معنی ضرب المثل از حق تا ناحق چهار انگشت فاصله است
ریشه و مفهوم حکایت «از حق تا ناحق چهار انگشت فاصله است» به همراه انشایی در مورد آن
معنی ضرب المثل از حق تا ناحق چهار انگشت فاصله است : بیشتر این اصطلاح را از زبان پیامبران و امام علی نقل میکنند که میگوید مراقب باشید آنچه را مردم پشت سر بقیه میگویند نپذیرید و از شنیدن غیبت دوری کنید. در ادامه با بخش ضرب المثل ماگرتا همراه باشید.
مطلب پیشنهادی: معنی ضرب المثل حرف حق جواب نداره
معنی ضرب المثل از حق تا ناحق چهار انگشت فاصله است
برای درک بهتر و بیشتر در روایاتی داریم که انسانها میبایست خطاهای دیگران را اگر دیدند، نادیده بگیرند و چشم پوشی کنند و یا اگر خودشان خطای کسی را ندیدند و از دیگران شنیدند، اگر باور کنند این بسیار کار اشتباهی است و از آن بدتر این است که چیزی را که خودش ندیده در بین مردم پخش کند و جار بزند.
اینگونه باعث حق الماس میشوند و وقتی که میگویند از حق تا نا حق چهار انگشت فاصله نیست به منظور اینکه حتی اگر حرفی راجع به کسی شنیدیم آن را به دیگران انتقال ندهیم. سخنان باطل بسیار است، اما این سخنان از بین رفتنی میباشند و چیزی که ماندگار است، کردار آدمی است.
بدانید و آگاه باشید که بین حق و ناحق بیشتر از چهار انگشت فاصله نیست. یعنی فاصله بین گوش و چشم به اندازه چهار انگشت میباشد و حق آن است که هر کسی با چشم خودش چیزی را ببیند باور کند اما ناحق این است که خودش ندیده ولی از دیگران میشنود و باور میکند.
حکایت از حق تا نا حق چهار انگشت فاصله است
در روایتی میگویند امیرالمومنین روزی در بین مردم سخن میگفت و دربارهی رشد اخلاقی آنها صحبت میکرد، تا اینکه فرمودند: مراقب باشید آنچه را دیگران پشت سر اشخاص میگویند نپذیرید چرا که سخنان باطل از بین رفتنی است و همیشه کردار نیک و پاک باقی میماند و بین حق و باطل بیش از چهار انگشت فاصله نیست.
یکی از حاضران پرسید: چگونه بین حق و باطل بیش از چهار انگشت فاصله نیست؟ امام علی انگشتان را کنار هم گذاشت و بین گوش و چشم خود قرار داد، سپس فرمودند:
«الباطل ان تقول سمعت، والحق ان تقول رایت؛ ؛باطل آن است که بگویی شنیدم، و حق آن است که بگویی دیدم»
یعنی شنیدنیها را مثل دیدنیها که با چشم دیدهای، باور نکن و تا یقین پیدا نکردی، سخن این و آن را، درباره افراد نپذیر.
مولانا هم در روایات و مثنوی معنوی به این شکل آورده است:
کرد مردی از سخندانی سال/حق و باطل چیست ای نیکو مقال
گوش را بگرفت و گفت این باطلست/چشم حقست و یقینش حاصلست
این ضربالمثل میخواهد این را به ما برساند که به چیزی که دیگران میگویند به سرعت باور نکنید برعکس چیزی را باور کنید که خودتان به چشم دیده اید.
انشا درباره از حق تا ناحق چهار انگشت فاصله می باشد
مقدمه: این ضربالمثل برای درک بهتر به ما میفهماند که مردم نادان یک کلاغ چهل کلاغ میکنند و حرف دیگران را در بین مردم پخش میکنند.
بدنه: چیزی را که به چشم ندیدهایم را به دیگران نگوییم یا باور نکنیم. در دنیای امروزی هم این که چیزی را مردم با چشم خودشان ندیدند را به دیگران پخش میکنند بسیار زیاد است و این کار غیر از اشتباه بودنش به فردی که در موردش حرف زده اند هم آسیب میرساند.
نتیجه: بهتر آن است که سرمان در کار خودمان باشد و هرکس هر طور که میخواهد زندگی کند و در مورد هیچکسی قضاوت نکنیم.
مَثَل های پیشنهادی:
معنی ضرب المثل یه روده راست تو شکمش نیست
و
معنی ضرب المثل بادمجان دور قاب چین
✅ به پایان معنی ضرب المثل از حق تا ناحق چهار انگشت فاصله است رسیدیم، اگر دیدگاهی درباره این ضرب المثل داشتید حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید.