سبک زندگی

سوالات متن درس هشتم دینی یازدهم انسانی با جواب

نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 8 هشتم دین و زندگی پایه یازدهم رشته انسانی

سوالات متن درس هشتم دینی یازدهم انسانی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن درس ۸ هشتم جان و جانشین پیامبر (ص) کتاب دین و زندگی ۲ یازدهم رشته ادبیات و علوم انسانی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش دین و زندگی یازدهم انسانی ماگرتا همراه ما باشید.

سوالات درس قبلی: سوالات متن درس هفتم دینی یازدهم انسانی

سوالات متن درس هشتم دینی یازدهم انسانی با جواب
سوالات متن درس هشتم دینی یازدهم انسانی با جواب

پاسخ تمرینات این درس: جواب درس هشتم دین و زندگی یازدهم انسانی

نمونه سوال های امتحانی متن درس 8 هشتم دین و زندگی یازدهم انسانی با جواب

۱) نظر شیعیان و اهل سنت را درباره امام علی (ع) بنویسید.

پاسخ: شیعیان، امام علی (ع) را امام اول و اولین جانشین بعد از پیامبر می‌شمارند. و اهل سنت ایشان را خلیفهٔ چهارم خود محسوب می‌نمایند.

۲) امیرالمؤمنین، علی (ع) شخصیتی است که همهٔ مسلمانان، ایشان را ……………… خود می‌دانند.

پاسخ: رهبر و پیشوای

۳) شناخت شخصیت بزرگ، سبک زندگی و رهبری امام علی (ع) چه کمکی به ما می کند؟

پاسخ: شناخت این شخصیت بزرگ و سبک زندگی و رهبری ایشان به ما کمک می‌کند تا معیارهای رهبری در جامعه اسلامی را بهتر بشناسیم و در انتخاب مسئولان جامعهٔ خود بهتر عمل کنیم.

۴) علی به چه معناست؟

پاسخ: علی به معنای «والا» و «بلند مرتبه» است.

۵) امام علی (ع) درباره دوران کودکی خود در خانه پیامبر اکرم (ص) چه می فرمایند؟

پاسخ: «در حالی که کودک بودم، همواره در کنار پیامبر بودم و پیامبر مرا در کنار خود می‌نهاد … نه هرگز دروغی در گفتار من دید و نه رفتاری ناشایست از من مشاهده کرد …

من همچون بچهٔ از شیر گرفته شده که به دنبال مادرش می‌رود، از آن بزرگوار پیروی می‌کردم و او هر روز پرچمی از خوی‌های نیکوی خود را برای من می‌افراشت و مرا به پیروی کردن از آن فرمان می‌داد …

… هنگامی که وحی بر پیامبر (ص) فرود آمد، آوای اندوهگین شیطان را شنیدم. گفتم: ای پیامبر خدا، این فریاد اندوهناک چیست؟ پاسخ داد: این شیطان است که از پرستش خود ناامید شده است. بی‌گمان آنچه را من می‌شنوم تو هم می‌شنوی و آنچه را من می‌بینم تو هم می‌بینی، جز اینکه تو پیامبر نیستی، بلکه وزیر هستی و تو هر آینه بر راه خیر می‌باشی».

۶) طبق سخن پیامبر اکرم (ص) علت فریاد اندوهناک شیطان چیست؟

پاسخ: ناامیدی از پرستش خودش

۷) مسئولیت امام علی (ع) در شعب ابی طالب در سه سالی که پیامبر در محاصره اقتصادی قرار داشت، چه بود؟

پاسخ: به فرمان پدر مسئولیت حفظ جان رسول خدا (ص) را بر عهده گرفت.

۸) امام علی (ع) چه زمانی ایمان خود به رسول خدا را اعلام کرد؟

پاسخ: با اعلام رسالت پیامبر اکرم

۹) چند مورد از فداکاری های امام علی (ع) را راه اسلام نام ببرید.

پاسخ: خوابیدن در جای پیامبر در هنگام توطئه دشمنان برای کشتن آن حضرت، رشادت و قهرمانی بی‌نظیر در جنگ بدر، استقامت و فداکاری در جنگ احد با وجود زخم‌های فراوان و در حالی‌که جز اندکی از مسلمانان بقیه فرار کرده بودند، انداختن رعب در دل دشمنان و فراری دادن آنان با شکست‌دادن پهلوان عرب «عمروبن عبدود» در جنگ خندق، فتح قلعه‌های خیبر و شکستن بت‌های خانه کعبه در هنگام فتح شهر مکه، تنها بخشی از فداکاری‌های ایشان در راه اسلام بود.

۱۰) رسول خدا بارها حضرت علی (ع) را با چه عناوینی به مردم معرفی کرده بود؟

پاسخ: بارها حضرت علی (ع) را به عنوان امیرالمؤمنین، برادر، وصی و جانشین خود به مردم معرفی کرده بود.

۱۱) شخصیت والا و بی مانند حضرت علی نتیجه چیست؟

پاسخ: شخصیت والا و بی‌مانند حضرت علی (ع) نتیجه تربیت مستقیم پیامبر اکرم (ص) بود.

۱۲) رسول خدا حضرت علی را چگونه تربیت کرده بود؟

پاسخ: رسول خدا ایشان را به‌گونه‌ای تربیت کرده بود که الگو و سرمشق مسلمانان زمان خود و سایر دوران‌ها باشد. از این رو، در هر فرصتی از این شخصیت والا سخن می‌گفت و عشق و محبتش را به وی ابراز می‌کرد.

۱۳) پیامبر (ص) درباره امام علی شیعیان و پیروان او چه فرمود؟

پاسخ: «سوگند به خدایی که جانم در دست قدرت اوست، این مرد و شیعیان و پیروان او، رستگارند و در روز قیامت، اهل نجات‌اند».

۱۴) چند مورد از صفات امام علی (ع) از زبان پیامبر اکرم را نام ببرید.

پاسخ: «این مرد اولین ایمان آورندهٔ به خدا، وفادارترین شما در پیمان با خدا، راسخ‌ترین شما در انجام فرمان خدا، صادق‌ترین شما در داوری بین مردم، بهترین شما در رعایت مساوات و ارجمندترین شما نزد خداست».

۱۵) پیام آیه «اِنَّ الَّذینَ آمَنوا وَ عَمِلُوا الصّالِحاتِ اُولٰئِکَ هُم خَیرُ البَرِیَّةِ [سورهٔ بینه / ۷]» را بنویسید.

پاسخ: این آیه در شان امام علی (ع) نازل شده است.

۱۶) طبق سخن رسول خدا (ص) شیعه به چه کسی گفته می شود؟

پاسخ: رسول خدا (ص)، در سخنان خود از کلمهٔ «شیعه» که ترجمهٔ آن «پیرو» می‌شود، استفاده کرده و پیروی از امام علی (ع) را سبب رستگاری دانسته است. بنابراین، شیعه، مسلمانی است که به فرمان خدا و پیامبر، امیرالمؤمنین علی را جانشین پیامبر می‌داند و از او پیروی می‌کند.

۱۷) رسول خدا (ص) پس از بیان جایگاه علمی امیر مومنان علی (ع) چه فرمود؟

پاسخ: «دروغ می‌گوید کسی که می‌پندارد مرا دوست دارد، در حالی که دشمنی و کینه تو در دل اوست؛ زیرا تو از من هستی و من از تو … کسی به فلاح می‌رسد که پیرو تو باشد و به هلاکت می‌رسد کسی که از تو دوری گزیند. مثَل تو و امامان از فرزندان تو، مثَل کشتی نوح است؛ هرکس بر آن سوار شود، نجات یابد و هرکس سرپیچی کند، هلاک شود، مثَل شما مثل ستارگان آسمان است که چون ستاره‌ای غایب شود، ستاره‌ای دیگر طلوع می‌کند تا روز قیامت».

۱۸) بزرگان علم و دانش، از مسلمان و غیرمسلمان، پس از بررسی شخصیت امیرالمؤمنین (ع) با شگفتی چه چیزی مشاهده کرده اند؟

پاسخ: مشاهده کرده‌اند که فضایلی در آن امام است که به سختی در یک فرد، جمع می‌شود. آن امام در میدان جنگ شجاع‌ترین؛ در محراب عبادت، عابدترین؛ در مقام قضاوت، دقیق‌ترین؛ در کلاس درس، عالم‌ترین؛ در بلاغت و زیبایی سخن، بلیغ‌ترین و در عرصهٔ حکمرانی، عادل‌ترین است.

۱۹) همانطور که گفتیم، یکی از ابعاد شگفت انگیز شخصیت امیرالمؤمنین چیست؟

پاسخ: علم و معرفت وی بود.

۲۰) امام علی (ص) درباره کدام موضوعات مورد نیاز هدایت و سعادت انسان، سخن گفته است؟

پاسخ: ایشان در جهان شناسی، انسان شناسی، دین شناسی، حکومت و کشورداری، نظام اجتماعی و اقتصادی، اخلاق و فضیلت و سایر موضوعات مورد نیاز هدایت و سعادت انسان، سخن گفته و ما را راهنمایی کرده است.

۲۱) دو فضیلت امام علی (ع) را بنویسید.

پاسخ: ۱- علم بی کران ۲- عدات بی مانند

۲۲) کتاب نهج البلاغه شامل چه مواردی است؟

پاسخ: شامل بخشی از سخنرانی ها، نامه‌ها و پند و اندرزهای امام علی (ع) است.

۲۳) کتاب نهج البلاغه حکایتگر کدام یک از فضائل امام علی (ع) است؟

پاسخ: علم بی کران

۲۴) برخی از دانشمندان برای استفاده بیشتر از کتاب نهج البلاغه چه کاری کرده اند؟

پاسخ: برخی دیگر از دانشمندان هم برای استفادهٔ بیشتر مردم از این کتاب، بر آن شرح‌ها نوشته‌اند تا مردم به نکات دقیق و عمیق این کتاب بیشتر پی ببرند.

۲۵) کتاب ………………….. که بخشی از سخنرانی‌ها، نامه‌ها و پند و اندرزهای امام علی (ع) را در خود جای داده، حکایتگر این دانش بی مانند است.

پاسخ: نهج البلاغه

۲۶) ابن ابی الحدید در مقدمه شرح کتاب خود بر نهج البلاغه، درباره امام علی (ع) چه گفته است؟

پاسخ: وی در مقدمهٔ کتاب خود می‌گوید: «به حق، سخن علی را از سخن خالق (قرآن) فروتر و از سخن مخلوق (دیگر انسان‌ها) برتر خوانده‌اند.

۲۷) ابن ابی الحدید درباره خطبه ۲۲۱ نهج البلاغه چه می گوید؟

پاسخ: «قسم می‌خورم به کسی که همهٔ امّت‌ها به او قسم می‌خورند، که پنجاه سال است این خطبه را مطالعه می‌کنم و در این پنجاه سال، بیش از هزار مرتبه آن را خوانده‌ام، و تاکنون هیچ بار آن را نخوانده‌ام مگر آنکه در جان من شگفتی و بیداری عمیقی ایجاد کرده است. چقدر خطبا و موعظه کنندگان دربارهٔ مرگ و آخرت خطبه خوانده‌اند! و من چقدر خطبه‌های آنان را خوانده و در آن تأمل کرده‌ام! اما تا کنون هیچ کدام از آنها تأثیر این خطبه را در جان من ایجاد نکرده است …».

۲۸) آیا امام علی (ع) به جز پیامبر، نزد کسی دیگر شاگردی کرده بود؟ توضیح دهید.

پاسخ: امیرالمؤمنین (ع)‌ جز نزد پیامبر اکرم (ص) نزد کسی دیگر شاگردی نکرده بود. در حقیقت، دانش ایشان متصل به دانش پیامبر بود و دانش پیامبر نیز از وحی الهی سرچشمه می‌گرفت. پیامبر اکرم (ص) در همین باره فرمود:

اَنَا مَدینَةُ الِعلمِ وَ عَلِیٌّ بابُها فَمَن اَرادَ الِعلمَ فَلیَأتِها مِن باِبها
من شهر علم هستم و علی درِ آن است. هرکس این علم را بخواهد باید از درِ آن وارد شود.

۲۹) امام علی (ع) چگونه توانست بی درنگ و در کمال درستی پاسخ سوالات مردم را بدهد؟

پاسخ: امیرمؤمنان علی خود می‌فرمود: «هرگاه از پیامبر سؤال می‌کردم، پاسخم را می‌داد و اگر در حضورش سکوت می‌کردم، ایشان پیشگام می‌شد و از دانش خود مرا بهره مند می‌ساخت»

بدین ترتیب، امیرالمؤمنین به دانش بی‌مانندی رسید که هرکس در هر موردی از ایشان سؤال می‌پرسید، ایشان بی‌درنگ و در کمال درستی پاسخ می‌داد. 

۳۰) جنگ جمل میان چه کسانی رخ داد؟

پاسخ: در یکسو علی، وصی پیامبر و امیرمؤمنان سردار بزرگ اسلام و در سوی دیگر، برخی بستگان پیامبر و دوتن از صحابهٔ آن حضرت، یعنی «طلحه» -مرد خوش سابقهٔ اسلام- و «زبیر» -دلاور میادین نبرد- صف بسته‌اند.

۳۱) امام علی (ع) در پاسخ مردی که سوال کرد، آیا می شود هر دو گروه در جنگ جمل بر حق باشند یا هر دو باطل، چه فرمود؟

پاسخ: امام، بدون اینکه فوراً بگوید من بر حق هستم، معیاری در اختیار وی قرار داد که با آن معیار بتواند همواره جریان‌ها و شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی را بر اساس آن معیار ارزیابی کند و حق یا باطل بودن آنها را به دست آورد. از این رو، به وی فرمود:

«کار را واژگون کرده‌ای! می‌خواهی حق و باطل را به وسیلهٔ شخصیت‌ها بشناسی، درحالی‌که شخصیت‌ها هستند که باید با مقیاس حق، سنجیده شوند. ابتدا حق را بشناس تا بتوانی اهل آن را بشناسی؛ و نیز ابتدا باطل را بشناس تا بتوانی اهل آن را شناسایی کنی.»

۳۲) امام علی (ع) بعد از چند سال خانه نشینی و با چه شرایطی خلافت را پذیرفت؟

پاسخ: امام علی (ع) پس از 25 سال کنار گذاشته شدن از حق خلافت، آن گاه که با درخواست عمومی مردم و اصرار آنها بر قبول خلافت حجت را بر خود تمام دید به صحنه آمد.

۳۳) امام علی (ع) در آغاز حکومت چه چیزهایی را سرلوحه کار خود قرار داد؟

پاسخ: ایشان از همان آغاز با الگو قرار دادن سیره و روش پیامبر مبارزه با تبعیض و نابرابری و برقراری عدالت را، سرلوحه کار خود قرار داد.

۳۴) طبق سخن امام علی (ع) چه کسانی ننگ دنیا و عذاب آخرت را خریده اند؟

پاسخ: «… ای مردم، گروهی بیش از حقّ خود از بیت المال و اموال عمومی برداشته‌اند و جیب خود را انباشته‌اند و ملک و باغ خریده‌اند … اینان در حقیقت ننگ دنیا و عذاب آخرت را خریده‌اند؛ اما بدانید که من حق مردم مظلوم را از اینان بازمی‌ستانم و از این پس سهم همهٔ مسلمانان را از بیت المال به طور مساوی خواهم داد».

۳۵) امام علی (ع) درباره نافرمانی خداوند متعال، چه فرموده اند؟

پاسخ: «سوگند به خدا، اگر همهٔ دنیا را [با تمام وسعتش] به من بدهند تا به اندازه گرفتن پوست جو از دهان موری، خدا را نافرمانی کنم، نخواهم کرد».

۳۶) امام علی (ع) در آغاز حکومتش فرمانروایان را برکنار کرد؟

پاسخ: امام از همان ابتدا به اصلاح امور اقدام کرد و در همان آغاز، فرمانروایانی همچون معاویه را که به ناحق به پست و مقام رسیده بودند و به شیوهٔ پادشاهان و امپراطوران ستمگر حکومت میکردند، بر کنار کرد و برای این کار چنان مصمّم بود که حتی به مصلحت اندیشی برخی از یاران خویش نیز عمل نکرد.

۳۷) امام علی (ع) در پاسخ افرادی که می گفتند: معاویه فردی دنیاطلب و قدرتمند است و برکناری او، سبب جنگ با شما می شود، چه فرمود؟

پاسخ: «به خدا سوگند، حتی برای دو روز نیز او را به کار نخواهم گماشت و من هیچگاه گمراه‌کنندگان را کارگزار خود قرار نخواهم داد».

۳۸) کدام یک از ویژگی های امام علی (ع) می تواند برای ما مسلمانان سرمشق باشد؟

پاسخ: عدالت‌ورزی امیرالمؤمنین (ع) و توجهش به محرومان و فقیران و زندگی سادهٔ ایشان سرمشقی برای ما مسلمانان است و با اینکه نمیتوانیم دقیقاً مانند ایشان عمل کنیم، اما میکوشیم خود را به این سرمشق بزرگ نزدیک‌تر نماییم.

۳۹) امام علی (ع) چگونه شیوه صحیح زندگی حاکم را به فرماندارش در بصره توضیح داد؟

پاسخ: من که امام شما هستم، از این جهان به دو جامهٔ کهنه، بسنده کرده و از خوراکی‌ها به دو قرص نان. بدانید که شما نمی‌توانید اینگونه زندگی کنید؛ لیکن مرا در پارسایی و تلاش و پاکدامنی و درستکاری یاری نمایید.

۴۰) امیرالمؤمنین، علی (ع) شخصیتی است که فقط شیعیان، ایشان را رهبر و پیشوای خود مى دانند.

پاسخ: این جمله غلط است.

۴۱) پدر امام علی(ع) ابوطالب، به پیشنهاد پیامبر، نام ایشان را«علی» گذاشت.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۲) شخصیت والا و بى مانند حضرت علی (ع) نتیجه تربیت مستقیم پیامبر اکرم (ص) بود.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۳) ابن ابی الحدید که از اندیشمندان شیعه است، شرح مفصلی بر نهج البلاغه نوشته است.

پاسخ: این جمله غلط است.

۴۴) امام علی (ع) در شعب ابی طالب به فرمان پدر مسئولیت حفظ جان رسول خدا را بر عهدہ گرفت.

پاسخ: این جمله صحیح است.

۴۵) اميرمؤمنان، على (ع)، ده سال قبل از بعثت پيامبر در ……………… به دنیا آمد.

پاسخ: خانه کعبه

۴۶) علی به معنای ……………… است.

پاسخ: والا و بلند مرتبه

۴۷) ٣- رسول خدا (ص) در سخنان خود از كلمه ……….. که ترجمه آن «پيرو» مى شود، استفاده كرده است.

پاسخ: شیعه

۴۸) كتاب ……. بخشی از سخنرانی ها، نامه ها و پند و اندرزهاى امام على (ع) را در خود جاى داده است.

پاسخ: نهج البلاغه

۴۹) ابن ابى الحديد كه از انديشمندان ……….. است، شرح مفصلی بر نهج البلاغه نوشته است.

پاسخ: اهل سنت

۵۰) امام علی (ع) با ……….. مبارزە با تبعیض و نابرابری و برقراری عدالت را سرلوحە كار خود قرار داد.

پاسخ: الگو قرار دادن سیره و روش پیامبر (ص)

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

سوالات درس بعدی: سوالات متن درس نهم دینی یازدهم انسانی

نمونه سوالات متن درس ۸ هشتم کتاب دینی یازدهم انسانی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × چهار =