ادبیاتفرهنگ و هنر

معنی ضرب المثل اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی

داستان و تاریخچه حکایت «اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی» با توضیح کامل

معنی ضرب المثل اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی یعنی هیچ کس به اندازه خود شخص، نمی‌تواند خود را فریب دهد. این عادت عاشقان است که هر تحقیر و ناملایماتی از طرف معشوق را، دلیل بر علاقه معشوق بدانند. در ادامه با بخش ضرب المثل ماگرتا همراه ما باشید.

مطلب پیشنهادی: معنی ضرب المثل حساب به دینار بخشش به خروار

معنی ضرب المثل اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی

مفهوم اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی

ضرب المثل اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی در واقع اشاره به این دارد که عاشق به دنبال کوچک‌ترین واکنش از طرف معشوق است که به خود ثابت کند معشوق نیز او را دوست دارد. به عنوان مثال در داستان لیلی و مجنون، لیلی جامی را که مجنون با خود برده بود که به او شیر شتر دهد از او گرفت و شکست. مجنون این تحقیر لیلی را نیز دلیل بر عشق او دانست.

داستان ضرب المثل اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی

یکی از منظومه‌های نظامی گنجوی شاعر بزرگ ایرانی لیلی و مجنون نام دارد که به صورت مختصر به داستان لیلی و مجنون در اینجا می‌پردازیم. لیلی دخترِ مرد مشهور و ثروتمند قبیله عامریان بود. اما مجنون (قیس) پسری فقیر از دیار عرب بود.

لیلی به حدی زیبا بود که تمام پسرانه قبیله خواهان ازدواج با او بودند. لیلی و مجنون در راه رفتن به مکتب همدیگر را برای اولین بار دیدند و در یک لحظه شیفته یکدیگر شدند. در ابتدای راه عاشقی کسی از عشق آن ها خبر نداشت اما قصه دل از کسی پنهان نماند.

از آنجا که قصه عشق آنها به گوش تمام مردم قبیله رسید، مجنون تصمیم گرفت که نزد پدر لیلی برود و لیلی را خواستگاری کند. پدر لیلی مجنون را بیرون کرد و از آن پس تمام مردم قبیل قصد آزار مجنون را داشتند. مجنون سال‌ها از آن قبیله دور شد اما عشق لیلی هرگز در سینه او رنگ نباخت و آن قدر از دوری لیلی عذاب کشید که مریض شد.

روزی مجنون برای علاج مریض خود، به نزد طبیب رفت. طبیب تا او را دید گفت: تو مریض نیستی بلکه عاشقی و درد تو دوا ندارد. مجنون گفت: اما مگر نمی بینی حال و روزم را؟! چگونه می‌گویی مریض نیستی؟!

طبیب گفت: دوای درد تو شیر شتر است، شنیده‌ام که معشوقه تو لیلی، شترهای زیادی دارد، فردا به نزد او برو و یک کاسه شیر شتر از او بگیر.

فردای آن روز مجنون کاسه ای برداشت و به نزد لیلی رفت اما آنجا پر از کسانی بود که برای گرفتن شیر شتر منتظر بودند. مجنون که از دیدن لیلی در پوست خود نمی گنجید جلو رفت و به لیلی گفت: کاسه‌ای شیر می‌خواهم، لیلی کاسه را از مجنون گرفت و در کمال ناباوری کاسه را شکست. چون دل به پسری دیگر داده بود و خیلی زود عشق مجنون را فراموش کرده بود.

مردم که همه دلیل این رفتار لیلی را می‌دانستند به مجنون خندیدند و در این میان پیرمردی به مجنون گفت: او دیگر تو را دوست ندارد خودت را حقیر نکن. مجنون در جواب گفت: اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی.

گسترش و بازآفرینی

امروزه اکثر عشق‌ها بر اساس منافع است. دروغ‌ها به عشق‌های پاک و خالص نیز سرایت کرده و باعث شده که مبنا عشق و عاشقی بر اساس دروغ باشد. اما هنوز انسان‌های ساده‌ای نیز وجود دارند که مانند مجنون خود را فریب می‌دهند. کورکورانه عاشق نشوید و هرگاه متوجه انتخاب اشتباه خود شدید، بدون تعصب تجدید نظر کنید و عشق بی سرانجام را ادامه ندهید.

مَثَل های پیشنهادی:
معنی ضرب المثل سنگ بزرگ علامت نزدن است
و
معنی ضرب المثل چون که صد آمد نود هم پیش ماست

☑️ به پایان معنی ضرب المثل اگر با دیگرانش بود میلی چرا جام مرا بشکست لیلی رسیدیم، اگر نظری داشتید حتما آن را با ما به اشتراک بگذارید.

موسوی پوران

هم‌بنیانگذار مجله ماگرتا ، زندگی ۲۴ ساعته روی خط آنلاین دهکده جهانی وب . تحلیلگر و متخصص تولید محتوای با ارزش و با کیفیت هستم و ۸ سالی می شود که وارد دنیای دیجیتال شدم. مدیر تیم تحقیق و توسعه شرکت هستم. بالاترین لذت برای من انجام کار تیمی ست.

‫۵ دیدگاه

  1. لیلی هیچگاه مجنون را فراموش نکرده و عشقش نسبت به مجنون کمرنگ نشده، بلکه آرزوی دیدن مجنون را داشته که ظزفش را میشکست.

      1. گاهی بیت را به اشتباه این طور معنی می کنند که: اگر لیلی به دیگران میل دارد، خوب داشته باشد ولی دیگر چرا جام مرا میشکند؟
        در حالی که معنی درست، آن است که:
        مجنون از اینکه لیلی جام او را شکسته است، در می یابد که لیلی با وی نظری دیگر دارد و شکستن جام خود را نشان ار آن میداند که لیلی به دیگران میلی ندارد و او را برگزیده و به او علامت داده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × چهار =