سبک زندگی

جواب فعالیت های درس نهم سلامت و بهداشت دوازدهم

توضیح و حل فعالیت های گفت و گوی کلاسی - گروهی ، خودارزیابی و انفرادی درس 9 نهم کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم

جواب فعالیت های درس ۹ نهم «بهداشت ازدواج و باروری» کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم کلیه رشته های نظری ، فنی حرفه ای و کاردانش متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.

بعدی: جواب فعالیت های درس دهم سلامت و بهداشت دوازدهم

جواب فعالیت های درس نهم سلامت و بهداشت دوازدهم

جواب فعالیت های درس ۹ نهم سلامت و بهداشت دوازدهم

در ادامه شاهد پاسخ و حل فعالیت های صفحه ۱۰۲ ، ۱۰۶ و ۱۰۸ درس نهم کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم خواهید بود.

پاسخ فعالیت ۱ گفت و‌ گوی کلاسی صفحه ۱۰۲ درس ۹ سلامت و بهداشت دوازدهم

🔴 به نظر شما محاسن ازدواج چیست و چرا به جوانان توصیه شده است سن ازدواج را به تأخیر نیندازند؟

پاسخ: سن ازدواج در جوامع مختلف متفاوت است، بهترین سن ازدواج برای دختران بین ۱۸ تا ۲۵ سال و برای پسران بین ۲۵ تا ۳۰ سال است. در این سن بلوغ جسمی، روحی و اجتماعی دختر و پسر کامل شده و هر یک از آنها قادر به اداره یک زندگی خواهند بود.

حل فعالیت ۲ گفت و‌ گوی کلاسی صفحه ۱۰۲ درس نهم سلامت و بهداشت دوازدهم

🔴 به نظر شما زوجین قبل از ازدواج باید چه نکات بهداشتی را مد نظر قرار دهند؟

پاسخ: رعایت بهداشت دهان و دندان، پوست و دستگاه جنسی لازم است.
همچنین نداشتن بیماری های مقاربتی مانند: هپاتیت ، سوزاک، سفلیس ، ایدز (مثبت HIV) و …

دستورالعمل: در صورت وجود حتی یک مورد از موارد فوق، قبل از ازدواج حتما به مشاوره ژنتیک مراجعه کنید.

پاسخ فعالیت ۳ گفت و‌ گوی گروهی صفحه ۱۰۶ درس نهم سلامت و بهداشت دوازدهم

🔴 مشکلات ناشی از ناباروری و تأثیر آن بر زندگی زوجین چیست؟

پاسخ: بسیاری از مشکلات عاطفی و روانی مانند اعتماد به نفس پایین، تنهایی، احساس طردشدگی، سست شدن پیوندهای اجتماعی و … می تواند این عوامل را برای زوجین سخت کند و آنها را با مشکل روبه‌رو کرده و حتی گاهی منجر به طلاق شود.

🔴 عواملی که زمینه ساز ناباروری در زوجین می‌شوند، کدام اند؟ آیا می‌توان از آنها پیشگیری کرد؟

پاسخ: ناباروری تحت تاثیر سن، وزن، دخانیات، رژیم غذایی، بیماری های مقاربتی، آلودگی های محیطی، بیماری های مزمن و ژنتیک است که برخی از آنها مانند وزن و دخانیات قابل پیشگیری هستند.

جواب فعالیت ۴ پژوهش گروهی صفحه ۱۰۸ درس نهم سلامت و بهداشت دوازدهم

🔴 با مراجعه به منابع معتبر، درباره تأثیر یکی از عوامل زیر بر باروری، اطلاعات جامعتری را جمع آوری کنید و در کالس ارائه دهید.

۱- مصرف داروهای محرک و مکمل‌ها
۲- کشیدن سیگار و استعمال سایر مواد دخانی
۳- مشروبات الکلی
۴- چاق و لاغری مفرط

پاسخ:

۱- تاثیر مصرف داروهای محرک و مکمل ها بر باروری

مصرف زیاد مکمل‌های محرک باروری می‌‌تواند موجب تهوع و استفراغ، راش پوستی، تاری دید، افزایش احتمال بیماری قلبی، افزایش احتمال وقوع سرطان، سردرد، نکروز آنتروکولیت گردد. بهتر است مکمل‌ها با داروهای مختلف دیگر مورد استفاده قرار نگیرد چون با آن‌ها تداخل ایجاد می‌کند. برای مثال گزارشات حاکی از آن است که مصرف ویتامین E همراه با رقیق کننده‌های خون، داروهای کاهش وزن و اسیدهای صفراوی سبب ایجاد عوارض جانبی شود.

مصرف اسید فولیک با برخی داروهای ضد تشنج و داروهای درمان انگل سبب ایجاد اختلال و مشکل می‌گردد. بنابراین لازم است قبل از مصرف هر مکملی برای بهبود باروری با پزشک متخصص مشورت کنید و از مزایا و معایب آن آگاه شوید و چنانچه از داروهای دیگر نیز استفاده می‌کنید، مصرف مکمل با این داروها اختلال ایجاد نکند.

انواع مکمل‌های محرک باروری:

ویتامین E: در خصوص اثر ویتامین E که به‌عنوان یک آنتی اکسیدان شناخته شده است، روی درمان مشکلات باروری زنان تحقیقات کافی صورت نگرفته است. ولی بر اساس تحقیقی که در سال ۲۰۱۸ روی اثر ویتامین E روی مردان صورت گرفت نشان داد که تحرک اسپرم و باروری در مردان با مصرف این ویتامین افزایش پیدا کرد.

ویتامین C: طبق تحقیقات صورت گرفته در سال ۲۰۱۶ مصرف ویتامین C در مردان که اضافه وزن دارد موجب افزایش کیفیت و تحرک اسپرم شد و به بهبود باروری مردان کمک کرد.

اسید فولیک: در سال ۲۰۱۷ تحقیقاتی روی اثر فولیک اسید بر باروری مردان صورت گرفت و نشان داد استفاده از اسید فولیک به همراه روی موجب افزایش کیفیت اسپرم شد. در خصوص زنان نیز اسید فولیک به بهبود باروری و حفظ آن کمک کرده است. اما هنوز در این زمینه لازم است تحقیقات بیشتری صورت بگیرد.

کوآنزیم Q10: این کوآنزیم از دسته مکمل‌های محرک باروری است که به سلول‌های بدن انرژی می‌بخشد. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد این ماده می‌تواند به‌خوبی ناباروری را درمان کند. طبق مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۸، تخمدان زنانی که تحت تاثیر تحریک آی وی اف و هم‌زمان تحت تاثیر کوآنزیم Q10 قرار می‌گیرند پاسخ بهتری به آی وی اف می‌دهد.

اگر چه میزان بارداری در زنانی که از کوآنزیم Q10 استفاده کردند در مقایسه با دسته شاهد که از این آنزیم استفاده نکردند بیشتر بود ولی از لحاظ آماری اختلاف معنی داری بین آن‌ها وجود نداشت. بنابراین محققان بر این باورند که باید تحقیقات بیشتری را در این زمینه انجام دهند.

استیل ال کارنیتین (ALC): این نوع مکمل‌های محرک باروری نوعی آنتی اکسیدان محسوب می‌شوند. طی تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۸ روی زنان صورت گرفت، نشان دارد استفاده از این مکمل در زنانی که با سندرم تخمدان پلی کیستیک، آندومتریوز و آمنوره و درد در زمان رابطه جنسی مواجه هستند، موجب افزایش احتمال باروری و درمان مشکل ناباروری آن‌ها شد.

همچنین تحقیقات جدید نشان می‌دهد که آنتی اکسیدان‌هایی چون استیل ال کارنیتین بر سلامت اسپرم اثر دارد و تحرک آن را افزایش می‌دهد.

۲- تاثیر کشیدن سیگار و استعمال سایر مواد دخانی بر باروری

اغلب مردم فکر می‌کنند که سیگار کشیدن خطر بیماری‌های قلبی، عروقی و ریوی را افزایش می‌دهد. بسیاری از ما نمی‌دانیم که سیگار کشیدن می‌تواند منجر به ناباروری در مردان و زنان شود. در صورتی که اختلال نعوظ در مردان و افزایش عوارض بارداری نیز با استعمال سیگار افزایش می‌یابد.

آیا سیگار کشیدن روی تخمک‌ها یا اسپرم تأثیر می‌گذارد؟

مواد شیمیایی (مانند نیکوتین، سیانید و مونوکسید کربن) موجود در دود سیگار سرعت از بین رفتن تخمک‌ها را تسریع می‌کند. متأسفانه، به محض از بین رفتن تخمک‌ها، آن‌ها نمی‌توانند دوباره تولید یا جایگزین شوند. این بدان معناست که یائسگی در زنان سیگاری 1 تا 4 سال زودتر از زنان غیر سیگاری اتفاق می‌افتد.

در مردان سیگاری مصرف سیگار با کاهش تعداد اسپرم و تحرک پایین اسپرم‌ها و افزایش تعداد اسپرم غیرطبیعی همراه است ضمن آنکه کیفیت اسپرم در افراد سیگاری بدتر است. سیگار کشیدن همچنین توانایی اسپرم در باروری تخمک‌ها را کاهش می‌دهد.

آیا سیگار کشیدن می‌تواند فرزندان من را هم تحت تأثیر قرار دهد؟

بله؛ مطالعات نشان داده است که مردانی که مادرانشان روزانه نصف بسته سیگار (یا بیشتر) می‌‌کشیدند تعداد اسپرم کمتری داشتند. به علاوه، سیگار کشیدن در دوران بارداری نیز می‌تواند منجر به محدودیت رشد جنین و وزن کمتر از طبیعی در قبل از زمان تولد شود.

این کودکان در معرض خطر بیشتری برای مشکلات پزشکی در طول زندگی (مانند دیابت، چاقی و بیماری‌های قلبی-عروقی) هستند. کودکانی که والدین آنها سیگار می‌کشند در معرض خطر بیشتری برای سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS) و ابتلا به آسم هستند.

من سیگار نمی‌کشم اما همسرم سیگار می‌کشد، آیا در این صورت هم دود سیگار می‌تواند بر قدرت باروری من تأثیر بگذارد؟

بله، زنانی که در معرض دود سیگار هستند، سیگاری غیر فعال نامیده می‌شوند و در ریسک ابتلا به بیماری‌های مرتبط با سیگار هستند.

اگر سیگار را ترک کنم، آیا احتمال بارداری و داشتن فرزند سالم بهبود می‌یابد؟

بله حتماْ، ترک سیگار می‌تواند باروری را بهبود بخشد اگر چه کاهش میزان تخمک قابل برگشت نیست با ترک سیگار، میزان عوارض بارداری ناشی از استعمال دخانیات به طور چشمگیری کاهش می‌یابد. اگرچه ترک سیگار می‌تواند بسیار دشوار باشد، اما مطالعات نشان می‌دهد که اگر فردی قصد ترک سیگار را دارد بهتر است که از پشتیبانی یک گروه مشاور برخوردار باشد، به این ترتیب شانس موفقیت بسیار افزایش می‌یابد.

گاهی اوقات، استفاده موقت از جایگزین نیکوتین (مانند آدامس یا پچ نیکوتین) می‌تواند میزان ترک سیگار را بهبود بخشد. البته استفاده از این موارد در دوران بارداری به طور کلی توصیه نمی‌شود و بهتر است قبل از اقدام به حاملگی استعمال سیگار ترک شود.

۳- تاثیر مشروبات الکلی بر باروری

وقتی موضوع الکل و باروری در میان باشد، تمرکز اغلب به طور کامل متوجه زنان است. ما با اثرات مضر نوشیدن الکل در هنگام بارداری آشناییم اما در مورد این اثرات در زمان پیش از بارداری چطور؟ و نیز الکل بر باروری در مردان چه تأثیری دارد؟ آیا تأثیر بزرگی است؟ آیا باید در این مورد نگران بود؟ جواب، مثبت است.

الکل، حتی در مقادیر کم و متوسط می‌تواند بر سلامت جنسی مردم تأثیر منفی داشته باشد. الکل می‌تواند هم در مردان و هم در زنان به ناباروری منجر شود.

مصرف چه مقدار الکل بر اسپرم و باروری مردان تأثیر منفی می‌گذارد؟

مصرف الکل در سراسر جهان شایع است اما مصرف سنگین الکل دارای اثرات بد متعددی بر سلامت است. مصرف الکل بیش از حد در طول یک هفته می‌تواند میزان تستوسترون را کاهش داده و بر تعداد اسپرم تأثیر منفی بگذارد.

الکل چگونه بر اسپرم و باروری در مردان تأثیر می‌گذارد؟

الکل می‌تواند از طریق دگرگون کردن تعداد، اندازه، شکل و حرکت‌پذیری اسپرم بر باروری مردان تأثیر منفی بگذارد. در مردان مصرف سنگین الکل از طرق زیر بر باروری مردان تأثیر منفی می‌گذارد:

  • کاهش سطح تستوسترون، هورمون محرک فولیکول، و هورمون لوتینیزه کننده و بالا بردن سطح استروژن، که باعث کاهش تولید اسپرم می‌شود.
  • کوچک کردن بیضه‌ها، که می‌تواند به ناتوانی (اختلال نعوظ) یا ناباروری منجر گردد
  • تغییر رهش گونادوتروپین که بر تولید اسپرم تأثیر منفی دارد
  • ایجاد انزال زودرس یا کاهش میزان انزال
  • تغییر شکل، اندازه و حرکت سالم اسپرم

اثرات الکل بر روی تعداد اسپرم قابل معکوس شدن است.

خبر خوب قابل معکوس شدن روند مزبور است. یک مطالعه نشان داده است که در صورت توقف مصرف الکل سه ماه طول می‌کشد تا تولید اسپرم به سطح سالم خود برگردد.

الکل چگونه بر باروری در زنان تأثیر منفی می‌گذارد؟

الکل می‌تواند باعث کاهش شانس بارداری شود.

بر مبنای یک مطالعه اخیر، مصرف سنگین و منظم الکل می‌تواند از طرق زیر میزان باروری در زنان را کاهش دهد:

  • مختل کردن چرخه عادت ماهانه و تخمک‌گذاری به ترتیب باعث ایجاد تغییراتی در عملکرد تخمدان به نام آمنوره و عدم تخمک‌گذاری می‌شود
  • تغییر سطح هورمون تستوسترون، استرادیول و هورمون لوتینزه کننده
  • ایجاد هیپرپرولاکتینمیا (هیپرپرولاکتینمی) یا بالا رفتن میزان هورمون پرولاکتین در خون

مطالعات همچنین مضر بودن مصرف الکل در بارداری را تأیید کرده‌اند. اختلالات طیف جنینی الکل یک مثال از عوارض جانبی است.

۴- تاثیر چاق و لاغری مفرط بر باروری

اضافه وزن و کمبود وزن هر دو می‌تواند نقش مهمی در قدرت باروری زنان داشته باشد. اگرچه زنان بسیاری با اضافه وزن یا کمبود وزن توانسته‌اند بارداری موفقی داشته باشند، اما وقتی فردی با مشکل باروری دست به گریبان است، دردسرهای مرتبط با نداشتن وزن مناسب می‌تواند این مشکل را بیشتر کند. داشتن وزن مناسب پیش از بارداری می‌تواند نقش بسزایی در داشتن یک بارداری سالم و راحت داشته باشد.

آیا وزن بر شانس باروری تاثیر دارد؟

اضافه وزن یا چاقی ممکن است قدرت باروری زن را کاهش دهد. در صورت وقوع حاملگی، وزن بیش از حد خطرهای مرتبط با بارداری را افزایش می دهد. کاهش وزن در افراد چاق، ممکن است باعث افزایش شانس حاملگی و بهبود نتیجه بارداری شود.

شاخص توده بدنی (BMI) در صورتی که عدد بین ۲۵ تا ۲۹/۹ داشته باشد؛ اضافه وزن در نظر گرفته می‌شود و BMI بالاتر از 30 چاقی محسوب می‌شود.

تأثیر کم‌وزنی در باروری:

کم‌وزنی شدید موجب کاهش شانس بارداری در زنان می‌شود. یکی از علت‌ها این است که وجود مقداری چربی در بدن برای فرایند تولیدمثل ضروری است. چرخه عادت ماهانه در زنانی که به شدت دچار کمبود چربی هستند، نامنظم و در برخی موارد متوقف می‌شود.

کمبود وزن تأثیر زیادی در چرخه تخمک‌گذاری دارد. چربی بدن، همچنین به تولید هورمون‌های مورد نیاز برای ایجاد تخمک نیز کمک می‌کند. خوشبختانه اگر وزن کم علت ناباروری باشد، افزایش وزن موجب از بین رفتن مشکلات موجود در ناباروری می‌شود.

تاثیر چاقی بر باروری:

  • قاعدگی‌های نامنظم و حتی در مواردی قطع قاعدگی
  • افزایش موارد نازایی
  • افزایش عوارض جراحی
  • افزایش خطر سقط
  • کاهش شانس بارداری به دنبال انجام باروری آزمایشگاهی

عوارض احتمالی بارداری همراه با چاقی:

  • افزایش فشارخون حین بارداری
  • افزایش دیابت حین بارداری
  • افزایش خطر نقائص جنینی
  • افزایش خطر نوزاد با وزن بالا هنگام تولد
  • افزایش موارد سزارین

فواید کاهش وزن:

  • کاهش وزن حتی به میزان ۵ تا ۱۰ درصد ممکن است تخمک گذاری و بارداری را به طرز چشمگیری بهبود بخشد.
  • سلامتی بیشتر از جمله کاهش دیابت، فشار خون بالا و بیماری های قلبی.
  • افزایش اعتماد به نفس

برای کاهش وزن باید یک تصمیم جدی گرفته شود همچنین به منظور کم کردن وزن لازم است یک رژیم غذایی سالم (تحت نظر متخصص تغذیه) و ورزش منظم داشته باشید.

قبلی: جواب فعالیت های درس هشتم سلامت و بهداشت دوازدهم

توجه: شما دانش آموز پایه دوازدهم رشته های نظری و فنی حرفه ای و کاردانش می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب سلامت و بهداشت دوازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله جواب فعالیت های درس ۹ نهم کتاب سلامت و بهداشت پایه دوازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 💖

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

17 − چهارده =