سبک زندگی

سوالات متن درس چهارم دینی دوازدهم تجربی و ریاضی با جواب

نمونه سوال و جواب متن و پرسش های تشریحی و تعریف کنید و نقطه چین درس 4 چهار فقط برای تو دین و زندگی پایه دوازدهم رشته تجربی و ریاضی با جواب

سوالات متن درس 4 چهارم دینی دوازدهم تجربی و ریاضی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن درس ۴ چهارم فقط برای تو کتاب دینی ۳ دوازدهم رشته تجربی و ریاضی متوسطه دوم را قرار داده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

همچنین بخوانید: جواب درس چهارم دینی دوازدهم

سوالات متن درس چهارم دینی دوازدهم تجربی و ریاضی با جواب
سوالات متن درس چهارم دینی دوازدهم تجربی و ریاضی با جواب

نمونه سوال های امتحانی متن 4 چهارم دینی دوازدهم با جواب

نمونه سوالات متن درس چهارم دینی دوازدهم :

۱) عبارت قر آنی: «بگو همانا نماز و عبادت هایم و زندگی و مرگم فقط برای خداست که پروردگار جهانیان است.» به کدام موضوع اشاره دارد؟

پاسخ: خالصانه کردن کارها برای خداوند

۲) از جمله دام هایی که مقاومت در برابر آنها نیازمند روی آوردن به پیشگاه خداوند و پذیرش خالصانه فرمان های اوست، سه مورد را بنویسید.

پاسخ: ۱) فیلم ها، وبگاه ها و شبکه های ماهواره ای
۲) شبکه های مجازی ناسالم
۳) گروه ها و دسته های منحرف اجتماعی

۳) آن کس که راه توحید را بر می گزیند و در پی آن اندیشه و دل و عمل خویش را برای رضای حضرت دوست (خدا) قرار می دهنه چه نتایجی برای او خواهد داشت؟

پاسخ: خطراتی او را تهدید می کند» و احتمال انحراف از توحید برای او هست

۴) از میوه های درخت اخلاص، «نفوذ ناپذیری در برابر وسوسه های شیطان است» آن را توضیح دهید.

پاسخ: اگر انسان در اخلاص پیش رود، به مرحله ای می رسد که دیگر فریب وسوسه های شیطان را نمی خورد و گرفتار دامهای او نمی شود؛ زیرا شیطان، خود اقرار کرده است که توانایی فریب مؤمنان با اخلاص را ندارد. پیت ذیل نیز مؤید همین مطلب است: برو این دام بر مرغی دگر نه که عنقا را بلند است آشیانه.

۵) اخلاص به چه معناست؟

پاسخ: به معنی «خالص کردن و پاک کردن یک چیز از غیر آن است.»

۶) میوه های درخت اخلاص را فقط نام ببرید.

پاسخ: ۱- دستیابی به درجاتی از حکمت
۲- نفوذ ناپذیری در برابر وسوسه های شیطان
۳- دریافت پاداش های وصف ناشدنی

۷) به چه چیزی در اسلام، شرط قبولی تمامی اعمالی دانسته شده است که فرد به درگاه خداوند عرضه می دارد؟

پاسخ: اخلاص

۸) از راه های تقویت اخلاص، «راز و نیاز با خداوند و کمک خواستن از اوست» آن را توضیح دهید.

پاسخ: نیایش و عرض نیاز به پیشگاه خداوند و یاری جستن از او برای رسیدن به اخلاص، «غفلت از خداوند را کم می کند»، محبت را در قلب تقویت می سازد» و انسان را بهره مند از کمکهای الهی می نماید.

۹) طبق فرمایش پیامبر اکرم (ص)، مؤمنان با توجه به کدام ویژگی شان بر یکدیگر برتری پیدا می کنند؟

پاسخ: با توجه به مراتب اخلاصشان

۱۰) این فرمایش امیرالمؤمنین علی (ع): «عقل، سپهسالار خدای رحمان است و هوی و هوس، راهبر لشکر شیطان و انسان کشیده شونده میان آن دو. پس، هریک چیره شود، انسان در جایگاه او قرار خواهد گرفت.» به کدامیک از راههای تقویت اخلاص اشاره دارد؟

پاسخ: «تقویت روحیه حق پذیری»

۱۱) اخلاص چند گونه است؟ آنها را بنویسید.

پاسخ: ۱- اخلاص در اندیشه
۲- اخلاص در قلب

۱۲) از راه های تقویت اخلاص، تقویت روحیه حق پذیری» را توضیح دهید.

پاسخ: کسی که روحیه حق پذیری دارد و در مقابل حق تسلیم است، به آسانی وارد «مسیر بندگی» می شود. زیرا افراد حق پذیر، تابع دلیل هستند و وقتی «عقل» آنان حقیقتی را یافت، به دنبال آن می روند. اما کسانی که راه دریافت حق را بر خود بسته اند و به جای پیروی از عقل؛ از «هوی و هوس» پیروی می کنند، وقتی خیرخواهی اطرافیان و دوستان را می شنوند. دست به انکار می زنند و با گفتن: «دلم نمی خواهد»، راه رسیدن به حقیقت را بر خود می بندند.

۱۳) اخلاص در قلب را شرح دهید.

پاسخ: انسان باید تلاش کند آن چه را از توحید در اندیشه و عقل خود پذیرفته است، به یک اعتقاد قلبی و درونی تبدیل کند و با آن أنس قلبی برقرار نماید تا در رفتار و کردارش مؤثر باشد. زیرا برای این که به یک سخن درست عمل کنیم، پذیرش عقلی أن کفایت نمی کند، بلکه آن سخن باید در قلب و دل نفوذ کند، یعنی قلب نیز تسلیم آن شود.

۱۴) با ذکر مثالی توضیح دهید که: «چگونه عملی که بر اساس معرفت و آگاهی باشد، بسیار ارزشمندتر و مقدس تر از عملی است که در آن معرفتی نیست یا با معرفت اندکی صورت می گیرد؟

پاسخ: مثلا نمازی که با معرفت انجام بگیرد، بسیار ارزشمندتر از نمازی است که به جا آورنده آن نمی داند چه می گوید. حتی گاه پیش می آید که انسانهای نادان به تصور اینکه کار خیر می کنند، مرتکب گناهان بزرگ می شوند. «جریان جنگ صفین» و «نهضت بیداری اسلامی در کشورهای مسلمانان خاور میانه و شمال آفریقا»

۱۵) چرا انسان مؤمن تلاش می کند، نیت های درونی و قلبی خود را علنی» کند؟

پاسخ: زیرا تا نیت و قصد قلبی انسان از انجام یک عمل خدایی نشود، آن عمل، خدایی نمی گردد و خالصانه نمی شود. به همین دلیل، پیامبر اکرم(ص) می فرماید: «یه المؤمن خیر من عمله: نیت مؤمن از عمل او برتر است.»

ادامه سوالات متن درس چهارم دینی دوازدهم :

۱۶) از راه های تقویت اخلاص، «افزایش معرفت نسبت به خداوند» را توضیح دهید.

پاسخ: پیوند محکمی میان «معرفت به خداوند» و «ایمان به او» وجود دارد. همچنین ارتباط دقیقی میان «ایمان به خداوند» و «اخلاص» برقرار است. بنابراین، هر قدر که معرفت ما به خداوند «بیشتر» شود، به افزایش درجه اخلاص کمک خواهد کرد. پس، خوب است ساعاتی را صرف تفکر در آیات و نشانه های الهی کنیم تا بیشتر دریابیم که: «آفرینش همه تنبیه خداوند دل است دل ندارد که ندارد به خداوند اقرار این همه نقش عجب بر در و دیوار وجود هر که فکرت نکند نقش بود بر دیوار.»

۱۷) رابطه «دوستی» و «صحت عمل» را با ذکر مثال توضیح دهید.

پاسخ: انسان مؤمن، علاوه بر این که می کوشد نیت خود را خالص کند و عمل را به خاطر خدا [برای رضایت خدا] انجام دهد، تلاش می کند عمل را همان گونه که خداوند دستور داده است، انجام دهد. یعنی عمل را از جهت کمیت، کیفیت، زمان، مکان و شیوه همان طوری انجام دهد که خداوند می خواهد.

مثلا اگر خداوند امر فرموده که نماز صبح در دو رکعت و با یک رکوع و دو سجده در هر رکعت و قبل از طلوع آفتاب انجام شود انسان مؤمن نیز تلاش می کند نماز خود را به همین صورت انجام دهد تا صحیح و درست انجام داده باشد.

۱۸) در هر عملی باید چند حسن موجود باشد بنویسید.

پاسخ: «دو تا»؛ ۱) محسن فاعلی
۲) حسن فعلی. محسن فاعلی: بدین معناست که انجام دهنده کار، دارای معرفت درست و نیت الهی باشد.
سن فعلی: بدین معناست که [شخص]، کار را به درستی و به همان صورت که خدا فرمان داده است، انجام دهند.

۱۹) راه های تقویت اخلاص را فقط نام ببرید.

پاسخ: ۱- افزایش معرفت نسبت به خداوند
٢- تقویت روحیه حق پذیری
٣- راز و نیاز با خداوند و کمک خواستن از او
۴- دوری از گناه و تلاش برای انجام واجبات

۲۰) پیامبر اکرم (ص) به خاطر جایگاه مهم و ارزشمند نیت و قصد قلبی چه می فرماید؟

الف) نیه المؤمن خیر من عمله
ب) انما الأعمال بالنیات
ج) فاعل الخیر، خیر منه
د) فاعل الشر، شرمنه

پاسخ: ب) انما الأعمال بالنیات

۲۱) پیام بیت؟ «مهر رخسار تو می تابد ز ذرات جهان هر دو عالم پر زنور و دیده نابینا چه سود» را بنویسید.

پاسخ: اگر کسی گرفتار غفلت شد و چشم اندیشه را به روی جهان بست، آیات الهی را نخواهد یافت و دل به مهر او نخواهد داد.

۲۲) انسان مؤمن می کوشد قلبش را خانه چه کسی قرار دهد؟ توضیح دهید.

پاسخ: انسان مؤمن می کوشد، قلبش را خانه «خداوند مهربان» کند و تنها به او دل ببندد و با آنان که خداوند سفارش کرده است، انس قلبی داشته باشد. همچنین، او تلاش می کند نیت های درونی و قلبی خود را الهی کند.

۲۳) به ترتیب با کدام یک از راههای تقویت اخلاص ارتباط دارند؟

پاسخ: افزایش معرفت نسبت به خداوند» – «افزایش معرفت نسبت به خداوند

۲۴) اخلاص در اندیشه را توضیح دهید.

پاسخ: برای این که عمل برای خداوند خالص شود، لازم است نخست «اخلاص در اندیشه» تحقق یابد. فردی که به خداوند اعتقاد دارد باید بکوشد فکر و اندیشه خود را در این زمینه تقویت کند به طوری که همه امور خود و عالم را به دست خدا ببیند و بداند که خداوند مدیر و اداره کننده همه امور جهان است و هیچ واسطه و سببی جز به اذن و اراده او عمل نمی کند. این معنا، همان مفهوم مراتب توحید، به خصوص «توحید در ربوبیت» است.

۲۵) امیرالمؤمنین علی (ع)، به ترتیب از چه چیزهایی به عنوان «سپهسالار خدای رحمان» و «راهبر لشکر شیطان» تعبیر فرموده اند؟

پاسخ: «عقل» – «هوی و هوس».

۲۶) طبق فرمایش امام صادق (ع)، «عمل خالص» چگونه عملی است؟

پاسخ: آن عملی است که دوست نداری کسی جز خداوند به خاطر آن کار، تو را ستایش و تمجید کند.

۲۷) مطلب ذیل حاوی چه پیامی است آن را بنویسید.

«عقل – دل هوی و هوس»

پاسخ: دو ندا دل را به سوی خود دعوت می کند: «ندایی از عقل» و «ندایی از هوی و هوس» و این ندای هوسهای زودگذر است که آنها بدان پاسخ می دهند.

۲۸) آیا اخلاص دارای درجات است؟ توضیح دهید.

پاسخ: «بلی»، همان گونه که در ارزش گذاری طلا، عیار یا درصد خلوص آن اهمیت دارد، اعمال انسان نیز هر چه با اخلاص بالاتری همراه باشد، ارزش بیشتری دارد. مهم این است که انسان تلاش کند تا اندیشه و عمل خود را روز به روز برای خداوند خالص تر گرداند.

۲۹) از راه های تقویت اخلاص، «دوری از گناه و تلاش برای انجام واجبات» را توضیح دهید.

پاسخ: «گناه»، ریشه درخت اخلاص و بندگی را می سوزاند و آن را به تدریج از بین می برد. به همین جهت، امیرالمؤمنین علی (ع) می فرماید : «تمام اخلاص، در دوری از گناهان جمع شده است.» از طرف دیگر، «ترک گناه»، «توجه به واجبات» و «اطلعت از خداوند»، درخت اخلاص را آبیاری می کند و رشد می دهد. در میان اعمال واجب، «روزه» تأثیر خاصی در تقویت اخلاص دارد. امیر المؤمنین علی(ع) می فرماید: «خداوند بدان جهت روزه را واجب کرد تا اخلاص مردم را بیازماید.»

۳۰) کلمه «خلاص» در کاربرد دینی به چه معناست؟

پاسخ: بدین معناست که: «شخص اندیشه و دل خود را جایگاه خدا کند و عملش را فقط برای رضای خداوند و همان گونه که او دستور داده است، انجام دهد.»

۳۱) طبق فرمایش پیامبر اکرم(ص): «هر کس ۴۰ روز کارهای خود را برای خدا خالصانه انجام دهد» چه نتیجه ای برای او خواهد داشت؟

پاسخ: «چشمه های حکمت و معرفت از دل و زبانش جاری خواهد شد.»

۳۲) در روایت پیامبراکرم (ص)، راه یابی «شرک» به «دل انسان» از چه چیزی پنهان تر تعبیر شده است توضیح دهید

پاسخ: «راه یابی شرک به دل انسان از راه رفتن مورچه ای سیاه در شب تاریک بر تخته سنگی سیاه، پنهان تر است.» پس، باید ببینیم چگونه از حریم اندیشه و دل پاسبانی کنیم تا «آفت شرک به آن راه نیابد» و «عمل ما خالص برای خداوند انجام شود».

۳۳) چرا شیطان، امروزه نیز به صورت های گوناگون برای انسان ها دام پهن کرده است؟

پاسخ: تا هوس زودگذر آنها را تحریک و به گناه بکشاند و آنان را از بهشت جاویدان محروم سازد.

۳۴) انسان، همواره بر سر کدام دو راهی در زندگی خود است؟ بنویسید.

پاسخ: انسان همواره بر سر دو راهی؛ «بندگی خداوند» و «بندگی هوای نفس و شیطان» قرار دارد و زندگی، صحنه انتخاب یکی از این دو راه است.

۳۵) کسی که در چنین دام هایی گرفتار شود، هم زندگی پاک و با نشاط دنیا را از دست خواهد داد و هم حیات سرشار از شادکامی آخرت. از میوه های درخت اخلاص، «دریافت پاداش های وصف ناشدنی» را شرح دهید.

پاسخ: بندگی خالصانه خداوند، ثمراتی دارد که چه بسا در ذهن مان گنجد و از تصور و تخیل ما فراتر رود. از جمله این پاداش های وصف ناشدنی، دیدار محبوب حقیقی و تقرب به پیشگاه کسی است که بنا به تعبیر امیرالمؤمنین علی (ع)، « نهایت آرزوی عارفان، دوست دل های صادقان، ولی مؤمنان و معبود عالمیان است.

۳۶) از میوه های درخت اخلاص «دستیابی به درجاتی از حکمت» را توضیح دهید.

پاسخ: «حکمت» به معنای علم محکم و استوار و به دور از خطاست که هدف درست و راه رسیدن به آن را نشان می دهد و مانع لغزش ها و تباهی ها میشود. «انسان حکیم» به درجاتی از بصیرت و روشن بینی می رسد که می تواند در شرایط سخت و پیچیده، حق را از باطل تشخیص دهد و گرفتار باطل نشود. خداوند در قرآن کریم، علاوه بر آن که «لقمان» را به داشتن «حکمت» توصیف کرده، سفارش های اندرز و حکیمانه ای از ایشان نقل می کند.

۳۷) هدف خلقت انسان، تقرب به خدا است، و این امر، جز با سعی و تلاش خود انسان به دست نمی آید.

۳۸) به فرموده پیامبر اکرم (ص) مومنان با توجه به کدام ویژگی شان نسبت به یکدیگر برتری دارند؟

پاسخ: با توجه به مرتبه اخلاصشان

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

همچنین بخوانید: سوالات متن درس سوم دینی دوازدهم

سوالات متن درس ۴ چهارم کتاب دینی دوازدهم تجربی و ریاضی متوسطه دوم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید. 😉

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − 1 =