتر): مِهبانگ یا انفجار بزرگ به انگلیسی: (Big Bang) یک نظریه علمی است، و لحظه آغازین هستی را گویند که کل هستی (شامل زمان و هر سه بعد) از آن هنگام، بر طبق این نظریه، شروع شده است.
بر طبق این نظریه، جهان فعلی ما از ذره بسیار کوچک تر از کوچکترین ذرات بنیادی بوجود آمد. البته علم فیزیک در آن لحظه وجود نداشت، و به این حالت تکینگی گویند. در واقع بر طبق این نظریه، از این تکینگی جهان منفجر شد و از این ذره همه ذرات بنیادی به وجود آمدند و شروع کردند از مرکز آن دور شدن، که میلیاردها کهکشان و از جمله کهکشان راه شیری به وجود آمدند.
این انفجار باعث انبساط جهان به صورت بادکنکی میشود. البته نیروی دیگری که در این انبساط و کند شدن سرعت انبساط ان تأثیر دارد نیروی جاذبهاست و خمیدگیهای فضا زمان نسبیتی و در این صورت سه حالت متصور است:
- انبساط دائم
- رسیدن به یک حالت ثابت و پایدار
- انقباض بعد از انبساط
پژوهشهای انجام شده در سالهای پیش نشان میدهد که جهان افزون بر آنکه در حال بزرگ شدن است، این انبساط دارای شتاب نیز میباشد. یعنی همچنان که کهکشانها در حال دور شدن از یکدیگر هستند، افزون بر تندی (سرعت(دارای شتاب نیز میباشد.
هنگامی که بحث انبساط جهان مطرح شد، برای توجیه آن باید یک نظریه منطقی و نو ارائه میشد تا بتواند بزرگ شدن جهان را توجیه کند. این نظریه باید توضیح میداد که بزرگ شدن جهان از کجا و چه زمانی آغاز شده است؟ برای توجیه بزرگ شدن جهان نظریه «مهبانگ» -(انفجار بزرگ-((Big Bang) مطرح شد که بر پایه آن جهان از انفجار یک توده فوق العاده متراکم و با حجم ناچیز آغاز شدهاست.
پس از آنکه شتاب جهان مطرح شد، باید یک دلیل منطقی برای توجیه آن ارائه میشد. همچنانکه میدانید طبق قوانین فیزیک شتاب ناشی از اعمال نیرو یا انتقال انرژی صورت میگیرد. بنابراین باید نیرویی به جهان اعمال شود یا انرژی وجود داشته باشد تا بتواند شتاب جهان را توجیه کند. براین پایه بحث انرژی تاریک یا Dark Energy مطرح شد که هنوز سرچشمه و چرایی آن ناشناختهاست. البته در این زمینه نظریههای گوناگونی مطرح شدهاست، اما هیچ کدام نتوانسته پاسخی پذیرفتنی به آن بدهد.
⚫ در سال ۱۹۶۴ ستارهشناسان با استفاده از یک رادیوتلسکوپ قوی کشف کردندکه از فضا امواج را تابش پس زمینه کیهانی نامیدند.
در این باره اطلاعات بیشتری جمعآوری کرده و توضیح دهید که تابش پس زمینه کیهانی چگونه وقوع انفجار بزرگ را ثابت میکند.
پاسخ: تابش پس زمینه کیهانی (CMB) یکی از شواهد کلیدی برای اثبات نظریه انفجار بزرگ است. این تابش در سال 1965 توسط دو دانتابش پس زمینه کیهانی چیست؟شمند به نامهای آرنو پنزیاس و رابرت ویلسون کشف شد و به عنوان بقایای حرارتی از زمان آغاز کیهان شناخته میشود.
تابش پس زمینه کیهانی چیست؟
تابش پس زمینه کیهانی، تابش الکترومغناطیسی است که در تمام نقاط فضا وجود دارد و دمای آن حدود ۲.۷۲۵ کلوین (معادل منفی ۲۷۰.۴۵ درجه سلسیوس) است. این تابش در واقع نشانهای از وضعیت اولیه کیهان در حدود ۳۸۰,۰۰۰ سال پس از انفجار بزرگ است، زمانی که جهان به اندازه کافی سرد شده بود تا الکترونها و پروتونها بتوانند با هم ترکیب شوند و اولین اتمهای هیدروژن را تشکیل دهند.
چگونه تابش پس زمینه کیهانی وقوع انفجار بزرگ را ثابت میکند؟
- بقایای حرارتی: تابش CMB به عنوان یک نشانه از حرارت باقیمانده از یک دوره بسیار داغ و چگال در تاریخ کیهان عمل میکند. این حرارت نشان میدهد که جهان در آغاز خود بسیار داغتر و متراکمتر بوده است و سپس به تدریج گسترش یافته و سرد شده است.
- نوسانات کوانتومی: نوسانات موجود در تابش پس زمینه کیهانی اطلاعاتی درباره ساختار اولیه جهان ارائه میدهند. این نوسانات ناشی از تغییرات چگالی در پلاسماهای اولیه کیهان هستند که به شکلگیری کهکشانها و ساختارهای بزرگتر کمک کردهاند.
- توافق با پیشبینیهای نظری: ویژگیهای تابش CMB با پیشبینیهای نظریه انفجار بزرگ مطابقت دارد. برای مثال، نسبت دما و چگالی تابش با مدلهای کیهانشناسی تطابق دارد، که نشاندهنده انبساط یکنواخت جهان در تمام جهات است.
- تحقیقات آینده: مطالعات بیشتر بر روی تابش CMB میتواند به ما کمک کند تا اطلاعات بیشتری درباره ویژگیهای اولیه کیهان، مانند ماده تاریک و انرژی تاریک، به دست آوریم.
در نتیجه، تابش پس زمینه کیهانی نه تنها به عنوان یک بقایای حرارتی از انفجار بزرگ شناخته میشود، بلکه شواهدی قوی برای تأیید این نظریه فراهم میآورد و به ما کمک میکند تا بهتر بفهمیم چگونه جهان به شکل کنونی خود درآمده است.
همچنین بخوانید:
توجه: شما دانش آموز پایه دهم متوسطه دوم می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات دروس کتاب زمین شناسی یازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.
در انتها امیدواریم که مقاله جواب جواب جمع آوری اطلاعات صفحه 11 زمین شناسی یازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید.