سبک زندگی

جواب درس چهاردهم دین و زندگی یازدهم انسانی صفحه ۱۷۱ ، ۱۷۳ ، ۱۷۵ و ۱۷۶

گام به گام پاسخ و حل پرسش های فعالیت های صفحه 171 ، 173 ، 175 و 176 درس 14 چهاردهم دینی یازدهم علوم انسانی

جواب درس چهاردهم دینی یازدهم انسانی ؛ در این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا با پاسخ و جواب سوالات تدبر در قرآن ، تفکر در حدیث ، فعالیت کلاسی ، اندیشه و تحقیق و پیشنهاد صفحه ۱۷۱ ، ۱۷۳ ، ۱۷۵ و ۱۷۶ درس ۱۴ چهاردهم مرجعیت و ولایت فقیه کتاب دین و زندگی ۲ پایه یازدهم ادبیات و علوم انسانی آشنا می شوید. در ادامه با ما همراه باشید.

پاسخ سوالات درس بعدی: جواب درس پانزدهم دین و زندگی یازدهم انسانی

جواب درس چهاردهم دین و زندگی یازدهم انسانی

جواب تدبر در قرآن صفحه ۱۷۱ درس چهاردهم دین و زندگی یازدهم انسانی

خداوند در قرآن کریم می‌فرماید:

وَ ما کانَ المُؤمِنونَ لِیَنفِروا کآفَّةً فَلَولا نَفَرَ مِن کُلِّ فِرقَةٍ مِنهُم طآئِفَةٌ لِیَتَفَقَّهوا فِی الدّینِ وَ لِیُنذِروا قَومَهُم اِذا رَجَعوا اِلَیهِم لَعَلَّهُم یَحذَرونَ [سورهٔ توبه / ۱۲۲]
و نمی‌شود که مؤمنان، همگی [برای آموزش دین] اعزام شوند، پس چرا از هر گروهی، جمعی از آنها اعزام نشوند تا دانش دین را [به طور عمیق] بیاموزند و آن گاه که به سوی قوم خویش بازگشتند، آنها را هشدار دهند، باشد که آنان [از کیفر الهی] بترسند.

با توجه به آیۀ بالا به سؤا‌ل‌های زیر پاسخ دهید:

۱- به نظر شما، چرا خداوند حتی در زمان پیامبر و با وجود حضور ایشان، عده‌ای را تشویق به فراگیری علم دین می‌کند؟

پاسخ: زیرا با فوت پیامبر (ص) امکان فراموشی و حذف بسیاری از فرامین الهی وجود داشت.

پاسخ دیگر: زیرا در زمان ایشان نیز مردمانی در شهرهای دوردست بودند و به ایشان دسترسی نداشتند و نمی‌توانستند احکام دین را از ایشان بشنوند، بنابراین طبق دستور قرآن کریم لازم بود که گروهی از مردم وقت و همّت خود را صرف شناخت دقیق دین کنند و پس از کسب علم به شهرهای خود بروند و قوانین اسلام را به مردم بیاموزند.

۲- آیا آموختن عمیق دین و بیان تعالیم آن، اختصاص به زمان پیامبر دارد؟ چرا؟

پاسخ: خیر، نیاز جامعه اسلامی به مرجعیت دینی و ولایت و رهبری در هر برهه ای از تاریخ نیاز ضروری بود.

پاسخ دیگر: خیر زیرا تعلیم و تبیین تعالیم دین پس از ایشان نیز توسط ائمه تداوم می‌یابد و در زمان غیبت نیز بر عهده‌ی فقیهان است و مسلمانان در احکام و مسائل فردی و اجتماعی باید به ایشان مراجعه کنند.

جواب تفکر در حدیث صفحه ۱۷۳ درس ۱۴ دینی یازدهم انسانی

با تفکر در احادیث فوق، مشخص کنید که هر پیام با کدام حدیث ارتباط دارد.شمارۀ حدیث
۱- فقیه کسی است که با مطالعهٔ دقیق منابع اسلامی به مرحله‌ای از تخصص در دین رسیده است و می‌تواند احکام اسلام را به‌دست آورد و برای مردم بیان کند.۱
۲- فقیه باید بتواند احکام مسائل و رویدادهای جدید را نیز که در زمان پیامبر اکرم (ص) و امامان (ع) اتفاق نیفتاده است به دست آورد.۲
۳- مردمی که می‌خواهند براساس قوانین اسلام زندگی کنند، اما به پیامبر و امام دسترسی ندارند، باید به فقیهی که شرایط ویژه‌ای دارد، مراجعه نمایند.۳

پاسخ فعالیت کلاسی صفحه ۱۷۵ درس چهاردهم دین و زندگی یازدهم انسانی

شما با چه روشی مرجع تقلید خود را انتخاب کرد‌ه‌اید؟

پاسخ: با دو نفر عادل و مورد اعتماد که توانسته اند یک فقیه واجد شرایط را شناسایی کنند، مشورت کرده ام.

اگر کسی که به سنّ تکلیف رسیده است، مرجع تقلید خود را انتخاب نکند، اعمال وی چگونه خواهد بود؟

پاسخ: اگر اعمال شخص مطابق با احکام الهی باشد، اعمال صحیح خواهد بود. اما اگر اعمال فرد مطابق با احکام الهی نباشد، باید آن اعمال را از ابتدا انجام دهد.

پاسخ دیگر: بر هر شیعه مکلفی که خودش مجتهد نیست و راه عمل به احتیاط را نمی‌داند، واجب است از یک مجتهد جامع‌الشرایط و در صورت امکان «اعلم» تقلید نماید. حتی اگر احتمال «اعلم» بودن مرجعی را بدهد، باز هم واجب است از او تقلید کند، در غیر اینصورت اعمال مکلف صحیح نیست.

پاسخ اندیشه و تحقیق صفحه ۱۷۶ درس ۱۴ دین و زندگی یازدهم انسانی

۱- مقصود از «تقلید» در احکام دینی چیست؟

پاسخ: مراجعه به متخصص دیدن در احکام علمی و پیروی از دستورات او

۲- تقلید برای چه کسانی لازم است و شامل چه زمینه‌هایی می‌شود؟

پاسخ: به طور کلی تقلید هر انسانی در چیزی که تخصص و مهارت ندارد به شخصی اطلاق می شود که در آن تخصص و مهارت داشته باشد. منظور از احکام شرعی در اینجا این است که، در صورتی که اگر شخص فقیه نباشد و به سن بلوغ رسیده باشد، لازم است که در فروع دین و احکام و دستورات عملی اسلام تقلید کند. تقلید، اصول اعتقادی (توحید، معاد، نبوت، امامت و عدل) را شامل نمی شود و در این موارد هر کس باید با دلیلی که در حد خود دارد به یقین برسد.

۳- چرا مرجع تقلید باید «عادل» و «زمان‌شناس» باشد؟

پاسخ: مرجع تقلید باید عادل باشد، یعنی در حدی از تقوا باشد که در صدد انجام واجبات و دوری از گناهان باشد و گناهان کبیره را مرتکب نشود و گناهان صغیره را تکرار نکند. این امر احتمال حکم دادن از روی هوس را کاهش می دهد.

همچنین مرجع تقلید باید زمان شناس باشد؛ یعنی با نیازهای زمان و مسائل جدیدی که در زمان خود پیش می آید آشنا باشد تا بتواند احکام دین را متناسب با نیاز زمان استنباط کند و برای مردم بیان کند.

۴- انتخاب ولی‌فقیه در کشور ما چگونه انجام می‌گیرد و مردم از چه طریقی در انتخاب ایشان دخالت دارند؟

پاسخ: مردم ابتدا نمایندگان مجلس خبره ی خود را انتخاب می کنند و آن خبرگان، از بین فقها کسی را که شایسته تر است رای برای رهبری تشخیص می دهند، و به جامعه اعلام می کنند.

جواب پیشنهاد صفحه ۱۷۶ درس چهاردهم دینی یازدهم انسانی

اصل ۱۰۷ قانون اساسی را که مربوط به انتخاب رهبر است، مطالعه کنید و چگونگی انتخاب ولی‌فقیه را توضیح دهید.

اصل ۱۰۷: پس از مرجع عالیقدر تقلید و رهبر کبیر انقلاب جهانی اسلام و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خمینی «قدس سره‌الشریف» که از طرف اکثریت قاطع مردم به مرجعیت و رهبری شناخته و پذیرفته شدند، تعیین رهبر به عهده خبرگان منتخب مردم است. خبرگان رهبری درباره همه فقهای واجد شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم بررسی و مشورت می‌کنند هر گاه یکی از آنان را اعلم به احکام و موضوعات فقهی یا مسائل سیاسی و اجتماعی یا دارای مقبولیت عامه یا واجد برجستگی خاص در یکی از صفات مذکور در اصل یکصد و نهم تشخیص دهند او را به رهبری انتخاب می‌کنند و در غیر این صورت یکی از آنان را به عنوان رهبر انتخاب و معرفی می‌نمایند. رهبر منتخب خبرگان، ولایت امر و همه مسئولیت‌های ناشی از آن را بر عهده خواهد داشت. رهبر در برابر قوانین با سایر افراد کشور مساوی است.

پاسخ: اصل ۱۰۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مربوط به انتخاب ولی فقیه یا رهبر ایران است. طبق این اصل، پس از مرجع عالیقدر تقلید و رهبر کبیر انقلاب جهانی اسلام و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خمینی «قدس سره‌الشریف» که از طرف اکثریت قاطع مردم به مرجعیت و رهبری شناخته و پذیرفته شدند، تعیین رهبر به عهده خبرگان منتخب مردم است.

به طبق این اصل، ولی فقیه باید از نظر علمی صلاحیت لازم برای افتاء در ابواب مختلف فقه را داشته باشد. همچنین باید از نظر عادلانه بودن و امانتداری ویژگی‌های ترجیحی را داشته باشد. این اصل نیز بر اساس مقبولیت عامه و تأیید مردم انتخاب می‌شود.

پاسخ سوالات درس قبلی: جواب درس سیزدهم دین و زندگی یازدهم انسانی

توجه: شما دانش آموزان عزیز پایه یازدهم انسانی متوسطه دوم اگر می خواهید به راحتی به تمام مطالب آموزشی کتاب دین و زندگی (۲) پایه یازدهم رشته علوم انسانی دسترسی داشته باشید، تنها کافیه جواب درس مورد نظرتان را به همراه عبارت « ماگرتا » در گوگل جست و جو کنید.

در انتها امیدواریم که مقاله حل فعالیت های درس چهاردهم کتاب دین و زندگی پایه یازدهم انسانی متوسطه دوم ، برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد و توانسته باشید تا از آن استفاده و بهره برده باشید.

زنجیران

هم‌بنیانگذار ماگرتا ، عاشق دنیای وب و ۷ سالی ست که فعالیت جدی در حوزه اینترنت دارم. تخصص من تولید محتوایی‌ست که مورد نیاز مخاطبان است. مدیر ارشد تیم شبکه های اجتماعی سایت هستم. به قول ماگرتایی‌ها وقت بروز شدنه !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 + 10 =